هیچ شکی در این نیست که تحریم هواوی در ماههای اخیر، بیشترین ضربه را به این شرکت چینی وارد کرده است. اما در این بین، اتفاق بزرگ دیگری هم در حال رخ دادن است که به هیچوجه قابل چشمپوشی نیست. با تحریمهای آمریکا علیه این شرکت چینی، تامینکنندگان آمریکایی هواوی، در حال از دست دادن کسبوکاری هستند که سال گذشته حدود ۱۱ میلیارد دلار برایشان عایدی داشته است. این رقم، مقدار پولی است که هواوی به تامینکنندگان آمریکایی خود در سال ۲۰۱۸ پرداخت کرده و حالا این تامینکنندگان، امکان جایگزینی آن را از طریق همکاری با هیچ شرکت دیگری بهجز هواوی نخواهند داشت. کوالکام، شرکت طراحیکننده چیپست، مثال خوبی در اینباره است که نشان میدهد چگونه تحریم هواوی به شرکتهای آمریکایی لطمه وارد کرده است.
دیروز کوالکام در وبسایت MarketWatch، گزارش درآمدهای شرکت در سه ماهه سوم مالی امسال را که در ماه ژوئن به پایان رسید، منتشر کرد. سود شرکت و خالص درآمد سالانه آن به ترتیب ۱۳ و ۳۴ درصد کاهش داشتهاند. البته این اعداد، شامل میلیاردها دلاری که اپل برای خاتمه دادن به نزاعهای حقوقی خود با این شرکت پرداخت نمود، نمیشود. اپل در ازای آن پول، یک لایسنس شش ساله و یک توافق چندساله برای تامین چیپست دستگاههای خود دریافت نمود. بنابراین، فروش خود محصولات کوالکام از ماه آوریل تا ژوئن عملکرد ضعیفی داشته است و از روز شانزدهم ماه مه هم بود که هواوی در لیست تحریم آمریکا قرار گرفت.
هواوی و کوالکام در نزاع بر سر حقالامتیازها
دیروز استیو مولانکوف، مدیر اجرایی شرکت، آتش منازعه کوالکام با هواوی را بر سر حقالامتیازها شعلهورتر کرد. او، برآوردها درباره عملکرد سه ماهه چهار مالی شرکت را به شدت کاهش داد. در حالیکه تحلیلگران انتظار داشتنند کوالکام میزان سود حاصله خود را ۵.۶۷ میلیارد دلار و درآمد هر سهم را ۱.۰۹ دلار تخمین بزند، اما مولانکوف اعلام کرد که شرکت، سود را در محدوده ۴.۳ تا ۵.۱ میلیارد دلار و درآمد هر سهم را بین ۶۵ تا ۷۵ سنت ارزیابی خواهد کرد. مولانکوف میگوید که این برآورد شامل هیچ پرداختی از سوی هواوی نخواهد بود.
اتفاقی که به دنبال این پیشبینیهای ناامیدکننده رخ داد، این بود که صبح امروز سرمایهگذاران شروع به فروش سهام کوالکام کردند؛ بطوریکه امروز ارزش سهام شرکت، در مقایسه با روز قبل آن که با رقم ۷۳.۱۶ میلیارد دلار بسته شده بود، به رقم ۶۸.۲۵ میلیارد دلار سقوط کرد.
با توجه به اینکه هواوی چیپستهای کرین و چیپهای مودم بالونگ (Baloong) دستگاههایش را خودش تولید میکند، بنابراین از کوالکام فقط مقدار کمی چیپ مودم اسنپدراگون خریداری میکند. اما جالب این است که سازندگان چینی که اغلب سفارشهای بیشتری به کوالکام میدادند نیز (مانند شیائومی و اوپو)، در طول سه ماهه سوم مالی این شرکت، بارگیریهای کمتری داشتهاند.
“بهخاطر تحریم هواوی از سوی آمریکا، این شرکت توجه خود را به سمت بازارهای منطقهای چین برگردانده است؛ جایی که ما سود چندان زیادی در آن نمیبینیم. بهعلاوه، مشتریان ما در بازار چین در حال کار بر روی محصولات موجود 4G خود هستند و این موضوع از نیمه دوم امسال به سمت راهاندازی محصولات 5G در اوایل سال ۲۰۲۰ شیفت پیدا خواهد کرد. بنابراین ما انتظار سودهای فصلی مرسوم را فعلا در این بازار منحصربهفرد نداریم.
-استیو مالانکوف، مدیر اجرایی شرکت کوالکام”
کوالکام و هواوی در حال حاضر بر سر حق الامتیازها نزاع دارند و در ماه ژانویه امسال، هواوی مقداری از بدهی خود را به کوالکام پرداخت کرد. همچنین به موجب رای که قاضی Lucy Koh در یکی از دادگاههای فدرال، به نفع کمیته تجارت فدرال آمریکا (FTC) صادر کرد، سیاستهای شرکت کوالکام در رابطه با نحوه فروش چیپست، ضدرقابتی قلمداد گردید. دلیل آن این بود که کوالکام، حقالامتیاز چیپستهای خود را نه برمبنای هزینه تمام شده آنها، بلکه براساس قیمت خردهفروشی یک هندست مطالبه میکرد. از طرفی نیز لایسنس پتنتهایی اساسی (standard-essential patents) خود را به رقبا نمیداد. اینها، پتنتهایی هستند که سازندگان، ملزم به دریافت لایسنس آنها هستند تا نسبت به استاندارد بودن محصولاتشان اطمینان حاصل کنند. این پتنتها با استفاده از یک روش قیمتگذاری منصفانه، منطقی و غیرتبعیضآمیز، لایسنس دریافت میکنند.
کوالکام تلاش میکرد تا رای قاضی را تا زمان طی شدن پروسه تجدیدنظرخواهی متوقف سازد. بدین ترتیب شرکت مجبور نبود تا درباره همه قراردادهای فعلی خود با سازندگان گوشیهای هوشمند، از نو مذاکره کند و اگر در تجدیدنظرخواهی برنده میشد، میتوانست قراردادها را دوباره به حالت اولیهشان برگرداند. با اینحال، قاضی Koh، با درخواست کوالکام موافقت نکرد و حالا این شرکت درخواست توقف رای را به دادگاه استیناف حوزه نهم آمریکا ارایه کرده است.