همیشه این امکان وجود ندارد که تصاویر و ویدیوهایی ضبط کنیم که دارای پسزمینهای منحصربهفرد و در عین حال ایدئال ما باشند. شاید پسزمینهای که ما به دنبال آن میگردیم، در جایی بسیار دور قرار داشته، غیر قابل دسترسی باشد و یا اینکه اصلا وجود خارجی نداشته باشد، مانند فیلمهای علمی-تخیلی. این همان جایی است که پرده سبز (Green Screen) وارد عمل میشود.
این را نیز باید بگوییم که ایجاد پسزمینههای خارقالعاده فقط مختص شرکتهای بزرگ فیلمسازی نیست. به لطف فناوری پرده سبز، هر کسی میتواند فیلمهایی را خلق کند که دارای پسزمینههای گوناگونی هستند. در ادامه قصد داریم که بدانیم یک پارچه سبز رنگ چگونه باعث ایجاد یک دنیای کاملا جدید میشود؟
پرده سبز چیست؟
در فیلمسازی و تصویربرداری، پرده سبز به یک تکه پارچه سبز رنگ روشن گفته شده که به ویرایشگرها اجازه میدهد تا در مرحله پسا تولید، کل پسزمینه را بهکلی تغییر دهند. هدف از بهکارگیری این تکنیک این است که تغییر پسزمینه که همان تغییر لوکیشن به حساب آمده، طبیعیتر به نظر برسد.
پردههای سبز معمولا از اسپندکس تایلونی مصنوعی قابل کشش ساخته میشوند، اما از هر پارچهای که به رنگ سبز روشن باشد نیز میتوان جهت ساخت پرده سبز استفاده کرد. حتی گاهی اوقات برخی از کاربران دیوارهای خود را رنگ کرده تا پرده سبز را شبیهسازی کنند. در اصل میتوان گفت که پرده سبز نقش مربوط به پسزمینه را بازی میکند. در واقع وجود پرده سبز در صحنه فیلمبرداری و یا عکاسی بدین معنا است که سوژه قرار است پسزمینهای متفاوت داشته باشد.
چرا پرده سبز، چرا پرده آبی، سیاه، زرد، نارنجی و … نه؟
شاید در ابتدا انتخاب رنگ سبز کمی برای شما سوالبرانگیز باشد، اما پاسخ ساده است: رنگ اکثر سوژهها (مردم، لباسها، لوازم خانه و دکوراسیون) سبز نیست. شاید رنگ سبز در طبیعت رنگی رایج و غالب باشد، اما در رندگی روزمره ما و همچنین در دکوراسیونها (خانه، اداره و کافیشاپ)، جایگاه چندان پررنگی ندارد.
این در حالی است که سایر رنگها (مثلا قهوهای، نارنجی، زرد و قرمز) در آیتمهای گوناگون و حتی پوست و موی انسانها دیده میشوند. بنابراین اگر این رنگها بهعنوان رنگ پرده پسزمینه انتخاب شوند، آنگاه فرایند تغییر پسزمینه دشوارتر میشود.
مقایسه پرده سبز و پرده آبی
آبی نیز یکی دیگر از رنگهایی است که معمولا در اشیای مصنوعی استفاده نشده و همچنین هیچ نژادی از انسان نیز رنگ پوست آبی ندارد. اگر هم نمیدانید، آنگاه باید به شما بگوییم که آبی نادرترین رنگ در طبیعت است، زیرا تعداد بسیار کمی حیوان و گیاه وجود دارند که رنگ آنها آبی باشد.
خب چرا پرده آبی نداریم؟
انواع مختلفی از پردههای سبز در اوایل تا اواسط قرن 20 میلادی (در فیلمهای سیاه و سفید و نمایشهای گوناگون) مورد استفاده قرار میگرفتند. البته محبوببت این پردهها با ظهور دوربینهای دیجیتال، بیشتر افزایش یافت. دوربینهای دیجیتال گرایش دارند تا دو برابر سایر رنگها از جمله آبی، رنگ سبز را ضبط کنند. این قضیه بدین معنا است که در مراحل پساپردازشی، جایگزین کردن رنگ سبز نسبت به سایر رنگها، آسانتر است.
این مطلب را نیز بخوانید: کی فریم (Keyframe) چیست و چه اهمیتی در ویرایش ویدیو دارد؟
دلیل دیگر نیز به این مربوط میشود که پردههای سبز رنگ جهت درخشندگی، به نور کمتری احتیاج دارند. این قضیه بدین معنا است که در صحنه فیلمبرداری، به نور کمتری نیاز خواهد بود. چنین رویهای برای استودیوها و اشخاصی که بودجه محدودی دارند، مناسب است.
بزرگترین ایراد پردههای سبز رنگ که گاهی اوقات به همین دلیل از پردههای آبی رنگ استفاده میشود، به روشنایی آنها مربوط میشود. روشنایی زیاد رنگ سبز موجب میشود که این رنگ روی سایر رنگهای دیگر انعکاس یابد. بنابراین کمی نور سبز رنگ بر روی سوژه شما منعکس میشود. حال اگر از سوژههای درخشان و یا براق عکسبرداری کنید، آنگاه این مشکل بیشتر خود را نمایان میسازد.
در هنگام فیلمبرداری از صحنههای تاریک؛ یعنی جاهایی که نباید نور زیادی وجود داشته باشد، راحتتر میتوان از پردههای آبی رنگ استفاده کرد. همچنین اگر از پرده آبی استفاده شود، آنگاه جدا کردن اشیایی که با رنگ سبز تداخل پیدا میکنند(همانند موهای بلوند)، آسانتر خواهد بود. البته باید این را نیز در نظر داشت که به دلیل نیاز پردههای آبی به نور بیشتر، هزینه استفاده از آنها نیز بیشتر خواهد بود.
شیوه کار پرده سبز
از لحاظ مفهومی، پردههای سبز بر یک تکنیک ساده تکیه دارند اما در عمل، جزئیات و اعمال تغییراتی کوچک در نوردهی میتواند تأثیری چشمگیری بر کیفیت تصویر خروجی داشته باشد.
در هنگان نصب پرده سبز، بسیار مهم است که همه نواحی آن یکدست باشند. لازمه این موضوع نیز نوردهی یکسان و استفاده از ابزارهای بومسازی مناسبی بوده تا به این ترتیب مشکلات مربوط به ایجاد کنتراستهای مختلکننده، به حداقل برسند. همچنین باید مراقب باشد که مدلها و سوژههای شما نیز بر روی صفحه سایه نیندازند و جهت نیل به چنین هدفی نیز باید از نور بالای سر استفاده کنید.
حذف پسزمینه (Keying)
Keying به فرایند حذف پسزمینه سبز رنگ در مراحل پساپردازشی، با استفاده از نرمافزارهای ویرایش تصویر و یا ویدیو اشاره دارد. پس از حذف پسزمینه سبز رنگ، با یک پسزمینه شفاف روبهرو خواهید شد. اکنون میتوانید تصویر و یا ویدیویی را در پسزمینه قرار داده و آن را با سوژه خود ترکیب کنید.
Chroma Keying
Chroma Keying رایجترین نوع حذف پسزمینه بوده که هم در زمینه پردههای سبز و هم در زمینه پردههای آبی رنگ، کاربرد دارد. در این تکنیک، تصاویر و یا ویدیوها بسته به تهمایههای رنگی، در قالب لایههای گوناگونی تقسیمبندی میشوند. هر رنگی دارای یک طیف کروم منحصربهفرد بوده که به مقدار Chrominance نیز مشهور است. با استفاده از Chroma Keying میتوانید تمامی نواحی تصویر و یا رنگ خود را که دارای رنگ مشخصی هستند (در اینجا سبز رنگ)، به یک لایه شفاف تبدیل کنید.
Luma Keying
Luma Keying شفافیت لایهها را بر اساس سطح روشنایی تنظیم میکند. Luma Keying به شما این امکان را میدهد که یک کلیپ پیشزمینه نیمه شفاف از تصویر را بر روی تصویر پایه قرار دهید. این کلیپ بسته به روشنایی، بیشتر در نواحی خاصی نشان داده میشود. از این تکنیک میتوان در رابطه با همپوشانی کردن ویدیوها جهت ایجاد افکتهای دراماتیک و یا انتقالهای نرم و روان، استفاده کرد اما بیشتر از آن جهت ویرایش تصاویر ایستا استفاده میشود.
نشت رنگ (Color Spill)
نشت رنگ زمانی رخ میدهد که پسزمینه دارای نور زیادی بوده و به همین دلیل مقداری از رنگ آن بر روی سوژه موجود در پیشزمینه، منعکس شود. چنین قضیهای بیشتر در رابطه با پسزمینههای سبز رنگ رخ میدهد تا سایر رنگها.
این مطلب را نیز بخوانید: با بهترین برنامههای ویرایش فیلم و ویدیو آشنا شوید
اکثر موارد مربوط به نشت رنگ، جزئی بوده و میتوان آنها را نادیده گرفت، مخصوصا اگر شیئی براق و یا آیتمهای لباس در صحنه وجود نداشته باشند. در مواردی هم که نشت رنگ بهصورت متوسط رخ میدهد، میتوان با استفاده از ابزارهای ویرایش، رنگ حاشیهها و نواحی تأثیرپذیر را تصحیح کرد و بدین ترتیب اثر پرده سبز را به حداقل رسانید.
سخن پایانی
از سال 1940 تا به حال، در صنعت سینما از پرده سبز استفاده میشود. پرده سبز همچنان تغییر خاصی نکرده است. در واقع پیشرفتها بیشتر در زمینههای تصویربرداری، فناوریهای حذف پسزمینه، دوربینها و نرمافزارهای ویرایش ویدیو رخ دادهاند.
به لطف صفحات خمیده LED، شرکتهای بزرگ فیلمسازی توانستهاند که پردههای آبی و سبز را کنار بگذارند. با این حال هنوز زود است که شاهد منسوخ شدن کامل پردههای سبز باشیم، زیرا هم هزینه استفاده از آنها پایین بوده و هم اینکه به واسطه نرمافزارهای ویرایش ویدیو، کار با آنها نیز آسان است.
همیشه یکی از سوالات ذهنم در مورد این پرده سینمایی بود
مرسی فوق العاده بود
چه مقاله ی جالبی
مرسی
همیشه برام سوال بود چرا از رنگ سبز تو جلوه های ویژه استفاده میشه.