این روزها که طرح صیانت از فضای مجازی داغ شده، محمد جواد آذری جهرمی روایتی از عدم تمایل ویچت و یاندکس برای حضور در ایران را منتشر کرد.
طرح صیانت از فضای مجازی به تازگی به مجلس رفته و محورهای کلی آن بر مدیریت و حکمرانی فضای مجازی بنا شده است. در این طرح اعلام شده که شبکههای اجتماعی خارجی با حضور در ایران و تبعیت از قوانین ما میتوانند در کشور فعال باشند واگرنه مسدود خواهند شد. این طرح به تصویب نمایندگان نرسیده و در حال بررسی است.
به همین مناسبت وزیر ارتباطات در کانال تلگرام خود از تمایل قدیمی ایران برای حضور پیامرسان ویچت و موتور جستجو یاندکس در کشور خبر داد، اما این دو شرکت به دلایل مختلف درخواست ایران را رد کردند و حاضر به همکاری با ما نشدند.
جهرمی در این خصوص گفت: در سال 92 ویچت در ایران مسدود شد، پس از آن گروهی توسط کارگروه مصادیق محتوای مجرمانه برای مذاکره با مدیران این پیامرسان به چین رفتند. ویچت تحت مالکیت شرکت تنسنت بود و گروه ایرانی پس از مذاکره با مدیران این شرکت متوجه شد که پیشتر دیگر شرکتهای ایرانی نیز با گروه تنسنت ارتباط برقرار کردهاند.
ویچت برای حضور در ایران مردد بود
جهرمی ادامه داد: موضوع همکاری از سمت ایران مطرح شد اما چینیها نکاتی را مطرح کردند که کار را پیچیده میکرد، گروه چینی اعلام کرد که بخشی از تامین سرمایه شرکت ما از طریق بازار سرمایه آمریکا صورت میگیرد و ما باید بررسی کنیم آیا منع حقوقی برای همکاری داریم یا خیر؛ ضمنا براساس قوانین ایران، ما اجازه چه نوع فعالیتهای اقتصادی در کشور شما را خواهیم داشت؟ آنها گفتند که ما باید قوانین ایران را بدانیم تا آنها را بررسی کنیم، ما تاکنون برای بازار ایران برنامهریزی نکرده بودیم، کمپین تبلیغاتی ما در برخی کشورها، به توسعه بازار ویچت کمک کرد اما در ایران بدون اراده رشد کردیم و انسداد ویچت هم تاکنون از کاربران ما در ایران نکاسته است. به نظر شما ما چرا برای کاربران ایرانی جذابیت داریم؟
وزیر ارتباطات تصریح کرد که پس از مذاکرات یک ماهه، در نهایت ویچت اعلام کرد که “ضمن احترام، به دلایلی از حضور در ایران معذوریم. امیدواریم در آینده امکان همکاری داشته باشیم.”
وزیر ارتباطات روسیه در ایران
آذری جهرمی سپس روایت دیگری از حضور موتور جستجو روسی یاندکس (بزرگترین موتور جستجو روسیه و هشتمین موتور جستجو برتر جهان) در ایران را بازگو کرد، او گفت: حدود 6 سال قبل در سال 94 قرار شد با همکاری ایران و روسیه، موتور جستجوی یاندکس در ایران فعالیت تجاری خود را آغاز کند. در آبان 94 نیکلای نیکیفوروف، وزیر ارتباطات وقت روسیه، به ایران سفر کرد و دیدارهایی با محمود واعظی، وزیر ارتباطات وقت ایران داشت.
یاندکس هم نیامد
وزیر ارتباطات ادامه داد: در آن دیدارها توافق برای حضور موتور جستجو یاندکس در ایران حاصل شد، سپس هر دو طرف در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک شرکت کردند و موضوع موافقت ایران و روسیه برای ورود یاندکس به ایران در جهت رفع انحصار آمریکا بهصورت عمومی مطرح شد. اما یک روز پس از انتشار این خبر و در حالی که وزیر ارتباطات روسیه در ایران بود، شرکت یاندکس در بیانیهای هر گونه همکاری با ایران را تکذیب کرد.
آنطور که مشخص است، یاندکس نیز مانند تنسنت به دلیل ترس از تحریمها و از دست ندادن ارتباطات با بازار سرمایه آمریکا، مایل به همکاری با ایران نبود.
فیسبوک و توییتر به ایران میآیند؟
این دو نمونه خود نشان دهنده میزان علاقه شرکتهای خارجی برای همکاری با ایران است، با وجود چنین تجربههایی در طرح صیانت از فضای مجازی مجددا بحث همکاری با شرکتهای خارجی مانند فیسبوک (مالک واتساپ و اینستاگرام) و توییتر در ایران مطرح شده و باید دید آیا این شرکتها روزی مایل به همکاری با ایران و پذیرفتن شروطها و خط قرمزهای ما در پیامرسان و شبکههای اجتماعی خود میشوند یا خیر.
قصه های اخرتو بگو وبرو
دروترین وزیر دنیا
جهرمی هم مث اون مرحوم زده تو کار خاطره
لابد الگوشه :”)