سیستم عامل MeeGo؛ عشق یا نفرت؟

امروزه با پیشرفت و گسترش هر چه بیشتر گوشی‌های هوشمند سیستم عامل‌ها نیز پایاپای و گاهی هم کمی جلوتر پیش می‌روند. این روزها سیستم عامل آنقدر قدرت دارد که بعضا باعث فروش افزون یک برند خاص می‌شود؛ سیستم عامل در نظر بعضی کاربران از چنین جایگاه و اهمیتی برخوردار است که برخی حین خرید به ویژگی‌های دیگر یک گوشی نظیر امکانات سخت افزاری توجهی نمی‌کنند و در واقع سیستم عامل‌شان را می‌خرند!

در این میان سیستم عاملی وجود دارد به نام میگو (MeeGo) که شاید چندان نسبت به رقبایش شناخته شده نباشد (البته این را نگفتیم که از همین الان قید خواندن این مقاله را بزنید، بلکه دوست داریم تا شما را بیشتر با این پدیده آشنا کنیم)، البته حق هم دارد چون تا به حال و در زمان نگارش این مطلب تنها یک گوشی و آن هم فقط N9 نوکیا است که از میگو بهره می‌برد.

دیباچه‌ای بر MeeGo

میگو چیست؟

میگو در حقیقت یک سیستم عامل متن باز (Open Source) است که هسته آن بر پایه لینوکس بنا نهاده شده و جالب است که از هر دو نوع معماری پردازنده ARM و x86 اینتل پشتیبانی می‌کند. از همین جهت هدف از تولید میگو برای دستگا‌ه‌هایی فراتر از یک گوشی هوشمند بوده است؛ وسایلی از قبیل نت‌بوک‌ها، رایانه‌های دسکتاپ ساده، نت‌تاپ‌ها، تبلت‌ها، وسایل ارتباطی، سیستم‌های درون خودرو، اسمارت تی‌وی‌ها، دستگاه‌های IPTV و سیستم‌هایی از این دست کاربردهای دیگر میگو در نظر گرفته شده‌اند.

چه کسانی آن را ساخته‌اند؟

در کنفرانس جهانی موبایل 2010 بود که میگو توسط اینتل و نوکیا در یک کنفرانس خبری مشترک معرفی شد. در آن زمان این دو غول فناوری هدفشان از این اتحاد را ایجاد یک پروژه واحد و در نهایت سیستم عامل مشترک با نام میگو بیان کردند؛ موبلین (Moblin) کوتاه شده عبارت mobile Linux، نام سیستم عامل متن بازی بود که اینتل برای گجت‌های پرتابل در حال طراحی آن بود و مائمو (Maemo) نیز نام پلتفرم نرم‌افزاری متن بازی بود که توسط پشتیبانی نوکیا در حال توسعه بود. این دو شرکت با تلفیق پروژه‌های انحصاری خود فرزند مشترکی موسوم به میگو را پدید آوردند. چندین ماه بعد در نوامبر همان سال، پس از کنفرانس جهانی موبایل که در فوریه برگزار شده بود شرکت AMD نیز به جرگه سازندگانی پیوست که در حال توسعه میگو بودند.

نخستین میگویی

در 21 ژوئن 2011 بود که نوکیا نخستین و شاید هم آخرین گوشی مجهز به میگو یعنی N9 را معرفی کرد. اما چرا گفتیم آخرین؟ زیرا درست پس از یک ماه از عرضه رسمی N9 در سپتامبر 2011، نوکیا از تغییر سیاست و جهش ناگهانی‌اش به سمت سیستم عامل ویندوزفون با محصولی به نام Lumia 800 پرده برداشت. در آن زمان بود که در نزد بسیاری آینده میگو مبهم خوانده شد. با این حال در همین مدت کوتاه میگو طرفداران بسیاری پیدا کرده و با توجه به آینده نامعلومش برنامه‌های زیادی هم برایش از سمت توسعه دهندگان تولید شده است، که راه افتادن چندین انجمن تخصصی چه در ایران و چه در کشورهای دیگر گوشه‌ای از گواه این امر است. اگرچه نوکیا فعلا گرم همکاری با مایکروسافت است و خبری مبنی بر تولید گوشی جدیدی با میگو منتشر نکرده ولی ظاهرا این سازنده کهنه کار فنلاندی اعلام کرده که قصد دارد تا پایان سال 2015 میلادی از میگو پشتیبانی کند. در نظر بسیاری از منتقدان و کارشناسان حوزه موبایل اگر نوکیا همین سیستم عامل میگو را ارتقا و توسعه می‌داد و در محصولات بیشتری از آن بهره می‌جست، میگو می‌توانست به رقیبی جدی برای اندروید و iOS بدل شود. این پیش‌بینی هم از این جهت است که میگو سرعت زیاد، قابلیت‌های نوین و منحصر به فرد، و البته پتانسیل بسیار بالایی در رشد دارد.

حال با این پیش قراول بر میگو قصد داریم تا با روایت تصویر گوشه گوشه این سیستم عامل نسبتا کمتر شناخته شده را برایتان حلاجی کنیم. همچنین خواندن این مقاله را به کسانی که علاقه مند میگو شده‌اند ولی تجربه لمس از نزدیک آن را نیافته‌اند بسیار توصیه می‌کنیم. بد نیست به این نکته نیز اشاره کنیم که در راستای احترام به خوانندگان گرامی‌مان و از آن جهت که قصد داریم تا در آی تی رسان مطالب اختصاصی خودمان را منتشر کنیم، این بار نیز طبق رسم همیشگی‌مان تمامی عکس‌های این مقاله را خودمان از صفحه گوشی N9 تهیه کردیم تا صحه دیگری باشد بر ادعای ما.

همانطور که گفتیم میگو برای گجت‌های مختلفی طراحی و در نظر گرفته شده است؛ از این رو میگویی که در N9 با آن روبرو هستیم، توسط نوکیا Harmattan (به معنای باد خشک و سوزانی که در سواحل شمال غربی آفریقا می‌وزد) نامیده شده که با توجه به قول سازنده فنلاندی در پشتیبانی از این سیستم عامل تا سه سال آینده، حدود 4 ماه پیش بود که نخستین آپدیت کامل و رسمی میگو موسوم به ویرایش 30 عرضه شد. این نسخه افزونه‌هایی نسبت به ویرایش نخست خود دارد که بعضا در ظاهر هم کاملا مشخص است. لذا به لحاظ همین تفاوت‌ها لازم به ذکر است که N9 ما نیز به ویرایش 30 آپدیت شده و عکس‌های این مقاله مربوط به نسخه جدید میگو هستند.

طبعا اولین و جالب‌ترین بخش یک سیستم عامل که شوق دیدن آن را دارید، صفحه خانه (Home Screen) آن است که در میگو با یکبار فشار کلید قفل فیزیکی N9 یا دوبار ضربه پیاپی روی نمایشگر نمایان می‌شود.

حین پخش موسیقی می‌توانید کنترلرهای پلیر را در صفحه خانه در اختیار داشته باشید که البته این امکان یکی از ویژگی‌هایی است که در آپدیت به سیستم عامل اضافه شده است.

با کشیدن و نگاه داشتن انگشت از پایین صفحه به سمت بالا برای لحظه‌ای کوتاه چهار آیکون برای دسترسی سریع نمایان می‌شوند.

یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد میگو این است که نیازی به دکمه فیزیکی ندارد، از این رو هیچ کلیدی در سطح رویی N9 دیده نمی‌شود و به جای آن حرکات مبتنی بر دکمه در یک حرکت که سوآیپ (Swipe) نامیده می‌شود خلاصه گشته‌اند. به این منظور کافی است تا انگشت خود را از حاشیه نمایشگر به داخل بکشید تا صفحه‌ها عوض شوند. پس از صفحه خانه، میگو جمعا سه صفحه اصلی دارد که هر کدام با یک سوآیپ نمایان می‌گردند که عبارتند از: لیست برنامه‌ها، صفحه مدیریت برنامه‌های باز (Task Manager) و صفحه اعلانات که فیدها نیز درون آن نمایش داده می‌شوند. در شکل‌های زیر می‌توانید آنها را به ترتیب مشاهده نمایید.

Task Manager میگو N9 یکی از بهترین و کارآمدترین نمونه‌های موجود است که با آسانی و نگاه داشتن انگشت برای لحظه‌ای کوتاه روی هر یک از برنامه‌های باز نماد ضربدر قرمز رنگی در گوشه آن ظاهر می‌شود که می‌توان به اجرای هر برنامه جداگانه خاتمه داد و یا با انتخاب گزینه Close all در پایین همه را یکجا بست. همچنین امکان نمایش برنامه‌های در حال اجرا به دو صورت نمای بزرگ و یا کوچک در این صفحه وجود دارد.

صفحه شماره‌گیر

تماس به مخاطب

دریافت تماس از یک مخاطب

در این سیستم عامل قسمتی برای جستجو وجود دارد که با کمک آن می‌توان تمامی محتوای روی حافظه گوشی را زیر و رو کرد.

مرورگر وب میگو

یکی از ویژگی‌های جالب این مرورگر این است که می‌توان توسط آن سایت‌های دلخواه را به شکل آیکون در بین لیست برنامه‌ها اضافه کرد؛ به این ترتیب همانند برنامه‌های نصب شده با یک بار لمس به سایت مورد نظر وارد می‌شوید. به کادر قرمز و آیکون درون آن که برای سایت آی تی رسان درست کرده‌ایم در شکل زیر توجه کنید.

در بخش پیغام‌ها در میگو، پیامک‌ها به شکل رشته‌ای (Threaded view) نمایش داده می‌شوند.

امکان تایپ پیام به هر دو زبان فارسی و انگلیسی در هر دو حالت افقی و عمودی به آسانی انجام می‌پذیرد.

نمایی از تقویم

قابلیت تنظیم ساعت زنگ هشدار دهنده در میگو بسیار جالب طراحی شده است. همچنین ساعت عقربه‌ای نیز شمایل متفاوتی دارد.

برنامه دوربین و امکانات آن

قسمت گالری عکس‌ها که در آن امکان علامتگذاری و تگ (Tag) کردن نام افراد روی عکسشان حتی از روی دفترچه تلفن وجود دارد. (این هم یکی از آن ویژگی‌هایی است که در آپدیت اضافه شده است)

پخش‌کننده موسیقی میگو که عکس آلبوم‌ها را بزرگ و زیبا نمایش می‌دهد. اگر آلبومی عکسی برای نمایش نداشته باشد این پلیر با حروف نام آهنگ، خود برایش تصویری همانند زیر می‌سازد. امکان ساختن لیست پخش نیز در آپدیت به این پخش کننده اضافه شده است، با این حال خبری از تنظیمات اکولایزر در آن نیست.

برنامه نقشه میگو  که امکان جستجو و مسیریابی را هم دارد. این نقشه‌ها نیز طبق رسم نوکیا در حالت آفلاین و برای مکان یابی بسیار مطلوب کار می‌کنند (البته نقشه شهرها و کشورهایی که از پیش روی گوشی نصب شده باشند، که خوشبختانه نقشه کامل ایران روی آن موجود بود). لازم به ذکر است که برای مشاهده تصاویر ماهواره‌ای نیاز به اتصال اینترنتی است.

برنامه پیش‌فرض ماشین حساب میگو که امکانات بسیار ساده‌ای دارد! فقط چهار عمل اصلی برای آن در نظر گرفته شده است!

میگو به صورت پیش فرض در برنامه Document خود قابلیت باز کردن فایل‌های PDF و اسناد مایکروسافت را دارد ولی متاسفانه امکان ویرایش محیا نیست.

راهنمای کاربر یکی از بخش‌های جالب این سیستم عامل است که به شکل جامعی تمامی قسمت‌های میگو N9 را شرح می‌دهد.

Wi-Fi Hotspot از پیش روی میگو برای N9 نصب شده که به اشتراک گذاری اینترنت سیم کارت را بین تمامی وسایل مجهز به گیرنده شبکه بیسیم فراهم می‌کند. ما نیز این قابلیت را امتحان کردیم که کاربری آسان و بدون مشکلی داشت. این برنامه تنظیمات زیادی از قبیل تعیین نوع رمزگذاری شبکه (Encryption) را هم در بر دارد.

برخلاف سیستم عامل‌های دیگر، در بخش تنظیمات میگو از گزینه‌های زیادی بهره گرفته نشده است. در زیر می‌توانید بخش‌های مختلف Settings را مشاهده نمایید.

بر روی N9 چهار بازی به صورت پیش فرض نصب شده‌اند که در واقع برای میگو بهینه شده‌اند. در زیر می‌توانید نمایی از بازی NFS Shift را در حال اجرا مشاهده نمایید.

نوار وضعیت گوشی به طور معمول در حاشیه بالایی صفحه قرار گرفته که با یک لمس کششی رو به پایین در هر یک از 3 صفحه اصلی میگو که در بالا به آن اشاره کردیم قابل دسترسی است. این نوار امکاناتی از قبیل تعیین حالت پروفایل، میزان بلندی صدای بلندگو، اتصال به اینترنت، بلوتوث، DLNA، وضعیت در دسترس بودن و فایل‌های منتقل شده را یکجا نمایش می‌دهد.

همانطور که در آغاز این مقاله عنوان کردیم، سیستم عامل میگو گوشی N9 ما به آخرین آپدیت آن یعنی نسخه 30 هارماتان (Harmattan) مجهز بود. این به روز رسانی که اولین آپدیت میگو نیز محسوب می‌شود در تاریخ هشتم اسفند 90 عرضه شد و به دو روش یکی توسط خود گوشی و از طریق شبکه بی‌سیم، و دیگری توسط برنامه Nokia Software Updater به اختصار NSU و به کمک رایانه ممکن است. البته راه اول در ایران کار نمی‌کند و برای آپدیت باید به گزینه دوم متوسل شد. اگر هنوز میگو N9 خود را به روز رسانی نکرده‌اید می‌توانید از اینجا برنامه NSU را که 47.9 مگابایت حجم دارد را دانلود و روی رایانه خود نصب نمایید، و سپس با اتصال N9 به سیستم از طریق USB گوشی خود را به نسخه 30 که با نام کامل 30.2012.07-1 شناخته می‌شود ارتقا دهید. لازم است بدانید که عمل آپدیت با اینترنت پر سرعت نیز در حدود 4 الی 5 ساعت به طول می‌انجامد که در این میان نباید گوشی خود را از رایانه جدا کنید؛ خواهشا صبور باشید!

در زیر سعی کرده‌ایم تا تمامی ویژگی‌هایی که در آپدیت نسخه 30 هارماتان به میگو اضافه شده‌اند را فهرست کنیم:

1- پشتیبانی از زبان تایلندی، عبری، فارسی، ویتنامی و قزاقستانی
2- امکان پوشه بندی برنامه‌ها
3- اضافه شدن اشتراک گذاری فایل از طریق DLNA
4- امکان ویرایش ویدیوهایی که با دوربین گوشی گرفته شده در گالری
5- اضافه شدن تشخیص چهره و قابلیت دسته بندی عکس‌ها بر اساس چهره‌ها در گالری
6- بهبود در کارایی نرم افزارها و عمر باتری
7- اضافه شدن فلش برای فیلمبرداری
8- به روز شدن نرم افزار نقشه به نسخه 4.2 و اضافه شدن قابلیت نمایش هوایی در Nokia Drive
9- اضافه شدن صدا برای عمل سوآیپ در بستن برنامه‌ها
10- بهبود عمل Copy/Paste در هنگام نوشتن
11- اضافه شدن به روز رسانی پیام وضعیت در اکانت‌ها
12- اضافه شدن گزینه فوق‌العاده Continuous Shutter برای گرفتن چندین عکس پشت هم
13- اضافه شدن قطب نما به نقشه
14- Grid lines هنگام عکاسی
15- تغییر رنگ صفحه نمایش! (Normal, Vivid, Subdued)
16 – پشتیبانی از تماس ویدیویی برای Gtalk
17 – پشتیبانی از نمای دنباله دار در ایمیل و دسترسی به دفترچه تلفن (GAL) در Mail for Exchange
18 – پشتیبانی از ایجاد لیست‌های پخش و حذف آهنگ‌ها در پخش کننده موسیقی
19 – نمای تاریخچه مرور وب پیشرفته
20 – کپی و چسباندن پیشرفته برای وب و اسناد
21 – نمایش کنترلرهای پخش کننده موسیقی روی صفحه خانه (البته حین پخش)
22 – حین شارژ گوشی، چراغ Notification در گوشه نمایشگر به آهستگی و با ریتم چشمک می‌زند
23 – حین شارژ گوشی، میزان شارژ باتری روی صفحه قفل (Lock Screen) به نمایش در می‌آید
24 – قابلیت حذف صداهای نویز محیط حین مکالمه بسیار بهبود یافته شده است.
25 – آیکون تقویم، روز واقعی را نشان می‌دهد
26 – فونت‌ها کمی بزرگ‌تر شده‌اند

اگرچه گوشی N9 دوربین دوم مکالمه تصویری دارد ولی عجیب است که این دوربین در میگو استفاده‌ای ندارد. در آپدیت، از دوربین دوم استفاده می‌شود ولی فقط در برنامه Google Talk (البته این برنامه را باید جدا تهیه کنید). با این حال باز هم امکان استفاده از دوربین جلویی برای مکالمه تصویری یا برنامه‌هایی دیگر نظیر اسکایپ فراهم نیست.

اگر موفق به آپدیت میگو شوید، در بخش تنظیمات گزینه About product را که انتخاب کنید صفحه زیر پیش رویتان قرار می‌گیرد:

سخن پایانی

شایعات حاکی از آن است که دومین آپدیت میگو N9 در ماه ژوئن عرضه شود ولی تا به این لحظه هنوز شاهد این امر نبوده‌ایم. حال که با بخش‌های مختلف این سیستم عامل آشنا شدید بد نیست چند کلمه‌ای هم راجع به برنامه‌های آن صحبت کنیم. اگرچه نوکیا فعلا گوشی دیگری با سیستم عامل میگو تولید نکرده و روی ویندوزفون تمرکز دارد، ولی برنامه‌های زیادی در فروشگاه این شرکت یعنی Ovi برای میگو وجود دارند که همه روزه هم بر تعداد آنها اضافه می‌شوند. آی تی رسان نیز با توجه به رسالت خویش و در راستای همراهی خوانندگان و کاربران گرامی‌اش می‌کوشد تا برنامه‌های مفید و تست شده میگو N9 را به رایگان در اختیارتان قرار دهد که از اینجا می‌توانید به صفحه مورد نظر دسترسی پیدا کنید.

با این احتساب با توجه به بررسی باریک بینانه‌ای که در این مقاله انجام دادیم و اطلاعاتی که راجع به این سیستم عامل نوپا داشتید یا در اینجا به دست آوردید، چه احساسی نسبت به میگو در مقایسه با رقبایش دارید؟ عشق یا نفرت؟

21 در مورد “سیستم عامل MeeGo؛ عشق یا نفرت؟”

  1. سلام
    چجوری از گوگل تالک میشه در ان9 استفاده کرد؟
    و اینکه کلی کتاب و اینا دانلود کردم اما فایل پی دی اف فقط بعضیا رو میخونه
    میشه رو ایمیلم چن تا برنامه و اینا بفرستین؟
    بگید هم چجور از گوگل تالک استفاده کنم
    از وات چت هم میشه استفاده کنم

        1. رامین فتوت

          ایمیلتون همینه که وارد کرده اید؟
          یک سری انجمن های ایرانی و خارجی را دیدم که این کار را کرده بودند، ولی فکر نکنم که چیز خوبی از آب در بیاید و به روانی گوشی های پیش فرض اندرویدی کار کند

      1. سلام رامین اگه پیام منو میبینی لطفا برنامه میگو برای من هم بریز منم چندتا برنامه دارم براتون میریزم
        ممنون

  2. سلام. خدایی دم مدیریت سایت گرم. من که تا قبل از این این چیزارو نمیدونستم.
    با تشکر از مدیریت سایت آی تی رسان

  3. میگو سیستم عامل خیلی خوبیه ولی حیف که نوکیا اون رو در جا کشت ولی خوبیش اینه که سامسونگ و اینتل به کمک هم گسترشش دادند و سیستم عامل جدید تایزن رو تولید کردند که بزودی قراره عرضه هم بشه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH