اینترنت اشیا در دنیای امروزی فناوری بهعنوان نامی آشنا بهحساب میآید و بسیاری از افراد، آینده را از آن این دست فناوریها میدانند ولی در حقیقت امر، این دنیای زیبا، هنوز چندان روشن نیست و بسیاری از نقاط تاریک در آن باقی مانده است که در ادامه به بررسی تعدادی از مهمترین موارد این مخاطرات میپردازیم.
امنیت
شاید امنیت را بتوان بزرگترین مشکل ممکن در راه دستیابی به این آینده بزرگ بهحساب آورد. ازنظر امنیتی هرچقدر که دستگاههای متصل به شبکه در یکخانه بیشتر باشند، راههای بیشتری برای نفوذ به شبکه وجود خواهد داشت. برای نمونه در نظر بگیرید که در یکخانه هوشمند، ممکن است هکرها بتوانند از طریق سیستم تهویه مطبوع خانه، وارد شبکه شما شده و به اطلاعات مهم شخصی شما در سایر دستگاهها دسترسی پیدا کنند. به این ترتیب ایجاد امنیت برای سیستمهای تحت اینترنت اشیا، بسیار دشوار و پیچیده است و باید در کنار طراحی مطلوب، امنیت دستگاه نیز مدنظر قرار داده شود تا بتوان اینترنت اشیا را بهصورت مناسبی در اختیار داشت.
اگر بخواهیم صادقانه درباره اینترنت اشیا سخن بگوییم باید اعلام کنیم که هنوز ازنظر بستر اینترنت موردنیاز و از آن مهمتر، انبارههایی انرژی موردنیاز برای دستگاهها، به حدی نرسیدهایم که بخواهیم این پروژه را در تمامی سطوح پیادهسازی نماییم.
باتریها فرسنگها از سایر فناوریهای مدرن عقب هستند و به همین دلیل نیز نمیتوان انتظار داشت که بتوان صدها دستگاه را بهصورت همزمان به برق متصل کرد زیرا عملا این کار غیرممکن است (در نظر بگیرید که منظره خانه شما با این تعداد سیم به چه شکل خواهد شد). در کنار آن نیز برای مواردی مانند خودروهای متصل به شبکه به اینترنت بسیار سریعی نیاز داریم که به گفته متخصصان شرکت فورد، حتی نسل 4G برای انجام این کار کافی به نظر نمیرسد.
فرهنگ استفاده از اینترنت اشیا هنوز در میان مردم امروزی وجود ندارد. ما از نسل انسانهایی هستیم که وب کم لپتاپ خود را از ترس نفوذ هکرها میبندیم و حافظه مرورگرهای خود را از ترس دسترسی سایر افراد حاضر در محیط خانگی پاک میکنیم. با این حساب و تا وقتیکه بدانیم که اینترنت اشیا موجب میشود تا اینترنت بهعنوان بخشی جاری از زندگی ما شود، نخواهیم توانست از آن استفاده کنیم. فرهنگ اینترنت اشیا باید به نحوی باشد که همه افراد خانه بدانند که دستگاههای عضو این پروژه، در اختیار همه اعضای خانه هستند و یک وسیله فردی محسوب نمیشوند.
تا به اینجای کار ممکن است بسیاری از شما به این سوال رسیده باشید که اینترنت اشیا چیست؟ دقیقا یکی از مشکلات موجود در سر راه اینترنت اشیا را میتوان همین موضوع دانست.
دانشنامه آزاد ویکیپدیا، در رابطه با این فناوری میگوید:
اینترنت اشیا (به انگلیسی: Internet of Things) (IOT بهاختصار) بهطورکلی اشاره دارد به بسیاری از اشیا و وسایل محیط پیرامونمان که به شبکه اینترنت متصل هستند و میتوان توسط اپلیکیشنهای موجود در تلفنهای هوشمند و تبلت آنها را کنترل کرد.
عملا میتوان این تعریف را بسیار بدون نقص دانست زیرا اینترنت اشیا شامل سیستمهای خودکار و بدون نیاز کنترل دائمی نیز خواهد بود و چندین و چند کاربری دیگر نیز ممکن است در آیندهای نزدیک برای آن ارایه گردند.
در نظر داشته باشید که حتی دانشمندان در بالاترین سطوح فناوری اطلاعات نیز هنوز بر سر تعریف دقیق و جامع این فناوری با یکدیگر به توافق نرسیدهاند و به همین دلیل است که این فناوری هنوز در سایه روشنهایی جدی قرار دارد که موجب میشود تا نتوان آن را در آیندهای نزدیک در جامعه مشاهده کرد.