دنیای تلویزیون هیچوقت دست از سورپرایز کردن ما برنمیدارد. البته منظور برنامههای تلویزیونی نیست. بلکه منظور خود تلویزیون است که هرساله چند اصطلاح جدید به لیست فناوریهای آن اضافه شده و به تناوب موجب هرچه بهتر شدن تجربه بصری ما میشود. طبق این رسم هرساله و ورود مفاهیم جدید، امسال نیز شاهد پیشرفتهای شگرفی در این صنعت بودیم. پیشرفتیهایی که آنقدر متنوع شدهاند که نمیتوانید همه آنها را خوب بشناسید. ولی در این میان شاید بتوان دست روی چند مورد مهم گذاشت که کاملا سطح جدیدی از کیفی تصویر را تعریف کردند. اول فناوری OLED الجی بود که اجازه میدهد پیکسلها به تنهایی خاموش و روشن شوند. بعد فناوری HDR آمد که روح تازهای به کیفیت تصویر بخشید و اکنون شاهد یک فناوری جدیدتر هستیم. فناوری به نام Dolby Vision که قرار است بسیار هیجانزدهمان کند. اما خب این فناوری چیست؟ چه فرقی با HDR میکند؟ و چه تلویزیونهایی از آن پشتیبانی میکنند؟
Dolby Vision چیست؟
به زبان ساده فناوری Dolby Vision یک فرآیند کامل تولید تا مصرف است. از زمانی که محتوا با این فرمت تولید شده تا زمانی که روی تلویزیون شما پخش شود. از آنها که این یک روش تولید به مصرف است، ابر دادهها در هر فریم توسط دالبی تنظیم شده و بعد وسایلی که قابلیت پخش این فرمت را دارند همانطوری که واقعا دالبی میخواهد آن به تصویر میکشند. به معنای سادهتر شما بهترین کیفیت تصویر ممکن را تجربه خواهید کرد. در حالی که فرمت HDR10 به تلویزیون HDR برای تفسیر ابردادهها متکی است و تصویر را بر اساس آن پخش میکند.
تفاوت اصلی بین HDR10 و Dolby Vision در توانایی نشان دادن عمق رنگ و روشنایی با توجه به وسایل و محتوا مشخص میشود. تصاویر Dolby Vision تا عمق رنگ 12 بیتی را نسبت به عمق رنگ 10 بیتی HDR10 نشان میدهند. ولی خب ممکن است بپرسید این 10 بیت و 12 بیت چقدر فرق میکنند؟ عمق رنگ 12 بیتی اجازه دسترسی به 68 میلیاردرنگ را به شما میدهد درحالی که در 10 بیتی 1 میلیارد رنگ بیشتر پخش نمیشود. این یعنی رنگهای که در کیفیت تصویر Dolby Vision در تلویزیونها بسیار فراتر از فرمت HDR10 است و تقریبا همان چیزیست که کارگردان قصد داشته شما ببینید.
روشنایی از دیگر عوامل است که در بحث HDR اهمیت دارد. بیشتر تلویزیونهای پیشرفته Ultra HD حال حاضر باید تا میزان روشنایی هزار nits را پشتیبانی کنند. که البته تاکنون دیگر همه آنها این قابلیت را دارند. تلویزیونهای جدید نیزبا استفاده ازفرمت HDR توانستهاند تا 1500 و 2000 نیت را پوشش بدهند. اما فرمت Dolby Vision توانایی به تصویر کشیدن تصویری با 10 هزار نیت را داراست. بهترین تلویزیونهای حال حاضر که متعلق به الجی هستند میتوانند تا 4000 نیت به نمایش بگذارند. این نشان از قدرت این فناوری و مناسب بودن آن برای محتواهای آینده است. همین باعث میشود استودیوها برای تولید محتواهای تصویری خود به این سمت بروند.
چه تلویزیونهای این فناوری را شتیبانی میکنند؟
در حال حاضر فقط تلویزیونهای شرکت الجی از این فناوری پشتیبانی میکنند. مدلهای مثل تلویزیونهای B6, C6, E6 و G6 که علاوه بر دیگر فرمتهای HDR ، دالبی را نیز به خوبی به تصویر میکشند. همچنین الجی در نمایشگاه CES 2017 سری جدید از این تلویزیونها به اسمهای B7, C7, E7 و G7 را به نمایش گذاشت که آنها نیز علاوه بر قابلیتهای جدید کیفیت به نمایش درآمدن این فرمتها را نیز افزایش دادهاندو بعلاوه مدل پیشرت و جدید W7 نیز که تنها 2.57 میلیمتر ضخامت دارد و با آهنربا به دیوار مثل یک کاغذ دیواری نصب میشود هم میتواند از فرمت دالبی پشتیبانی کند.
آهای این اعداد تخیلی رو از کدوم نون خشکی شنیدید
حتی در گران ترین OLED ها در نهایت تصویر 12 بیت هست
و در مانیتور CRT رنگ ها 24 بیت هست
12 بیت یعنی زیر 33 هزار رنگ
24 بیت یعنی 16 میلیون رنگ
512 برابر فرق معامله
چرا شدت روشنایی رو رنگ حساب میکنید
باید 512 سال بگذره تا oled به پای CRT برسه
مشکل سوختگی پانل ها و اسلوت های داخل بازی که نقاط ثابت محصوب میشن هم که دیگه نگو
مثلا مارک شبکه
خیلی زود دو روزه پیکسل ها میسوزه و گارانتی هم قبول نمیکنه
کلا OLED به دلیل نازک بودنش برای جا سازی لای جرز دیوار طراحی شده
شما که تو عمرتون فقط CRT 1024 دیدید چرا ضد CRT حرف میزنید
CRT رزولوشن بالا با فرکانس بالا هم وجود داره
مثلا 2304-1440 [80 Hz]
اون فرکانس های نجومی LED و OLED هم فقط برای سرپوش گذاشتن روی نقطه ضعف دیر خاموش شدن پیکسل هاست
البته پلاسما رو بد نمیگم
شما به معنای واقعی بیسوادی و کلا اطلاعاتتون من در آوردی هست و نهایتن از چندتا سایت در پیت فارسی اوردی
یکم مطالعه داشته باشید به روز باشید
کی گفته فقط تلویزیون های الجی ساپورت میکنه؟!
توی نمایشگاه امسال اگر دیده باشید سونی و چند شرکت دیگه هم تلویزیون هایی با قابلیت اچ دی آر دالبی ویژن معرفی کردن!