آتش گرفتن چوب برای ما امری عادی است و چیزی وجود ندارد که بتواند این حقیقت را تغییر دهد. اما نظر شما در مورد مادهای مانند یک نوع چوب جدید چیست که هم در مقابل آب و هم در مقابل آتش مقاوم است؟ اخیرا دانشمندان موفق شدند یک نوع چوب ضد آتش و ضد آب تولید کنند. البته این چوب، یک چوب مصنوعی بوده و از مواد خاصی تولید شده است.
گفته شده که مواد مصنوعی به کار رفته در این چوب به واسطه کانالها و پرزهای کوچکی که دارد، موجب تقویت بیشتر این نوع چوب شده تا مقاومت آن در برابر خراش و شکنندگی هماندازه چوب واقعی باشد. در حقیقت دانشمندان با به کار بردن پلیمری از رزین در کنار مادهای به نام کیتوزان (یا همان کیتوسان)، موفق شدند به چنین اهدافی دست یابند. کیتوزان نوعی پلیمر قندی است که از پوسته خرچنگ و میگو به دست میآید.
دانشمندان در این پژوهش از روشی به نام freeze-dried (فریز و خشک کردن) استفاده کردند که منجر به تولید یک ساختار خاص میشود. در این ساختار، کانالها و پرزهای کوچکی وجود دارد که توسط الیاف کیتوزان به هم قفل شدهاند. رزین نیز تا دمای 200 درجه سانتیگراد حرارت داده شده تا با ایجاد پیوندهای شیمیایی قوی، موجب پایداری این ساختار شود.
شو هونگ یو، شیمیدان مواد در دانشگاه علم و تکنولوژی هفی (Hefie) واقع در کشور چین در این باره میگوید: «این مواد مقاومتی معادل با چوب واقعی دارند. افزایش درجه حرارت موجب افزایش قدرت پیوند رزینها شده و نهایتا منجر به افزایش مقاومت کلی چوب در برابر خمش و شکستگی میشود. حتی میتوان با اضافه کردن فیبرهای طبیعی و یا فیبرهای مصنوعی تولید شده توسط انسان به پروسه تولید این چوب، آن را قویتر و مقاومتر از اکنون کرد.»
برخلاف درختان که سالها برای رشد و بالغ شدن زمان نیاز داشته و سرانجام ناچار به قطع کردن آنها میشویم، این نوع چوب نه نیاز به زمان داشته و نه نیاز به قطع کردن هیچ درختی دارد تا اینگونه یکی از بزرگترین مزایای آن را درک کنیم. این چوب ضد آتش بوده و پس از جدا کردن شعله از آن، دیگر شعلهور نخواهد شد. به نظر میرسد که این مواد میتوانند در بخش بستهبندی محصولات مورد استفاده قرار گیرند، با این حال هنوز نمیدانیم چه زمانی جانشین چوبهای طبیعی خواهند شد.