iriver T9؛ یک سورپرایز؟!

پخش‌کننده موسیقی iriver T9 در آزمایشگاه آی‌تی رسان

iriver T9؛ یک سورپرایز؟!

با توجه به پیشرفت سریع صنعت موسیقی و محبوبیت بالای این هنر در بین مردم، همیشه پخش‌کننده‌های موزیک از بلندگوهای رایانه گرفته تا انواع و اقسام ضبط های خانگی و خودرو و در نهایت پخش‌کننده‌های قابل حمل از اهمیت خاصی از سمت علاقه مندان برخوردار بوده‌اند که در کل معمولا این وسایل دارای بازار نسبتا پر رونقی هم هستند. گروهی از این پخش‌کننده‌ها که با توجه به عطش روزافزون موسیقی مخصوصا در بین جوانان، طرفداران پَروپاقرصی دارند پخش‌کننده‌های قابل حمل یا به اصطلاح MP3 Playerها هستند. البته امروزه اکثر گوشی‌های موبایل به نوعی یک پلیر قابل حمل نیز به حساب می‌آیند که گهگاهی در برخی مدل‌ها امکانات موسیقایی چشمگیری را هم به مصرف کننده ارایه می‌دهند، ولی باز هم با این حال عاشقان موزیک واقعی که دوست دارند تا بهترین و بالاترین کیفیت آهنگ را همیشه همراه خود داشته باشند پخش کننده‌ای جدا که مختص این کار ساخته شده را ترجیح می‌دهند. اهمیت این دستگاه‌ها به حدی است که به غیر از مدل‌های مختلف پلیر، شاهد تولید انواع و اقسام هدفون‌های گوناگون در رنگ‌های مختلف از قبیل مدل‌های روگوشی، ورزشی، درون گوشی، استودیویی، بی‌سیم و غیره هستیم که خود از صنعتی رو به گسترش برخوردار بوده و سازنده‌های بنامی هم بخشی از تولیدات خود را صرفا به تولید هدفون اختصاص داده‌اند.

یکی از این سازندگان که به صورت اختصاصی بر روی ساخت پخش‌کننده‌های موسیقی فعالیت دارد کمپانی کره‌ای iriver (آی ریور) است که در بازار کشور ما نیز محصولات متعددی دارد و یکی از برندهای فعال در این حوزه شناخته می‌شود. در اینجا خالی از لطف نیست که با هم مروری اجمالی بر سابقه این شرکت داشته باشیم.

iriver که پیشتر به این شکل نوشته می‌شد: iRiver (ما عمدا نام این برند را با حروف کوچک ننوشتیم)، نام شرکتی است که توسط هفت نفر از کارمندان سابق سامسونگ در سال 1999 میلادی در کشور کره جنوبی تاسیس شد. همانطور که گفتیم شهرت و اصلی‌ترین تولیدات این شرکت به سمت پخش‌کننده‌های قابل حمل موسیقی معطوف بوده است.

در این مقاله قصد داریم تا یکی از جدیدترین و محبوب‌ترین (به خصوص در کشور ما) محصولات این سازنده با نام T9 را از نزدیک برایتان مورد بررسی قرار دهیم. لازم به ذکر است که T9 در دو مدل 2 و 4 گیگابایتی عرضه شده که ما مدل دوم آن را در اختیار داشتیم. در راستای نگارش نقدی دقیق و برطرف کننده دغدغه‌های حین خرید و در نهایت رضایت بیشتر همراهان گرامی آی تی رسان، کیفیت خروجی صدای این پخش‌کننده را با یک گوشی هوشمند از نوکیا (مدل N9) سنجیدیم.

طراحی: زره پوش!

با توجه به کوچک بودن این پخش‌کننده و این که معمولا می‌خواهید تا آن را با خود در همه جا حمل نمایید، استحکام دستگاه یکی از نکات مهم آن به حساب می‌آید که خوشبختانه iriver از بدنه‌ای آلومینیومی یک تکه استفاده کرده که مقاومت بالایی را برای T9 رقم زده است (از این رو ما لقب زره پوش را برای آن برگزیدیم). البته مبادا احساس کنید که با این بدنه نشکن دیگر پلیرتان ضد ضربه خواهد بود، زیرا دکمه‌ها و همچنین صفحه نمایشگر که حس محکم بودن را القا می‌کنند احتمال آسیب دیدگی بالایی دارند. با این حال در کل T9 محصولی خواهد بود که در صورت استفاده صحیح عمر بالایی خواهد داشت. بعلاوه جالب توجه است که این بدنه با استفاده طولانی مدت از رنگ و رو نخواهد افتاد.

از لحاظ تعداد دکمه‌ها بدنه نسبتا خلوت به نظر می‌رسد؛ تنها کلیدهایی که وجود دارند یک دکمه مربعی 4 جهته چند منظوره است که به همراه کلید یکپارچه ولوم در لبه بالایی و دکمه پاور و قفل نقش رابط ورودی فرامین به دستگاه را بازی می‌کنند. آی ریور تمامی وظایف را به همان کلید مربعی چهار جهته سپرده و خبری از دکمه اختصاصی برای قطع و پخش (Play & Pause) یا تعویض قطعه‌های موسیقی نیست. از این رو باید وظیفه هر جهت از این کلید را به خاطر بسپارید (برای مثال حین پخش یک قطعه با فشار کلید به سمت راست عمل قطع یا پخش انجام می‌شود یا جهت‌های بالا و پایین تِرک‌ها را تعویض می‌کنند).

رابط USB دستگاه نیز به شکل کشویی طراحی شده و با کلیدی که در لبه بالای بدنه قرار گرفته می‌توان آن را به سمت بیرون یا داخل هدایت کرد. اگرچه کشویی بودن پورت USB باعث صرفه جویی در فضا و جمع و جور شدن بدنه T9 شده ولی از طرفی به علت کوتاه بودن سر این پورت نتوانستم پلیر را به لپ‌تاپم وصل کنم. البته این مساله برای لپ‌تاپ‌هایی اتفاق می‌افتد که ورودی یو‌اس‌بی‌شان کمی تورفته‌تر از سطح لبه بدنه قرار گرفته است. با این حال این مشکل نیز با یک کابل رابط USB حل شدنی است. در شکل زیر تمامی کلیدها و پورت‌های T9 به تصویر کشیده شده است.

T9ای که ما در اختیار داشتیم 4 گیگابایتی بود ولی این محصول در ظرفیت 2 گیگابایت هم موجود است. جالب است که مدل 2 گیگابایتی فقط در دو رنگ مشکی و نقره‌ای تولید شده ولی نمونه 4 گیگابایتی آن با دو رنگ بیشتر یعنی صورتی و قهوه‌ای روشن و در مجموع چهار رنگ عرضه شده است.

پس از طراحی بدنه، هدفون‌های پخش‌کننده‌ها که امروزه در رنگ‌ها و طرح‌های متنوعی تولید می‌شوند جالب توجه است که برای T9 از گوشی‌هایی نسبتا ساده و به رنگ سفید استفاده شده که ظاهر نسبتا زیبایی دارند و در نگاه اول مرا به یاد هدفون‌های آی‌پاد انداختند. البته باید مراقب این هدفون‌ها بود زیرا طی اندک مدتی استفاده به دلیل چرک پذیری بالا ممکن است زیبایی آنها به زشتی بدل شود. هر یک از گوشی‌ها به راحتی و به شکل مطلوبی درون لاله گوش قرار می‌گیرند و طول 133 سانتی‌متری سیم آنها نیز محدود کننده نیست (راستش کمی زیادی بلند هم هست، طوری که اگر پلیر را درون جیبتان بگذارید فقط حدود 30 سانتی‌متر از سیم آن آویزان می‌ماند که باید فکری به حال آن بکنید).

نمایشگر و باتری

نمایشگر به کار رفته برای این محصول از نوع LCD با نور تک ال‌ای‌دی (Mono LED) و سایز 1 اینچ (2.54 سانتیمتر) است که با رزولوشن 128×64 پیکسل خوانایی مناسب و روشنایی مطلوبی دارد. اگرچه آی ریور از درخشان بودن نمایشگر محصول خود تعریف زیادی کرده است، ولی با تنظیم نور روی حداکثر میزان، خوانایی آن زیر روشنایی آفتاب چندان مناسب و رضایت بخش نبود.

باتری T9 از نوع لیتیوم پلیمری و غیر قابل تعویض است که طبق ادعای آی ریور با شارژ کامل می‌تواند تا 24 ساعت مداوم موزیک پخش کند. برای پر کردن شارژ باتری T9 هم باید از همان درگاه USB کمک گرفت که در حدود 2 ساعت زمان می‌برد تا کاملا پر شود.

عملکرد

در نگاه اول به T9 ممکن است فکر کنید که این پلیر فقط یک پخش‌کننده معمولی موسیقی است که کارایی چندانی ندارد، ولی این فقط ظاهر ماجراست زیرا آی ریور در طراحی این محصول به نوعی غلط انداز عمل کرده و ممکن است با آگاهی از تمامی امکانات آن سورپرایز شوید. همانطور که در تصویر بالا مشخص شده در لبه سمت چپ T9 یک میکروفون به کار رفته که این محصول را برای ضبط صدا مخصوصا برای خبرنگاران بسیار مناسب می‌سازد. همچنین ظرفیت 4 گیگابایتی کار را برای ضبط طولانی مدت فراهم می‌کند. علاوه بر این می‌توان از این دستگاه به عنوان یک حافظه فلش نیز بهره برد. پس از ضبط صدا امکان دیگر قابل توجه رادیو FM است که با اتصال هدفون‌ها کار می‌کند. دیگر امکان T9 کوچک جثه که گفتیم ممکن است باعث تعجبتان شود G-Sensor یا همان شتاب‌سنج آن است که با فعال کردن‌اش می‌توان با یک حرکت قطعه‌های در حال پخش را عوض کرد و همچنین در مود ورزشی دستگاه که به شرح آن خواهیم پرداخت امکان شمردن قدم‌ها و مسافت طی شده را میسر می‌سازد که باعث شده تا T9 از همتاهایش متمایز باشد. حسگر شتاب‌سنج  تعبیه شده درون این پلیر به غیر از کاربرد برای تعویض قطعه‌ها قادر است تا کارهای بیشتری هم انجام دهد؛ برای مثال حین گوش دادن به رادیو با یک حرکت 180 درجه‌ای می‌توان منوی ضبط از رادیو را باز کرد (البته به شرط اینکه شتاب سنج را فعال کرده باشید، در غیر این صورت باید با فشار کلید این کار را انجام دهید)، یا با همین حرکت حین پخش موسیقی می‌توان بخش تنظیم نوع تکرار (Repeat) را در اختیار داشت. حین گوش دادن به آهنگ نیز برای تعویض قطعه باید با در دست گرفتن T9 یک حرکت ویبره سریع به دستگاه بدهید تا موزیک بعدی پخش شود؛ با این حال با فعال کردن G-sensor مخصوصا زمانی که در حال راه رفتن هستید گاهی اوقات ناخواسته دستگاه اقدام به تعویض قطعه‌ها می‌کند که چندان خوشایند نیست. به نظر می‌رسد این امکان بیشتر در حالت ایستا کارایی دارد.

برای روشن کردن T9 باید دکمه پاور را چند ثانیه نگاه دارید که پس از آن نواری توخالی برای لود شدن روی صفحه ظاهر می‌شود که با پر شدن آن منوهای اصلی دستگاه رو به رویتان قرار می‌گیرند (با این حساب چند ثانیه‌ای طول می‌کشد تا پلیر روشن شود). در کل 6 بخش اصلی در این منو قرار دارند که در زیر به ترتیب به بیان توضیحی کامل برای هر کدام پرداخته‌ایم.

Music

در این منو گزینه‌هایی از قبیل All Music و Dir List (لیست دایرکتوری) وجود دارند که می‌توان با استفاده از اولی تمامی قطعه‌های ریخته شده روی حافظه دستگاه و با دومی پوشه‌های موجود روی حافظه را همانند آن طوری که در رایانه نمایش داده می‌شوند مشاهده نمود. در کنار این امکان فیلتر بر اساس آلبوم، نام هنرمند و سبک هم وجود دارد. همچنین امکان ساختن لیست پخش (Playlist) هم در این منو گنجانده شده است. همانطور که آی ریور از دکمه‌های زیادی روی بدنه استفاده نکرده و سعی کرده بیشترین بهره را از کمترین فضا ببرد، در ساختار منوها نیز به همین منوال ادامه داده است؛ طوریکه حین پخش یک قطعه موسیقی با فشار دادن و نگه داشتن کلید مربعی برای چند ثانیه به سمت راست گزینه‌هایی ظاهر می‌شوند که تا پیش از این از دیدگانتان مخفی بوده‌اند! و ممکن است پس از مدت‌ها استفاده از دستگاه هم مانند من متوجه چنین امکاناتی نشوید! در این منوی به اصطلاح مخفی انتخاب‌هایی از قبیل آپشن تکرار Trackها (Repeat)، نمایش شعر (Lyric)، ویژگی تکان دادن دستگاه برای تعویض آهنگ‌ها (Shaking) که امکان روشن و خاموش شدن دارد و مهمتر از همه گزینه تنظیم صدای خروجی و اکولایزر به چشم می‌خورند که با پیدا کردنش خیالمان راحت شد (آخر تعجب کرده بودیم که چطور یک پخش‌کننده موسیقی اکولایزر ندارد؟!). برای تنظیم اکولایزر گزینه‌های پیش‌فرض زیادی وجود ندارند، اگرچه امکان تنظیم دستی هم در نظر گرفته شده است. در میان انتخاب‌های اکولایزر یکی از حالت‌ها SRS WOW HD است که لوگوی آن روی بدنه T9 نیز حک شده و به نظر می‌رسد که یکی از شاخصه‌های برجسته این پلیر است که خود سازنده نیز توجه خاصی به آن داشته است.

Fitness   

با وارد شدن به این منو واژه Start روی صفحه نقش می‌بندد که با یک بار فشار کلید به سمت راست برنامه فیتنس کار خود را آغاز می‌کند. با شروع به کار این بخش یک کفش با شمارشگر قدم‌ها و یک تایمر روی صفحه ظاهر می‌شوند که با پیشروی زمان تعداد قدم‌هایتان را می‌شمارد (به شرط اینکه راه بروید). البته به جز شاخص شمارش قدم‌ها، امکان تعویض و استفاده از دو شاخص دیگر یعنی کالری و مسافت طی شده به واحد کیلومتر هم وجود دارد. به این ترتیب می‌توانید حین پیاده‌روی یا دویدن به موسیقی دلخواهتان گوش کنید و در آن واحد از میزان انرژی سوزانده شده، مسافت طی شده و تعداد قدم‌هایی که طی کرده‌اید آگاه شوید که به نظر جالب می‌رسد. اگرچه انتظار نداشتم حسگر شتاب سنج T9 عملکرد خیلی دقیقی داشته باشد، ولی با امتحان این ویژگی از عملکردش راضی بودم زیرا با کوچکترین حرکت بدن شمارش خود را شروع می‌کند.

Radio

همانطور که از تیتر استنباط می‌شود در این بخش امکان دسترسی به رادیو FM پخش‌کننده فراهم شده است که با اتصال هدفون‌ها به کار می‌افتد. همانند بخش اول یعنی Music که برای دسترسی به منوهای اضافی باید کلید چندمنظوره مربعی را برای چند لحظه به سمت راست نگاه می‌داشتید، در این قسمت نیز باید همان کار مشابه را انجام دهید تا امکانات مخفی شده رادیو را کشف کنید! با باز کردن منوهای اضافی رادیو اولین چیزی که خودنمایی می‌کند گزینه Record است که با کمک آن می‌توان صدای رادیو را در قالب یک فایل صوتی wav. با بیت ریت 1411 کیلوبیت بر ثانیه ذخیره نمود. اگرچه فرمت WAVE کیفیت بالایی را تضمین می‌کند ولی با ضبط یک دقیقه‌ای از رادیو فایل آن حدود 10 مگابایت حجم پیدا کرد. همچنین حین ضبط از رادیو تایمری با شمارش معکوس روی صفحه نمایان می‌گردد که حداکثر تایم قابل ضبط روی مقدار حافظه خالی و در دسترس دستگاه را نشان می‌دهد. از گزینه‌های قابل ذکر دیگر در این قسمت می‌توان به امکان جستجوی خودکار ایستگاه‌های رادیویی، ذخیره‌شان روی T9 و تنظیم ساعت ضبط اشاره کرد. با استفاده از این امکان می‌توانید دستگاه را تنظیم کنید تا در یک زمان مشخص و دلخواه برنامه دلخواهتان را ثبت و ضبط کند که در نوع خود جالب توجه است.

Rec

به علت کمبود جا روی صفحه واژه Recorder ناقص نوشته شده؛ به هر حال در این قسمت ویژگی ضبط صوت T9 تعبیه شده است. در این بخش همانند رادیو، صدا در قالب wav. و با بیت ریت 705 کیلوبیت بر ثانیه ضبط می‌شود و باز هم با فشار و نگاه داشتن کلید چهار جهته چند منظوره با دو گزینه Recorder رو به رو می‌شوید. اولی فایل‌های ضبط شده قبلی روی حافظه را نشان می‌دهد و دومی نیز تحت عنوان Voice Detector قابلیت روشن و خاموش شدن را دارد؛ البته با فعال کردن Voice Detector متوجه تغییر خاصی نشدم ولی به احتمال فراوان این ویژگی برای ضبط صوتِ یک صدای خاص در محیطی پر سر و صدا بهینه شده است. با تست رکوردر، میکروفون T9 نیز حساسیت مطلوبی از خود حین ضبط به نمایش گذاشت. همچنین در این قسمت هم مانند رادیو حداکثر زمان قابل ضبط صدا که شمارش معکوس دارد روی صفحه نشان داده می‌شود. از 4 گیگابایت حجم اسمی دستگاه 3.70 گیگابایت فضا در اختیارتان قرار دارد که بر روی این ظرفیت می‌توانید تا 12 ساعت و 24 دقیقه صدا روی T9 ضبط کنید.

Browser

در این بخش همانطور که از نامش پیداست امکان گشت و گذار و زیر و رو کردن تمامی محتویات موجود روی حافظه T9 محیاست، طوری که فایل‌های غیر صوتی هم نمایان می‌شوند.

Setting

ششمین بخش و آخرین عنوان منوی اصلی T9 به این گزینه اختصاص دارد که به برخی از مهم‌ترین امکانات آن اشاره می‌کنیم. Screen Saver با امکان مشخص کردن نوع آن که قابلیت تنظیم نمایش ساعت یا یک جمله از پیش تعیین شده مانند Enjoy your life (از زندگیت لذت ببر!) را برای محافظت از صفحه دارد. طبق گفته شرکت سازنده با ویرایش و اضافه کردن جملات دلخواه توسط رایانه به فایل ScreenSaver1.txt که روی حافظه T9 موجود است می‌توان عبارت‌های دلخواهی را به عنوان محافظ صفحه نمایش در اختیار داشت؛ برای مثال می‌توانید نام شخصی را که می‌خواهید T9 را به وی هدیه دهید درون فایل بنویسید تا برایش به نمایش درآید. اگرچه آی ریور حرفی از مخفی بودن این فایل به میان نیاورده ولی باید بگوییم که برای دسترسی به این فایل باید Hidden Files ویندوز را روی گزینه نمایش تنظیم کنید و از مسیر System> ScreenSaver روی T9 به فایل ذکر شده برسید. Timer که زمان بندی دستگاه برای خاموش شدن و به خواب رفتن را برای تنظیم شدن در اختیار قرار می‌دهد. قابل ذکر است که گزینه‌ای هم برای تعیین میزان روشنایی صفحه با سه درجه وجود دارد. طبق معمول در لابه‌لای این تنظیمات گزینه Language دیده می‌شود که در میان آنها زبان‌های زیادی از جمله زبان مادری یعنی فارسی هم به چشم می‌خورد، اما با برگزیدن آن خوشحالی‌تان چندان به درازا نمی‌کشد چونکه کلمات برعکس و حروف جدا از هم نشان داده می‌شوند که باعث می‌شود از خیر آن بگذرید و عطای آن را به لقایش ببخشید!

به نظر می‌رسد تا به اینجا افسار سخن از دستمان رها شد و در عوض نقد و بررسی بیشتر به شرح کارایی‌های این پخش‌کننده پرداختیم! از این رو از اینجا به بعد قصد داریم تا T9 را زیر میکروسکوپ آزمایشگاه آی تی رسان قرار دهیم و با باریک‌بینی هرچه تمام کیفیت‌اش را سبک و سنگین کنیم. پس اگر تا اینجا حوصله به خرج دادید و همراهمان بودید این چند خط را هم تحمل کنید که جوجه را آخر پاییز می‌شمارند! (البته تا پاییز خیلی مونده‌ها!)

زیر ذره بین

پس از شکل ظاهری و امکانات قابل ارایه یک پخش‌کننده، کیفیت صدای خروجی آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که اگر در حد مطلوبی نباشد، در جلب نظر عاشقان موسیقی که تمایل دارند همیشه کیفیتی ناب از آهنگ‌های دلخواهشان را همراه خود داشته باشند ناکام خواهند ماند. به این منظور به پخش و گوش دادن آهنگ‌های مختلف در سبک‌های مختلف توسط T9 و با استفاده از گوشی‌های خودش پرداختم. از آن جهت که تا به حال شخصا با تعداد پلیرهای قابل حمل و تلفن‌های همراه متنوع و نسبتا قابل توجهی به موسیقی گوش داده‌ام، در اولین تجربه‌ام با T9 از همان لحظه اول متوجه عدم توانایی ناکافی گوشی‌های دستگاه در تولید صدای بم (Bass) شدم. برای اطمینان خاطر بیشتر چندین قطعه با ریتم بیس بالا هم امتحان کردم که باز هم رضایت بخش نبود. در آخر نیز برای محک قدرت پخش خود دستگاه یک بار اکولایزر را روی حداکثر میزان Bass قرار دادم و باری دیگر نیز حالت SRS WOW HD را که ظاهرا آی ریور علاقه زیادی به آن داشته فعال کردم که با این وضع کمی اوضاع بهبود یافت. با روشن کردن مود SRS WOW HD صدا فراگیر پخش می‌شود که گاهی حس حضور در یک کنسرت را به شنونده القا می‌کند. به این ترتیب ایده‌آل‌ترین و لذت‌بخش‌ترین وضعیت پخش T9 را می‌توان همین مود SRS دانست؛ با این وجود در این حالت نیز به علت افکت‌های خاصی که روی موسیقی اعمال می‌شود گاهی اوقات کمی صدای خش‌خش و گنگی صدا با آهنگ همراه می‌شود که چندان خوشایند نیست. به هر حال اگر با این وضع کنار بیایید می‌توانید از کیفیت T9 لذت ببرید. نکته دیگر در مورد کیفیت صدا این است که تا زمانی که SRS را فعال نکرده‌اید صدا چندان واضح نیست. با سیستم SRS، صدا افکت ریز (Treble) بیشتری پیدا می‌کند و در مقایسه با خاموش بودن بهتر قابل درک می‌شود. بد نیست این نکته را نیز بگویم که کیفیت پخش تا حد زیادی سلیقه‌ایست؛ زیرا خود به شخصه از پلیرها و هدفون‌هایی با خروجی صدای با بیس تا حد متوسط و گاهی هم زیاد لذت می‌برم و از این نظر کیفیت گوشی‌های T9 چندان برایم دلچسب نبود، ولی ممکن است افراد دیگر نظر کاملا متفاوتی داشته باشند و از این کیفیت راضی باشند. به هر جهت برای دقیق‌تر بودن نتیجه گیری خود، اکولایزرها و انواع مختلف موسیقی را با T9 تست کردم.

آی ریور برای بلندی صدا 40 درجه در نظر گرفته که با توجه به این نکته که دوست دارم تا سال‌های متمادی از قدرت شنوایی خوبی برخوردار باشم میزان صدا را از عدد 22 بالاتر نبردم و به شما هم پیشنهاد می‌کنم از این رقم فراتر نروید زیرا صدا واقعا با حجم بالایی که می‌تواند برای گوش ضررآفرین باشد پخش می‌شود. اگر از کسانی هستید که در مکان‌های عمومی زیاد به موسیقی گوش می‌دهید و می‌خواهید افراد اطرافتان آنچه شما می‌شنوید را متوجه نشوند نمی‌توانید چندان روی این هدفون‌ها حساب کنید چون با بالا بردن ولوم صدا به آسانی از گوشی‌ها در محیط بیرون قابل درک است.

تا به اینجا برای بررسی عملکرد صوتی T9 به برداشت‌های تجربی پرداختیم ولی از اینجا به بعد قصد داریم تا کمی فنی‌تر شویم و برای دقت بالاتر کار را به دست ماشین بسپاریم. به این منظور این پخش‌کننده را به رایانه متصل کردیم و از برنامه بنچ مارک صوتی RightMark Audio Analyzer یا به اختصار RMAA کمک گرفتیم که نتایج به دست آمده از آن را می‌توانید در نمودارهای زیر مشاهده نمایید. از طرفی برای جالب‌تر شدن این مقایسه و به چالش کشیدن T9 آی ریور، از پخش‌کننده موسیقی گوشی N9 نوکیا نیز به همان شکل تست گرفتیم و نتایج آن را قرار دادیم، زیرا پلیر گوشی‌های موبایل هم طرفداران پروپاقرص خود را دارند.

نمودار نتیجه تست Stereo Crosstalk توسط برنامه RMAA با پخش کننده T9

نمودار نتیجه تست Stereo Crosstalk توسط برنامه RMAA با گوشی موبایل نوکیا N9

نتایج به دست آمده از برنامه RMAA

با توجه به اینکه ممکن است نوع تست‌هایی که گرفتیم برای برخی از خوانندگان آشنا نباشد، جداگانه به شرح هر کدام از آنها در زیر پرداخته‌ایم.

Noise Levels

میزان صداهای اضافی یا نویز یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار در تولید صدا هستند. غالبا میزان نویز را در مقایسه با مقدار سیگنال می‌سنجند؛ از این رو آن را نسبت سیگنال به نویز نامیده‌اند. به زبان ساده‌تر، در واقع نسبت سیگنال به نویز، میزان سیگنال مورد نظر یعنی همان موسیقی را با میزان صداهای ناخواسته‌ای که توسط دستگاه تولید می‌شوند مقایسه می‌کند. به این ترتیب هر چه نسبت سیگنال به نویز رقم بالاتری باشد، میزان صداهای ناخواسته (نویز) که حین پخش موسیقی تولید می‌گردد کمتر خواهد بود که در مجموع کیفیت پخش بالاتر و بهتر دستگاه پلیر را تضمین می‌کند.

Dynamic Range

محدوده دینامیکی یکی دیگر از عوامل موثر در کیفیت صدای خروجی محسوب می‌شود. قوه شنوایی انسان محدوده دینامیکی بسیار بالایی دارد، زیرا می‌تواند صداهای بسیار کم مانند پچ‌پچ آهسته در یک اتاق و صداهای بسیار زیاد مانند آهنگ‌های با صدای بلند یک کنسرت موسیقی را تشخیص دهد. تفاوت صوتی دو مثالی که ذکر کردیم می‌تواند در حدود 100 دسیبل باشد. از سویی این نکته را هم باید مد نظر داشته باشید که قوه شنوایی قادر به تشخیص این دو صدا یعنی آهنگ بسیار بلند و صدای کم پچ‌پچ به طور همزمان نیست؛ طوریکه در یک خیابان شلوغ و پر سر و صدا نمی‌توانید همزمان صحبت آهسته فردی را تشخیص دهید. حال یک سیستم پخش کننده صوتی باید قادر باشد تا با دقت و وضوح بالایی هر دو نوع صدا یعنی صداهای خفیف و بلند یک آهنگ را در یک زمان پخش نماید. متخصصان صوتی از Dynamic Range یا همان محدوده دینامیکی برای توصیف نسبت بلندترین میزان صدای شفاف و به هم نریخته در مقایسه با کمترین مقدار صوت قابل تولید دستگاه استفاده می‌کنند. برای مثال اگر حداکثر میزان صدای یک پخش کننده رقم 10 دسیبل و حداقل آن 3 دسیبل باشد، محدوده دینامیکی از کسر کردن رقم کمتر از رقم بیشتر به دست می‌آید که در این مثال به عدد 7 می‌رسیم. در مجموع هرچه محدوده دینامیک رقم بالاتری باشد دستگاه در تولید صداهای بلند و کوتاه به صورت همزمان توانمندتر خواهد بود که طبعا بهتر هم هست.

Stereo Crosstalk

تداخل استریو آخرین مبحث موثر و مهمی است که به آن پرداختیم. میزان تداخل، میزان سیگنالی است که در یک سیستم صوتی دوکاناله (استریو) از یک کانال به کانال دیگر می‌رود و باعث به هم خوردن تعادل در صدای دو گوشی یا بلندگو می‌شود. در معنای عام‌تر، Stereo Crosstalk نشان می‌دهد که به چه مقدار سیستم استریو دستگاه خوب و بی‌نقص عمل می‌کند که هر چقدر این رقم بالاتر باشد تجربه بهتری از استریو خواهیم داشت.

یک فایل نصب exe. با حجم 26.6 مگابایت روی حافظه T9 وجود دارد که در واقع برنامه همراه پلیر برای رایانه است. ما این برنامه را نصب کردیم تا از امکانات آن آگاه شویم که ظاهرا می‌توان به کمک آن فایل‌های صوتی را به دستگاه منتقل کرد، لیست پخش ساخت و اموری از این دست را انجام داد. با این حال پس از کلی سر و کله زدن با این برنامه نتوانستیم بهره مطلوبی از آن ببریم که در آخر باعث شد به جای استفاده از برنامه از همان Copy-Paste معمول خود ویندوز برای انتقال فایل‌ها استفاده کنیم. در زیر می‌توانید محیط این برنامه را مشاهده نمایید.

سخن پایانی                                                                            

اگر از آن دسته افرادی هستید که وسواس زیادی روی کیفیت پخش موسیقی دارید و می‌خواهید همواره موزیک‌های دلخواه خود را با بهترین صدا گوش کنید و امکانات جانبی چندان برایتان از اهمیت برخوردار نیست، T9 برایتان انتخاب مناسبی نخواهد بود. اما اگر جزو افرادی هستید که امکانات اضافی و البته قیمت دستگاه در درجه نخست برایتان اهمیت دارد، T9 یکی از بهترین گزینه‌های خرید خواهد بود که به غیر از یک پخش‌کننده بسیار مستحکم و شیک امکاناتی نظیر شتاب سنج، قابلیت‌های ورزشی، ضبط صدا، گیرنده رادیو اف ام و یک حافظه همراه را در کنار قیمتی مناسب ارایه می‌دهد که جای هیچ شکی را برای خرید آن باقی نمی‌گذارد. در طی مدتی که از T9 استفاده کردم از قابلیت‌های بسیار یک چنین دستگاه بسیار جمع و جوری لذت بردم و گاهی شگفت زده نیز شدم. با این حال ذکر دو نکته ضروری است. اول اینکه انتظار هر شخص از کیفیت یک پخش کننده موسیقی قابل حمل تا حدودی سلیقه‌ای است، و دوم اینکه اگر شما هم با ما در مورد کیفیت نه چندان مطلوب موسیقی T9 هم عقیده هستید، این امر در اصل مربوط به هدفون‌های موجود در بسته بندی این محصول می‌شود که اگر واقعا از T9 خوشتان آمده است می‌توانید در نهایت با خرید یک هدفون جایگزین با کیفیت جزو کسانی باشید که این محصول را در اختیار دارند.

[box type=”info”]مشخصات فنی: ابعاد: 12×25.5×82 میلی‌متر، وزن: 30.2 گرم، حافظه درونی: 4 گیگابایت، نمایشگر: 1 اینچ (2.54 سانتیمتر) Mono LED، محدوده طول موج رادیو: 87.5 تا 108 مگاهرتز، قدرت خروجی هدفون: 12.5 میلی وات در هر کانال، فرمت ضبط صدا: WAV [/box]


5 در مورد “iriver T9؛ یک سورپرایز؟!”

  1. مهران وکیلی

    سلام
    من یکی دارم ولی متاسفانه از دستم افتاد زمین و LCD کار نمیکنه
    خیلی دوس دارم دوباره درس بشه
    لطفا کمک کنین!!
    تشکر

  2. ممنون از توضیحاتتون.
    اما من متوجه نشدم که چطور میشه این پلیر رو شارژ کرد . من یه دونه خریدم بم گفتن تا 6 ساعت بذارم شارژ اولیه ، البته قبل اینکه ازش استفاده کنم. نمیدونم چطوور شارژ میشه ، میشه کمکم کنید؟؟؟لطفا به ایمیلم بزنید جواب رو

    ممنون از لطفتون

    2
    2

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید