طرح رجیستری یکی از طرحهای جنجالی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال گذشته بود که ابتدا با برند اپل شروع شد و به دیگر برندهای حاضر در ایران نیز تسری پیدا کرد. حالا موضوع رجیستری تبلت به میان آمده و به نظر میرسد که این وزارتخانه به دنبال جلوگیری از قاچاق در حوزه تبلتها نیز هست و به زودی محدودیتهای گوشی موبایل به تبلتها نیز خواهد رسید.
به گزارش آیتیرسان، حمیدرضا دهقانینیا معاون ستاد مبارزه با قاچاق کالا پیرامون مرحله دوم طرح رجیستری خبر داده بود که در مرحله دوم این طرح به موضوع رجیستری تبلت خواهند رسید تا به اوضاع نا بهسامان این دستگاهها نیز رسیدگی گردد.
رجیستری تبلت در شبکه مخابراتی کشور به چه دلیلی انجام میشود؟
یکی از مشکلاتی که تا سال گذشته در حوزه واردات دستگاههای ارتباطی وجود داشت این بود که بسیاری از این واردات از مبادی غیرقانونی بود. قاچاق تلفن همراه و دیگر وسایل سیم کارتخور به قدری زیاد بود که پس از اجرا شدن طرح رجیستری آمار درآمد دولت از این طریق چیزی در حدود 100 درصد افزایش یافت و بودجه مناسبی از این طریق به حساب دولتیها واریز شد.
طبق قانونی که توسط “وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات” و “سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی” به تصویب رسیده است تمامی دستگاههای سیم کارتخور کشور میبایست در یک سامانه جامع ثبت نام کرده و برای استفاده از شبکههای مخابراتی کشور اعم از اپراتورهای قدیمی و جدید اطلاعات خود را وارد کنند.
از سوی دیگر این سامانه به سایت رسمی گمرک کشور متصل شده است تا صحت واردات دستگاه را بررسی کرده و در صورت واردات قانونی، اجازه فعالیت در شبکه مخابراتی کشور را به آن دستگاه بدهد. اما بسیاری از دستگاههای موجود علیالخصوص تلفنهای همراه برند اپل به دلیل واردات غیرقانونی مشمول قانون عدم سرویسدهی شدند و طبق آمار صدها دستگاه از این برند موبایل از کار افتادند.
این طرح تا حدود زیادی موفقیت آمیز بوده و به نظر میرسد به همین دلیل وزارت ارتباطات به دنبال اجرایی کردن مرحله دوم این قانون یعنی رجیستری تبلت است تا از واردات غیرقانونی آن جلوگیری کرده و از فرار مالیاتی شرکتهای مختلف جلوگیری نماید.
چرا تا بهحال طرح رجیستری تبلت اجرایی نشد؟
یکی از دلایلی که باعث شد طرح رجیستری تبلت به تعویق بیفتد این بود که ارز مربوط به این دستگاهها تعیین تکلیف نشده بود و در بحبوحه وضعیت ارزی فعلی کشور منابعی برای تخصیص وجود نداشت. با توجه به اظهار نظر مسئولین مربوطه در این زمینه به زودی ارز لازم برای واردات این گروه از وسایل ارتباطی مشخص خواهد شد و به همین دلیل دولت به دنبال واردات قانونی این دستگاهها و اجرایی کردن طرح رجیستری برای تبلت است.
اگر تبلت خود را رجیستر نکنیم چه اتفاقی میافتد؟
این سوال که جزو سوالهای بسیار پرتکرار در مورد تلفنهای همراه بود، در مورد تبلت نیز وجود دارد و باید در پاسخ گفته شود که اصولا دستگاههایی که تا تاریخی که توسط وزارت ارتباطات مشخص میکند، فعال شدهاند مشمول این قانون نمیشوند و صرفا آن دسته از مشتریانی که از صبح روز بعد تاریخ اعلام شده اقدام به خرید تبلت میکنند، میبایست عملیات رجیستری را انجام دهند.
اگر در حال حاضر تبلت کارکرده یا نویی دارید که از آن استفاده نمیکنید ترجیحا یک سیم کارت درون آن بیندازید و یک تماس کوتاه با آن برقرار کنید و برای همیشه خیالتان را از بابت طرح رجیستری راحت نمایید!
آیا طرح رجیستری باعث متضرر شدن کاربران ایرانی میشود؟
خیر! اصولا کاربر در طرح رجیستری هیچ هزینه اضافی پرداخت نمیکند. کاربران به هیچ وجه بعد از اجرای طرح رجیستری متضرر نمیشوند و حتی میتوان گفت با اجرا شدن این طرح، از ورود تبلتهای تقلبی و غیر اصل و یا تبلتهایی که دارای خدمات پس از فروش خوبی نیستند، جلوگیری شده و عملا باعث سود کاربران نیز میشود.
کاربران در طرح رجیستری فقط به یک منبع کاملا موثق برای چک کردن تبلت خریداری شده دسترسی پیدا میکنند که آنها را از خرید دستگاه غیراصل و قاچاق دور نگه میدارد و فروشندگان نیز به هیچ وجه نمیتوانند با ترفندهای مختلفی که تابحال رواج داشته، اقدام به فروش محصولات تقلبی کنند.
رجیستری تبلت شامل چه برندهایی میشود؟
در حال حاضر و طبق اعلام نظر مسئولان مربوطه هنوز مشخص نیست که نحوه اضافه شدن برندهای تبلت چگونه خواهد بود ولی طبق تجربه، احتمالا اپل اولین برندی خواهد بود که به این طرح خواهد پیوست و سپس برندهای دیگر که معمولا برندهای کم فروش در بازار هستند به طرح اضافه میشوند تا وضعیت بازار پایدار شود. پس از این مرحله برندهای پرطرفدار دیگر به طرح اضافه میشوند و احتمالا بازهم برند سامسونگ در آخرین مرحله به سامانه رجیستری تبلت اضافه خواهد شد.
راههای ارتباطی برای مشکلات موجود در طرح رجیستری کدامند؟
برای ارتباط با مسئولین ذیربط این موضوع میتوانید با شماره ۰۹۶۳۶۶ تماس یا به سایتهای tazirat135.ir و ntsw.ir مراجعه کنید. همچنین 124 که شماره آشنای تعزیرات کشوری است، آماده پاسخگویی در زمینه فروشندگان متخلف در این طرح خواهد بود.
عملیات رجیستری تبلت از چه طریقی انجام میشود؟
برای رجیستری تبلت راههای مختلفی خواهید داشت که طبق تجربه مربوط به رجیستری موبایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- از طریق سایت رسمی این سامانه به آدرس hamta.ntsw.ir قابل انجام خواهد بود.
2- از طریق USSD نیز میتوان رجیستری را انجام داد که کد آن #7777* خواهد بود. لازم به ذکر است که تمامی عملیات مربوط به رجیستری تبلت همانند رجیستری موبایل خواهد بود و تفاوتی در این بخش وجود نخواهد داشت چرا که برای این کار صرفا IMEI دستگاه و سیم کارت شما موردنیاز است و سایز و اندازه دستگاه مهم نیست.
از کجا بفهمم تبلت من قانونی وارد شده است؟
اول از همه باید بدانید که اگر تا قبل از تاریخ اعلامی وزارت ارتباطات تبلت خود را فعال کرده باشید اصولا این موضوع اهمیتی نخواهد داشت ولی اگر تمایل دارید مبدا واردات را بدانید میتوانید از طریق همان کد USSD اقدام به استعلام نمایید.
خرید و فروش تبلت دسته دوم چگونه انجام میگیرد؟
یکی از مهمترین مسائل مربوط به طرح رجیستری خرید و فروش دستگاههای دسته دوم است که مردم بایستی توجه زیادی به این موضوع داشته باشند. یکی از ترفندهای کلاهبرداران که در موضوع رجیستری موبایل به وضوح قابل مشاهده بود فروش گوشیهای قاچاق با وعده رجیسترشده بود که صرفا در موعد یکماهه استفاده از شبکه مخابراتی کشور بودند.
به معنای دیگر شما باید بدانید که هر دستگاه سیم کارتخور قاچاق، یکماه برای تعیین وضعیت فرصت دارد و امکان استفاده از شبکه مخابراتی کشور برای آن فراهم خواهد بود و صرفا روشن بودن و فعال بودن آنتن آن نباید شما را فریب دهد.
هنگام خرید تبلت کارکرده سریعا از سامانه همتا استعلامات لازم را انجام دهید و در صورت دریافت پاسخ مثبت به واردات قانونی دستگاه، اقدام به خرید نمایید. پس از خرید دستگاه نیز عملیات تغییر مالک را از همان طریق انجام دهید.
آیا رجیستری تبلت هزینه دارد؟
خیر! کدی که فروشنده به شما برای رجیستر کردن تبلت میدهد رایگان بوده و در صورت مشاهده هرگونه تخلف میتوانید با سازمان تعزیرات تماس گرفته و این تخلف را گزارش دهید. از سوی دیگر هیچ کدام از مراحل مربوط به رجیستری نیازمند پرداخت هزینه نیستند و اگر کسی برای انجام این کارها از شما پولی را طلب کرد، بدانید که فریبی در کار است!
سلام من تبلت با گارانتی شرکتی خریدم دوماه پیش ولی روش سیم کارت نزاشتم الان میگه سرویس نمیگیره توی مخابرات اینجور موردها باید چی کارکنن که به هردلیلی سیم کارت نزاشتن گارانتی هم گردن نمیگیره
من یه تبلت دارم مارکش اتاچ هست برای من یه پیامک اومده و انتن و اینترنت سیمکارت رفته من کد دریافتی روی جعبه نیست ولی ایمیل دوتا هستش و من میرم گوشی فروشی که همان تبلت را خریدم میگوید باید500000 تومان بدی تا دوباره ریجستر کنم و من قبل این من یک بار خودم در تنظیمات اشتباهی سیمکارتو غیر فعال کرده بودم وهواسم نبود و الان خودم میخوام فعال کنم ولی من کد دریافتی را ندارم لطفا خواهش میکنم بگید چیکار کنممممممم
یک دستگاه تبلت samsungدارم که سالهاپیش ازگرجستان خریدم امسال سیمکارت انداختم بعداز یک ماه غیرفعال شد حالا باید چکارکنم
سلام من دارم تا دو ساعت دیگه میرم یه تبلت دست دوم هواوی البته بدون جعبه بخرم میشه زودتر راهنماییم کنین؟