مطالعه بی‌ام‌و حداقل بُرد مورد نظر رانندگان خودروهای برقی را آشکار می‌کند

خبر اصلی از هلند می‌آید؛ جایی که یک نظرسنجی تازه نشان می‌دهد «برد حرکتی» همچنان مهم‌ترین برگ برنده برای قانع کردن رانندگان شرکتی جهت خرید خودروی برقی است. با اینکه فروش خودروهای الکتریکی گروه BMW رکورد زده، اما در دنیای واقعیِ ۲۰۲۶ هنوز بخش قابل توجهی از مشتریان ناوگان و خودروهای سازمانی، در برابر مهاجرت کامل به EV مردد هستند.

رکورد فروش EV برای BMW، MINI و رولزرویس

گروه BMW در سال ۲۰۲۵ مجموعاً ۴۴۲,۰۷۲ دستگاه خودروی بدون موتور احتراق داخلی (بنزینی/دیزلی) با برندهای BMW، MINI و Rolls-Royce تحویل داده است. سهم خودروهای برقی و مدل‌های بدون احتراق از کل ارسال سالانه به ۱۸ درصد رسیده؛ یعنی تقریباً از هر ۵ خودرو، ۱ خودرو الکتریکی بوده است. این خودروساز لوکس همچنین پیش‌بینی می‌کند تا پایان دهه، حدود نیمی از فروشش به خودروهای فاقد پیشرانه بنزینی یا دیزلی اختصاص یابد.

اما آمارهای درخشان همیشه به معنی تغییر سریع رفتار خریداران نیست؛ مخصوصاً وقتی پای «خودروی شرکتی» و نیازهای روزمره کاری، سفرهای بین‌شهری و زمان‌بندی فشرده وسط باشد.

نتیجه مطالعه BMW در هلند: ۴۰۰ کیلومتر حداقل قابل قبول

BMW برای درک دقیق‌تر نگرانی‌ها، از یک آژانس تحقیق بازار هلندی به نام Kien Onderzoek خواسته تا از ۶۵۵ راننده خودروهای سازمانی نظرسنجی کند. خروجی مطالعه ساده و صریح است: تقریباً همه پاسخ‌دهندگان گفته‌اند برد ۴۰۰ کیلومتر باید حداقلِ قابل قبول برای یک خودروی برقی باشد.

در عین حال، حدود یک‌سوم شرکت‌کنندگان گفته‌اند ترجیح می‌دهند قبل از نیاز به شارژ مجدد، بتوانند ۵۰۰ کیلومتر رانندگی کنند؛ عددی که برای استفاده کاری، جلسات خارج شهر و سفرهای اتوبانی، یک نقطه اطمینان محسوب می‌شود.

چرا برخی هنوز EV نمی‌خرند؟

این مطالعه نشان می‌دهد ۴ نفر از هر ۱۰ راننده شرکتی حاضر نیستند خودروی فعلی‌شان را با یک خودروی برقی جایگزین کنند. دلایل کلیدی هم همان موارد تکرارشونده در بازار خودروهای الکتریکی است:

  • نیاز به شارژهای مکرر در مسیرهای طولانی
  • زمان شارژ طولانی‌تر نسبت به خودروهای بنزینی/دیزلی (ICE)
  • نگرانی از برنامه‌ریزی سفر و دسترسی به شارژر مناسب

حدود ۱۵ درصد از افراد مردد گفته‌اند اگر حق انتخاب داشته باشند، ترجیح می‌دهند نوع پیشرانه را خودشان تعیین کنند. از نگاه این گروه، خودروهای بنزینی و به‌خصوص پلاگین هیبرید (PHEV) گزینه‌هایی «انعطاف‌پذیرتر» هستند؛ چون هم می‌توانند در شهر برقی حرکت کنند و هم در سفرهای بلند، به سوخت فسیلی تکیه داشته باشند.

نکته جالب: محیط‌زیست برای بسیاری اولویت اول نیست

بر خلاف تصور رایج، انگیزه‌های زیست‌محیطی در این نظرسنجی نقش پررنگی نداشته است. کمتر از ۱۰ درصد پاسخ‌دهندگان «طبیعت و محیط‌زیست» را عامل اصلی تصمیم‌گیری معرفی کرده‌اند. همچنین حدود ۷۰ درصد کسانی که گفته‌اند انتخاب بعدی‌شان EV خواهد بود، همین حالا هم خودروی برقی می‌رانند؛ یعنی تجربه مالکیت و عادت‌های استفاده، بیش از شعارهای سبز در تصمیم‌گیری اثر دارد.

در هلند نیز طبق داده‌های همین گزارش، ۴۰ درصد رانندگان شرکتی هم‌اکنون از خودروی برقی استفاده می‌کنند؛ سهمی قابل توجه که نشان می‌دهد بازار ناوگانی در اروپا می‌تواند موتور محرک گذار به الکتریکی‌سازی باشد، البته به شرط پاسخ‌دادن به دغدغه «برد» و «شارژ».

iX3 جدید و جنگ با اضطراب برد؛ ۸۰۵ کیلومتر طبق WLTP

گروه BMW در عمل سعی کرده هم‌زمان چند مسیر را پیش ببرد: ادامه فروش مدل‌های بنزینی و پلاگین هیبرید در کنار توسعه سبد خودروهای تمام‌برقی. یکی از مدل‌هایی که می‌تواند نگرانی از برد را کاهش دهد، iX3 جدید است که برای آن برد ۸۰۵ کیلومتر در استاندارد WLTP اعلام شده؛ عددی که برای یک کراس‌اوور برقی، در سطح بسیار رقابتی قرار می‌گیرد.

از سوی دیگر انتظار می‌رود سدان i3 آینده حتی برد بیشتری ارائه کند، چون بدنه آیرودینامیک‌تر معمولاً مصرف انرژی را در سرعت‌های اتوبانی کاهش می‌دهد. در بازار امروز، بهبود آیرودینامیک، مدیریت حرارتی باتری و سرعت شارژ DC سه ضلع حیاتی برای «کاربردی شدن» خودروهای برقی در ناوگان‌های شرکتی هستند.

دیزل هنوز برای اتوبان پادشاه است

با تمام پیشرفت‌ها، دیزل‌ها همچنان در بحث برد اتوبانی دست بالا را دارند و BMW هم فعلاً آن‌ها را کنار نگذاشته است. از سری ۱ تا سری ۷، موتورهای دیزل چهار و شش سیلندر در بسیاری از نسخه‌ها قابل سفارش‌اند. حتی گفته می‌شود X5 جدید با کد G65 که در ماه‌های آینده معرفی می‌شود و X7 نسل بعدی با کد G67 در سال آینده، در بازار اروپا گزینه‌های دیزلی را حفظ خواهند کرد.

برای راننده‌ای که هر هفته چندین بار مسیرهای بین‌شهری طولانی را طی می‌کند، ترکیب «برد بالا + سوخت‌گیری سریع» هنوز یک مزیت عملیاتی است؛ مزیتی که خودروهای برقی باید با باتری‌های پرظرفیت‌تر و شبکه شارژ سریع گسترده‌تر به آن نزدیک شوند.

در نهایت، پیام این مطالعه روشن است: اگر خودروسازان می‌خواهند بازار خودروهای سازمانی را سریع‌تر به سمت EV ببرند، باید برد واقعی، سرعت شارژ و تجربه استفاده روزمره را در اولویت قرار دهند—حتی بیشتر از اعداد تبلیغاتی و شعارهای محیط‌زیستی.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید