نگاهی به عملکرد کمپانی ARM: فرمانروای بی‌حاشیه!

سالانه محصولات متعددی در حوزه الکترونیک و فناوری به تولید می‌رسند. در حالی که خیلی از مردم، به دنبال اخبار رقابت کمپانی‌های سرآمد در زمینه تکنولوژی و فناوری هستند، شرکت‌ها و تولید کننده‌های دیگری نیز وجود دارند که سهم اعظمی از این بازار عظیم را به خود اختصاص داده‌اند و بر خلاف شرکت‌هایی مانند اپل و سامسونگ و … خیلی نامشان بر سر زبان‌ها نیفتاده است. شاید بتوان کمپانی ARM را یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدکننده قطعات الکترونیکی دانست که اسمش را کمتر شنیده‌اید.

طبق آمارهای رسمی منتشر شده توسط خود ARM، از زمان ایجاد شرکت تا به امروز، این کمپانی بیش از ۸۶ میلیارد چیپست تولید کرده است. شاید جالب باشد که بدانید بسیاری از شرکت‌های مطرح تکنولوژی مانند اپل، کوالکام و … که در زمینه ساخت پردازنده و چیپست هم فعالیت دارند، از معماری سخت افزاری ARM استفاده می‌کنند. در این مقاله قصد داریم نگاهی کلی به عملکرد این کمپانی داشته باشیم تا ببینیم ARM چه مسیری را طی کرده تا به یکی از غول‌های تولید قطعات الکتریکی در دنیا بدل گردد.

۱۴۷۰۲۲۶۵-arm-tech-large_trans++YdLFA_A-KCUPtoJrGLPPf_ktnKPPtFQZzsIH9Jy9GQc

تاریخچه

شاید خیلی از شما، نام کمپانی Acorn را نشنیده باشید. این شرکت جز اولین و بزرگ‌ترین کمپانی‌های تولید کننده کامپیوتر طی دهه ۹۰ میلادی بوده است. از آنجایی که در آن زمان، کامپیوترها به پیشرفتگی و سرعت الان نبودند، طبیعی است که بسیاری از افراد حتی فکرش را هم نمی‌کردند که کمپانی Acorn روزی از رقیبان حال حاضر دنیای تکنولوژی عقب بماند. Acorn متشکل از یک تیم جوان و با انگیزه از مهندسان الکترونیک و کامپیوتر بود که در آن زمان اقدام به ساخت چیپست‌های الکترونیکی می‌کردند.Acorn_Archimedes_A3000_Computer_with_cover_removed

در ابتدای تاسیس شرکت، با این که اعضا توانستند سرمایه اولیه برای به انجام رساندن پروژه‌های مدنظر را تامین نمایند، اما تلاش اول آن‌ها به شکست منجر شد و مهندسان، موفق به فروش تولیدات خود نشدند. اما مدتی نگذشت که یک کمپانی نام آشنا در زمینه فناوری و تولید کامپیوتر، پیشنهاد جدیدی را به مهندسان Acorn داد. کمپانی اپل، سعی کرد با مذاکراتی که با اعضای این تیم انجام می‌دهد، پروژه‌ای را تحت عنوان ساخت میکروپروسسور برای دستگاه‌های قابل حمل (آن زمان اپل تلاش داشت سری مک را پایه گذاری نماید) را پیاده سازی کند. این جا بود که ۱۲ نفر از مهندسان Acorn، تصمیم به راه اندازی یک شرکت جدید با نام تجاری ARM گرفتند. از همان ابتدا مشخص بود که این مهندسان، قصد دارند تا ساختمان کلی برنامه نویسی خود را بر مبنای دستورات RISC یا reduced instruction set computing پایه گذاری نمایند. شرکت، دفتر اصلی خود را در شهر Swaffham Bulbeck ساخت و مهندس Robin Saxby اولین مدیر عامل ARM لقب گرفت.

سیاست‌های اولیه ARM چگونه شکل گرفت؟

به نظر، این کمپانی از همان ابتدا خلاقیت و متفاوت بودن را مهم‌ترین راه‌های دستیابی به موفقیت می‌دانست و همواره سعی داشت محصولی را ارایه دهد که در عین تفاوت با سایر محصولات موجود در بازار، بتواند نیاز بیشتری را از کاربران رفع نماید. در همکاری اول شرکت ARM با اپل، این دو توانستند محصولی با نام “نیوتن” طراحی کنند. “نیوتن” در اصل یک دستیار شخصی بود که از معماری سخت افزاری طراحی شده توسط مهندسان ARM به همراه پردازنده ARM 610 و سیستم عامل Newton OS استفاده می‌کرد. پس از اتمام این پروژه، نوکیا به سراغ ARM آمد و همکاری خودش را با این شرکت در خصوص تولید پردازنده موبایل آغاز کرد. پس از گذشت چند سال و همزمان با تولید گوشی نوکیا ۶۱۱۰، فعالیت‌های ARM توسعه پیدا کرد و پس از گذشت سال‌ها از تشکیل کمپانی، بالاخره این شرکت توانست سود خوبی از محصولاتش بدست آورد.

newton-pen

امروزه کمپانی ARM در چه زمینه‌هایی فعالیت دارد؟

ARM در ابتدا یک شرکت تولید کننده چیپست‌های الکتریکی بود اما با گذشت زمان، این شرکت توانست به یکی از قدرتمندترین کمپانی‌های فعال در همه زمینه‌های تکنولوژی بدل شود. ARM در ساخت محصولاتی که می‌توانند در عین ارزانی، بالاترین قدرت ممکن را فراهم آورند، مشهور است. چیپست‌هایی که توسط خود کمپانی تولید شده و یا آن‌هایی که توسط سایر شرکت‌ها (که به طور قرار دادی از معماری ساخت ARM استفاده می‌کنند) ساخته می‌شود، تقریبا در ۸۵ درصد تولیدات به خصوص تلفن‌های همراه و تبلت‌ها قابل مشاهده هستند. بخش عمده‌ای از در آمدهای ARM از شرکت‌های طرف قرارداد با این کمپانی تامین می‌شود. به طوری که کمپانی‌های سازنده تلفن‌های هوشمند، به ازای ساخت هر دستگاهی که از معماری ARM استفاده خواهد کرد، باید مبلغی را به عنوان حق استفاده به کمپانی ARM پرداخت نمایند.

ARM OFFICE

شاید بتوان این طور مثال زد که مهندسان شرکت ARM، مانند اعضایی هستند که دستور پخت غذاها را در اختیار سایر رستوران‌ها قرار داده و از سرآشپز پولی دریافت می‌نمایند. حال سرآشپز می‌تواند بسته به نیاز مشتریانش، تغییرات جزیی در دستور پخت غذا اعمال نماید. درست مانند کاری که کمپانی اپل در ساخت پردازنده‌های سری A انجام می‌دهد. علاوه بر گوشی‌های هوشمند، بسیاری از تلویزیون‌های هوشمند هم از پردازنده‌هایی با معماری ARM استفاده می‌کنند. به طور کلی می‌توان گفت بیشتر وسایل هوشمند که نیاز به یک پردازنده برای عملیات محاسبه و منطق دارند، از محصولات این شرکت بهره می‌برند.

apple-a5-processor_21

مشتریان ARM چه شرکت‌هایی هستند؟

همان طور که اشاره داشتیم، بیش از ۸۵ درصد تلفن‌های هوشمند موجود در بازار، با معماری ARM ساخته شده‌اند. لذا مشخص است که اصلی‌ترین مشتریان این کمپانی، شرکت‌های تولید کننده تلفن همراه خواهند بود. در لیست مشتریان ARM، نام‌هایی مانند اپل و سامسونگ به چشم می‌خورد. همچنین کوالکام و انویدا نیز جز شرکت‌هایی هستند که برای ساخت پردازنده از معماری ARM بهره می‌برند.game_boy_advance_processeur-01

درآمد سالیانه شرکت چقدر است؟

کمپانی ARM به یکی از پیشگامان در زمینه تلفن هوشمند تبدیل شده و از آنجایی که بخش اعظمی از بازار فروش این محصولات، از تولیدات این شرکت استفاده می‌کنند، طبیعی است که انتظار درآمدی هنگفت را داشته باشیم. طبق آمار منتشر شده، این شرکت در سال گذشته فروشی معادل بر ۶ میلیارد قطعه داشته که توانسته مجموعا مبلغ ۴۸۹.۵ میلیون دلار را به دست آورد.

جنگ بین اینتل و ARM به کجا خواهد رسید؟

مدیران ارشد ARM همواره بر روی این نکته تاکید دارند که روش تجارت آن‌ها با رقیبشان یعنی کمپانی اینتل، کاملا متفاوت است. این حرف، ما را ترغیب کرد تا تحقیقات گسترده‌تری در خصوص این موضوع انجام دهیم و شیوه تجارتی کمپانی ARM را دقیق‌تر بررسی نماییم. به نظر این گونه می‌آید که کمپانی ARM دید ویژه‌ای به تامین منابع مالی دارد و بیشتر تمرکزش را بر روی ثبت قراردادهای بزرگ با کمپانی‌های سازنده محصولات تکنولوژی می‌گذارد. این سیاست ARM بر روی شرکت‌هایی مانند اپل و سامسونگ هم تاثیر منفی گذاشته و آن‌ها را مجبور کرده تا به جای این که راهی برای پیشرفت بیشتر سخت افزاری محصولات خود بیابند، تنها به فکر فروش بیشتر باشند. شاید این یکی از دلایلی است که پس از گذشت مدتی، تفاوت چندانی حتی در پرچمداران برخی کمپانی‌های تولید کننده تلفن هوشمند نمی‌بینیم.

ARMH_INTC_Segars_IoT_Servers

شرکت اینتل، با سیاست‌هایی کاملا متفاوت عمل می‌کند. برای مثال، این شرکت طی سال گذشته، هزینه‌ای بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار را صرف توسعه محصولات و شرکت خود کرد. طی چند سال اخیر، اینتل پا را از مرزهای ایالات متحده فراتر گذاشت و دفترهایی در شهرهای بزرگ دنیا افتتاح کرده است. علاوه بر این، کمپانی دو شعبه مهم را به اسرائیل و چین فرستاد تا بتواند از این طریق، به نقاط مختلف دنیا دسترسی تمام داشته باشد و بازار را در اختیار خود بگیرد. اما به راستی مشکل اینتل کجاست؟ چرا کمپانی‌های تولید کننده کمتر به سمت اینتل می‌روند؟ محققان دلیل جالبی برای پاسخ به این پرسش آورده‌اند. پس از بررسی‌های فراوان، معلوم شد که فناوری ساخت و سیستم طراحی پردازنده توسط اینتل، ۲ الی ۴ سال از سایر رقیبان فعال در این زمینه جلوتر است. David Kanter یکی از مشاوران این پروژه تحقیقاتی، در مصاحبه‌ای بیان کرد:

در حال حاضر، اینتل پیشرفته‌ترین تکنولوژی را در ساخت سخت افزار‌های مختلف در اختیار دارد و بسیاری از کمپانی‌ها، حتی قادر نیستند به سرعت اینتل پیشرفت نمایند. چرا که فاصله زیادی بین آن‌ها وجود دارد که ممکن است سال‌ها زمان ببرد تا تکنولوژی اینتل، توسط سایر کمپانی‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

شاید دلیل این اختلاف را بتوانید در تفاوت قیمت‌های تولیدات اینتل و سایر کمپانی‌ها، مشاهده نمایید. طبق آمار، محصولات اینتل، رنج قیمتی ۳۷ دلار تا ۴۶۱۶ دلار دارند و این در حالی بوده که بیشترین هزینه‌ شما برای خرید یکی از محصولات کمپانی ARM، نهایتا ۳۵ دلار است. از آنجایی که قیمت یکی از مهم‌ترین عوامل خرید هر چیزی خواهد بود، لذا می‌توان نتیجه گرفت که اینتل، با این که بسیار پیشرفته‌تر از رقیبانش است، اما به هر حال به دلیل قیمت بالای محصولاتش، نمی‌تواند برای شرکت‌های تولید کننده تلفن هوشمند خیلی مقرون به صرفه باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH