مدتی بود که انتظار داشتیم گوگل در کنفرانس توسعه دهندگان خود نسخه جدید سیستم عاملش را معرفی کند و روز گذشته در این کنفرانس رسما این اتفاق افتاد و با اندروید جدید که M نامیده میشود، آشنا شدیم. با وجود اینکه این نسخه از لحاظ ظاهری تغییرات زیادی را نداشته اما گوگل سعی کرده که عملکرد آن را بهبود دهد.
همان طور که میدانید سال گذشته کمپانی گوگل اندروید لالیپاپ را معرفی کرد که به نسبت تغییرات بسیار زیادی را داشت و ظاهر آن نیز تغییرات گستردهای را به خود دیده و از زبان طراحی جدیدی بهره میبرد اما در اندروید M گوگل تمرکزش بر روی کارایی بوده است و برای مثال عملکرد باتری سیستم عامل را ارتقا داده و قابلیتهای جدیدی را به آن افزوده است. همراه ما باشید تا با تغییرات اصلی اندروید M آشنا شویم.
سرمایه گذاری
یکی از تغییرات اصلی اندروید M نسبت به گذشته تمرکز گوگل بر روی سرمایه گذاری است که تاکنون شاهد چنین اقداماتی در اندروید نبودیم. گوگل تصمیم دارد تا از سرمایههای موجود استفاده نماید و تقریبا راه کمپانیهایی نظیر اپل و بلکبری را در این خصوص ادامه دهد. برای مثال حدود 80 درصد از دستگاههای سازمانی از این نوع سیستم عاملها استفاده میکنند که این میتواند یک سرمایه گذاری خوب برای گوگل باشد. البته کمپانیهایی نظیر سامسونگ نیز چنین اقداماتی را انجام میدهند ولی اکنون گوگل سعی دارد تمام آنها را درون پلتفرم خود قرار دهد.
باتری و عملکرد
در سرزمین اندروید موضوع باتری یک مشکل اساسی است. با وجود اینکه کمپانیهای تولید کننده اسمارت فون و حتی خود گوگل قدمهایی را برای ارتقای عملکرد باتری برداشتهاند اما همچنان بسیاری از کاربران با باتری دستگاه خود مشکل دارند. قرار دادن یک باتری بزرگ درون اسمارت فون باعث میشود که سایز و وزن دستگاه افزایش یابد اما کنترل عملکرد باتری یک گزینه مناسب در این خصوص است که باعث میشود دستگاه میزان مصرف هر اپلیکیشن و تاثیر آن بر پردازنده را کنترل کند و اکنون گوگل در اندروید جدید اقدامات زیادی را انجام داده است که کاربران از طریق آنها میتوانند تجربه بهتری از باتری داشته باشند.
اقداماتی که گوگل در زمینه ارتقای عملکرد باتری انجام داده است شامل موارد زیر است:
- Hotspot 2.0 R1
- اپلیکیشن Standby (حالت عادی)
- Battery historian V2
- بلوتوث کم مصرف در حین جستجو
- Doze (طول عمر دو برابری باتری در حالت Standby)
- بهبود عملکرد طرح بندی متن
- بهبود عملکرد کیت رابط کاربری
- بهبود میزان مصرف انرژی در حین اسکن وای فای
قابلیتهای جدید
همیشه با معرفی یک نسخه جدید از سیستم عاملها، شاهد قابلیتهای جدیدی در آنها هستیم که اندروید M نیز در این میان مستثنی نیست. قابلیتهای جدیدی به این نسخه افزوده شده است که از این میان میتوان به اندروید Pay، گوگل Now on Tab و تهیه فایل پشتیبان خودکار اشاره کرد. از سایر قابلیتهای اندروید جدید میتوان حافظه قابل انعطاف، سرویس صوتی، USB Type C، اشتراک گذاری مستقیم، پشتیبانی از سنسور اثر انگشت، پشتیبانی از قلم استایلوس، پشتیبانی از MIDI و وای فای Hotspot پورتابل 5 گیگاهرتزی را ذکر نمود.
بهبود رابط کاربری
اندروید لالیپاپ بزرگترین تغییرات از لحاظ رابط کاربری را تاکنون در بین نسخههای اندروید تجربه کرده بود و با وجود اینکه اکنون در نسخه جدید شاهد تغییرات وسیع این چنینی نیستیم اما گوگل رابط کاربری سیستم عامل خود را نیز سعی کرده که بهبود دهد. برای مثال باگهای بسیار زیادی رفع شدهاند و سیستم پایداری بیشتری دارد و البته تغییرات جزیی را نیز نظیر کنترل پنل صدا و پشتیبانی از کتابخانههای متریال دیراین در این نسخه شاهد هستیم.
انتخاب آسان کلمات، انتخاب لینک مناسب (استفاده از اپلیکیشنهای مختلف برای انتخاب خودکار لینکها)، ساده شدن تنظیمات حجم صدا، بهبود چینش متون، مشاهده مشخصات و تنظیمات اپلیکیشنها، لیست الفبایی اپلیکیشنها و امکان جستجو در آنها، ترکیب تنظیمات گوگل و دستگاه و قابلیت Undo و Redo در میانبر کیبورد ویژگیهایی هستند که اندروید M در خود جای داده است.
بهبودهای زیر پوستی
گوگل در کنار بهبودهایی که در رابط کاربری اندروید M اعمال کرده است، بهبودهایی را نیز تقدیم این سیستم عامل کرده که شاید چندان مشهود نباشد اما مهم هستند. برای مثال میتوان به بلوتوث SAP (قابلیتی که به خودرو امکان میدهد از طریق بلوتوث تماس بگیرد و…)، شخصی سازی مروگر کروم، تنظیمات سریع در خصوص قابلیت “مزاحم نشوید”، بهبود قابلیت تشخیص چهره، پیشنهاد دهنده اپلیکیشن در گوگل Now و پشتیبانی از هفت زبان جدید از سایر قابلیتهای این سیتسم عامل هستند.
توسعه دهندگان
گوگل سعی کرده است که در اندروید M توسعه اپلیکیشنها را سادهتر سازد و این خبر بدون شک برای توسعه دهندگان بسیار خوش آیند خواهد بود. با کمک این قابلیت توسعه دهندگان سریعتر میتوانند قابلیتهای مورد نیاز را در اپلیکیشن خود قرار دهد و این کار نیز آسانتر از گذشته انجام خواهد شد.
از بهبودهایی که گوگل در بخش توسعه دهندگان اعمال کرده است، میتوان به اعمال بهبود در systrace، کیت UI،Contexyual assist framework، مجوزهای جدید و پشتیبانی از اتصال به کتابخانهها اشاره کرد.
همان طور که مشاهده کردید گوگل در اندروید M بیشتر بر روی عملکرد دستگاه توجه داشته و چندان تغییراتی را در ظاهر آن اعمال نکرده است. نظر شما در خصوص اندروید M چیست؟