سامسونگ اخیرا اولین پردازنده اگزینوس سری 99x خود یعنی اگزینوس 990 را که یک پله بالاتر از اگزینوس 9820 در گلکسی S10 یا حتی 9825 در مدلهای نوت 10 است، معرفی کرد. همانطور که احتمالا میدانید، اگزینوس 9820، یک تراشه ۸ نانومتری بود که کمی پایینتر از اسنپدراگون 855 (ساختهشده با اولین نسل فناوری ۷ نانومتری) قرار داشت. بد نیست بدانید که این مدل اسنپدراگون، در نسخههای S10 بهفروشرفته در آمریکا استفاده شده بود. با اینحال، اگزینوس 9825 مسیر درستی را انتخاب کرد و با دومین نسل پروسه ۷ نانومتری، که از قضا در جدیدترین چیپست A13 اپل نیز پیادهسازی شده است، ساخته شد.
مشکلی که با پردازنده گلکسی S10 وجود داشت این بود که سامسونگ مدت زمان کافی برای آماده کردن نسل دوم فناوری ۷ نانومتری خود را که با تکنولوژی لیتوگرافی فرابنفش (EUV) ساخته شده بود، در اختیار نداشت. به همینخاطر شرکت مجبور شد تا از تراشه میانرده ۸ نانومتری اگزینوس 9820، که از یک پروسه ساخت قدیمی بهره میبرد، در داخل S10 استفاده کند. نتیجه این انتخاب نیز، هم در بنچمارکها و هم در استفادههای روزانه واقعی، بهویژه در رابطه با عمر باتری، عملکرد گرافیک و دوربین هندست، مشخص گردید.
اما با نوت 10 همه چیز تغییر کرد. اگزینوس 9825، اولین چیپست موبایلی ساخته شده با دومین نسل فناوری ۷ نانومتری بود که به تولید انبوه میرسید، بطوریکه در بنچمارکها نیز عملکرد فوقالعادهای داشت. با اینحال، تراشه A13 اپل، که آن هم با فناوری ۷ نانومتری EUV تهیه شده، شروع به پشتسر گذاشتن همه رقبای خود از جمله اسنپدراگون ارتقایافته 855 پلاس کوالکام کرده است.
به همینخاطر است که ما تصمیم گرفتهایم این دو پردازنده موبایلی کوالکام و اپل را در مقابل جدیدترین تراشه سامسونگ یعنی اگزینوس 990 قرار دهیم. ما لااقل تا بهار سال آینده، شاهد این چیپستهای اپل و کوالکام بر روی دستگاهها خواهیم بود تا اینکه اگزینوس 990 و 865 از راه برسند.
مقایسه مشخصات اگزینوس 990 با A13 اپل و اسنپدراگون 855 پلاس کوالکام
ما در اینجا سعی کردهایم تا یک جدول مشخصات اگزینوس 990 را با قابلیتهای پردازندههای بالارده اپل و کوالکام مقایسه کنیم تا شما دید بهتری نسبت به هر کدام از آنها داشته باشید. ما اسنپدراگون 855 را هم که در حالحاضر بر روی اکثر پرچمداران اندرویدی 2019 وجود دارد در جدول آوردهایم.
آیا بنچمارکهای اگزینوس 990 برای گلکسی S11 کافی خواهد بود؟
در حالیکه ما همچنان منتظر دستگاهی مجهز به چیپست اگزینوس 990 هستیم، اما معماری مشابه آن با اگزینوس 9825 نشان میدهد که سامسونگ برای بهبودهای دیگری بهغیر از ارتقای صرف نسبت عملکرد به کارآمدی تلاش میکند.
اگزینوس 990، مجهز به جدیدترین هسته پردازشی سامسونگ یعنی نسل پنجم اگزینوس M5 (برخلاف M4 در اگزینوس 9825) و همچنین پردازنده گرافیکی Mali-G77 (به جای G76) خواهد بود. اما همه اینها، به گفته خود سامسونگ، باعث افزایش حدود ۲۰ درصدی عملکرد تراشه خواهد شد. نکته جالب اینکه، سامسونگ این مقایسه را نه با چیپست جدیدتر اگزینوس 9825 بلکه با تراشه ۸ نانومتری 9820 انجام داده است. بنابراین به نظر میرسد که بنچمارک 990 چیزی فراتر از آنچه که نوت 10 فعلی قادر به انجام آن است نباشد.
با وجود همه اینها، اگزینوس 990 اولین چیپست موبایلی با قابلیت پشتیبانی از DDR5 و یک مودم ۷ نانومتری mmWave 5G، یعنی اگزینوس 5123، است. این مودم با سرعت دانلود ۷ گیگابیت بر ثانیه، بسیار سریعتر از همه نمونههایی است که در حالحاضر توسط کمپانیهای مختلف از جمله کوالکام ارایه میشوند. البته ما حدس میزنیم که چپیست آینده کوالکام یعنی اسنپدراگون 865 نیز به این میزان از سرعت دست یابد.
بنابراین باید بگوییم که در حالحاضر اگزینوس 990، سرآمد همه تراشههای ارایه شده با فناوری کنونی ۷ نانومتری است. اما تنها چیزی که حضور آن بر روی گلکسی S11 را در هالهای از ابهام قرار میدهد، پروسه ساخت آن است؛ چراکه این احتمال وجود دارد که سامسونگ سال آینده از فناوری ساخت ۵ نانومتری، بر روی پرچمدار خود رونمایی کند.
با توجه به اینکه اپل تابهحال یک چیپست سری A با روش EUV نساخته و از طرفی چون اسنپدراگون 855 پلاس همچنان از نسل اول تکنولوژی ۷ نانومتری استفاده میکند، بنابراین احتمال دارد که معرفی فناوری ۵ نانومتری، تا نیمه دوم سال 2020 به تاخیر بیفتد. اما تا آن موقع، اگزینوس 990 با مودم یکپارچه 7Gbps 5G و پشتیبانی از DDR5، بهترین چیپست موبایلی معرفیشده تا به امروز، لااقل بر روی کاغذ، است.
مطمینا در مقابل A13 حرفی برای گفتن نداره.
شانس بیاریم این یکی هم منفجر نشه.