در سال 2019 الگوی طراحی اسمارت‌فون‌ها به چه سمت ‌و سویی خواهد رفت؟

طراحی گوشی‌های تلفن‌همراه در سال 2018 کمی عجیب وغریب بود. تولیدکنندگان اسمارت‌فون شعار “نمایشگر بزر‌گ‌تر همواره بهتر است” را سرلوحه کار قرار داده و جهت حذف حواشی اطراف نمایشگر هندست‌ها حداکثر تلاش خود را به‌کار بستند. بسیاری از گوشی‌ها از نمایشگرهای ناچ‌دار به‌عنوان یک ایده اولیه بهره گرفتند. برخی هندست‌ها از ناچ عریض آی‌فون X کپی‌برداری کردند و تعداد دیگری از آن‌ها نیز از ناچ‌های باریک‌تر خود استفاده نمودند. از سوی دیگر گوگل در اسمارت‌فون پیکسل 3XL خود از بزرگ‌ترین ناچ طراحی شده تا به امروز بهره برد و مسیر متفاوتی را انتخاب کرد.

گوگل پیکسل 3 XL

جانی آیو؛ طراح ارشد اپل مدت‌ها پیش از تمایل خود برای تولید آی‌فونی با نمایشگر کاملا یکپارچه صحبت کرده بود. در حال حاضر به‌نظر می‌رسد که کمپانی اپل با استفاده از نمایشگرهای لبه‌به‌لبه تا حدودی به این هدف دست یافته است؛ اگرچه در بخش فوقانی نمایشگر یک شکستگی قابل توجه مشاهده می‌شود. الگوی فعلی نمایشگرهای ناچ‌دار اپل به ویژگی شاخص این برند تبدیل شده است. امروزه فناوری موجود در راستای کمینه‌سازی یا حذف کامل ناچ تلاش می‌کند؛ اما اپل سیستم فیس آی‌دی خود را در این قسمت گنجانده است. بعلاوه اپل در مقایسه با اکثر رقبای اندرویدی بی‌پروای خود غالبا فضای طراحی تجربی متفاوتی را انتخاب می‌کند.

هواوی نوا 4

در عین‌حال طراحان گوشی‌های اندرویدی نیز مشغول فاصله گرفتن از ناچ هستند. دقیقا طی هفته گذشته شاهد رونمایی از نمایشگرهای حفره‌دار جهت استقرار دوربین سلفی در بخش جلویی هندست‌هایی نظیر هواوی نوا 4 و سامسونگ گلکسی A8s بودیم. ماهیت ذاتی دوربین سلفی اساسا موجودیت اکثر ناچ‌ها را توجیه می‌کند. اما با وجود این برش‌های جدید در نمایشگر اکنون کمپانی می‌تواند بخش دیگری از حواشی ناخوشایند را از پنل جلویی گوشی حذف نماید. در عین‌حال اسمارت‌فون نوبیا X و دومین نسل از گوشی ویوو NEX به منظور کنار گذاشتن ناچ مسیر دیگری را انتخاب کرده و نمایشگر دوم را در بخش پشتی دستگاه تعبیه نموده‌اند. در این الگو دوربین اصلی می‌تواند برای ثبت تصاویر سلفی مورد استفاده قرار گیرد و نمایشگر یکپارچه نیز تقریبا تمام فضای جلویی گوشی را به خود اختصاص می‌دهد.

با گذر زمان به‌نظر می‌رسد که سال 2019 عصری فوق‌العاده جذاب و مهیج خواهد بود؛ چرا که در این دوره شاهد مواجهه اجتناب‌ناپذیر بسیاری از امکانات و فناوری‌های جدید نمایشگر با طراحی‌های آشنا و دیرینه نظیر گوشی‌های آی‌فون هستیم. سال 2018 با محوریت کاهش اندازه یا باریک‌سازی ناچ سپری شد و سال آینده نیز شکل ظاهری ایده جایگزین ناچ را نمایش خواهد داد. در چنین فضایی قدرتمندترین رقبا با یکدیگر رقابت خواهند کرد.

نمایشگر حفره‌دار

سامسونگ گلکسی A8s

نمایشگر حفره‌دار نمونه‌ای از پیشرفت منطقی فلسفه ناچ به‌شمار می‌آید. اوایل سال جاری وان‌پلاس در اسمارت‌فون وان‌پلاس 6 از نمایشگر ناچ‌دار استفاده کرد. در آن زمان کمپانی با صراحت کامل اعلام کرد که این اقدام در پاسخ به درخواست کاربران برای دستیابی به بزرگ‌ترین نمایشگر ممکن صورت گرفته است. همان‌طور که مارکو آتیساری؛ طراح ارشد پیشین نوکیا اعتقاد داشت که گوشی در زمان استفاده بایستی تا حداکثر اندازه ممکن بزرگ باشد و هنگام قرارگیری در جیب نیز تا حد ممکن کوچک شود. این امر مستلزم آن است که حواشی اطراف نمایشگر تا حد امکان کوچک شده یا کاملا حذف شوند.

حتی با ادامه روند کاهش پهنای حاشیه فوقانی نمایشگر نیز احتمالا حاشیه تحتانی تا مدتی به قوت خود باقی خواهد ماند.

تنها برش موجود در نمایشگرهای حفره‌دار متعلق به دوربین سلفی است و این الگو رویه کنونی را به ساده‌ترین شکل ادامه می‌دهد. بعلاوه نمایشگرهای حفره‌دار هیچ‌گونه تغییرات اساسی را در طراحی دستگاه ایجاد نخواهند کرد؛ همان‌طور که هندست‌هایی با نمایشگر دوگانه، اجزای متحرک یا گوشی‌های کشویی نیز چنین رویکردی را دنبال می‌کنند.

الگوی نمایشگر حفره‌دار تنها یک برداشت آشنا و یکپارچه از فناوری است و حاشیه فوقانی نمایشگر را به شیوه اعجاب‌انگیزی حذف می‌کند. بزرگ‌ترین مشخصه منفی چنین نمایشگرهایی این است که حاشیه تحتانی گوشی موسوم به چانه احتمالا به قوت خود باقی خواهد ماند. این موضوع در خصوص اکثریت الگوهای طراحی دیگر سال 2019 نیز صادق خواهد بود. در حال حاضر چشم‌انداز پیشرفت‌های صنعتی نمایشگرها به مقوله حذف کامل حاشیه تحتانی گوشی هیچ‌گونه اشاره‌ای نمی‌کنند.

سامسونگ و هواوی فرآیند به‌کارگیری نمایشگرهای حفره‌دار در گوشی‌های میان‌رده خود را آغاز نموده‌اند. اما بر اساس شایعات حاکم و گمانه‌زنی‌ها در سال 2019 دستگاه‌های پرچم‌دار این 2 کمپانی از فناوری مشابهی بهره خواهند برد. تصویر منتشر شده از گوشی ذن‌فون 6 ایسوس نمایانگر به‌کارگیری یک ایده ترکیبی است. در این حالت ناچ در لبه فوقانی نمایشگر دستگاه قرار می‌گیرد؛ اما کماکان یک حفره کوچک در گوشه نمایشگر دستگاه به چشم می‌خورد. ترکیب ناچ قطره‌ای و برش دوربین سلفی همان الگوی مورد استفاده توسط اکثر تولیدکنندگان گوشی‌های تلفن‌همراه خواهد بود.

گوشی مجهز به نمایشگر دوگانه

این رده از محصولات به دلیل مهندسی بیش‌ازاندازه خود مضحک به‌نظر می‌رسند. برخی تولیدکنندگان به‌جای گنجاندن دوربین سلفی در قسمت جلویی گوشی تصمیم گرفتند تا نمایشگر لمسی دیگری را در پشت دستگاه نصب نمایند. بدین ترتیب امکان ثبت تصاویر سلفی از طریق دوربین اصلی گوشی فراهم خواهد شد. اسمارت‌فون نوبیا X مشخصا در این زمینه عملکرد چشمگیری از خود نشان می‌دهد؛ زیرا نمایشگر پشتی آن در زمان خاموش بودن کاملا محو شده و تنها به‌صورت یک سطح شیشه‌ای براق به‌نظر می‌رسد.

نسخه‌ای از گوشی ویوو NEX با نمایشگر دوگانه

نبایستی انتظار داشت که گوشی‌های مجهز به نمایشگر دوگانه در رده اسمارت‌فون‌های تیراژ بالای سال 2019 جای گیرند. پیچیدگی و هزینه مضاعف تولید این هندست‌ها، به‌کارگیری نمایشگر دوم و نرم‌افزار سفارشی برای کارآمد نمودن هر 2 صفحه‌نمایش و نیاز به باتری بزرگ برای تامین انرژی موردنیاز 2 نمایشگر از جمله دلایل این پدیده به‌شمار می‌روند. ویوو و نوبیا در دستگاه‌های رده‌ بالای خود از این الگوی طراحی استفاده می‌کنند. نمایشگرهای دوگانه تا زمان اثبات هرچه بیش‌تر توانمندی‌های خود در قالب یک ترفند شاخص باقی خواهند ماند.

بازگشت به طراحی کشویی

استفاده از ساختار کشویی و پنهان شدن ناچ در آن ایده باشکوه اوپو در سال 2018 بود. اسمارت‌فون اوپو فایند X مجهز به یک کشوی مکانیکی است که از قسمت فوقانی گوشی خارج شده و از دوربین سلفی به‌همراه سیستم فیس آنلاک مشابه با نمونه مورد استفاده در جدیدترین آی‌فون‌های اپل میزبانی می‌کند. سیستم دوربین دوگانه گوشی در بخش پشتی همین کشو مستقر شده و لنزها نیز از طریق مکانیزم کشویی مذکور محافظت می‌شوند.

اوپو فایند X

استفاده از مکانیزم کشویی بالارونده برای بازگشایی قفل گوشی بسیار زیبا و خلاقانه به‌نظر می‌رسد؛ اما پیکره‌بندی مذکور شانس آسیب‌پذیری و سوء عملکرد دستگاه را افزایش داده و حساسیت بیش‌تر آن در برابر نفوذ آب و گردوغبار را به‌دنبال خواهد داشت.

در سال 2018 به‌غیر از اوپو، ویوو نیز در اسمارت‌فون NEX خود از دوربین سلفی کشویی شبه پریسکوپ استفاده کرد. شیائومی گوشی می میکس 3 مجهز به ساختار کشویی را معرفی نمود و آنر نیز هندست فاقد ناچ مجیک 2 را روانه بازار کرد. جهت دسترسی به دوربین سلفی این 2 هندست بایستی کل پنل جلویی دستگاه را به سمت پایین بکشید. در سال جاری هیچ‌کدام از این هندست‌ها ابدا مقرون‌به‌صرفه نبودند؛ اما چنان‌چه در سال 2019 این الگو از نرخ تقاضای کافی برخوردار باشد، در این‌صورت احتمالا حداقل شاهد به‌کارگیری آن در گوشی‌های اندرویدی میان‌رده خواهیم بود.

سامسونگ گلکسی A8s

البته گوشی‌های سال 2019 صرفا با نمایشگرهای خود قابل تشخیص نخواهند بود. همان‌طور که سال گذشته شاهد تجاربی مانند دکمه‌های جانبی فیزیکی در اسمارت‌فون اچ‌تی‌سی U12 پلاس بودیم؛ این‌بار نیز طراحان گوشی با دستکاری کلیه جوانب دستگاه تلاش می‌کنند تا ویژگی‌های شاخص‌تر و متفاوت‌تری را خلق نمایند. بعلاوه سال آینده شاهد نبردی نفس‌گیر برای تعیین تعداد دقیق دوربین‌ها در جذاب‌ترین گوشی‌های تلفن‌همراه خواهیم بود. رویه فعلی با افزایش تعداد دوربین‌های پشتی احتمالا سطح انتظارات کاربران را نیز ارتقاء می‌دهد. نهایتا بایستی خاطرنشان کرد که سبک طراحی گوشی‌های سال آینده کم‌تر قابل پیش‌بینی خواهد بود و احتمالا بازنگری بیش‌تر و نهایتا ارایه محصولاتی رضایت‌بخش‌تر از نمونه‌های کنونی در دستور کار قرار خواهند گرفت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
TCH