MSI یک کمپانی تایوانی تولیدکننده قطعات کامپیوتری است که فعالیت خود را در سال ۱۹۸۶ آغاز کرد. اکثر مردم دنیا و بهخصوص ما ایرانیها MSI را با مادربوردهایش میشناسیم؛ اما این کمپانی علاوه بر ساخت قطعات کامپیوتری، در دنیای لپتاپها نیز برای خود جایگاهی به دست آورده است. اگر نگاهی به تولیدات این شرکت بیندازید، متوجه میشوید که MSI تمرکز اصلیاش را بر روی لپتاپهای گیمینگ قرار داده و قصد دارد با کنسولهای بازی وارد جنگ شود. در این بین لپتاپهای سری GE این کمپانی آمدهاند تا علاوه بر اجرای بدون نقص بازیها، بتوانند دل کاربران خانگی را نیز بربایند.
چندی پیش لپتاپ گیمینگ GE62 7RE از سری Apache Pro ساخته همین کمپانی وارد آزمایشگاه آیتیرسان شد و فرصتی دست داد تا با این اژدهای خشمگین از نزدیک آشنا شویم. اگر میخواهید بدانید که این محصول خاص چه چیزی در چنته دارد، با ما همراه باشید.
طراحی و کیفیت ساخت
علاوه بر سخت افزار قدرتمند، یکی از ویژگیهای لپتاپهای گیمینگ ظاهر خشن (بخوانید، مردانه!) آنهاست. اماسآی نیز که یکی از تولیدکنندگان برتر این دسته از محصولات به شمار میآید، این موضوع را دانسته و تمام هنرش را در ساخت GE62 به کار بسته است. هنگامی که برای نخستین بار این مدل را میبینید، در مییابید که با یک لپتاپ متفاوت رو به رو هستید. اما در همین نگاه اولیه ضخامت بیش از حد دستگاه کمی در ذوقتان خواهد زد.
بخش پشتی نمایشگر لپتاپ نقش و نگارهایی را به خود میبیند و درست در قسمت بالایی و مرکز آن شاهد نامی از MSI و لوگوی Gaming Series هستیم. این لوگو همچون محصولات اپل و برخی مدلهای ایسوس با روشن شدن دستگاه نورانی خواهد شد و اگر در محیطی تاریک مشغول کار با دستگاه باشید، اژدهای خشمگین MSI نخستین چیزی است که به چشم میآید. خود لوگو، خطوط اطراف آن و صد البته رنگ بندی دستگاه به نوعی است که یاد و خاطره محصولات فراری در ذهنتان زنده میشود! بله درست خواندید؛ اگر از بالا به بخش پشتی لپتاپ بنگرید، گمان میکنید که با کاپوت یک خودرو طرف هستید!
این کمپانی تایوانی در ساخت محصول خاص و گیمینگش از آلومینیوم برس خورده و پلاستیک بهره گرفته است، به نوعی که در پشت نمایشگر و اطراف کیبورد شاهد استفاده از آلومینیوم و در بخش اطراف نمایشگر و شاسی با پلاستیک روبهرو هستیم. کمپانی سازنده در طراحی این مدل از رنگهای مشکی و قرمز بهره گرفته و آن را تنها در همین یک رنگ عرضه میکند.
ظاهر کلی دستگاه مستطیل شکل نیست که همین مسئله کمک شایانی به خشن بودن آن کرده است. وزن این لپتاپ در حدود 2.4 کیلوگرم است که خب برای محصولی گیمینگ با نمایشگر 15.6 اینچی چندان هم زیاد نیست اما با توجه به اینکه گیمرها از لوازم جانبی زیادی استفاده میکنند، میتوان اینگونه گفت که این محصول قابلیت جابهجایی زیادی ندارد؛ چرا که اگر قرار باشد مدام در حال جابهجا کردن بیش از ۶ و یا شاید ۷ کیلوگرم لپتاپ آنهم برای بازی کردن باشید، دیگر نیازی نیست به باشگاه بروید!
ناگفته نماند که نمایشگر دستگاه کمی بیش از اندازه سنگین است و حتی برای باز کردن آن شاید لازم باشد که از هر دو دست خود کمک بگیرید. با این حال نباید نگران شکسته شدن آن باشید چرا که لولاهای نمایشگر خیلی قرص و محکم سر جایشان قرار گرفتهاند و ظاهرا به این راحتیها سنگر را خالی نمیکنند!
کیفیت ساخت دستگاه بسیار بالاست. به خصوص هنگام لمس بدنه فلزی، آن حس خاص و متفاوت به شما القا میشود و حتی اگر لپتاپ را روشن هم نکنید از ظاهر و کیفیت ساخت بالایش پیداست که با یک محصول بالارده طرف هستید. با همه این تعریف و تمجیدها نباید از برجای ماندن اثر انگشت بر روی بدنه دستگاه چشم پوشی کرد. تاکنون تعداد زیادی از محصولات این کمپانی معتبر تایوانی را بررسی کردهایم و تقریبا تمام آنها چنین مشکلی را داشتهاند و خیلی زود و در یک استفاده کوتاه مدت، با شما یک لپتاپ کثیف رو به رو میشوید! جا دارد که این کمپانی فکری نیز به حال این بخش بکند تا حداقل مجبور نباشیم همچون شاگرد شوفرها لنگی را به دست بگیریم و مدام لپتاپ دلبندش را تمیز کنیم!
اقلام همراه دستگاه
همراه با این لپتاپ گیمینگ، یک شارژر نسبتا بزرگ ۱۹.۵ ولت با شدت جریان ۷.۷ آمپر عرضه میشود که خب از جمله اقلام همراه تمامی لپتاپهای موجود در بازار است. علاوه بر دفترچههای راهنما و دستمال مخصوص، شاهد یک ماوس نسبتا خوب نیز هستیم. اطلاعات خاصی در رابطه با این ماوس در دسترس نیست و حتی ظاهر خشن و شبیه به ماوسهای گیمینگ را هم ندارد و صرفا یک ماوس ساده و معمولی است که کارتان را راه بیندازد. در هر جایی میتوانید از این ماوس استفاده کنید و بر روی سطوح صاف و شیشهای نیز عملکرد خوبی دارد.
همچون اکثر لپتاپهای امروزی، همراه با این محصول نیز درایورهای آن عرضه نمیشود. با اینکه میتوانید بهراحتی همه آنها را از طریق وبسایت MSI دانلود کنید اما خب با توجه به سرعت و قیمت اینترنت بسیار فضایی کشورمان، مسلما همه ما ترجیح میدهیم تا با یک DVD ساده درایورهای لپتاپ را نصب کنیم. شاید اگر MSI درایورها را با لپتاپ گیمینگش عرضه میکرد، همچون ایسوس فاتحهای برای پدر و مادرش میفرستادیم.
کیبورد و تاچپد
این مدل دارای یک کیبورد ۱۰۲ دکمهای است که از ساختار جزیرهای تبعیت میکند. در سمت راست کیبورد شاهد کلیدهای Numpad یا به اصطلاح ماشینحسابی نیز هستیم. کلیدها ارتفاع کمی نسبت به بدنه دستگاه دارند و خیلی قرص و محکم سر جایشان قرار گرفتهاند. بر روی کلیدهای این کیبورد نیز حروف پارسی نقش بسته تا دیگر نیازی به خرید برچسب برای اضافه کردن این ویژگی به لپتاپ نداشته باشید. در سمت چپ این کیبورد بر خلاف اکثر محصولات امروزی کلید ویندوز دیده نمیشود و این کلید به سمت راست منتقل شده است. دلیل این کار نیز به گفته اماسآی برای کنترل بهتر گیمر بر روی کلیدها و استفاده بهتر و راحتتر از کلید پرکاربرد CTRL هنگام بازی است.
با این حال اگر این محصول را صرفا برای گیم میخواهید، این تغییر بسیار سودمند خواهد بود اما اگر سر و کارتان با کلید ویندوز بیش از حد معمول است چند روزی طول میکشد تا به جای متفاوت آن عادت کنید. با اینکه کلیدها از طرح لبخندی برخوردار نیستند و صاف و تخت دیده میشوند اما تایپ با آنها لذت بخش است و از این بابت مشکلی نخواهید داشت.
در زیر هرکدام از این کلیدها شاهد یک LED رنگی هستیم که MSI قابلیت شخصیسازی بسیار زیادی برای آن در نظر گرفته است. شما میتوانید نور پسزمینه کلیدها را به دلخواه خود تنظیم کنید. این تنظیم تنها به سطح روشنایی آنها مربوط نمیشود بلکه شما میتوانید نور کلیدهای پسزمینه را در حالت تکرنگ، دو رنگ و سه رنگ تنظیم کنید. حتی حالتی نیز در آن گنجانده شده که کلیدها با یک برنامه ویژه به صورت متناوب رنگهای متفاوتی را به نمایش میگذارند. این تنظیمات توسط نرم افزار SteelSeries Engine صورت میگیرد. شما حتی این امکان را دارید که نور پس زمینه کیبورد را با میزان صدا هماهنگ کنید، به طوریکه به تغییرات صدا واکنش نشان دهد.
نور پس زمینه این کیبورد به صورت کلی به سه بخش تقسیم میشود و شما این قابلیت را دارید تا آنرا با برخی بازیها هماهنگ کنید. به عنوان مثال میتوانید مشخص کنید که میزان خون شما در بازی کانتر استریک توسط نور پس زمینه به نمایش درآید. این قابلیت به گیمر کمک میکند تا تسلط کافی بر بازی داشته باشد و بدون توجه به علائم بازی و تنها از طریق نور پس زمینه کیبورد، از داراییهایش آگاه شود. شاید بتوان این قابلیت را به بخش نورانی گیمپدهای پلی استیشن ۴ نیز مرتبط دانست؛ در آنجا نیز LED موجود در برخی بازیها نقشی فراتر از تصور را بازی میکنند.
در بالای کیبورد شاهد ۳ دکمه دیگر هستیم که یکی از آنها همان کلید پاور همیشگی لپتاپهاست و دو دکمه دیگر که به صورت یکپارچه طراحی شدهاند، مربوط به تغییر رنگ نور پس زمینه و کنترل فن دستگاه میشوند.
از کیبورد که بگذریم به تاچپد دستگاه میرسیم که در بهترین جای ممکن و درست در زیر کیبورد جای خوش کرده و طراحی آن کاملا هماهنگ با بدنه دستگاه است. این تاچپد چند میلیمتری در بدنه لپتاپ فرو رفته و بر خلاف اکثر مدلهای امروزی با کلیدهای یکپارچه همراه نیست که خب البته برای یک گیمر شاید یکپارچه نبودن خودش یک مزیت باشد! کار با تاچپد آنگونه که باید و شاید لذت بخش نیست چرا که شاهد کمی زبری بر روی سطح آن هستیم و ممکن است مقداری طول بکشد تا به آن عادت کنید. با این حال ما که خیلی زود قید تاچپد را زدیم و از ماوس استفاده کردیم.
پورتها و اتصالات
از آنجایی که مهمترین مزیت لپتاپها توانایی حمل و نقل آنهاست در نتیجه حداقل انتظارمان این است که با مجموعه کاملی از پورتها مواجه باشیم تا هنگام جابهجایی آن، دست به دامان لوازم جانبی جهت تکمیل پورتها نشویم. البته در لپتاپهای گیمینگ معمولا پورتها و نحوه چیدمانشان کمی متفاوت است. در سمت راست این مدل و در بالاترین قسمت، شاهد محلی برای اتصال پورت شارژر هستیم، کمی پایینتر از آن نیز به ترتیب با یک کارت خوان SD، پورت USB 2.0 و درایو بلوری دستگاه روبهرو میشویم.
سمت چپ شلوغترین قسمت در اطراف این اژدهای تایوانی است. در این قسمت شاهد یک پورت LAN، خروجی تصویر HDMI ،DisplayPort، دو پورتUSB 3.0، جک ۳.۵ میلیمتری هدفون و میکروفون هستیم. در میان آنها نیز یک پورت USB Type-C به چشم میخورد که در واقع یک حرکت هوشمندانه از سوی MSI به حساب میآید. با همه اینها دیگر خبری از پورتهایی همچون eSATA و یا VGA در این محصول نیست.
اگر از بالا به بدنه دستگاه بنگرید، LEDهای نشاندهنده وضعیت دستگاه را نخواهید دید اما در نگاه از روبهرو و درست در زیر تاچپد، سه LED آبی رنگ جای خوش کردهاند که وضعیت باتری، وایفای و هارد دیسک را نشان میدهند. پشت دستگاه نیز تنها خروجی هوای فنهای دستگاه هستند که خودنمایی میکنند.
نمایشگر
نمایشگر یکی از اصلیترین قسمتهای یک لپتاپ و به طور کلی یک وسیله دیجیتالی است. این کمپانی تایوانی نیز برای نمایشگر لپتاپش سنگ تمام گذاشته است. MSI GE62 از یک نمایشگر 15.6 اینچی Full HD سود میبرد که توسط یک روکش مات پوشیده شده است. این صفحه نمایش از نوع TN بوده و سرعت نوسانی 60 هرتزی دارد که با توجه به قدرت کارت گرافیکی، قابل قبول به نظر میرسد.
میزان رفلکس نمایشگر در حد قابل قبولی است و هنگام کار با آن، در و دیوار اطرافتان را نخواهید دید. از جمله ویژگیهای یک نمایشگر این است که زاویه دید مطلوبی داشته باشد که لپتاپ خشن قصه امروز ما چنین ویژگی را در خود گنجانده و بجز کمی رنگ پریدگی در زوایای باز مشکل دیگری نخواهد داشت و میتوانید بر روی آن حساب باز کنید.
میزان روشنایی نمایشگر در حد مطلوبی است اما برای یک لپتاپ گیمینگ قرار دادن یک سنسور نور محیط، کوچکترین کاری بود که MSI میتوانست انجام دهد، اما نداد. در واقع شما برای تنظیم نور نمایشگر میبایست از همان روشهای گذشته و استفاده از کلیدهای ترکیبی اقدام کنید و خود دستگاه اینکار را به صورت خودکار انجام نمیدهد. هنگام گشت و گذار در برنامههای اختصاصی تایوانیها برای این لپتاپ، چشممان به True Color افتاد. توسط این اپلیکیشن میتوانید رنگ نمایشگر را متناسب با شرایط خاص تغییر دهید. به عنوان مثال هنگام تماشای ویدیو و یا انجام بازی نمایشگر به گونهای تنظیم میشود که بتواند بهترین عملکرد را داشته باشد. در بخشی دیگر نیز میتوانید میزان نور آبی نمایشگر را تنظیم کنید تا چشمان شما هنگام کار با لپتاپ خسته نشود.
سختافزار
وقتی به یک لپتاپ لقب گیمینگ را میدهند، اینکه از آن یک سخت افزار قدرتمند را بخواهیم انتظار بیجایی نیست. اماسآی نیز بهترین سخت افزار ممکن را برای این مدل در نظر گرفته است. Intel Core i7 7700HQ با چهار هسته پردازشی به عنوان مغز متفکر این اژدهای خشمگین انتخاب شده است. فرکانس هستههای این پردازنده قدرتمند هنگامی که در حالت توربو قرار بگیرد تا 3.8 گیگاهرتز ناقابل افزایش مییابد. البته در حالت مصرف بهینه انرژی نیز این هستهها بر روی 800 مگاهرتز تنظیم میشوند تا انرژی کمتری مصرف کنند. این چهار هسته در کنار پردازنده گرافیکی Intel HD Graphics 630 جای خوش کردهاند که البته در یک لپتاپ گیمینگ شاید هیچوقت نیازی به استفاده از آن نباشد.
معمولا میان کارتهای گرافیکی ساخت انویدیا و AMD این جیفورسهای انویدیا هستند که خودشان را در دل گیمرها جا میکنند. اماسآی نیز برای بدست آوردن دل هوادارانش ازGeforce GTX1050 Ti ساخت انویدیا استفاده کرده است. این کارت گرافیکی با فناوری 14 نانومتری ساخته شده و سرعت هسته آن 1493 مگاهرتز است که در حالت توربو میتوان تا 1620 مگاهرتز بر روی آن حساب کرد.
به این مجموعه سخت افزاری قدرتمند ۱۶ گیگابایت حافظه رم DDR4 و 256 گیگابایت SSD را نیز اضافه کنید تا زبانه کشیدن آتش از دهان این اژدهای خشمگین را ببینید. با اینکه SSD قرار گرفته بر روی این لپتاپ فوقالعاده سریع عمل میکند اما کمپانی سازنده یک هارد ۱ ترابایتی با سرعت ۷۲۰۰ دور در دقیقه را نیز بر روی این لپتاپ قرار داده تا رسما حجت را بر او (و شما!) تمام کند و دیگر از لحاظ ذخیره سازی نیز مشکلی نداشته باشید.
اماسآی برای این مدل از قابلیتهای ویژه و اختصاصی خودش نیز بهره گرفته تا راحتی را برای کاربرانش به ارمغان آورد. یکی از این قابلیتهای ویژه، Shift نام دارد که توسط آن میتوانید به راحتی وضعیت لپتاپ را مشخص کنید. در صورتی که وضعیت را بر روی حالت Echo تنظیم کنید، لپتاپ اجازه افزایش قدرت را ندارد و دمای آن نیز بالا نخواهد رفت. اگر قصد استفاده از حالت Sport را داشته باشید، در واقع اجازه دادهاید که لپتاپ از حداکثر قدرت گرافیکی و پردازشی خودش استفاده کند. حالتی دیگر با نام Comfort برای آن در نظر گرفته شده که وضعیت دستگاه را در حالت متعادل نگه میدارد. برای تعیین وضعیت نیز نیازی نیست که شاخ غول بشکنید و این کار در هر جایی و با استفاده از کلیدهای ترکیبی مشخص شده بر روی کیبورد قابل انجام است (Fn + F7).
توانایی اجرای بازیها
با توجه به قدرت سختافزاری بالای این مدل و همچنین به دوش کشیدن نامی همچون گیمینگ، تصمیم گرفتیم تا یک بازی گرافیکی با نام CoD: Black Ops 3را بر روی آن به اجرا درآوریم و اژدهای خشمگین MSI را به چالش بکشیم. در ابتدا همه چیز خیلی خوب پیش میرفت اما با بالا رفتن هیجان بازی، دمای دستگاه نیز بالا میرفت. بیشترین دما در بخش میانی و کمی بالاتر از تاچپد احساس میشد اما هیچگاه شاهد لگ و یا افت فریم خاصی نبودیم. با توجه به سایز بزرگ دستگاه، فنها و تکنولوژیهایی که برای خنکسازی این مدل در نظر گرفته شده، به شخصه انتظار داشتم که دما کنترل شود و بیش از حد بالا نرود اما چنین نبود. اگر با استفاده از کلید اختصاصی، فنهای دستگاه را در بهترین وضعیت خود قرار دهید، با اینکه کمی از حرارت دستگاه کاسته میشود اما صدای فنها آنقدری آزاردهنده میشود که توجه هر رهگذری را به خود جلب کند.
گرمای ایجاد شده مانعی برای بازی کردن شما نخواهد بود و از این بابت مشکل خاصی نخواهید داشت. اما اگر بجای ماوس از تاچپد برای بازی کردن استفاده میکنید ممکن است در دراز مدت با توجه به گرمایی که در این قسمت احساس میشود قید بازی را بزنید! ناگفته نماند که در سمت چپ تاچپد همیشه گرما احساس میشود، حتی اگر مشغول بازی کردن نباشید و لپتاپ در یک گوشه روشن مانده باشد!!
اسپیکر
شاید بتوان بدون اغراق یکی از نقاط قوت این محصول را اسپیکرهای آن دانست. جایی که MSI برای آن از هیچ تلاشی فروگذار نبوده و از ۴ اسپیکر فوقالعاده قدرتمند به همراه یک سابووفر 3 واتی (که در کف قرار گرفته) استفاده کرده است. محل قرارگیری آنها در دو سمت لپتاپ و زیر آن است و در صورتی که چیزی مانع خروج صدای آنها نشود، میتوانید با این لپتاپ کوچک یک مهمانی به راه بیندازید و مجلس را گرم کنید! این اسپیکرها که توسط کمپانی دانمارکی Dynaudio ساخته شدهاند از کیفیت و قدرت بسیار خوبی برخوردارند و هیچ عیبی به آنها وارد نیست. تنها در صداهای بالا کمی از بیس کاسته میشود که خب برای محصولی که در رده لپتاپهاست نقطه ضعف به شمار نمیرود (سیستم صوتی خودرو که نیست!).
در کنار این اسپیکرها MSI نیز خودی نشان داده و از اپلیکیشن Nahimic برای این مدل بهره گرفته که کار اصلی آن تحویل دادن صدایی ۷.۱ کاناله و شبیه سازی شده به کاربر است.
با همه اینها اگر شما یک گیمر حرفهای باشید مسلما استفاده از هدستهای گیمینگ را ترجیح میدهید (با توجه به صدای زیاد سیستم خنک کننده) و بنابراین با فناوری Audio Boost 2 خروجی صدای مطلوبی را نیز شاهد خواهید بود.
قابلیتهای نرمافزاری
معمولا کمپانیهای سازنده در لپتاپهای امروزی بیش از هر چیز به سختافزار توجه میکنند و کمتر پیش میآید که یک کمپانی بر روی بخش نرمافزاری محصولش کار کند. با این حال MSI علاوه بر سختافزار، قابلیتهای خاص نرمافزاری را نیز در محصولاتش پیاده کرده است. Dragon Center همان بخشی است که MSI ویژگیهای اصلی نرمافزاریش را در آن گنجانده است.
این برنامه به بخشهای متفاوتی تقسیم شده که به صورت خلاصه آنها را معرفی میکنیم:
App Portal: این قسمت مربوط به میانبرهای لپتاپ است. برخی برنامهها به صورت پیشفرض قرار گرفتهاند و شما هم میتوانید برنامه دلخواهتان را به آن اضافه کنید تا هنگام کار با لپتاپ خیلی سریع به آن دسترسی داشته باشید.
System Monitor: پس از ورود به این بخش میتوانید بر روی عملکرد کلی لپتاپتان نظارت داشته باشید و میزان مصرف پردازنده، رم و حتی دمای آنها را ببینید.
LED Wizard: اینجا مربوط به شخصیسازی نور پس زمینه کیبورد است.
System Tuner: در این بخش میتوانید تمام قابلیتهای MSI را کنترل کنید. بهعنوان مثال میتوانید سرعت فنهای دستگاه را تنظیم کنید.
Mobile Center: به طور کلی موبایل سنتر بخشهای مختلف سیستمی را در تلفنهمراه شما به نمایش میگذارد.
Tool & Help: در آخرین قسمت نیز میتوانید از ابزارها استفاده کنید. به عنوان مثال دیسک ریکاوری بسازید و یا باتری را کالیبره کنید.
باتری
این کمپانی تایوانی برای لپتاپش از یک باتری 6 سلولی بهره گرفته که توسط کاربر و به راحتی قابل تعویض نیست! حتی گفته شده که تعمیرکاران نیز برای تعویض آن کار چندان راحتی را در پیش ندارند! در یک استفاده معمولی این مدل در حدود 3 ساعت را با شما خواهد بود. اگر گمان میکنید که با این لپتاپ گیمینگ میتوانید خیلی راحت در سفرها و به دور از پریز برق مشغول بازی شوید، سخت در اشتباهید! در تستهایی که ما انجام دادیم با اجرای یک بازی نسبتا سنگین و در صورتی که شارژ باتری کاملا پر بود تنها 40 دقیقه این اژدهای خشمگین دوام آورد که اصلا میزان قابل توجهی نیست! به طور کلی شارژدهی این مدل ناامید کننده است و از جمله نقاط ضعف اصلی آن به شمار میرود.
سخن پایانی
ظاهر دستگاه بسیار خشن و کاملا برازنده یک محصول گیمینگ است، اسپیکرهایش بدون نقص هستند، کیفیت ساختش مثال زدنی است، سخت افزارش قدرتمند بوده و کیبورد دستگاه با ویژگیهای جالب و آن رقص نوری که در زیر خود جا داده دل هر خریداری را میرباید. این محصول در بازار کشور به سختی پیدا میشود و نمیتوان در حال حاضر قیمت مشخصی برای آن در نظر گرفت.