اکثر کاربران فضای آنلاین در هنگام استفاده از اینترنت، ناشناس باقی نمیمانند. اگر به دنبال دستیابی به چنین هدفی هستید، آنگاه راهکارهای ناشناس ماندن در زیر میتوانند به شما در این باره یاری برسانند.
در فضای آنلاین، اگر نهادی تبلیغاتی شما را هدف قرار ندهد، آنگاه شاید هکری بخواهد که گذرواژه شما را به سرقت ببرد. هر چند که این روزها ناشناس ماندن در فضای آنلاین نسبت به گذشته سختتر شده، اما در هر صورت همچنان راهکارهای گوناگونی جهت نیل به این هدف وجود دارند. در ادامه به 5 راهکار متفاوت جهت محافظت از هویت و اطلاعات حساس شما در فضای اینترنت میپردازیم.
هر وقت که توانستید از حالت خصوصی مرورگر خود استفاده کنید
وبگردی در حالت خصوصی یکی از سادهترین راهکارهایی است که با استفاده از آن میتوانید تا حدودی ترافیک اینترنتی خود را ناشناس نگه دارید. حال سؤال اینجا است که این ویژگی چگونه کار میکند؟ هر زمان که از یک وبسایت استفاده میکنید، در واقع کوکیهایی را از خود به جای میگذارید. این کوکیها بر روی رایانه شما ذخیره شده و بسته به نوع وبسایتهایی که از آنها بازدید میکنید، حجم متفاوتی نیز خواهند داشت. کوکیها به صفحات وب اجازه میدهند تا تجربهای متناسب با شما را ارائه دهند. مثلا فیسبوک میتواند تبلیغاتی را در رابطه با مکبوک جدیدی که شما در گوگل جستوجو کردهاید، به شما نمایش داده یا اینکه یوتیوب میتواند تشخیص دهد که شما پیشتر به دنبال ویدیوهای مربوط به گلکسی نوت 9 گشتهاید. در نهایت اینکه وبسایتها میتوانند از طریق کوکیها، فعالیتهای شما را در فضای آنلاین زیر نظر داشته باشند.
جهت جلوگیری از موارد بالا، میتوانید از حالت خصوصی مرورگر خود بهره ببرید. تمامی مرورگرهای امروزی از این ویژگی هم در نسخه موبایل و هم در نسخه دسکتاپ برخوردار هستند. این مرورگرها به شما هشدار میدهند که شاید اپراتورهای اینترنت و یا سایرین، همچنان بتوانند فعالیت شما را زیر نظر داشته باشند، اما در هر صورت حالت خصوصی همانند “Icognito” گوگل کروم میتواند شما را در مقابل خود وبسایتها و همچنین مشاهده تاریخچه وبگردی از جانب سایر کاربران، تا حدود زیادی محفوظ نگه دارد.
از موتورهای جستوجوی گوگل، یاهو و یا بینگ استفاده نکنید
گوگل، بینگ و یاهو را میتوان سه موتور جستوجوی پرطرفدار به حساب آورد، اما این سه گزینه جهت نمایش تبلیغات مرتبط و ارائه سرویسهای شخصیسازی شده، بیشترین اطلاعات را نیز از کاربران خود جمعآوری میکنند. اگر هم به حساب خود وارد شده باشید، آنگاه این موتورها میتوانند نام، آدرس ایمیل، تاریخ تولد، جنسیت و شماره تلفن شما را نیز گردآوری نمایند. علاوه بر اینها، گوگل و بینگ میتوانند اطلاعاتی مهم همانند موقعیت مکانی دستگاه، اطلاعات دستگاه، آدرس IP و دادههای کوکی را نیز جمعآوری کنند.
بدین ترتیب، یکی از راهکارهای ناشناس ماندن در فضای آنلاین میتواند استفاده از سرویسهایی همانند DuckDuckGo باشد. این سرویس یک موتور جستوجوی مستقل بوده و نتایج جستوجوی شخصیسازی شده را نیز به شما نمایش نمیدهد. نتایج جستوجو در این سرویس برای افراد مختلف، تفاوتی نداشته و همچنین عبارات مورد جستوجوی شما نیز جمعآوری و یا ذخیره نمیشوند. این موتور جستوجو ادعا کرده که هیچ اطلاعاتی را به تبلیغکنندگان نمیفروشد که این موضوع نیز بدین معنا است که دیگر، کاربران مورد هدف تبلیغات هدفمند (همانند آنچه که در گوگل یا سایر وبسایتها نمایش داده میشود) قرار نمیگیرند.
اگر بنا به دلایلی نمیتوانید از موتور جستوجوی گوگل دست بکشید، آنگاه میتوانید حداقل با اعمال تنظیماتی، کمتر مورد هدف قرار بگیرید. جهت انجام این کار به حساب گوگل خود وارد شده و به بخش “Privacy & Personalization” بروید. در اینجا باید بر روی گزینه “Ad personalization” کلیک کنید. اگر گزینه “Ad personalization” بر روی “ON” قرار دارد، آن را به “OFF” تغییر دهید. البته میتوانید تمامی وبسایتها و برندهایی را نیز که شما را ردیابی میکنند، مشاهده کنید و بهجای غیرفعال کردن کلی این ویژگی، این کار را بهصورت انتخابی انجام دهید.
آدرس IP و موقعیت مکانی خود را مخفی کنید
یکی دیگر از راهکارهای ناشناس ماندن در فضای آنلاین، مخفی کردن آدرس IP است. این آدرس آسانترین راه جهت پیگیری فعالیتهای شما است. اگر شخصی از آدرس IP شما اطلاع داشته باشد، آنگاه میتواند موقعیت جغرافیایی سرور میزبان آن آدرس را پیدا کرده و بدین ترتیب نیز میتواند تا حدودی به یافتن موقعیت مکانی شما نزدیکتر شود. راهکارهای مختلفی جهت مخفی کردن آدرس IP و موقعیت مکانی شما وجود دارد.
راهکار اول این است که از یک VPN استفاده کنید. در واقع یک VPN میتواند آدرس IP شما را مخفی کند که البته یک پراکسی نیز چنین کاری را انجام میدهد (حتی گاهی اوقات، بهتر). VPN در واقع یک شبکه خصوصی و رمزنگاری شده است که نقش یک تونل را در شبکه عمومی اینترنت ایفا کرده و میتواند وبسایت و کاربران را به یکدیگر متصل کند. به هر حال، VPNهای امروزی کاری بیش از رمزنگاری دادههای شما را انجام میدهند. با استفاده از VPN میتوانید سرور موردنظر خود جهت اتصال را در سرتاسر جهان انتخاب کنید. بدین ترتیب میتوانید منشاء دادههای خود را بهصورت مجازی تغییر دهید. بهترین VPNها از ردیابی فعالیتهای شما خودداری میکنند (برخیها تاریخچه اقدامات شما را ذخیره میکنند). برخی دیگر نیز از قابلیتهایی همانند از بین بردن تعویضها (kill switches) برخوردار هستند؛ با استفاده از این ویژگی، اگر تغییراتی در رمزنگاری مشاهده شود، آنگاه اتصال شما نیز قطع خواهد شد.
البته میتوانید از TOR نیز استفاده کنید. TOR یا همان The Onion Router یک شبکه از تونلهای مجازی است که به مردم و گروههای مختلف اجازه میدهد تا حریم خصوصی و امنیت خود را در فضای آنلاین بهبود بخشند. وبگردی با استفاده از TOR شبیه این است که بهطور همزمان از صدها پراکسی مختلف که بهصورت دورهای و تصادفی تغییر میکنند، استفاده کنید.
از ایمیل و ارتباطات ناشناس استفاده کنید
استفاده از VPN، پراکسی و TOR میتواند آدرس IP شما را تا حدودی مبهم نگه دارد، اما ارسال ایمیلها چالشی متفاوتتر است. فرض کنیم که میخواهید ایمیلی را به شخصی ارسال کنید، اما نمیخواهید که آن شخص از آدرس ایمیل شما مطلع شود. در حالت کلی در این باره دو راه وجود دارند.
راهحل اول این است که از یک نام مستعار استفاده کنید. در اینجا منظور از نام مستعار، یک آدرس ارسال است. هنگامیکه از طریق یک نام مستعار به ارسال ایمیل میپردازید، گیرنده تنها آدرس ارسال را مشاهده خواهد کرد، نه ایمیل واقعی شما را. از آنجایی که تمامی ایمیلها به صندوق ورودی عادی شما ارسال میشوند، پس این روش میتواند آدرس ایمیل واقعی شما را مخفی نگه دارد. البته این رویه شما را از دریافت ایمیلهای ناخواسته (اسپم) محافظت نخواهد کرد.
راهحل دوم نیز این است که از یک حساب ایمیل نه چندان مهم استفاده کنید. این کار به دو طریق انجام میشود: یکی اینکه میتوانید حساب ایمیل جدیدی را با استفاده از یک نام تقلبی ایجاد کرده و آن را جهت رفع نیازهای خود بهکار گیرید. راه دیگر نیز این است که از یک سرویس ایمیل موقت استفاده کنید. این سرویسها، آدرسهای ایمیل موقتی را برای شما ایجاد کرده و پس از مدتی نیز نسبت به حذف آنها اقدام میکنند. بنابراین جهت ثبتنام در وبسایتهایی که به آنها اعتماد ندارید و یا جهت جلوگیری از دریافت اسپمهای فراوان، میتوانید از چنین سرویسهایی بهره جویید.
استفاده از VPN و آدرس ایمیلهای ناشناس میتواند هویت شما را مخفی نگه دارد، اما همچنان این احتمال وجود دارد که ایمیلهای شما از طریق یک واسطه رهگیری شوند. جهت جلوگیری از این موضوع، میتوانید ایمیلهای خود را پیش از ارسال با استفاده از پروتکل HTTPS رمزنگاری کنید. از این طریق، رمزنگاری SSL/TLS به تمامی مکاتبات شما اضافه خواهد شد. جهت انجام گفتگوهای مبتنی بر وب نیز میتوانید از TOR Chat یا Crytopchat استفاده کنید. شکستن رمزنگاری این سرویسها بسیار مشکل است.
با استفاده از TAILS، ردی از خود به جای نگذارید
آیا میخواهید که هیچ ردی را بر روی کامپیوتر خود به جای نگذارید؟ راهکاری وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید پشت رایانه خود نشسته، آنلاین شده، به انجام امورات خود پرداخته و سپس بدون برجای گذاشتن هیچ ردی، رایانه خود را ترک کنید. شما میتوانید هر کامپیوتر متصل به اینترنتی را مورد استفاده قرار داده و البته هیچ ردی را چه آنلاین و چه آفلاین از خود به جای نگذارید. این راز، یک سیستمعامل لینوکس است که TAILS یا همان The Amnesiac Incognito Live System نامیده میشود. TAILS بهگونهای طراحی شده تا بر روی یک حافظه ساده همانند یک درایو USB قرار گیرد. بدین ترتیب شما میتوانید آن را به هر کامپیوتری متصل کرده و سپس به اجرای آن بپردازید.
پس از اتصال به رایانه، TAILS بهصورت اتوماتیک TOR را بارگذاری کرده و صفحه اصلی سیستمعامل را نیز باز میکند. بدین ترتیب میتوانید امورات موردنظر خود را به انجام برسانید. از آنجایی که همه چیز از طریق درایو فلاش شما بوت شده، پس هیچ ردی از شما بر روی کامپیوتر مورد استفاده باقی نمیماند. به علاوه، رمزنگاری TOR باعث میشود تا تمامی فعالیتهای آنلاین شما از جمله فایلها، ایمیلها و پیغامهای فوری نیز غیرقابل ردیابی باقی بمانند. در اصل میتوانید زندگی دیجیتال خود را در داخل جیب خود قرار داده و هیچ کس نیز از آن اطلاعی پیدا نکند.
هر زمان که خواستید میتوانید TAILS را مستقیما از طریق این آدرس دانلود کنید. علاوه بر اینها، TAILS بهصورت خودکار بهروزرسانی میشود تا امنیت خود را بهبود بخشیده و مطمئن شود که ردی از کاربران آن به جای نمیماند. شاید این سیستمعامل قدرت و یا قابلیتهای ذخیرهسازی مشابه ویندوز را نداشته باشد، اما در هر صورت امنترین سیستمعامل است.