استفاده از خدمات VPN در ترکیه افزایش یافته است؛ چرا که مقامات این کشور در روز چهارشنبه دسترسی به توییتر را محدود کردند. این اتفاق تنها 2 روز پس از وقوع زلزله ویرانگری که موجب مرگ بیش از 15 هزار نفر در کشورهای ترکیه و سوریه شده است؛ روی داده است.
یکی از بهترین VPNهای موجود در بازار ترکیه موسوم به Proton VPN شاهد افزایش قابل توجه میزان استفاده در داخل این کشور بوده است. حداکثر میزان ثبتنامهای ساعتی حدودا 30 هزار درصد بالاتر از سطح طبیعی بود. این موضوع موجب محدودیت کاربران سایر مناطق جهان شد. اگرچه در این رابطه هیچگونه توضیح رسمی ارائه نشده است؛ اما ناظر اینترنتی موسوم به NetBlocks معتقد است که ممنوعیت توییتر بهعنوان راهکاری برای جلوگیری از انتشار اطلاعات نادرست پیرامون فاجعه اخیر در فضای آنلاین اجرایی شده است.
اکنون بهنظر میرسد که این سرویس بازیابی شده است. با این وجود میزان استفاده از Proton VPN نسبت به حالت متعارف در ترکیه حدودا 10 برابر بیشتر است. اما اکنون این پرسش مطرح میشود که در ترکیه چه خبر است؟ NetBlocks نخستین بار در روز چهارشنبه و پس از مشاهده فیلتری که دسترسی به توییتر را در تمامی ISPهای کشور ترکیه مسدود میکند؛ این ممنوعیت را گزارش داد.
دسترسی به توییتر دقیقا هنگامی مسدود شد که مردم به خدماتی از این دست بیشترین میزان اعتماد را داشته و از این طریق بهدنبال اطلاع از آخرین پیامدهای زمین لرزهای بودند که تنها 48 ساعت قبل در این شبه جزیره به وقوع پیوسته بود. بدتر از همه اینکه فاجعه زلزله پیشتر، زیرساختهای اینترنت در ترکیه را تحت تاثیر قرار داده بود.
حسابکاربری NetBlocks با انتشار توییتی توضیح داد که محدودیتهای کنونی با وقوع زلزله هیچ ارتباطی نداشته و کاربران با استفاده از سرویسهای VPN قادر به دور زدن این محدودیتها خواهند بود. بیتردید مردم ترکیه نیز این توصیه را عملی کردهاند. میزان ثبتنام ساعتی در سرویس Proton VPN به تنهایی نسبت به حالت معمول بیش از 30 هزار درصد افزایش یافت.
افزایش میزان ثبتنامها در سرویس Proton VPN طی روز 19 بهمن ماه
در حال حاضر حتی با وجود رفع ممنوعیت توییتر میزان استفاده از VPN در مقایسه با حالت معمول کماکان 10 برابر بیشتر است. البته این وضعیت چندان تعجبآور بهنظر نمیرسد.
با تبدیل شدن قطعی اینترنت به یک رویه رایج در میان دولتهایی که بهدنبال ساکت کردن منتقدان یا مختلسازی جریان عادی اخبار هستند؛ کاربران نیز با شیوه دور زدن این محدودیتها آشنا شدهاند. اندی ین؛ مدیرعامل شرکت Proton VPN اعلام کرده که “حفظ دسترسی کاربران به اینترنت رایگان و بدون سانسور امری حیاتی است. این امر مشخصا در مواقع بحرانی که مردم برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات با دوستان، عزیزان و جامعه گستردهتر در پلتفرمهای آنلاین متکی هستند؛ صادق خواهد بود.”
به گفته آقای ین آخرین اعداد و ارقام با رکورد ثبت شده در نخستین روزهای اعتراضات ایران مطابقت دارد. VPN موقعیت واقعی کاربران را جعل نموده و مسیر تبادل ترافیک را از طریق سرورهای بینالمللی متعدد خود تغییر میدهد. این موضوع بدان معناست که کاربران مقیم ترکیه و سایر مناطق جهان در عرض چند ثانیه میتوانند موقعیت مکانی خود را بهصورت جعلی تغییر داده و بر کلیه تدابیر سانسور اعمال شده غلبه نمایند.
شرکت Proton VPN در راستای ماموریت بشردوستانه خود اقدام به عرضه VPN نامحدود و رایگان نموده و این ابزار امکان دسترسی آزاد به اینترنت را در اختیار کلیه کاربران قرار میدهد. به گفته آقای ین، Proton VPN متعهد است که برای حفظ دسترسی آزاد افراد به اطلاعات صرفنظر از هویت و موقعیت جغرافیایی آنها تمام تلاش خود را بهکار بگیرد.
ای بابا، ترکیه هم ضد تو خاکی، آقایانی که دولت ترکیه برای ایران مثال میزدند کجان بیان دفاع کنند؟