اضافه وزن خطر بسیاری از بیماریهای جدی سلامتی، از جمله سکته مغزی، سرطان، دیابت و فشار خون بالا را افزایش میدهد. این بیماری شاید کمتر شناخته شده باشد، اما با سلامت مغز در ارتباط است. تحقیقات نشان داده است که شاخص توده بدنی بالاتر و چاقی در اواسط زندگی هر دو با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل ارتباط دارند. برخی شواهد همچنین نشان میدهد که چاقی و بیماری آلزایمر باعث اختلالات عملکردی مشابه مغز میشوند.
آخرین تحقیقات ما اکنون نشان داده است که اضافه وزن یا چاقی بر سلامت مغز تأثیر میگذارد، به ویژه در مناطقی که بیشتر در معرض اثرات بیماری آلزایمر هستند. این میتواند علائم بیماری آلزایمر را در صورت بروز تشدید کند.
در مطالعه ما 57 نفر از افراد سالم و بدون هیچ نشانهای از آلزایمر، 68 بیمار با اختلال شناختی خفیف با عملکرد طبیعی در زندگی روزمره و 47 بیمار با تشخیص بالینی زوال عقل آلزایمر مورد بررسی قرار گرفتند. ما برای اندازه گیری شاخص توده بدنی و دور کمر هر یک از شرکتکنندگان اندازهگیریهایی انجام دادیم تا مشخص کنیم وزن طبیعی، اضافه وزن یا کمبود وزن دارند. سپس از همه شرکتکنندگان برای اندازهگیری ساختار مغز آنها (مانند حجم و تعداد فیبرهای اتصالدهنده) و همچنین عملکرد آن که با سطح جریان خون اندازهگیری میشود، اسکن امآرآی انجام دادیم.
به این مطلب نیز توجه کنید: ورزش و فعالیت بدنی باعث تغییر ساختار مغز میشود!
یافتههای ما نشان داد که در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی که اختلال شناختی کم یا خفیفی ندارند، هرچه وزن بیشتری داشته باشند، میزان از دست دادن سلولهای مغزی بیشتر میشود و جریان خون مغزی آنها کاهش مییابد. همچنین به فیبرهایی که سلولهای مغز را بهم متصل میکنند آسیب دیدند. همه این تغییرات بر عملکردهای ذهنی تأثیر میگذارد، از جمله اینکه ما به خوبی چیزها را به یاد میآوریم و توانایی انجام کارهای روزمره را داریم.
ما همچنین دریافتیم که این تغییرات در مناطق مغزی پیشانی، گیجگاهی و جداری رخ داده است. این مناطق نه تنها نقش مهمی در حافظه، برنامهریزی و تفسیر بینایی دارند، بلکه مناطقی هستند که بیماری آلزایمر در این مناطق باعث بیشترین میزان از دست دادن سلول و کاهش جریان خون میشود. جالب اینجاست که در بیمارانی که تشخیص بالینی بیماری آلزایمر دارند، هرچه وزن سالمتری داشته باشند، سلولهای مغزی کمتری را از دست میدهند. این نشان میدهد که حفظ وزن سالم پس از تشخیص بیماری زوال عقل ممکن است به بیماران کمک کند سلولهای مغزی بیشتری را برای مدت طولانیتری حفظ کنند و پیشرفت بیماری را کند کنند.
اضافه وزن
یافتههای ما نشان میدهد که رابطه بین حفظ وزن سالم و سلامت مغز چقدر پیچیده است. در حالی که مطالعه ما نشان نمیدهد چاقی یا اضافه وزن دلیل اصلی بیماری آلزایمر است، اما یافتهها نشان میدهد که اضافه وزن یا چاقی در طول زندگی یک فرد، قدرت مغز را در برابر اثرات مخرب بیماری کاهش میدهد. این نتایج در علائم شدیدتر و در افراد مبتلا به آلزایمر سریعتر کاهش مییابد.
مطالعه ما همچنین اهمیت مراقبت از وزن خود را از سنین پایین برای جلوگیری از اثرات منفی وزن اضافی بر مغز برجسته میکند. این امر به ویژه پس از میانسالی، جایی که خطر ابتلا به بیماری آلزایمر به میزان قابل توجهی افزایش مییابد و از آنجا که آسیب به مغز معمولاً قابل برگشت نیست و با گذشت زمان جمع میشود، بسیار مهم است. اگرچه علت بیماری آلزایمر مشخص نیست، ما میدانیم که تعدادی از عوامل میتوانند خطر ابتلا به آن را افزایش دهند، وزن اضافی یکی از آنها است. چاقی فشار شدیدی بر سیستم قلبی عروقی وارد میکند و به دیواره رگهای مغز آسیب میرساند.
این به نوبه خود منجر به التهاب، سمی بودن سلولهای مغزی و متابولیسم و جریان خون در مغز میشود. مطالعه ما نشان میدهد اثرات مخرب چاقی بر روی سیستم عروقی باعث بدتر شدن برخی از مکانیسمهای بیماری آلزایمر میشود. هنوز محققان نتوانستهاند برای بیماری آلزایمر درمانی پیدا کنند، به همین دلیل مهم است که از سنین پایین اقدامات احتیاطی بیشتری انجام شود تا از احتمال ابتلا به آن در سنین بعدی جلوگیری شود.
چاقی واسه همه چی بده
و تنها درمانش هم ورزشه
حتی پیاده روی منظم هم کافیه
الزایمر خودش میتونه درمان چاقی باشه
یادشون میره چاقن