با نقد و بررسی جامع و همهجانبه لپتاپ جدید Raider GE78 HX 14V از شرکت MSI همراه ما در آیتیرسان باشید.
در ابتدای مسیر لپتاپها، هدف ساخت این محصولات صرفا داشتن یک کامپیوتر قابل حمل بود. به همین دلیل و محدودیتهای تکنولوژی، قدرت و کارایی لپتاپها تا حد قابل توجهی محدود بود.
با گذر زمان و در چند سال اخیر، شاهد لپتاپهایی بودیم که قدرت بسیار بالایی را برای خریداران خود به همراه داشتند. Raider GE78 یکی از این موارد است که سراغ بهترین قطعات سختافزاری رفته ولی در هیچ بخشی زیر بار محدودیتهای بودجهای نرفته تا با یکی از بهترین و قدرتمندترین لپتاپهای بازار فعلی طرف باشیم.
تمرکز مستقیم روی بهترین سختافزار، باعث ایجاد برخی محدودیتها و ایرادات در بخشهای مختلف لپتاپ مانند شارژدهی، ابعاد و وزن آن میشود. به همین دلیل کاربران بسیار خاص و محدودی را میتوان به عنوان جامعه هدف این لپتاپ معرفی کرد.
در ادامه به نقد و بررسی این لپتاپ میپردازیم تا ببینیم آیا میتوان لقب بهترین لپتاپ بازار را به آن اختصاص داد، یا ایرادات جزئی زیادی در آن نهفته است؟ با ما همراه باشید.
جدول مشخصات
ابعاد |
380 در 298 در 28.75 میلیمتر |
وزن |
3.1 کیلوگرم |
صفحه نمایش |
صفحه IPS-LCD با اندازه 17 اینچ، رزولوشن 2560 در 1600 و نرخ بهروزرسانی 240 هرتزی |
پردازنده (CPU) |
اینتل Core i9 14900HX |
کارت گرافیک (GPU) |
اینتل UHD Graphics و انویدیا RTX 4090 |
حافظه ذخیرهسازی |
دو ترابایت SSD M.2 نسل 4 |
رم |
64 گیگابایت DDR5-5600 دو کاناله |
وبکم |
دو مگاپیکسل فولاچدی |
باتری |
چهار سلولی 99.9 وات ساعتی |
رنگها |
مشکی |
اقلام درون جعبه
در جعبه Raider GE78 HX 14V علاوه بر خود لپتاپ، مواردی چون آداپتور 330 واتی، دفترچه راهنما و کارت گارانتی نیز دیده میشوند که دقیقا مطابق انتظاراتمان بوده و کمبود خاصی در آن مشاهده نمیشود.
شرکت MSI در بسیاری از مدلهای بالارده خود، کیف مخصوص لپتاپ را نیز طراحی کرده و در جعبه قرار میدهد. Raider GE78 نیز جز همین دسته است و همراه با آن یک کیف کولهای شیک و جذاب هم عرضه میشود.
این کیف کیفیت بسیار خوبی داشته و جنس و دوخت بسیار خوبی دارد تا تمام نیازهای شما برای خرید کیف لپتاپ را برطرف کند. یک زیپ نسبتا بزرگ برای این کیف در نظر گرفته شده تا قرار دادن لپتاپ در آن سادهتر شود. علاوه بر لپتاپ، فضاهای مختلفی نیز در نظر گرفته شده تا تمام لوازم جانبی و چند وسیله شخصی را نیز به راحتی بتوانید در کیف قرار دهید.
بررسی Raider GE78 HX 14V – طراحی و ساخت
طراحی ظاهری این لپتاپ به طوری انجام شده که هر کسی تنها با دیدن لپتاپ متوجه گیمینگ بودن آن خواهد شد. از ظاهر بزرگ و نسبتا خشن آن گرفته تا خطوط قرمز و طلایی در جاهای متنوع آن، همگی تمرکز ساخت لپتاپ برای بازیها را لو میدهند.
در بخش پشتی صفحه نمایش، شاهد سادهترین و شیکترین بخش از طراحی لپتاپ هستیم که به جز لوگوی MSI میزبان هیچ عضو دیگری نیست و رنگ یکدست مشکی ماتی دارد که زیبایی خاصی را برای لپتاپ رقم میزند. در پایینترین قسمت، دو خط قرمز در دو سمت دیده میشود تا لپتاپ ظاهر گیمینگتری به خود بگیرد.
نکته بسیار مهم در این قسمت از بدنه لپتاپ، شدت بسیار بالای جنس بدنه در جذب اثر انگشت بوده به طوری که با کوچکترین لمسی، اثر انگشت شما روی بدنه خواهد ماند و به این راحتیها نیز پاک نخواهد شد. در تمام مدلهای لپتاپ و گوشیهایی که تا به حال بررسی کردم، سطحی را ندیده بودم که در این حد و اندازه اثر انگشت جذب کند.
در بالای بخش پشتی از بدنه خود لپتاپ، یک نوار باریک طلایی رنگ کشیده شده تا این بخش را از بخش بالایی جدا کند. این نوار که سراسر بخش پشتی را شامل میشود ظاهر خاص و متفاوتی را برای لپتاپ ایجاد میکند.
پایینتر از این نوار، بخش پشتی به سه قسمت تبدیل میشود. قسمت میانی میزبان 5 درگاه مختلف است که در بخش درگاهها به آنها میپردازیم.
در دو طرف این درگاهها، دو دریچه هوایی قرار داده شده که طراحی خاص و به شکل حرف Y دارند که به نظر من با ترکیب با نوار طلایی ظاهر نسبتا متفاوتی با دیگر اجزای لپتاپ دارند.
بخش زیرین لپتاپ طراحی به مراتب شلوغتری دارد و بخش اعظم آن به دریچههای ورودی هوا تخصیص داده شده است. وسط دریچه میانی، حروف Raider و کمی پایینتر از آن حروف MSI به شکل سهبعدی مهمترین المانهای ظاهری این قسمت هستند.
هنگام باز کردن لپتاپ، صفحه نمایش 17 اینچی آن دیده میشود که از دو سمت کناری حاشیههای نسبتا باریکی دارد و به لطف نسبت تصویر 16:10 در سمت بالا و پایین نیز حاشیههای باریکتر از حالت عادی دارد. در قسمت میانی حاشیه پایینی نام شرکت MSI قرار گرفته است.
حاشیه بالایی صفحه به وبکم اختصاص داده شده که کنار آن یک سوئیچ برای غیر فعالسازی کامل وبکم قرار گرفته است. بالای حاشیه، یک برآمدگی کوچک دیده میشود تا روند باز کردن لپتاپ راحتتر شود.
بخش اعظمی از وجه بالایی بدنه را کیبورد اشغال کرده که در بخش کیبورد از مقاله نقد و بررسی Raider GE78 HX 14V به آن خواهیم پرداخت. در دو سمت این کیبورد دریچههایی قرار گرفته که محل خارج شدن صدای اسپیکرهاست. روی این دریچه، لوگو MSI به شکل نامحسوسی قرار گرفتهاند.
پایینتر از کیبورد، خود تاچ و به مقدار کافی فضای خالی قرار گرفته تا از آن به عنوان استراحتگاه مچ هنگام تایپ استفاده کنید.
در پایینترین بخش از این قسمت، یک نوار شفاف قرار گرفته تا نورپردازی RGB بیشتر دیده شود. این بخش شفاف هم از بالا و هم از روبهرو قابل مشاهده بوده و مجهز به نورپردازی جذابی است.
در دو طرف کناری لپتاپ طراحی نسبتا مشابه و یکسانی در نظر گرفته شده است به طور کلی این بخشها به سه قسمت تقسیم شدهاند. قسمت بالایی هر سمت، یک دریچه خروجی هوا قرار داده شده که برخلاف دریچههای پشت لپتاپ، ظاهر منظمتری دارند.
قسمت میانی به درگاهها اختصاص داده شده که در بخش درگاهها بیشتر به آنها میپردازیم. در نهایت در قسمت پایینی یک دریچه دیگر قرار داده شده که محلی دیگر برای اسپیکرهای لپتاپ است. کنار این دریچهها اسم شرکت DynAudio نوشته شده که مسولیت ساخت این اسپیکرها به آن سپرده شده است.
لولا
صفحه نمایش و بدنه این لپتاپ با کمک دو لولا به یکدیگر متصل شدهاند. این دو لولا که حداکثر فاصله ممکن را با یکدیگر گرفتند، به شما امکان باز کردن صفحه نمایش تا زاویه حدودی 135 درجهای را میدهند که خب معمولا از لپتاپهای گیمینگ انتظار زاویه 180 درجهای نداریم.
عملکرد لولاهای این لپتاپ بسیار خوب بوده و مقاومت بسیار بالایی دارند و باز و بسته کردن آنها کار بسیار ساده و راحتی است. با وجود برآمدگی ریزی که بالاتر از وبکم قرار داده شده، با یک دست نیز میتوان به راحتی صفحه را باز کرد. همچنین این لولاها میتوانند صفحه نمایش را در هر زاویهای به خوبی نگه دارند.
ابعاد و وزن
یکی از اولین جاهایی که متوجه تفاوت Raider GE78 با دیگر لپتاپها خواهید شد، مربوط به بخش ابعاد و وزن میشود. به دلیل طراحی لپتاپ با تمرکز بر قدرت محض، MSI سراغ بهترین قطعات بازار رفته که باعث افزایش وزن و ابعاد لپتاپ شده است.
این قطعات گرمای بیشتری را نیز تولید میکنند که باعث میشود سیستم خنککننده لپتاپ نیز دلیل دیگر افزایش وزن و ابعاد محصول نهایی شود.
ابعاد لپتاپ در حالت بسته برابر با 380 در 298 میلیمتر بوده که ضخامتی برابر با 28.75 میلیمتر دارد. بعد از باز کردن صفحه نمایش، ضخامت بدنه به 22.85 میلیمتر میرسد. این اعداد (به جز ضخامت) برای یک لپتاپ 17 اینچی آنچنان هم دور از انتظار نیستند ولی همچنان کمی بزرگتر از حالت عادی هستند.
ضخامت نزدیک به سه سانتیمتر، بخشی اصلی است که تفاوتهای ابعادی لپتاپ را با دیگر مدلهای 17 اینچی نمایان میکند.
وزن Raider GE78 برابر با 3.1 کیلوگرم بوده که کمی برای من عجیب بود چرا که در عمل، لپتاپ خیلی سنگینتر به نظر میرسد. در نهایت اما، همچنان با یک لپتاپ سنگین طرف هستیم که به احتمال زیاد برای حمل و نقلها آنچنان هم مناسب نیست خصوصا اگر وزن آداپتور را هم به آن اضافه کنید.
در انتها باید بگوییم که ابعاد و وزن این لپتاپ را اگر به عنوان یک لپتاپ عادی بسنجیم باید سریعا آنها را به نقاط ضعف محصول اضافه کنیم، اما با در نظر گرفتن قطعات و جامعه هدف لپتاپ، Raider GE78 نمره قابل قبولی را در این بخش دریافت میکند.
مقاومت بدنه
اماسآی در طراحی و ساخت این لپتاپ از آلومینیوم و پلاستیک خاصی استفاده کرده که مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهد. استفاده از پلاستیک در این رنج قیمتی به مقدار قابل توجهی در ذوق میزند. البته پلاستیک استفاده شده در بدنه، پلاستیک ساده و ارزانقیمتی نبوده و همچنان آن حس پریمیومی که انتظار داریم را منتقل میکند.
بدنه Raider GE78 با فشار دست تقریبا به هیچ وجه خم نمیشود حتی اگر فشار زیادی را به آن وارد کنید. پنل صفحه نمایش لپتاپ نیز نسبتا مقاومت خوبی دارد، اما با این حال به راحتی میتوان با استفاده از دو دست کمی آن را خم کرد.
البته باید توجه داشته باشید که در تستها، به فشار دست اکتفا شده و مقاومت محصول در مقابله با ضربهها سنجیده نشده است.
درگاهها و ارتباطات
قطعا یکی از نقاط قوت لپتاپ مربوط به بخش درگاهها و ارتباطات آن خواهد بود چرا که در این قسمت نیز MSI سراغ بهترینها رفته و تقریبا به جز یک مورد ریز در چینش درگاهها، ایراد خاص دیگری نمیتوان به آنها وارد کرد.
درگاهها
در سمت چپ بدنه لپتاپ به ترتیب درگاههای تاندربولت 4، کارتخوان و جک 3.5 میلیمتری دیده میشود. تنها ایراد چینشی درگاهها را میتوان نبود پورت USB تایپ A در این سمت دانست.
تنها دو پورت USB تایپ A لپتاپ در سمت راست بدنه قرار گرفتند که بسته به استفادههای شما ممکن است دردسرساز شوند. بهتر بود حداقل یک پورت دیگر در پنل پشتی یا سمت چپ نیز قرار میگرفت. همچنین اگر راست دست باشید و از ماوسهای سیمی استفاده میکنید، سیم ماوس به دلیل محل اتصال به لپتاپ، قطعا آزاردهنده خواهد بود.
پورت USB اول از سمت چپ در این قسمت از بدنه، از نوع 3.2 نسل 1، پورت دوم از نوع 3.2 نسل 2 هستند که در کنار آنها یک درگاه USB تایپ C از نوع 3.2 نسل 2 قرار گرفته که هم از Power Delivery و هم از Display Port پشتیبانی میکند.
با استفاده از قابلیت PD، میتوانید دیگر دستگاههای خود مانند تلفن همراه را شارژ کنید. لازم به ذکر است که این درگاه از فست شارژ نیز پشتیبانی میکند.
بخش اعظمی از درگاههای لپتاپ در قسمت پشتی آن قرار گرفتهاند. به ترتیب از سمت چپ تصویر یک پورت لن RJ45 با سرعت حداکثری 2.5 گیگابیت بر ثانیه، یک درگاه HDMI 2.1، اسلات قفل امنیتی Kensington، آخرین درگاه USB تایپ C نوع 3.2 نسل 2 و محل اتصال کابل شارژ لپتاپ قرار دارند. نکته جالب اینکه درگاه پاور دستگاه شباهت زیادی به پورت USB تایپ A دارد و در نگاه اول شاید گمان کنید که پشت لپتاپ به این پورت مجهز است که در اصل اینگونه نیست.
با حضور تاندربولت و کارتخوان، مجموعه درگاههایی که از لپتاپها انتظار داریم، تکمیل میشود و هیچ کمبود خاصی در این زمینه مشاهده نمیشود. تعداد درگاهها برای طیف گستردهای از کاربران قطعا کافی خواهد بود. همچنین حضور یک تایپ سی در هر سمت لپتاپ تجربه به مراتب بهتری را برای کاربر رقم خواهد زد.
ارتباطات
پشتیبانی از وایفای 7 و بلوتوث نسخه 5.4 از دیگر نقاط مثبت بخش ارتباطات لپتاپ به حساب میآیند. در هر دو بخش از آخرین استانداردها و تکنولوژی استفاده شده تا نیازهای ارتباطات بیسیم شما به خوبی برطرف شوند.
کیبورد و تاچپد
کیبورد
برخلاف مدل MSI Stealth 15 A13V که ایرادات بسیار زیادی به بخش کیبورد آن وارد کردیم، لپ تاپ Raider GE78 HX 14V، کیبورد بسیار خوبی را در خود جای داده و نمره قابل قبولی را باید به آن اختصاص دهیم.
این کیبورد توسط شرکت SteelSeries طراحی و ساخته شده که هم نورپردازی RGB و هم تکنولوژی Anti-Ghost را برای شما فراهم میکند.
کیبورد این لپتاپ با داشتن نامپد تعداد دکمههای خود را به 99 عدد رسانده است. البته نامپد قرار داده شده ابعاد بسیار کوچکی دارد که به شخصه تجربه راحتی از استفاده از دکمههای آن نداشتم. بقیه دکمهها، هم ابعاد مناسبی دارند و هم چینش آنها به خوبی انجام شده است.
معمولا از یک لپتاپ 17 اینچی انتظار داریم تا ابعاد کیبورد خوبی داشته باشد، اما هر دو طرف این کیبورد، دریچههای هوا برای سیستم خنککنندگی قرار گرفته که باعث شده فضای باقی مانده برای کیبورد محدودتر باشد.
نورپردازی RGB در این کیبورد شکل و ظاهر خاصی دارد. دکمههای W, S, A و D، طراحی شفافی دارند تا نور RGB را از خود به طور کامل رد کنند. 4 دکمه جهتها نیز با دیگر دکمهها تفاوت دارند. روی هر یک از آنها یک فلش کشیده شده که تنها خود فلشها شفاف بوده و نور را رد میکنند.
دیگر دکمهها علاوه بر نورپردازی RGB عادی، از اطراف خود کمی نور نیز نمایش میدهند. لازم به ذکر است که دکمههای حاضر در ردیف اول کیبورد از قسمت پایینی خود نور به مراتب بیشتری را از خود نمایش میدهند. تقریبا تنها نکته منفی در بخش نورپردازی نیاز به دانلود برنامه استیل سریز برای شخصیسازی بوده و مشکل دیگری در آنها دیده نمیشود.
با توجه به این که کیبورد مکانیکال نیست، حس استفاده از دکمهها بسیار خوب بوده و صدای مناسبی را هنگام استفاده دارند. در کل تجربه تایپ و گیم با استفاده از کیبورد به اندازه کافی لذت بخش است ولی به چیزی فراتر از آن نمیرسد.
تنها دکمهای که استفاده از آن، چندان هم لذت بخش نبود، دکمه بسیار مهمی برای گیمرهاست. روی دکمه W یک برآمدگی ریزی قرار داده شده تا بتوانید راحتتر این دکمه را پیدا کنید، اما در تجربههای گیمینگ نسبتا بلند مدت، این برآمدگی کمی آزاردهنده میشود گرچه به آن عادت خواهید کرد.
سرعت ثبت دکمهها نیز بالا بوده و هیچ تاخیر خاصی هنگام استفاده از آن متوجه نخواهید شد که برای یک لپتاپ گیمینگ حرفهای یک ضرورت است.
تاچپد
به شخصه همواره استفاده از ماوس را نسبت به تاچپد ترجیح میدهم و استفادههای من از تاچپدها در این چند سال حداقلی بوده، اما با این حال استفاده از تاچپد Raider GE78 HX 14V تجربه خوبی بود و باعث شد کمتر عدم استفاده از ماوس را احساس کنم.
ابعاد تاچپد بزرگ و کافی بوده، جایگیری مناسبی دارد و لمس سطح آن لذتبخش است. همچنین این تاچپد سرعت بسیار بالایی در تشخیص حرکات دارد تا تجربه بسیار روانی را برای شما رقم بزند. در کل تاچپد حس پریمیوم خوبی را به شما منتقل میکند و هیچ ایراد و نقطه ضعف خاصی نمیتوان به آن وارد کرد.
وبکم و میکروفن
در لپتاپ Raider GE78 HX 14V، وبکم و میکروفن کیفیت و عملکرد کاملا متفاوتی دارند. دو عدد میکروفن برای این لپتاپ در نظر گرفته شده است که کیفیت خوبی دارند و صدای شما را به خوبی از محیط جدا کرده و با وضوح بالایی ضبط میکنند.
از طرف دیگر اما، وبکم لپتاپ اصلا کیفیت قابل قبولی ندارد. در کل انتظار زیادی از وبکمهای لپتاپها نداریم، اما با این حال Raider GE78 HX 14V بازهم کمتر از توقعات ظاهر میشود. تصاویر اصلا وضوح و شفافیت لازم را ندارند و همه چیز پیکسلی دیده میشود. رنگهای ثبت شده نیز دقت بالایی ندارند.
البته لازم به ذکر است که وبکمها کاربرد آنچنانی ندارند و بیشتر فقط برای برقراری تماس تصویری استفاده میشوند. به همین دلیل خیلی نمیتوان کیفیت کم وبکم را به عنوان خط قرمز خرید لپتاپ معرفی کرد. اما برای استریم شاید بهتر باشد که از یک وبکم جداگانه برای لپتاپ استفاده کنید.
صفحه نمایش لپ تاپ Raider GE78 HX 14V
هر سختافزار قدرتمندی که تمرکز بر گیمینگ داشته باشد به یک صفحه نمایش خوب نیز نیاز دارد. در غیر این صورت آن قدرت مضاعف عملا به چشم نخواهد آمد. خوشبختانه MSI توجه لازم را در این بخش نیز داشته و صفحه نمایش بسیار خوبی را برای Raider GE78 در نطر گرفته است.
این صفحه نمایش 17 اینچی رزولوشنی برابر با 2560 در 1600 پیکسلی داشته و پنل آن از نوع LCD-IPS است. نرخ بهروزرسانی 240 هرتزی باعث میشود که قدرت سختافزار در اجرای بازیها با نرخ بالاتر به خوبی به تصویر کشیده شود. این صفحه پوشش رنگی 100 درصدی را از دامنه DCI-P3 نیز دارد.
برخلاف اکثر لپتاپهای گیمینگ که زاویه دید محدودی دارند، زاویه دید Raider GE78 بسیار عالی بوده و تقریبا از هر زاویهای میتوان بدون کاهش کیفیت تصویر به آن نگاه کرد.
یک لایه Anti-Glare برای صفحه نمایش در نظر گرفته شده تا کیفیت تصویر نمایش داده شده در محیطهای پرنور به مشکل نخورد.
روشنایی صفحه با توجه به LCD بودن، بالا بوده ولی به اعداد بسیار بالای پنلهای OLED نمیرسد. در تجربههای مختلف در شرایط نوری متفاوت، روشنایی صفحه همواره عملکرد خوبی را از خود نشان میداد.
بلندگو
برای سیستم صوتی این لپتاپ دو اسپیکر با توان دو واتی و 4 عدد ووفر با توان دو واتی در نظر گرفته شده است. این بلندگوهای شش گانه کیفیت صدای بسیار خوب و مطلوبی دارند. یکی از مزیتهای تعداد بالای اعضای این سیستم صوتی این است که صدای سه بعدی بهتری تولید میشود که تاثیر بسیار مثبتی روی تجربه هرچه بهتر بازیها دارد.
حجم و بلندی صدا در حالت عادی خوب هستند ولی به هیچ وجه فراتر از انتظار واقع نمیشود. این نکته هنگام بازی کردن اهمیت بیشتری پیدا میکند، چرا که هنگام اجرای بازیها یا برنامههای سنگین، دمای لپتاپ بالا رفته و طبیعتا صدای فنها به مراتب افزایش مییابند. در نهایت اسپیکرها حریف صدای فن نمیشوند و صدای محتواهای در حال پخش تا حد آزاردهندهای تحت تاثیر صدای فنها قرار میگیرند. به قدری که باید برای تجربههای بهتر بازیها سراغ هدست بروید.
سختافزار
به مهمترین بخش از نقد و بررسی این لپتاپ میرسیم، جایی که حداکثر تمرکز MSI در روند ساخت به آن اختصاص داده شده است. در ادامه و به تفکیک قطعات مختلف، به نقد و بررسی سختافزار لپتاپ Raider GE78 HX 14V میپردازیم. در انتهای این بخش بنچمارکهای مختلف نیز قرار دادیم و دما و گرمای لپتاپ را بررسی خواهیم کرد.
پردازنده
وظایف پردازشی این مدل به پردازنده اینتل Core i9 14900HX سپرده شده که یکی از بهترین پردازندههای بازار نام داشته و عملکرد بسیار خوبی دارد.
این پردازنده از 24 هسته تشکیل شده که 8 عدد از آنها با تمرکز بر قدرت بیشتر و 16 عدد از آنها با تمرکز بر بهینگی بیشتر طراحی و ساخته شدهاند که فرکانسی بین 2.2 تا 5.8 گیگاهرتزی خواهند داشت. این رویکرد دوگانه باعث میشود که پردازنده هم بتواند قدرت بالایی ارایه دهد و هم در اکثر کارهای سبکتر، مصرف برق بهتری داشته باشد.
برای کش لایه سه این پردازنده 32 مگابایت در نظر گرفته شده و به مقدار 75 وات برق به آن تخصیص داده شده که البته با استفاده از تکنولوژی Overboost Ultra این مقدار بسته به شرایط و نیازهای لپتاپ بالا یا پایین نیز خواهد شد.
با توجه به مشخصات و عملکرد این پردازنده، تقریبا نباید هیچ نگرانی از بابت قدرت اجرایی آن نداشته باشید. چه در امور تکهسته و چه در امور چندهسته، این پردازنده عملکرد خارقالعاده خود را حفظ خواهد کرد.
کارت گرافیک
پردازنده i9 14900HX پردازنده گرافیکی Intel UHD را نیز در خود جا داده تا هنگام انجام امور روزمره وظایف گرافیکی را بر عهده بگیرد. به محض باز شدن یک بازی یا کاری که پردازش سنگین گرافیکی نیاز دارد، کارت گرافیک اختصاصی لپتاپ یعنی انویدیا 4090 شروع به فعالیت میکند.
تفکیک کارهای مختلف روی کارت گرافیکهای مختلف باعث میشود که لپتاپ در کارهای روزمره، شارژدهی بیشتر و در کارهای سنگین، عملکرد بهتری داشته باشد.
شرکت MSI پشتیبانی از MUX Switch را نیز به لپتاپ Raider GE78 HX 14V خود اضافه کرده است. هنگامی که یک لپتاپ دو کارت گرافیک داشته باشد، پشتیبانی از MUX Switch برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار میشود.
در حالت کلی، تصاویر خروجی کارت گرافیک 4090، به کارت گرافیک داخلی تحویل داده شده و سپس به صفحه نمایش میروند. این کار باعث میشود که کارت مجزا تا حدی محدود شود و چند فریم کمتر در هر ثانیه نمایش دهد. MUX کارت گرافیک خارجی را به صورت مستقیم به صفحه نمایش متصل میکند تا آسیبی به عملکرد کارت مجزا وارد نشود.
کارت گرافیک 4090، عضو پرچمدار از خانواده سری 4000 گرافیکهاست که بالاترین عملکرد را برای خود هدف گذاشته است. این کارت، در حالت عادی 175 وات برق لازم دارد که در صورت انجام کارهای سنگین میتواند با استفاده از Overboost Ultra، برق بیشتری را دریافت کند تا فرکانس خود را افزایش دهد.
برای این کارت، 16 گیگابایت ویرم نسل GDDR6 در نظر گرفته شده است. این مقدار برای تقریبا تمام نیازهای پردازشی امروزه کاملا کافی بوده و بعید به نظر میرسد که به این زودیها 16 گیگابایت را کمتر از حد نیاز معرفی کنیم. این اتفاق باعث میشود که عملکرد بسیار خوب سختافزار لپتاپ در اجرای بازیها در دراز مدت نیز تضمین شده باشد.
یکی از مهمترین ویژگیهای امروزه کارتهای انویدیا، تکنولوژی DLSS نام دارد. این کارت گرافیک که از آخرین نسل انویدیا آمده، میتواند با نسخه DLSS 3.5، عملکرد بازیها را به مراتب بهبود بخشد. این تکنولوژی به جای این که بازی را برای مثال در رزولوشن 1080 اجرا کند، آن را در رزولوشنی پایینتر اجرا میکند تا فریمریت بهتری به دست آورد.
سپس با استفاده از هوش مصنوعی، رزولوشن تصاویر خروجی را به 1080 میرساند. همچنین یکی از ویژگیهای جدید DLSS این است که میتواند فریمهای کاملا جدیدی را تنها با استفاده از هوش مصنوعی در لابهلای فریمهای رندر شده، تولید کند.
در کل در کارت گرافیکهای بالاردهای همچون 4090، استفاده از DLSS به اندازه کارتهای اقتصادی اهمیت ندارد و نیازی به آن احساس نمیشود. با این حال بد نیست با تنظیم DLSS روی کیفیت بهتر، چند فریم بیشتر در بازیها داشته باشید. توصیه شخصی من این است که تنها اگر بازی زیر 90 فریم بر ثانیه اجرا میشود سراغ DLSS بروید، در غیر این صورت به قدرت سختافزاری اکتفا کنید تا آسیبی به کیفیت تصویر خروجی وارد نشود.
رم
اماسآی برای بخش رم این لپتاپ سراغ 64 گیگابایت رم DDR5 با فرکانس 5600 هرتزی دو کاناله رفته که تقریبا برای تمام کاربران بیش از حد نیاز است. 16 گیگابایت رم در دنیای امروزی برای تقریبا هر کاری کافی بوده و تا مدتها کافی خواهد بود. حتی 32 گیگابایت رم نیز بیش از نیازها حساب خواهد شد.
البته هستند برخی کارهایی که به بیش از 16 گیگابایت رم نیاز دارند. برای مثال بسیاری از ابزارهای هوش مصنوعی یا رندر و تولید محتوا از افزایش رم استفاده مستقیم میبرند. همچنین برخی از بازیها مانند Indiana Jones and the Great Circle برای بالاترین تنظیمات گرافیکی خود به بیش از 16 گیگابایت رم نیاز دارد.
در کل با رم قرار گرفته شده در این لپتاپ هیچ محدودیتی در این بخش منتظر شما نخواهد بود، هر گونه کم و کاستی در اجرای بازیها و برنامهها مستقیما تقصیر دیگر قطعات خواهد بود.
حافظه داخلی
با به پایان رسیدن دوران حافظههای HDD به دورانی میرسیم که حافظههای SSD تبدیل به حافظه اصلی میشوند و به مرور، سریع و سریعتر میشوند. حافظه 2 ترابایتی SSD به کار رفته در این لپتاپ، از نسل ۴ بوده و یکی از سریعترین SSDهاست. البته شما امکان ارتقا به نسل ۵ را هم دارید. این حافظه در خواندن متوالی اطلاعات توانست سرعت 7085 مگابایت بر ثانیهای را ثبت کند. در بخش بنچمارکها از مقاله، سرعت حافظه در تستهای مختلف نیز قرار داده شده است.
سرعت بسیار بالای این حافظه باعث میشود که کارهایی مانند لود شدن ویندوز و برنامهها و یا نصب بازیها بسیار سریعتر رخ بدهند و عملکرد تقریبا هیچ برنامهای به سرعت حافظه محدود نشود. همچنین ظرفیت دو ترابایتی، نیز نیازهای اکثر کاربران را برطرف خواهد کرد تا Raider GE78 HX 14V در این بخش نمره کامل را دریافت کند.
دما و گرما
به صورت کلی هرچه توان سختافزاری بالاتر برود، چالشهای مدیریت دما نیز بیشتر میشود، چرا که این قطعات با دریافت برق بیشتر، دمای بسیار بیشتری را تولید میکنند. به همین علت شرکتهای سازنده، باید توجه خاصی به سیستم خنککنندگی لپتاپ نیز داشته باشند. این محصول جذاب
لپتاپ Raider GE78 HX 14V از فناوری Cooler Boost 5 استفاده میکند که نام و آوازه آن به گوش همه رسیده اما لپتاپ قصه ما در این بخش دو نقطه قوت و دو نقطه ضعف دریافت میکند. سیستم خنککنندگی در این لپتاپ به خوبی دما را کنترل میکند و تقریبا در هر شرایطی دمای لپتاپ بیشتر از 95 درجه نمیرود. این در حالی است که فرکانس پردازنده و کارت گرافیک افت شدیدی پیدا نمیکنند.
معمولا در تمام لپتاپها وقتی دمای قطعات از حدی بالاتر برود، عملکرد آنها محدود میشود تا دما بهتر و سریعتر مدیریت شود. در این لپتاپ اما به لطف سیستم خنککنندگی آن، محدودیتها آنچنان هم شدید نیستند.
آخرین نقطه قوت این بخش عدم هدایت دمای خروجی به اطراف کیبورد است. هنگام بازی کردن طولانی مدت نیز بخشی از بدنه که دست شما روی آن است، داغ نخواهد شد که باعث میشود تجربه گیمینگ به مراتب بهتر و راحتتری داشته باشید. تنها قسمتی که از بدنه بالایی لپتاپ داغ میشود، نوار باریک بالاتر از کیبورد بوده که در طول استفاده از لپتاپ آن قسمت را لمس نخواهید کرد.
اولین و بزرگترین ایراد Raider GE78 HX 14V در این بخش، مربوط به صدای تولیدی توسط فنهای آن است. هنگام اجرای بازیها یا برنامههای سنگین که دما و سرعت فنها به حداکثر میرسد، صدای فنها به سطوح آزاردهندهای میرسند. به طوری که پیشنهاد میشود برای تجربه بازیها از هدست استفاده کنید. به شخصه بعد از چند ساعت تست بازیها و بنچمارکها از خاموش کردن لپتاپ و فنهای آن عمیقا خوشحال میشدم.
دومین نقص این لپتاپ زمانی مشاهده خواهد شد که بخواهید از ماوس استفاده کنید. یکی از دریچههای خروجی هوا در سمت راست بدنه لپتاپ قرار گرفته که باعث میشود گرما مستقیما به دست شما برخورد کند و به تجربه گیمینگ شما آسیب بزند.
لازم به ذکر است که چینش و طراحی فنهای لپتاپ به طوری انجام شده که هوا از زیر لپتاپ وارد و از اطراف آن خارج میشود. به همین دلیل استفاده از استندها قطعا عملکرد فنها را بهبود خواهد بخشید و شاید در نهایت حتی صدای آنها را نیز کاهش دهد.
بنچمارکها
در این بخش نتایج بهدست آمده از برخی از بنچمارکهای معروف را برای شما آوردهایم. همانطور که مشاهده میکنید، این لپتاپ در تمام تستها نمرات بسیار خوبی دریافت کرده تا قدرت سختافزاری خود را به نمایش بگذارد. البته باید توجه داشته باشید که هم پردازنده و هم کارت گرافیک به کار رفته در این لپتاپ، جزو بالاترین ردههای بازارهای خود هستند و به همین علت انتظار دیگری از لپتاپ نداشتیم.
اعداد و ارقام به دست آمده نشان میدهند که نه تنها شرکت MSI قطعات خوبی را انتخاب کرده بلکه به خوبی از آنها در طراحیهای استفاده کرده تا با وجود سیستمخنککنندگی بهینه و تکنولوژیهایی مانند Overboost Ultra که برق را میان قطعات به بهترین شکل تقسیم میکند، توانسته عملکرد قطعات خود را به بهترین شکل به تصویر بکشد.
عملکرد در بازیها
اگر بخواهیم یک بخش از لپتاپ را انتخاب کنیم که تنها نگاه کردن به مشخصات آن کافی باشد، قدرت اجرای سنگینترین بازیها خواهد بود. هنگامی که سراغ بهترین قطعات موجود در بازار بروید، قطعا خیالتان از اجرای بینقص بازیها راحت خواهد بود. اگر این بازیها روی بهترین قطعات به خوبی اجرا نشوند، کجا اجرا خواهند شد؟
تقریبا میتوان با خیال راحت گفت که تمام بازیها با حداکثر تنظیمات فریمریت حداقلی 60 را برای شما تضمین خواهند کرد. اگر ریتریسینگ را خاموش کنید یا رزولوشن پایینتر از 1600 را در نظر بگیرید این عدد به مراتب بالاتر نیز خواهد رفت.
بازی / تنظیمات گرافیکی |
1080p |
1440p |
Cyberpunk 2077 |
131 |
87 |
Dying Light 2 |
178 |
122 |
Hogwarts Legacy |
112 |
97 |
Senuas Saga Hellblade 2 |
89 |
61 |
Ghost of Tsushima |
131 |
92 |
همانطور که در جدول میبینید، عملکرد لپتاپ به مراتب بهتر از 60 فریم خواهد بود. دلیل این که عدد تضمینی را آنقدر پایین اعلام کردیم بازیهایی مانند هلبلید 2 است که جزو سنگینترین بازیها به حساب میآیند که هر سیستم و هر قطعاتی را به چالش میکشند. اگر این بازیها را فاکتور بگیریم، انتظار اجرای هر بازی در حدود 90 فریم بر ثانیه، انتظار کاملا معقولی از این لپتاپ خواهد بود.
توجه داشته باشید که اعداد نمایش داده شده در جدول در دو رزولوشن 1080 و 1440 قرار داده شده تا بتوانید بهتر آنها را با دیگر سختافزارها مقایسه کنید. برای مثال بازی هلبلید 2، با رزولوشن صفحه نمایش لپتاپ یعنی 1600، با میانگین فریمریت 61 اجرا شد.
همچنین در تستهای بالا از تکنولوژی DLSS استفاده نشده تا قدرت خام سختافزار نمایش داده شود DLSS در صورت فعالسازی فریمریت را در ابعاد قابل توجهی افزایش میدهد. برای مثال در بازی فورتزا هورایزن 5 در بالاترین تنظیمات گرافیکی و رزولوشن 1600، در حالت عادی به صورت میانگین به 134 فریم بر ثانیه رسید و DLSS توانست با حداقل آسیب به کیفیت تصویر خروجی این عدد را به 180 برساند!
نرم افزار اختصاصی
شرکت اماسآی برنامه MSI Center را برای لپتاپهای خود توسعه داده که ویژگیهای زیادی را در خود جا داده است. تمام ویژگیهای این برنامه به صورت افزونه قابل نصب بوده و هنگاه راهاندازی برنامه از شما میپرسد که مایل به نصب کدام موارد هستید.
در نگاه اول این برنامه دقیقا همان کارهایی را میکند که از آن انتظار میرود، اما هر چه لپتاپهای بیشتری از MSI بررسی میکنم، مشکلات بیشتری از نرمافزار اختصاصی آن پیدا میکنم.
اکثر ویژگیها در این برنامه حضور دارند و مشکلات اصلی برنامه مربوط به کمبود ویژگیها نیست. یکی از این مشکلات، ماژولار بودن ویژگیهاست. اکثر قابلیتهای این برنامه در قالب افزونه باید به صورت جداگانه دانلود شوند. جدا از این که این بدین معناست که لپتاپ با نرمافزار ناقص عرضه میشود، ماژولار بودن مشکل دیگری را نیز بر عهده دارد و آن هم چیزی جز چینش این ویژگیها در برنامه نیست.
چینش قابلیتهای مختلف به طریقی انجام شده که برای تنظیم چند ویژگی کامل مشابه و مرتبط باید به چند زبانه مختلف بروید که هیچ دستهبندی مناسبی برای آنها در نظر گرفته نشده است.
مشکل اصلی بعدی من با برنامه، عدم ثبات آن است. در هنگام استفاده تنها چند روزه من، اختلالات زیادی را از برنامه مشاهده کردم. برای مثال در طول استرس تست CPU که به مدت 20 دقیقه 100 درصد توان پردازنده استفاده میشود تا افت عملکرد آن نمایش داده شود، MSI Center استفاده 2 درصدی از پردازنده را گزارش میداد. این در حالی است که به دلیل دمای بالای پردازنده، برنامه به درستی سرعت چرخش فنها را تشخیص داده بود! البته این مورد کمی عجیب است و احتمالا با آپدیت به راحتی رفع خواهد شد.
از طرف دیگر برای تنظیمات مرتبط با نورپردازی کیبورد باید برنامه دیگری را دانلود کنید. از آن جایی که کیبورد این لپتاپ توسط شرکت استیل سریز طراحی و ساخته شده، تا حدی قابل درک است که چرا باید از یکی از برنامههای SteelSeries Engine یا SteelSeries GG استفاده کنیم.
در نهایت اما، نصب نبودن این برنامهها به صورت پیشفرض و نبود یک برنامه واحد برای تمام تنظیمات لپتاپ قطعا تاثیر منفی روی تجربه نهایی کاربران خواهد داشت.
باتری و شارژدهی
وظیفه شارژدهی لپتاپ بر عهده باتری چهار سلولی 99.9 واتساعتی آن قرار داده شده است. با توجه به مصرف برق بسیار بالای سختافزار پرچمدار موجود در لپتاپ، این باتری عملکرد چشمگیری نخواهد داشت. هنگام اجرای بازیها با استفاده از باتری، تنها کمی بیشتر از یک ساعت شارژدهی خواهید داشت.
البته این عدد برای حداکثر استفاده از لپتاپ است، برای استفادههای روزمره، بسته به کارهای شما، شارژدهی باتری چیزی بین 2 تا 3 ساعت خواهد بود. برای شارژ باتری نیز با استفاده از آداپتور 330 واتی، چیزی بین 1.5 تا 2 ساعت زمان نیاز خواهید داشت.
البته با توجه به گیمینگ بودن لپتاپ اهمیت شارژدهی بالای باتری به حداقل میرسد، چرا که برای تجربه بهتر بازیها، باید هر لپتاپی را مستقیما به برق متصل کنید. در کل باید به Raider GE78 HX 14V به چشم یک کامپیوتر رومیزی نگاه کنید که جابهجا کردن آسانتری دارد.
البته با حضور ماکس سوئیچ در لپتاپ میتوانید در مواقعی که مشغول انجام کارهای سنگین با لپتاپ نیستید، از کارت گرافیک داخلی CPU که مصرف به مراتب پایینتری از 4090 دارد، استفاده کنید. انجام این کار قطعا شارژدهی باتری را به مراتب افزایش خواهد داد.
زمانی که شارژ لپتاپ از طریق تایپ سی انجام شود، لپتاپ هنوز با برق باتری کار خواهد کرد. تنها هنگام استفاده از آداپتور، لپتاپ برق را مستقیما از برق ورودی خواهد گرفت. به همین علت بهتر است هنگام شارژ از طریق تایپ سی، کارهای سنگینی با لپتاپ انجام ندهید.
مقایسه با دیگر نسخهها
شرکت MSI برای خانواده Raider GE78 HX مدلهای زیادی را در نظر گرفته است. مدلی که در اختیار آیتیرسان قرار گرفته بود به جز بخش رم و حافظه داخلی، بالاردهترین مدل این خانواده پر جمعیت بود.
در بخش صفحه نمایش، بین دو صفحه 2560 در 1600 یا 1920 در 1080 پیکسلی حق انتخاب خواهید داشت. در بخش رم میتوانید مقادیر 16، 32، 64 یا 96 گیگابایتی را انتخاب کنید. برای حافظه داخلی نیز بین سه گزینه 1، 2 یا 4 ترابایتی حق انتخاب خواهید داشت.
برای کارت گرافیک، 4 مدل مختلف وجود دارد که همگی از شرکت انویدیا انتخاب شدهاند. کارت 4060، 4070، 4080 و 4090 مدلهای انتخابی برای گزینههای مختلف سری Raider GE78 HX هستند.
در کل هرچه در ردههای مختلف این خانواده بالاتر برویم، با توجه به افزایش شدید قیمتی آنها، پیشنهاد کردن آنها سختتر میشود. برای گیمرها میزان رم بیشتر از 32 گیگابایت اضافه خواهد بود.
همچنین کارتهایی مانند 4080 یا حتی 4070، نیازهای اکثر گیمرها را برطرف خواهند کرد. تمام این مسائل باعث میشود که بالاترین ردههای این سری را تنها بتوان به کسانی که به معنای واقعی کلمه فقط نهایت قدرت را میخواهند و قیمت نجومی آنها برایشان مانعی نیست، پیشنهاد دهیم.
جمع بندی
در نهایت هم خود لپتاپ به گونهای طراحی و ساخته شده که جامعه هدف بسیار محدودی داشته باشید و هم برچسب قیمتی آن مانع بسیار بزرگی برای اکثر کاربران خواهد بود.
لپتاپ Raider GE78 HX 14V به جز نقطه ضعف صدای فنهایش تقریبا در رسیدن به اهداف خاص خود عملکرد بینظیری دارد. سختافزار انتخاب شده برای این مدل، هم قدرت خارقالعادهای در اختیار شما قرار خواهد گذاشت و هم آینده چند ساله را برای شما تضمین خواهد کرد.
نقاط قوت |
نقاط ضعف |
سختافزار بسیار قدرتمندسیستم خنک کنندگی مناسبحافظه داخلی و رم سریع و با ظرفیت بالاطراحی ساده و زیبابدنه مقاومدرگاهها و ارتباطات
|
جذب شدید اثر انگشت
|
بسیار عالی و متفاوت با نقد های تعریفی دیگران بودو گویی که خودم آن را بررسی می کردم با ریزبینی و وسواس…
متشکرم
در خصوص این کامپیوتر میتونم عرض کنم که ما اگر از نظر کارامدی محصول ببینیم تا جایی خوبه ولی مشکل اساسی که هیچ کس آن را در نمیتواند در این کامپیوتر در نظر بگیرد اینست که بعضی از پورت های مثل usb و hdmi در عقب قرار دارند و از اونجایی که ماشین به شدت گرم میاد برای اینها مشکل ساز میشه به جدا از اینکه نمیتونیم مشکل اینکه شاید به در جای مناسبی قرار بدیم.