۵ عادت اشتباه استفاده و نگه‌داری از تجهیزات الکترونیکی و ارایه راه‌کارهای صحیح

محل نگه‌داری گوشی موبایل کجا است؟ بهتر است گوشی همیشه در دستان ما باشد یا در جیب شلوار یا بهتر است آن را در جیب کت قرار دهیم؟ آیا قراردادن لپ‌تاپ روی زانوها خطری ندارد؟

بدیهی است که تماس و مجاورت مداوم و طولانی‌مدت گوشی تلفن همراه با بخش‌های مختلف بدن چه خطرات و آسیب‌هایی را به همراه خواهد داشت ولی ما باید چگونه از گوشی موبایل استفاده کنیم تا از این آسیب‌ها در امان باشیم؟

مکالمه چند ساعته با گوشی چه خطراتی برای بدن ما دارد و بهتر است گوشی هنگام مکالمه در چه وضعیتی باشد؟

عادت‌های بد نگه‌داری از گوشی موبایل چیست و در هنگام شارژ گوشی باید چه نکاتی رعایت شوند؟

این‌ها پرسش‌های جدی است که باید پاسخ داده شوند و بایستی هر کاربر گوشی موبایل یا دیگر تجهیزات الکترونیکی آن‌ها را بداند.

بحث پیرامون این موضوع‌ها در یک مطلب ناممکن است ولی در ادامه سعی می‌کنیم به آسیب‌ها و آثار خطرناک بیولوژیکی استفاده و نگه‌داری اشتباه از گوشی موبایل و لپ‌تاپ‌ اشاره کرده و راه‌کارهایی ارایه بدهیم:

مکالمه طولانی‌مدت و چسباندن گوشی موبایل به سر و گوش

همان‌طور که می‌دانیم؛ دستگاه‌های الکترونیکی و از جمله گوشی‌های موبایل القای میدان و همین‌طور تشعشعات الکترومغناطیس دارند.

امواجی که از آنتن‌های نصب شده در درون گوشی خارج شده و به سوی ایستگاه‌های BTS برای برقراری ارتباط رها می‌شوند.

برعکس این پدیده هم رخ می‌دهد و گوشی‌های موبایل تشعشعات الکترومغناطیسی محیط را جذب می‌کنند تا بتوانند با آنتن‌های BTS ارتباط برقرار کنند.

پرتوگیری سلول‌های بدن و سر انسان در کوتاه مدت از این تشعشعات بی‌خطر است ولی هنگامی که به طور طولانی‌مدت از یک گوشی تلفن همراه استفاده شود و فاصله بسیار نزدیکی هم با بدن انسان و از جمله سر انسان داشته باشد؛ مانند هنگامی که گوشی را به سر و گوش خود چسبانده و برای مدت زمان طولانی مکالمه می‌کنیم؛ امکان ایجاد آثار بیولوژیک در بافت‌های زنده و وارد آمدن آسیب‌های به سلامتی‌مان وجود دارد.

محققان ثابت کرده اند بر اثر تماس گوشی با سر انسان، بخش‌هایی از سر مانند گوش میانی تحت تاثیر قرار گرفته و افزایش دما خواهند داشت.

دما از حدود ۲۹ درجه که دمای طبیعی این نواحی است؛ به دمای ۳۲ درجه می‌رسد و همین‌طور فشار مایع نخاعی مغزی که به CBF% معروف است تا 35 درصد افزایش نشان خواهد داد.

تصویر زیر به خوبی بخش‌هایی که در اثر تماس با گوشی موبایل بیش از حد گرم شده‌اند را نشان می‌دهد.

کاهش قدرت شنوایی در درازمدت می‌تواند کمترین تاثیر بیولوژیک این طرز استفاده ناصحیح باشد. سردردهای طولانی و سرگیجه از دیگر آثار تماس طولانی‌مدت گوشی موبایل با سر انسان است.

راه‌کار: بهتر است برای تماس‌های تلفنی و مکالمات طولانی‌مدت از هندزفری و هدفون استفاده کنیم و تا حد امکان گوشی موبایل از سر و دیگر بخش‌های بدن دور بماند.

هندزفری‌های بلوتوثی نیز دارای ریسک پرتوگیری بدن انسان بوده و توصیه نمی‌شوند. هدفون‌های سیمی و هندزفری‌های دارای لوله‌های صوتی، بهترین ابزار برای مکالمه، گوش دادن به موسیقی و پادکست‌هایی است که با گوشی هوشمند پخش می‌شوند.

قرار دادن گوشی در جیب شلوار و دیگر جاهای نزدیک بدن

مکان نگه‌داری گوشی یک چالش جدی و بزرگ برای کاربران است. واقعا جای گوشی کجا است؟

یک گوشی موبایل به طور دایمی در حال پرتوافکنی است و حتی اگر شما در حال استفاده و مکالمه با آن نباشید؛ باز هم تشعشعات الکترومغناطیس می‌توانند روی برخی از اندام‌های بدن بخصوص اندام خصوصی، تاثیر منفی از نظر بیولوژیک داشته باشند.

یکی از بدترین جاهایی که برای نگه‌داری گوشی موبایل استفاده می‌شود؛ جیب شلوار است.

پرتوهای موبایل به طور مستقیم روی دستگاه تناسلی در مردان و رحم، تخم‌دان و غدد لنفاوی زنان تاثیر گذاشته و آنها را تحت تأثیر جدی قرار می دهند.

مطالعات نشان می‌دهد مجاورت دائمی یک گوشی موبایل در جیب شلوار مردان، می‌تواند سالیانه ۳۳ درصد اسپرم‌های با کیفیت یک مرد را از بین ببرد.

قرار دادن گوشی موبایل در جیب رویی پیراهن که روی قلب قرار داشته باشد و جیب‌های کوچک کت که هم ارتفاع با اندام تحتانی و شکم قرار دارند، نیز می‌تواند ارگان‌های حساسی همچون کبد، بیضه‌ها، تخمدان‌ها، رحم، مثانه و کلیه‌ها آسیب جدی وارد کند.

جیب‌های داخلی کت‌ها یا برخی لباس‌های زیر بانوان نیز خطر به هم خوردن ریتم قلب و فیبروکیستی پستان را افزایش می‌دهد.

بستن موبایل روی کمر می‌تواند عامل ضعف در منطقه‌ای از لگن شود یا اینکه منجر به کمبود تراکم استخوان در این ناحیه گردد.

طی تحقیقات روی بیش از ۱۵۰ مرد و زن که به طور منظم موبایل خود را به روی کمر می‌بستند؛ مشخص شد دچار کمبود تراکم مواد معدنی در لگن شده‌اند.

این آمار نشان می‌دهد که تراکم استخوان منفی توسط میدان الکترومغناطیس ساطع شده از موبایل صورت گرفته است.

نگه داشتن طولانی‌مدت گوشی موبایل در دست هم می‌تواند بسیار خطرناک باشد. زنانی که عادت دارند موبایل را به گردن خود آویز یا در ناحیه سینه‌بند نگه‌داری می‌کنند؛ ممکن است به سرطان پستان مبتلا شوند.

راه‌کار: گوشی موبایل را در کیف‌های بنددار قرار دهید تا دور از بدن باشند. کوله و کیف‌های دستی هم راه‌حل بهتری برای حمل گوشی هستند. هرچه ‌قدر دستگاه‌های الکترونیکی از جمله گوشی موبایل را دور از بدن خود نگه‌داری کنید؛ بیشتر از ریسک‌های مربوطه در امان خواهید بود.

مجاورت و استفاده از گوشی موبایل توسط زنان باردار

القائات و تابش‌های الکترومغناطیس ناشی از تجهیزات الکترونیکی برای زنان باردار و جنین یک ریسک به شمار می‌روند.

تشعشعات الکترومغناطیس این دستگاه‌ها در طولانی‌مدت می‌تواند هم جنین و هم مادر را تحت تاثیر قرار دهد.

مثلا، اگر مادری گوشی موبایل یا لپ‌تاپ را روی پا یا نزدیکی شکم خود قرار دهد؛ امکان تاثیرگذاری روی سیستم گردش خون جفت و جنین در رحم مادر وجود دارد.

همین‌طور، قلب مادر و جنین در معرض خطر خواهند بود. امواج رادیویی می‌توانند روی استخوان، آنزیم‌ها، غدد، عضلات، هورمون‌ها و مغز نیز اثر داشته باشند.

مطالعات زیادی روی ارتباط بیماری‌های پستان در زنان با دستگاه‌های الکترونیکی انجام شده است.

برخی از آن‌ها نشان می‌دهند سرطان پستان، تغییر ظاهری بافت‌های سینه، کاهش قدرت شیرسازی و شیردهی سینه‌ها، اختلال در غدد لنفاوی، ایجاد برآمدگی یا توده در سینه (فیبروکیستیک) و اختلال در هورمون‌ها رابطه‌ای مستقیم با گوشی موبایل و استفاده نامناسب از دستگاه‌های الکترونیکی در زنان و به‌ویژه در دوران بارداری دارند.

رحم و تخم‌دان‌ها از دیگر اعضای بدن بانوان هستند که در اثر تماس مستقیم با گوشی موبایل و دیگر وسایل الکترونیکی، تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. کارشناسان امور زنان و مامایی بر این اعتقاد هستند استفاده از گوشی موبایل در دوران بارداری آثاری کمتر از مصرف الکل و دخانیات برای مادر و جنین ندارد.

یک پژوهش معتبر نشان داده است که مادرانی که در حین شیردادن به نوزاد از موبایل یا تبلت استفاده می‌کنند، شیر آنها دچار فقر پرولاکتین شده؛ کیفیت و حتی کمیت آن نیز دستخوش تغییرات منفی می‌گردد.

بنابراین به خاطر نوزادان خودتان هم که شده، در زمان‌های شیردهی، دست از این وسایل الکترونیکی بردارید.

راه‌کار: در تمام دوران بارداری و به‌ویژه ۱۵ هفته اول، تمام وسایل الکترونیکی از جمله گوشی موبایل، لپ‌تاپ، تبلت و حتی تلفن‌های بی‌سیم خانگی را از خود دور کنید. جز در صورت نیاز و آن‌ هم بسیار کوتاه سراغ گوشی موبایل نروید و از تماس و مجاورت آن با اعضای بدن و شکم خودداری کنید.

تماس‌های خود را محدود کرده و کم‌تر در شبکه‌های اجتماعی حضور داشته باشید یا پیام‌رسان‌ها را چک کنید. از وای‌فای دوری کرده یا آن را خاموش کنید. به جای چسباندن بلندگو به گوش و سر، از هندزفری یا بلندگوی تلفن استفاده کرده و دور از خود نگه دارید.

تماس مستقیم گوشی موبایل با اعضای بدن

برخی از مردم عادت دارند همیشه گوشی موبایل را در دست بگیرند. گاهی اوقات ساعت‌ها یک گوشی در دست این افراد جابه‌جا می‌شود.

از عادت‌های اشتباه دیگر، قرار دادن گوشی موبایل روی سینه، قلب، شکم در هنگام خوابیدن و گوش دادن به موسیقی یا تماشای فیلم است.

برخی افراد گوشی موبایل را دایما به پیشانی خود نزدیک کرده و در این وضعیت به فکر فرو می‌روند یا گوشی موبایل را به لب‌های خود می چسبانند.

برخی افراد هنگام تماشای تلویزیون، گوشی موبایل را در دست می‌گیرند یا کنار دست خود قرار می‌دهند تا همیشه نیم نگاهی به آن بیندازند.

تشعشعات رادیویی گوشی تلفن همراه می‌تواند همه اندام‌های بدن را با ریسک مواجه کند، و چه بسا هریک را برحسب نوع بافت و ساختار آن، درگیر بیماری‌ها و آسیب‌هایی کند.

راه‌کار: مکالمات خود را کوتاه و از هندزفری استفاده کنید. تا جایی که امکان دارد گوشی موبایل را از خود دور کنید و در صورتی که نمی‌خواهید از آن استفاده کنید؛ روی میزکار، طاقچه و مکان‌هایی دور از محل نشستن و خوابیدن خود قرار دهید.

اگر می‌توانید از تلفن ثابت در خانه و محل کار خود استفاده کنید. هرگز گوشی موبایل را برای طولانی‌مدت روی یک عضو بدن قرار ندهید یا در دست، جیب شلوار یا پیراهن نگه ندارید.

مواظب باشید گوشی موبایل با اندام‌هایی مانند قلب، سر و اندام تحتانی هیچ تماسی نداشته باشد و همیشه فاصله‌ای زیاد بین آنها رعایت شود.

قرار دادن لپ‌تاپ روی زانوها

این کار یک عادت نادرست بسیار فراگیر و روزمره است. همه ما چند دقیقه‌ای یا چند ساعتی لپ‌تاپ را روی زانوهای پاها قرار داده تا راحت‌تر با آن کار کنیم یا به تماشای فیلم بنشینیم.

در هتل، مترو، قطار، هواپیما، پارک، راهروهای دانشگاه و محیط‌هایی مانند سالن‌های جشنواره‌ها و مسابقات این تصویر بیشتر دیده می‌شود.

حتی پس از مدتی متوجه سوزن سوزن شدن ران پاها و اندام‌های تحتانی می‌شویم ولی باز هم توجهی به این هشدارهای طبیعی بدن نمی‌کنیم.

به هرحال فارغ از اینکه کدام برند لپ‌تاپ استفاده می‌شود و چه قدرت محاسباتی یا ارتباطی دارد و وزن‌اش چقدر است و حتی آنتن‌های رادیویی و وای‌فای کجای آن نصب شدند؛ قراردادن لپ تاپ روی زانوها واقعاً عادتی نادرست، خطرناک و بسیار مضر است.

افزون بر اینکه گذاشتن لپ‌تاپ روی پاها می‌تواند عوارض پوستی و حتی سوختگی خفیفی به همراه داشته باشد؛ به شدت در بالا بردن ریسک ناباروری مردان تاثیرگذار است.

براساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه State شهر نیویورک، کیسه بیضه بسیار حساس است و قادر به نگه‌داری سالم اسپرم در دمای بالا نیست.

قرار دادن لپ‌تاپ روی پا قطعاً باعث افزایش دمای کیسه بیضه و افزایش دمای آن حتی بالاتر از دمای عادی بدن شود، که تاثیر منفی روی تولید اسپرم می‌گذارد.

در حالیکه در شرایط طبیعی دمای بیضه لازم است حداقل نیم درجه پایین تر از دمای بدن باشد.

در یک مورد پژوهش انجام شده نشان داده شده است که امواج وای‌فای، بلوتوث و تشعشعات رادیویی در لپ‌تاپ‌هایی که مجهز به مودم LTE هستند؛ حدود ۲۵ درصد سرعت حرکت اسپرم‌ها را کاهش می دهد، که این به معنای کاهش کیفیت اسپرم است.

امکان ابتلا به سرطان پوست به دلیل نزدیکی لپ‌تاپ‌ها به سلول‌های پوستی بدن انسان نیز وجود دارد.

راه‌کار: لپ‌تاپ‌ها را هنگام استفاده روی میز و دور از بدن‌تان قرار دهید. هرگز از لپ‌تاپ روی پا استفاده نکنید، هرگز!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH