دولت پرزیدنت ترامپ کماکان به هواوی اعتماد ندارد و تعلیق 90 روزه ممنوعیتهای وضع شده علیه این کمپانی نیز نبایستی اغواکننده باشد. بر اساس گزارش وبسایت AFB، پاتریک شاناهان؛ دبیر اجرایی امور دفاعی اعلام کرده که با توجه به ارتباط نزدیک هواوی با دولت کمونیستی چین، این کمپانی قابلاعتماد نیست. شاناهان در خصوص فشارهای اعمال شده بر متحدان آمریکا جهت جلوگیری از بهکارگیری تجهیزات شبکه هواوی در پیادهسازی شبکههای 5G توضیح داد. دبیر اجرایی وزارت دفاع خاطرنشان کرد: “با بررسی وضعیت کنونی، شرایط بسیار مخاطرهآمیز بهنظر میرسد. شما نمیتوانید به شبکههای حفاظت شده اطمینان نمایید.” خطر مورد اشاره وی به احتمال وجود یک حفره امنیتی مخفی در محصولات هواوی جهت ارسال اطلاعات به دولت چین مربوط میشود. بر اساس قوانین چین، دولت این کشور در صورت لزوم همواره میتواند هواوی را ملزم به جاسوسی نماید.
در عینحال نشریه بلومبرگ گزارش میدهد که چین نیز مشغول نبردی متقابل است. این کشور دیروز اعلام کرد که اسامی کمپانیها و اشخاص خارجی که از مبادله محصول یا تجارت با چین و بهطور ویژه هواوی امتناع میکنند، در لیست سیاه قرار گرفته است. ماه گذشته دومین تولیدکننده بزرگ اسمارتفون در جهان و برترین عرضهکننده تجهیزات شبکه در لیست سیاه وزارت بازرگانی ایالاتمتحده قرار گرفت. این موضوع بدان معناست که کمپانی بدون دریافت مجوز از دولت آمریکا قادر به تامین قطعات از این کشور نخواهد بود. این اقدام موجب قطع روابط تعدادی از مهمترین شرکتهای آمریکایی عضو زنجیره تامین با هواوی شد. مراودات تجاری این شرکتها با هواوی طی سال گذشته به 11 میلیارد دلار رسید. تامینکنندگان مهمی نظیر گوگل، کوالکام و اینتل فروش محصولات خود به هواوی را متوقف خواهند کرد (برخی از این کمپانیها مشمول معافیتهای 90 روزه هستند). حتی برخی شرکتهای خارجی دارای روابط محدود با ایالاتمتحده نظیر کمپانی طراح تراشه ARM Holdings نیز از رابطه با هواوی امتناع خواهد کرد.
با توجه به تولید آیفون در کشور چین، این محصول احتمالا در لیست سیاه چین قرار نخواهد گرفت
این کمپانیها و برخی شرکتهای خارج از ایالاتمتحده احتمالا به لیست سیاه چین منتقل خواهند شد. سخنگوی وزارت بازرگانی چین با ارائه توضیحات مبهمی اعلام کرد که این فهرست در بردارنده اسامی شرکتها و اشخاصی است که تهدیدی علنی یا بالقوه برای امنیت ملی چین بهشمار میروند. جائو فنگ میگوید که وزارت بازرگانی علیه اسامی حاضر در لیست، اقدامات ضروری را اجرایی خواهد کرد. فنگ میافزاید که در آینده نزدیک این اقدامات بههمراه اسامی حاضر در لیست مذکور بهصورت عمومی اعلام خواهند شد.
اپل به احتمال فراوان در لیست سیاه دولت چین قرار نخواهد گرفت
حضور اپل در لیست سیاه چین امری دور از انتظار است. این کشور به منزله بازار مهمی برای اپل محسوب میشود و لطمه زدن به فروش آیفون نیز احتمالا از نظر بسیاری از مقامات انتقامجوی چینی اقدامی ایدهآل بهشمار میرود. بعلاوه بیتردید اپل از برند تضعیف شده هواوی پیشی گرفته و مجددا عنوان دومین تولیدکننده بزرگ اسمارتفون در بازارهای جهانی را تصاحب خواهد کرد. با اینحال بایستی چندین موضوع را بهخاطر داشت. نخست اینکه اپل هیچگونه روابط تجاری با هواوی ندارد و دوم اینکه بخش عمدهای از آیفونها در چین و توسط کمپانیهای بومی با کارمندان چینی تولید میشوند. کاهش چشمگیر میزان تولید آیفون تاثیراتی جدی بر اقتصاد چین خواهد گذاشت.
کمپانیهایی نظیر پاناسونیک و توشیبا که خبر تعلیق عرضه خدمات خود به هواوی را اعلام کردهاند؛ یقینا در معرض خطر خواهند بود. این وضعیت میتواند آسیبهایی جدی را به کمپانیهای چندملیتی وارد نماید. – میشل لام؛ اقتصاددان بزرگ چین از موسسه Societe Generale SA
با ادامه جنگ تجاری میان چین و ایالاتمتحده و عدم وجود چشماندازی برای پایان آن، اخبار جدیدی در خصوص لیست سیاه منتشر میشود. هر 2 کشور برای محصولات وارداتی طرف مقابل مالیات پرداخت میکنند. در حالیکه پیامدهای زیانبار جنگ تجاری هنوز مشمول اسمارتفونها نشده است؛ اما انتظار میرود که هندستها در طیف بعدی محصولات چینی مشمول پرداخت مالیات به ایالاتمتحده قرار گیرند. از آنجا که اپل مونتاژ آیفونهای خود را در کشور چین انجام میدهد؛ لذا این محصول بهعنوان یک آیتم وارداتی از کشور در نظر گرفته میشود. متاسفانه کمپانیها و مصرفکنندگان آمریکایی از اعمال تعرفهها دچار زیان میشوند؛ چرا که شرکتهای مشول پرداخت مالیات اضافی ناچارا بایستی بار پرداخت هزینه تعرفه را تقبل نموده و یا آنرا بر دوش مصرفکنندگان قرار دهند. بهعنوان مثال کیسهای آیفون و کیس چرمی آیپد مشمول تعرفه 25 درصدی هستند. با اینحال اپل با تقبل هزینه اضافی، امکان ثابت ماندن قیمت خردهفروشی این اکسسوریها را فراهم نموده است.