با وجود محدودیت زیرساختهای سنتی زمینی، شبکه استارلینک از پتانسیل لازم برای ارائه پوشش اینترنت پرسرعت پهنباند به نقاط دور افتاده جهان برخوردار است. اکنون استارلینک با هدف ارائه خدمات بینالمللی بهصورت آزمایشی در دسترس برخی مشتریان اولیه قرار گرفته است و فرآیند توسعه آن نیز کماکان بهطور پیوسته ادامه دارد.
سرعت اینترنت تنها نقطه ضعف سرویس در حالت بتا محسوب میشود؛ اما بهنظر میرسد که این مشکل در آیندهای بسیار نزدیک برطرف خواهد شد. ایلان ماسک؛ مدیرعامل شرکت SpaceX در پاسخ به سوالی مدعی شد که سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک از ظرفیت انتقال داده با سرعتی مشابه نور برخوردار خواهد بود. شرکت SpaceX قصد دارد تا ماهوارههای مجهز به لیزر را در مدار زمین قرار دهد. این پدیده در از بین بردن وابستگی به ایستگاههای زمینی نقش تعیینکنندهای ایفا خواهد کرد. در حال حاضر شبکه استارلینک بر پایه دیش، ماهواره و ایستگاههای زمینی فعالیت میکند.
بهنظر میرسد که شرکت SpaceX قصد دارد تا وابستگی به این ایستگاههای زمینی را از بین ببرد؛ چرا که طولانی بودن زمان موردنیاز جهت ارتباط با ماهوارهها مانع از انتقال سریع دادهها خواهد شد. ایلان ماسک ادعا میکند که استفاده از لیزر معمولا موجب افزایش حدودا 40 درصدی سرعت انتقال داده نسبت به فناوری فیبر نوری میشود. بنابراین دسترسی به اینترنت با سرعت انتقال داده بسیار بالا احتمالا بدون نیاز به استفاده از تجهیزات زمینی امکانپذیر خواهد شد.
“در مقوله پردازش هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت. ارتباطات لیزری به کاهش محدودیتهای ایستگاههای زمینی کمک میکنند. بنابراین دادهها در بستر فضا میتوانند از شهر سیدنی استرالیا به لندن منتقل شوند. این فرآیند در مقایسه با سرعت انتقال نور از طریق فیبر و مسیر کوتاهتر حدودا 40 درصد سریعتر است. همچنین به ایستگاههای زمینی هیچ احتیاجی نبوده و قطب شمال به پهنای باند فوقالعادهای دسترسی خواهد داشت.” – ایلان ماسک؛ 2 سپتامبر 2021
با توجه به بیانیه ایلان ماسک و محاسبات سرعتی بر پایه سرعت کنونی فناوری فیبر نوری، شبکه استارلینک قادر به انتقال بستههای داده با سرعت 180832 مایل بر ثانیه بوده و این رقم تقریبا معادل 97 درصد سرعت انتقال نور در خلاء است.
ایلان ماسک با اطمینان اعلام کرده که استارلینک بهزودی ارتباط خود با عنصر ایستگاه زمینی در کل منطقه قطب شمال را قطع کرده و پهنای باند کافی را ارائه خواهد داد. با توجه به پیشرفتهای سریع شرکت SpaceX چنین دستاوردی چندان دور از ذهن بهنظر نمیرسد. SpaceX قصد دارد تا ظرفیت انتقال داده را تا 3 برابر افزایش داده و ضمن کاهش زمان تاخیر به 50 میلیثانیه با استفاده از ماهوارههای نسل دومی خود، پوشش در مناطق قطبی را افزایش دهد.
همچنین شرکت SpaceX طی مدت چند ماه آینده روند پرتاب بیش از 1200 ماهواره استارلینک به فضا را تسریع خواهد کرد. اما کمبود مواد اکسیدکننده موشک و دشواریهای ساخت ماهواره احتمالا این فرآیند را با تاخیر اندکی مواجه خواهد کرد.
شما گل فرمایش میکنی ایلان جان :))))