تحقیقات جدید نشان میدهد که وسواس نسبت به زندگی افراد مشهور، ممکن است با کاهش عملکرد شناختی در افراد مرتبط باشد. یک مطالعه علمی که اخیراً در مجلهی BMC Psychology منتشر شده، نشان میدهد که افرادی که به شدت به زندگی سلبریتیها علاقه دارند، در آزمونهای ارزیابی عملکرد مغز، نتایج ضعیفتری کسب میکنند.
این پژوهش که در مجارستان انجام شده، بر روی بیش از 1700 نفر بزرگسال تمرکز داشته است. شرکتکنندگان در این مطالعه، علاوه بر پاسخ به پرسشنامهای در مورد میزان علاقهشان به سلبریتیها، در آزمونهای مختلفی برای سنجش تواناییهای شناختی خود شرکت کردند. این آزمونها شامل تست دایره واژگان و آزمون جایگزینی نمادهای عددی بود.
پرسشنامه «مقیاس نگرش به سلبریتیها» که برای سنجش میزان علاقه شرکتکنندگان به افراد مشهور طراحی شده بود، سوالاتی از این قبیل را شامل میشد: «آیا اغلب احساس میکنم باید از عادتهای شخصی سلبریتی مورد علاقهام مطلع باشم؟» یا «آیا به جزئیات زندگی سلبریتی مورد علاقهام وسواس دارم؟».
نتایج این مطالعه نشان داد که افرادی که در مقیاس علاقه به سلبریتیها امتیاز بالاتری کسب کردهاند، در آزمونهای توانایی شناختی عملکرد ضعیفتری داشتند. با این حال، محققان تاکید میکنند که این مطالعه نمیتواند به طور قطعی ثابت کند که علاقه افراطی به سلبریتیها باعث کاهش توانایی شناختی میشود.
محققان در مصاحبهای با PsyPost اظهار داشتند که مطالعات آینده باید به این سوال پاسخ دهند که آیا صرف انرژی ذهنی برای دنبال کردن اخبار سلبریتیها، میتواند در عملکرد فرد در وظایفی که نیاز به تمرکز و مهارتهای شناختی دارند، اختلال ایجاد کند یا خیر.
این یافتهها واکنشهای متفاوتی را در شبکههای اجتماعی برانگیخت. برخی کاربران در پلتفرمهایی مانند ایکس (توییتر سابق) اظهار داشتند که نتایج این پژوهش برای آنها تعجبآور نیست و حتی پیشبینی کردند که افرادی که به سلبریتیها علاقه وسواسگونه دارند، احتمالاً هرگز این مقاله را مطالعه نخواهند کرد.