تنها صداست که می‌ماند (نگاهی به فناوری پادکست)

رشد و گسترش فناوری‌های مبتنی بر اینترنت، توانایی‌های ما را در ارتباط با دیگر افراد جامعه گسترش داده است. یکی از این فناوری‌ها، پادکست است که جدیدترین تکنولوژی تولید و نشر محتوای صوتی در اینترنت محسوب می‌گردد و به شما امکان می‌دهد تا صدای خود را در اینترنت منتشر کنید و یک رادیوی شخصی داشته باشید.

احتمالا در وب‌گردی‌های روزانه‌تان با این واژه برخورد کرده‌اید؛ پادکست، روشی برای انتشار محتوای الکترونیکی به وسیله صدا است که کاربران از طریق آن می‌توانند ساخته‌های صوتی خود را به مخاطبان ارائه دهند و با استفاده از فید آن را در اینترنت توزیع کنند.
پادکست در حقیقت یک فایل صوتی است که روی محیط اینترنت منتشر می‌شود و کاربران می‌توانند آن‌ را به صورت آنلاین یا حتی آفلاین (پس از دانلود) از طریق پخش‌کننده‌های موسیقی گوش دهند. بعضی،‌ پادکست را به وبلاگ تشبیه کرده‌اند که به جای متن از صوت تشکیل شده و مانند وبلاگ‌ها در موضوعات مختلفی منتشر می‌شود و کاربران بسته به نظرشان آن‌ها را انتخاب می‌کنند، پس شاید بتوان پادکست را یک وبلاگ صوتی هم نامید.
پادکست از ترکیب دو واژه brodcast و ipod تشکیل شده است. آی‌پاد نام پخش‌کننده موسیقی محبوب شرکت اپل و برودکستینگ نیز به معنای انتشار می‌باشد.
می‌توان گفت پادکست، با افزایش محبوبیت دستگاه پخش موسیقی دیجیتالی آی‌پاد به عنوان روشی آسان برای به اشتراک گذاشتن محتویات صوتی از طریق اینترنت، به وجود آمد. کم‌کم خبرگزاری‌هایی مانند BBC برنامه‌های رادیویی‌ای با کمک آن راه‌اندازی کردند و حتی شرکت اپل امکان دریافت پادکست را به نرم‌افزار iTunes افزود.
اما شاید جالب‌ترین نمونه را ناسا منتشر کرده باشد که در آن یکی از متخصصین به نام استیو رابینسون (که در فضاپیمای دیسکاوری حضور داشت) راجع به مأموریت این سفینه توضیح می‌داد. این اولین پادکست ارسال شده از خارج زمین نام گرفت.
مزیت آن در این است که برای ضبط یک پادکست یا شنیدنش به تجهیزات خاص،‌ دانش فنی بالا و یا حتی اینترنتی با سرعت زیاد نیاز ندارید. اما آنچه که پادکست را نسبت به دیگر فایل‌های صوتی که در اینترنت وجود دارند متمایز می‌کند، این است که حتی وقتی در خواب هستید فایل‌های شما به صورت خودکار روی کامپیوتر ذخیره می‌شوند و فقط با فشار یک دکمه در پخش‌کننده موسیقی‌تان قابل اجرا و آماده گوش دادن است.
درگذشته هم امکان قرار دادن فایل‌های صوتی روی اینترنت و دریافت آن‌ها وجود داشت اما با استفاده از فناوریRSS اطلاعات پادکست‌ها جمع‌آوری می‌شود و به وسیله این سرویس کاربران می‌توانند از انتشار فایل‌های موسیقی جدید مطلع شوند و آن را به صورت خودکار دانلود کنند. شما می‌توانید نرم‌افزارهای مخصوص را دریافت و روی سیستم‌تان نصب ‌نمایید، بعد نام و آدرس پادکست‌های مورد علاقه‌تان را به این نرم‌افزار بدهید و هنگامی که به اینترنت متصل می‌شوید، نرم‌افزار به طور اتوماتیک، به آدرس پادکست‌های مورد علاقه شما سر می‌زند و فایل صوتی هر کدام که به روز شده باشند را روی سیستم دانلود می‌کند. این فرایند پس از مرحله‌ اولیه‌ تنظیمات، کاملا به طور خودکار اتفاق می‌افتد و شما در هر زمان، بدون نیاز به اتصال به اینترنت یا دسترسی به دستگاه کامپیوتر، فقط با دستگاه پخش موسیقی می‌توانید پادکست‌های جدید را گوش کنید.
امروزه بسیاری از کاربرانی که به خواندن وبلاگ‌ها علاقمند بودند یا از توییتر استفاده می‌کردند از گوش دادن به پادکست‌ها لذت می‌برند،‌ شاید کاربران از دنیای مجازی و کاملا دیجیتالی بدون احساس خسته شده‌اند و با شنیدن صدای یک انسان واقعی رضایت بیشتری دارند و این احساس رضایت،‌ باعث گسترش استفاده از پادکست‌ها شده است و هر روز مخاطبان و شنوندگان تازه‌ای را به خود جذب می‌کند. از دیگر دلایل محبوبیت و گسترش آن‌ها می‌توان به قابلیت به روز بودن، دانلود خودکار و استفاده در دستگاه‌های پخش موسیقی اشاره کرد.
از دیگر ویژگی‌های مثبت پادکست باید این نکته را یادآور شد که در این روش، کاربر بسته به نیاز خود و یا سلیقه شخصی‌اش محتوا را انتخاب می‌کند و مانند رادیو مطالب در اختیار او قرار نمی‌گیرد.
همچنین با استفاده از این روش شما می‌توانید با دستگاه پخش‌کننده موسیقی خود نیز پادکست‌ها را بشنوید و حتی نیازی به استفاده از رایانه برای شنیدن آن‌ها نیست و این امکان، کار را برای کاربران بسیار ساده‌تر می‌کند. علاوه بر این امکان شنیدن هر بخش از محتوا، جلو و عقب بردن آن، شنیدن محدوده خاص از محتوا و سایر کنترل‌ها از طرف کاربر ممکن است. کاربر به هر تعداد که بخواهد می‌تواند محتوا را گوش دهد در حالی که در رادیوی اینترنتی، چنین امکانی به خودی خود وجود ندارد.
در حال حاضر سایت‌هایی برای ارائه خدمات پادکستینگ وجود دارند که اغلب، این خدمات را به صورت رایگان در اختیار کاربرانشان قرار می‌دهند.
یکی از این سرویس‌دهنده‌ها که به زبان فارسی و به صورت رایگان، خدمات پادکستینگ را ارائه می‌دهد،‌ سایت www.persiancast.com می‌باشد که می‌توانید با ثبت‌نام در این سایت از خدمات آن استفاده کنید.
سرویس‌دهنده دیگری که می‌توانید به رایگان از خدمات آن بهره ببرید سایت http://audioboo.fm است که با ثبت یک حساب کاربری به شما اجازه آپلود پادکست‌هایتان و همچنین شنیدن پادکست‌های دیگر کاربران و دنبال کردن (Follow) آن‌ها را می‌دهد.
در حال حاضر در کشورمان، وب سایت وبلاگینا، پادکست‌هایی با موضوع اخبار فناوری‌های روز را در بخش رادیو 24 خود برای علاقمندان به زبان فارسی منتشر می‌نماید که با مراجعه به این آدرس http://weblogina.com/podcast/ می‌توانید آن‌ها را بشنوید.
برای شنیدن آن‌ها روی لینک مستقیم mp3 کلیک کنید، در غیر‌ این‌ صورت با استفاده از نرم‌افزار ipodder آدرس هر پادکست را در آن وارد نمایید و با این نرم‌افزار برنامه‌های رادیویی آن پادکست‌ها را به طور خودکار دریافت کنید.
اگر ازآی‌پاد استفاده می‌کنید، با نرم‌افزار iTunes نیز می‌توانید به طور خودکار برنامه‌های جدید ایستگاه‌های پادکستی را که مورد علاقه شماست دریافت نمایید و آن‌ها را به آی‌پاد انتقال دهید و گوش کنید.
شاید بعد از خواندن این مطلب،‌ بخواهید به جمع کسانی بپیوندید که پادکست منتشر می‌کنند. کار ساده‌ای است!‌ با داشتن یک میکروفون هم می‌توانید قدم اول را بردارید. در اولین مرحله باید یک موضوع انتخاب کنید و بعد از آن مطالبتان را روی کاغذ یادداشت کنید تا در حین ضبط چیزی را فراموش نکنید. شاید بهتر باشد درباره موضوعی صحبت کنید که از آن اطلاعات بیشتری دارید زیرا برای مخاطبان جالب‌تر است.
بیشتر کسانی که پادکست ضبط می‌کنند از موسیقی در بین صحبت‌هایشان به عنوان پس‌زمینه استفاده می‌نمایند که شنونده را از یکنواختی و بی‌حوصلگی درمی‌آورد. اگر شما هم تمایل دارید تا پادکستی ارائه دهید که رضایت مخاطبان را بیشتر جلب کند، می‌توانید از موسیقی استفاده کنید.
نکته دیگر اینکه شاید بهتر باشد در تهیه یک پادکست از چندین گوینده به جای یک گوینده استفاده کنید تا پادکست‌تان شنیدنی‌تر شود.
این روزها کاربران کم‌حوصله شده‌اند، پس بهتر است زمان پادکست‌تان خیلی طولانی نباشد و در زمانی کوتاه، حق مطلب را ادا کنید، اگر هم آن‌ را ضبط کرده‌اید نگران نباشید، می‌توانید با برنامه‌های ویرایش، قسمت‌های اضافه را حذف کنید.
پس از این مراحل،‌ نوبت به انتخاب نرم‌افزار ضبط و ویرایش صدا می‌رسد که شاید اصلی‌ترین قسمت کار باشد. گرچه بعضی از کاربران از برنامه خاصی برای ضبط و ویرایش صدا استفاده نمی‌کنند ولی برای حرفه‌ای شدن نیاز به استفاده از نرم‌افزاری دارید تا بتوانید ویرایش‌هایی را نیز روی پادکست‌تان انجام دهید.
نرم‌افزارهای زیادی برای این‌ کار وجود دارد که بسته به انتخاب خودتان می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. از این دسته برنامه‌ها می‌توان نرم‌افزارهای Audacity، ‌cubase، FL studio و غیره را نام برد. برای دانلود رایگان نرم‌افزار Audacity به این آدرس مراجعه نمایید: http://audacity.sourceforge.net/
فراموش نکنید که در نهایت با توجه به اینکه فایل خروجی‌ای که از نرم‌افزار شما به دست می‌آید حجم بالایی دارد، امکان آپلود شدن آن به راحتی وجود ندارد. پس پیش از قرار دادن آن بر روی اینترنت باید توسط یک برنامه‌ فرعی تبدیل صدا، مثل Jet Audio آن را به فایل کم‌حجم Mp3 تبدیل کنید تا به راحتی قابل آپلود و یا دانلود باشد.
بعد از تهیه و ویرایش، نوبت به انتشار آن روی فضای اینترنت می‌رسد. می‌توانید از سایت‌هایی که خدمات رایگان برای انتشار پادکست‌ها بر روی سرورهایشان ارائه می‌دهند استفاده نمایید یا آن را روی سایت‌های رایگان آپلود فایل قرار دهید و یا حتی آن را بر روی وبلاگ شخصی‌تان بگذارید.
با رشد روزافزون کاربران اینترنت به تعداد کاربران پادکست هم اضافه می‌شود. شاید روزی پادکست‌ها جای وبلاگ‌های صوتی را هم بگیرند زیرا کاربران اینترنتی همچنان ارتباط متنی را به ارتباط صوتی ترجیح دهند. برای مشخص شدن این موضوع، نیاز به زمان بیشتری است. اما اگر دوست دارید صدایتان را برای همیشه روی اینترنت جاودانه کنید، همین الان دست به کار شوید، چون تنها صداست که می‌ماند.

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH