در دنیایی زندگی میکنیم که استخدام شدن در یک شرکت دولتی، دیگر برای خیلی از افراد رویا نیست. افراد آموختهاند که با استخدام شدن در شرکتهای مختلف، مسیر را برای موفقیت و خوشبختی مدیران و صاحبان کسب و کارها فراهم میکنند. از این رو است که افراد زیادی به فکر راه اندازی استارتاپ شخصی خودشان هستند و دوست دارند که تمام توان، انرژی، زمان و تخصص خود را صرف رسیدن به خوشبختی و ساختن زندگی رویایی خود کنند. مشکلی که خیلی از افراد به آن برمیخورند، ناتوانی در شناخت و درک دلایل شکست استارتاپ ها و گرفتار شدن در دام مشکلات است.
این در حالی است که اگر مدیران با دلایل شکست استارتاپ ها آشنا باشند و بدانند که در مسیر موفقیت کسب و کارشان، چه دامها و مشکلاتی قرار دارد، بدون شک میتوانند با رویکردی هوشمندانه و پیشگیرانه جلو بروند، استارتاپ خود را از پیج و خم مشکلات عبور دهند و به یک برند خوشنام، جوان و معتبر تبدیل شوند. در این مقاله تصمیم داریم در مورد دلایل شکست استارتاپ ها صحبت کنیم. در صورتی که شما هم کسب و کار شخصی خودتان را دارید و میخواهید با مشکلات احتمالی استارتاپها آشنا شوید، تا پایان این مقاله با ما همراه بمانید.
منظور از استارتاپ چیست؟
درست است که این روزها کلمه استارتاپ را خیلی میشنویم و افراد زیادی در هنگام اشاره به کسب و کارهای نوپا، از واژه «استارتاپ» استفاده میکنند ولی واقعیت این است که صفت «نوپا بودن» تنها یکی از صفاتی است که هر استارتاپ باید داشته باشد. در این بخش از مقاله به صورت مختصر و مفید خواهیم گفت که استارتاپ چیست و چه خصوصیاتی دارد:
استارتاپ (Startup) که مترجمان، آن را «کسب و کار نوپا» ترجمه میکنند، شرکت یا کسب و کاری است که به تازگی تأسیس شده و به همین خاطر به آن نوپا میگوییم. مزیت این نوع کسب و کار آن است که با سرعت چشمگیری رشد میکند و مانع چندانی در مسیر رشد و توسعه آن وجود ندارد.
ویژگیهای اصلی استارتاپها در مقایسه با سایر کسب و کارها
- اولین نقطه تفاوت و تمایز استارتاپها و سایر کسب و کارها، رشد سریع آنها است. گاهی مواقع همین رشد زیاد به یکی از دلایل شکست کسب و کارها تبدیل میشود؛ چون مدیران این هوش و توانایی را ندارند که چنین رشد عجیب و غریبی را اداره کنند.
- تمرکز بر ایده یکی دیگر از خصوصیات اصلی استارتاپهاست. استارتاپها بر اساس یک ایده خام شکل میگیرند و سپس محصول مرتبط با این ایده را تولید و روانه بازار میکنند. این در حالی است که سایر کسب و کارها در مرحله تولد، نیازی به ایدهپردازی ندارند.
- استارتاپها عموماً به صورت تیمی فعالیت میکنند.
آشنایی با دلایل شکست استارتاپ ها
مطالعات زیادی روی دلایل شکست استارتاپ ها صورت گرفته است. در این بخش از مقاله تصمیم داریم چند مورد از رایجترین و مهمترین دلایل شکست استارتاپ ها را بیان کنیم:
1. ارائه محصول بدون توجه به تقاضا ؛ یکی از اصلیترین دلایل شکست استارتاپ ها
سعی کنید در هنگام ایدهپردازی و تولید محصول استارتاپی خود، محصولی را انتخاب و روانه بازار کنید که تقاضا برای آن وجود داشته باشد. وقتیی تقاضا برای محصول وجود نداشته باشد، مخاطبان هدف از آن استقبال نمیکنند. مطالعاتی که انجام شده نشان میدهد که عدم تطابق محصول با نیاز بازار، یکی از مهمترین دلایل شکست استارتاپ ها به حساب میآید.
2. مشکلات مالی و عدم تأمین سرمایه کافی
خیلی از افراد تصور میکنند که ثروتمندترین افراد جهان بدون حمایت مالی به این جایگاه رسیدهاند. این در حالی است که هر کدام از این ثروتمندان، در یک نقطه خاص مورد حمایت مالی از سوی خانواده، دوستان، بانکها و غیره بودهاند وگرنه ممکن بود شکست بخورند و تمام تلاشهایشان، نقش بر آب شود. بنابراین تأمین منابع مالی برای موفقیت کسب و کارها خیلی مهم و سرنوشتساز است. یکی دیگر از مهمترین دلایل شکست استارتاپ ها، نداشتن سرمایه کافی و ناتوانی در تأمین سرمایه است.
3. ناتوانی در انتخاب درست اعضای تیم استارتاپ
لازم است اعضای تیم یک استارتاپ، مهارتهای مختلفی داشته باشند. بعضی از استارتاپها تنها با چند نیروی برنامهنویس شروع به کار میکنند. این در حالی است که استارتاپ نیاز به نیروی بازاریابی، گرافیک و غیره هم دارد. بعضی از استارتاپها به دلیل استخدام نکردن نیروهای مناسب در بخشهای کلیدی به مشکل میخورند.
4. قیمتگذاری نامناسب
یکی از مهمترین دلایل شکست استارتاپ ها این است که نمیتوانند استراتژی معقول و مناسبی برای قیمتگذاری محصولات و خدمات خود در پیش بگیرند. یکی از دلایل پیروزی و موفقیت خیرهکننده مجموعه اسنپ که باعث تعطیلی و شکست خوردن خیلی از تاکسیتلفنیها شد، قیمتگذاری مناسب خدمات بود. اسنپ توانست خدمات خود را با قیمتی کمتر و مناسبتر به مخاطبان ارائه دهد و امروز میبینیم که یکی از مجموعههای پیشرو در ایران است.
5. ناتوانی در بازاریابی و نداشتن مهارت فروش
ناتوانی در بازاریابی و عدم مهارت کافی برای فروش و متقاعدسازی مخاطبان هدف، یکی از مهمترین دلایل شکست استارتاپ ها به حساب میآید. جدای از استارتاپها، خیلی از کسب و کارهای معمولی هم به دلیل عدم برخورداری از این مهارت ویژه با شکست روبرو میشوند. زمانی بازاریابی و فروش، در وضعیت مساعدی نباشد، قطعاً درآمد و پول کافی به چرخه کسب و کار یا استارتاپ تزریق نمیشود و در آن نقطه، استارتاپ شکست میخورد.
آموزش و یادگیری؛ منشأ آگاهی و راه رهایی از شکستها و ناکامیها
از ابتدای حضور بشر روی این کره خاکی تا به امروز، آموزش و یادگیری، عامل بهبود زندگی و رهایی از شکستها و ناکامیها بوده است. در صورتی که شما هم تمایل دارید یک استارتاپ موفق و ثروتساز راهاندازی کنید، پیشنهاد میشود که آموزشهای لازم را در زمینه راهاندازی و مدیریت استارتاپ ببینید. یادگیری این مهارتها باعث موفقیت چشمگیر کسب و کارتان میشود و شما را از چنگال شکستها نجات میدهد.
مجموعه همیار آکادمی با شعار «یادگیری مهارتهای جدید» تلاش میکند آموزشهای لازم برای ایجاد کسب و کارها و استارتاپهای ثروتساز را در اختیار علاقمندان قرار دهد. یکی از دورههای جذاب و کاربردی همیار آکادمی، دوره آموزش استارتاپ است که در آن کلکسیونی از مهمترین موضوعات و مسائل در زمینه استارتاپ به مخاطبان آموزش داده میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دوره آموزش استارتاپ به لینک روبرو مراجعه کنید: https://hamyar.co/course/upstartup/ .
تجربه همکاری و مشاوره به کسب و کارها و استارتاپهای بزرگ و بینالمللی باعث شده است که آقای سنیسل تمام اطلاعات لازم در مورد شیوه به موفقیت رساندن یک استارتاپ را داشته باشد. در ادامه به صورت مختصر و مفید به سرفصلهای این دوره اشاره شده است:
- آشنایی با راهاندازی استارتاپ و مسیری که یک تیم استارتاپی باید طی کند. این بخش از دوره مورد بحث به شما نشان میدهد که آیا به درد استارتاپ میخورید یا خیر!
- شیوه انتخاب و پرورش ایده برای شروع استارتاپ
- شیوه ساختن و پیدا کردن یک تیم استارتاپی خوب
- شناخت کامل بازار استارتاپ، مشتریان و خواستههای آنان و شیوه شناخت رقبا
- برای رسیدن به یک محصول خوب باید چه مسیری را طی کنیم و چگونه فعالیت استارتاپ خود را گسترش دهیم؟
- چه استراتژیای برای رشد و توسعه استارتاپ خود انتخاب کنیم؟ آیا استارتاپ ما در مسیر درست و هوشمندانه حرکت میکند؟ چگونه میتوانیم بفهمیم که استارتاپ ما دارد مسیر موفقیت را به خوبی طی میکند؟
- یکی از دغدغههای اصلی استارتاپها، سرمایه است. در دوره آموزش استارتاپ همیار آکادمی در زمینه تأمین سرمایه و شیوه آن توضیح داده شده است.