برترین سیستم‌‌های آموزشی دنیا متعلق به کدام کشورهاست؟

آموزش از مهم‌ترین عوامل پیشرفت بشر در جوامع و زمان‌های مختلف بوده است. با این وجود و در عصر حاضر که سرعت پیشرفت بشر در علوم مختلف بی‌سابقه است، هنوز هم در تمام دنیا آموزش به صورت برابر و با کیفیت مطلوب وجود ندارد.

اما بهترین سیستم‌های آموزشی متعلق به کدام کشورهاست؟

United-Globe

گروهی به نام Pearson با همکاری یونیسف به ارزیابی نظام آموزشی در کشورهای مختلف پرداخته که در آن معیارهای مختلفی در نظر گرفته شده است:

  • سطح دسترسی مردم کشور به دانش پایه
  • وضعیت آموزش در مدارس ابتدایی
  • وضعیت مدارس راهنمایی و دبیرستان
  • سطح و شرایط تحصیل زنان و دختران در جامعه
  • میزان بودجه اختصاص یافته به آموزش
  • میزان  درآمد ناخالص داخلی (درآمد سالانه کشور تقسیم بر تعداد افراد کشور)

در این رده بندی سعی شده کشورهای مختلف در مقایسه با پیشرفت سیستم آموزشی خود دسته بندی شوند.

شاید بسیاری از شما با خود فکر کنید بهترین سیستم آموزشی مربوط به کشور آمریکا یا یکی از کشورهای غربی است. اما اشتباه حدس زدید، برخلاف تصور اغلب مردم و در کمال تعجب برترین سیستم‌های آموزشی مربوط به آسیا به خصوص شرق آسیاست!

در این کشورها هوش و استعداد موروثی کنار گذاشته شده و آموزش برای همه به صورت یکسان و با هدف گذاری و خروجی مشخص، در نظر گرفته شده و در فرهنگ آموزشی این کشورها مسئولیت پذیری ملاک اصلی به شمار می‌آید. عامل مهم‌تر دیگر، هوشمند سازی مدارس است، به عنوان مثال کشور سنگاپور در این زمینه به یک مدل موفق برای سایر کشورها تبدیل شده است. البته در این لیست کشورهای اروپایی به خصوص حوزه اسکاندیناوی هم حضور دارند که به طور سنتی اهل کار و تلاش هستند، ولی نسبت به نظر سنجی مشابه در سال ۲۰۱۲ افت داشته‌اند، به طوری که فنلاند از بهترین نطام آموزشی به رتبه پنجم نزول کرده است.

اما رتبه بندی کشورهای پیشرو در نظام آموزشی:

۱. کره جنوبیkr

در کره به آموزش همراه با مشاهده و تجربه اهمیت داده می‌شود. مدارس هفت روز هفته دایر هستند و دانش آموزان در سال حدود یک ماه و نیم تعطیلی دارند که سه هفته آن برای تابستان است. بودجه آموزشی این کشور ۱۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار است.نرخ سواد برابر با ۹۷.۹ درصد است. در کره آموزش زبان‌های خارجی به عهده‌ معلمانی از همان کشور یا به عبارتی Native است، به همین دلیل مردم کره زبان انگلیسی را از فرانسوی‌ها بهتر صحبت می‌کنند و عمدتا در آزمون تافل نمرات بالایی را بدست می‌آورند. همچنین در کره هم کنکور وجود دارد! میزان تولید ناخالص داخلی برای هر فرد حدود ۳۴۷۹۵ دلار است. به دست آوردن رتبه اول به خاطر فشار بسیار روی دانش آموزان است که متاسفانه به آن توجهی نشده، در این کشور پس از مدارس معمولی دانش آموزان با اصرار والدین به مدارس شبانه هم می‌روند.

۲. ژاپنJapan-flag-wallpaper-12

رقابت بین ژاپن و کره همیشه تنگاتنگ بوده اما در ژاپن به دانش آموزان وقت استراحت بیشتری داده می‌شود. آموزش با تجربه و فناوری ادغام شده و باعث ایجاد تفکری خلاق در بین آنان می‌شود. در این کشور مادران عمده مسئولیت درس فرزندان را بر عهده دارند، اگر کودک به هر دلیلی به مدرسه نرفت، مادر به جای او می‌تواند در کلاس درس حاضر شود و عملکرد کودک باعث افتخار یا خجالت مادر است. وجود تعامل بین معلم و دانش آموزان بسیار مهم است. آموزش برای همه در یک سطح است و بهره هوشی عامل برتری کسی بر دیگری نیست. تولید ناخالص داخلی برابر ۵.۹۶ تریلیون دلار است.

۳. سنگاپورsingapore

تمرکز ویژه بر آموزش پایه و هوشمندسازی سیستم آموزشی دلیلی است که این کشور را در رتبه سوم جای می‌دهد. تولید ناخالص داخلی این کشور به ازای هر فرد برابر ۶۴۵۸۴ دلار است.

۴. هنگ کنگHongKongFlagImage1

نظام آموزشی هنگ کنگ مانند آموزش در بریتانیا اداره می‌شود. پیشرفت در یادگیری و رسیدن به مدارج تحصیلی بالا، به دست آوردن شغل مناسب را تضمین می‌کند. بنا بر تجاری بودن این منطقه، سه زبان انگلیسی، چینی و ژاپنی به دانش آموزان تدریس می‌شود. نرخ سواد در این کشور ۹۴.۶ درصد است و بودجه آموزشی مختص به هر فرد ۳۹۴۲۰ دلار است. میزان تولید ناخالص داخلی برابر ۴۰۴.۸۹۲ میلیارد دلار است.

۵. فنلاندFINL0001

کشوری پیشتاز که این روزها جای خود را به آسیایی‌ها داده، به عقیده بسیاری هنوز بهترین سیستم در دنیا را دارد. کوتاه‌ترین ساعت آموزش متعلق به این کشور است، با این وجود بیشترین بازدهی را هم دارد. در این کشور هیچ امتحانی وجود ندارد و صرفا در پایان دبیرستان یک آزمون جامع برگزار می‌شود. معلمان در دوره ابتدایی تا سال ششم ثابت هستند و آموزش با تفریح و تجربه و اکتشاف همراه است. آموزش برای همه رایگان است و بودجه آموزشی حدود ۱۱.۱ میلیارد دلار است، زیرا این کشور آموزش و پرورش را نه هزینه، بلکه سرمایه گذاری بلند مدت می‌داند. بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس، فنلاند را به عنوان الگو انتخاب کرده‌اند و فنلاندی‌ها هم معتقدند برای داشتن جهانی بهتر باید تجربیات خود را در اختیار دیگران بگذارند. جایگاه معلم در بالاترین سطح، یعنی هم شان با پزشک و وکیل است. تولید ناخالص داخلی برای هر نفر ۳۶۳۹۵ دلار است.

۶. بریتانیاFlag of the week United Kingdom

با وجود فساد در سیستم آموزشی بریتانیا، دولت‌مردان سعی دارند تا با سامان‌دهی آن جایگاه خود را حفظ کنند. آموزش در هر ۴ منطقه انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند به صورت جداگانه اما تحت نظر حکومت مرکزی اداره می‌شود. در کل سیستم اسکاتلند از سایر مناطق بهتر است. تولید ناخالص داخلی به ازای هر فرد ۳۸۷۱۱ دلار است.

۷. کاناداcanada

فارغ التحصیلان دانشگاهی این کشور، بیشترین در میان کشورهاست. تحصیل تا ۱۸ سالگی اجباری است. اولویت بر سرمایه گذاری در آموزش ابتدایی است و نرخ سواد هم ۹۹ درصد است. یادگیری زبان‌های انگلیسی و فرانسوی اجباری است. تولید ناخالص داخلی برای هر فرد ۴۴۶۵۶ دلار کاناداست.

۸. هلندFlag_of_the_Netherlands

به دلیل توجه کمتر به مدیریت آموزشی، هلند در رتبه ۸ قرار گرفته است. تولید ناخالص داخلی ۴۲۵۸۶ دلار برای هر فرد است.

۹. جمهوری ایرلندIrelandFlagImage

آموزش در همه سطوح، از ابتدایی تا دانشگاه کاملا رایگان است. تنها ورودی‌های کشورهای حوزه یورو باید شهریه پرداخت کنند. میزان سواد مردم این کشور ۹۹ درصد است. دولت این کشور سالانه حدود ۸.۷۵۹ میلیارد یورو صرف آموزش می‌کند.

۱۰.لهستانNational_Flag_of_Poland

هدایت تجارت این کشور با نظارت وزارت آموزش و پرورش است. توجه عالی به آموزش ابتدایی و متوسطه باعث شد تا این کشور نسبت به سال ۲۰۱۲، چهار رتبه صعود کند. تولید ناخالص به ازای هر نفر ۲۱۱۱۸ دلار است.

سایر کشورهای این لیست شامل:

11 to 20

۱۱. دانمارک

۱۲. آلمان

۱۳. روسیه

۱۴. آمریکا

۱۵. استرالیا

۱۶. نیوزلند

۱۷. رژیم صهیونیستی

۱۸. بلژیک

۱۹. جمهوری چک

۲۰. سوییس

در بین کشورهای ۱۱ تا ۲۰ هم نکات قابل توجهی وجود دارد:

  • نرخ سواد در روسیه ۱۰۰ درصد است و ۵۴ درصد کارگران آن تحصیلات دانشگاهی دارند که در سطح جهان اول است.
  • در آمریکا ۸۵ درصد دانش آموزان موفق به اخذ دیپلم دبیرستان می‌شوند  اما تنها ۳۰ درصد آن‌ها  وارد دانشگاه می‌شوند.
  • در اسرائیل نرخ سواد ۱۰۰ درصد است  و از نظر سواد دانشگاهی مردم، رتبه دوم را دارد.
  • در المان دبیرستان به ۴ دوره تقسیم می‌شود. مدرسه‌ای برای پزشکی  و کارهای تجاری، مدرسه عالی هنر، کارهای فنی و دانشگاه فعالیت‌های آموزشی.

در تمامی این کشورها، کلاس دانش آموز محور است و معلم نقش راهنما و همراه دانش آموز در امر یادگیری را دارد. به عبارت دیگر، امر آموزش دو طرفه است و معلم هم به همراه دانش آموزان مطلب جدید یاد می‌گیرد. کشورهای در حال توسعه مانند برزیل، مکزیک، مالزی، اندونزی و… در میانه این لیست و در ریف حدود ۴۰ به بعد قرار می‌گیرند.

35 در مورد “برترین سیستم‌‌های آموزشی دنیا متعلق به کدام کشورهاست؟”

  1. تا وقتی این فکر غلط رو توی ذهن ما باشه که لازم نیست برای آموزش هزینه کرد وضعیت درست نمیشه برای لباس هزینه میکنیم برای غذا برای سفر وبرای تفریح و برای….. هزینه میکنیم ولی برای مغز های بچه هامون هزینه نمی‌کنیم توقع داریم درست بشه فکر نمیکنم بشه

  2. سلام.
    من یه دانش آموز تیزهوشان کلاس هشتم هستم.
    به قدری که درس داریم دارم روانی میشم.
    به خدا تو خارج بچه ها عاشق درس خوندند و اینقدر بهشون خوب و عملی درس میدند که آدم عاشق مدرسه میشه.
    ایران رتبه ۵۷ را داره در آموزش و واقعا متاسفم برای ایران.
    آخرش مثل خر اینقدر میخونم و موقع کنکور ۴ تا اسکل روانی سهمیه دار رتبه برتر میشند.
    خدا خیرتون نده.
    سرم شبا درد میگیره.
    روزی ۱۰ ساعت برای هشتمی????
    شالا ایرانی نبودم.
    من عاشق ایرانم ولی…

    9
    30
  3. باسلام من خودم یه نوجوان 16 ساله هستم ببینید ایران به عنوان یه کشور از نظر آموزشی میتونم بگم بهت درس های سطح دبیرستان خیلی بالاست البته میگویند در نظام آموزشی جدید یعنی دهم یازدهم دوازدهم حجم کتاب ها کم شده حالا اینو کار ندارم تو کشور کانادا می دونید چرا رتبه های برتره؟ به خاطر اینکه اون علم رو همراه عمل می آموزند متاسفانه ایران فقط یک سری مطالب کلیشه بار و حفظی را دارد و اصن مهارتی رو به دانش آموزان یاد نمی ده دانش صرفا کافی نیست مثلا ببینید در زنگ های شیمی شما و من فقط یک سری مطالب حفظی خوندیم و من می خونم الان ولی مثلا در کتاب شیمی کانادا بیشتر نصف کتاب آزمایش هست که باید انجام بدن و نمره عملی دارن البتع ما کتاب آزمایشگاه داریم ولی اصن تقریبا میتونم بگم بیش از نیمی از مدارس اصن جدی نمی گیرن تا موقعی که کنکور هست تا موقعی صرفا فقط مطالب کلیشه بار و تؤری بار باشه به هیچا نمیرسیم اینو لطفا مسولیین زحمت کش بدونن ریشه از آموزشه اگه میخوایم موفق شیم باید آموزش اصلاح بشه !

    6
    80
    1. تیکه اول صحبتت که گفتی سطح درس های ایران خیلی بالاست به هیچ وجه اینطور نیست اتفاقا سطح درس ها خیلی کمه منتهای مراتب چون روش تدریس قدیمی و مطابق با متد روز دنیا نیست یادگیری هم سخت تر میشه اینه که شما فکر می‌کنید سطح کتاباتون بالاست

  4. بدبختی ایران همین بس که جنابعالی به آدم و آموز میگی عادم و عاموز!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :((

    4
    26
  5. اصن ما واقعا تا ۱۸ سال اول عمرمون داریم درس میخونیم فقط،
    اصن هیچی از زندگی کردن نمیفهمیم…

    5
    50
  6. اصن یه نکته مهم تر از همه این ها،
    چرا دانش عاموز باید درسی رو بخونه ک بهش علاقه نداره مثلا؟!
    مثلا یکی به من بگه دین و زندگی یا انشا چ بدرد من میخوره خب؟
    وقتی تمام وقتمون ازین کلاس ب اون کلاس هدر میره،
    وقتی تایممون تو مدرسه هدر میره،چ انتظاری میتونیم داشته باشیم…
    این همه فشرده بهمون درس میدن…
    اصن سطح دیپلم ایران میدونید چقد از کشورای دیگه بالاتره؟!
    همه چیزو میخوان بچپونن تو درسای دبیرستان…
    حداقل تو مدرسه هم بهمون قشنگ درس نمیدن…
    مثلا یکی خودش عازمون تیزهوشان نداده،باید تو این مدرسه ها حروم بشه؟!
    بعدشم موقع کنکور یه عده عادم بی سواد با سهمیه پا شن برن هر رشته ای دوست داشتن بخونن؟!!
    میدونن اصن چقد استرس کنکور و این امتحان و اون امتحان ب عادم فشار میاره اذیتمون میکنه؟!
    تمام صورت عادم از استرس جوش میزنه موقع امتحانا…????
    چ گناهی کردیم تو ایران متولد شدیم؟!????????????????

    20
    67
    1. درود بر شما، یکی از اشکالات آموزش ما اینه که آموزش خواندن و نوشتن هم حتی به درستی صورت نمیگیره، دوست عزیز لطفا ناراحت نشید، ولی شخص شما دست کم ده تا غلط در این متن کوتاه دارید که به هر حال، شاید مقصر نباشید و ماحصل همین نظام آموزشی عجیب هستید.

      3
      25
  7. وقتی من دبیر فنی مجبور میکنن درسی تدریس کنم که رشته من نیست فقط بخاطراینکه دبیر اون رشته استخدام نمیکنند…وقتی منو مجبور میکنن که نمرات بالا بدم که سطح نمودار بره بالا….وقتی در رشته خودم الکترونیک کمترین وسایل لازم بخاطر نبود بودجه خریداری نمیکنن… وقتی خودم درس میدم و خودم هم امتحان میگیرم….وقتی نصف واحدهای دانش آموزان غیرمرتبط با رشته تحصیلی اونها هست…وقتی درآمد خود معلم کفاف زندگی اونو نمیده . وقتیکه…… هیچی!منم مجبورم جمله معروف همه ایرانی ها بگم.” انشاالله درست میشه”م

    1
    46
  8. سلام
    بنده استاد دانشگاه حقوقم،
    ب جرات میخوام بگم ک روز به روز سیستم آموزشی ما مخصوصا دانشگاه های پیام نور رو به خرابی قدم بر میذاره…. خدا واسه سیاست نسازه ک عین تا عنکبوت دور و اطراف همه چی رو گرفته و همه چی دو تحت الشعاع خودش درآورده…. پیام نور و آزاد دارن با هم رقابت میکنن توی جذب دانشجو… و ضرر ش رو دانشجوهای بدبخت متحمل میشن، چرا ک هر کدام ب همه راهی متوسل میشن ک دانشجو از دانشگاه خوش ببره.. ما رو مجبور میکنن ک میان ترم دانشجوها رو کامل بدیم حتی اگه هیچوقت نسر کلاس و نه سر امتحان میان ترم دیده باشیم اونا رو…. بعد نتیجتا ی مشت تحصیلکرده های بی سواد و تنبل و پر مدعی و پر توقع و پررو تحویل جامعه داده میشه. بلا نسبت دوستان
    ما چ طور درس میخوندیم و اینا چطور….. وای بحال نسل های آینده…

    4
    38
  9. سلام دوستان
    لازم دونستم بگم که اگه مشکلی در نظام ما هست که قطعا هم هست پس این رسالت بر دوش ماست تا اون رو حل کنیم و آینده خوبی رو برای فرزندانمون به جای بذاریم . هر کدوم از من که یه آجر درست بزاریم این امارت به زودی درست خواهد شد.
    شاد باشید

    10
    21
    1. سیستم آموزش فعلی الان چه تو جهان چه داخل ایران به این صورت شده که یادگیری برعهده خود دانش،آموز هست
      و معلم نقش راهنما رو دارد فقط در یک پروسه آموزشی
      حالا این وسط چه اتفاقی میوفته؟ هیچی تمام پیچیدگی و مشکلات آموزشی میوفته رو دوش بچه هامون و ماهم به اون صورت کاری نمیتونیم بکنیم .تازه روش تدریس داخل ایران تازه یعنی خوب و اصلاح شده مثلا روش تدریس ریاضیات حل مساله ای شده زمان ما که حفظی کردنی بود!!!

  10. در همه این کشورها ایده مدارس برتر و خاص یا مدارس تیزهوشان و… خیلی وقته منسوخ شده. از نظر اونا همه دانش اموزان تیزهوشن ولی در علوم مختلف. تو ایران هرکی ریاضی و علومش خوب باشه بش میگن تیزهوش و باید تو مدارس خاص درس بخونه. هرکی مثلا جغرافیاش خوب باشه ریاضیش خوب نباشه بش میگن متوسط. تقسیم بندیه دانش اموزان به دوسته تیزهوش و عادی این اصله نژاد پرستیه!

    3
    72
    1. دقیقا تمام بچه ها باید حق انتخاب داشته باشند باید به شکل مساوی از حق تحصیلی و آموزشی برخوردار باشند
      تو کشور ما هنوز روستاهایی وجود داره که معلم از پایه اول تا ششم رو داره داخل یه کلاس اداره میکنه این دیگه ته فاجعس

  11. من یه دانشجو معلم هستم، والا تو دانشگاه هیچ چیز به درد بوخوری به ما یاد نمیدن که بخوایم یاد دانش آموزا بدیم،،، آخه چطور باید انتظار داشته باشیم که بین رتبه های برتر دنیا قرار بگیریم?
    ایشالا که یه روز سیستم آموزشیمون درست بشه

    6
    59
      1. واقعا فکر کردی تو ایران معلم تا چقد دستش بازه که یک روش تدریس غلط رو اصلاح کنه؟ اصلا بهایی به معلما داده میشه؟ بهترین معلم اونیکه که بهترین دانش آموز باشه تو زمان تحصیل
        معلمای ما هم تو همین سیستم ضعیف رشد کردند و شدن معلم

    1. من خودم به عنوان یک معلم ابتدایی سیستم آموزشی ژاپن رو می‌پسندم تلفیقی از تکنولوژی و روش های تدریس روز دنیا

  12. دیدگاه:هه نظام آموزشی کجا بود بابا.من با اجبار دارم رشته ای رو میخونم که هیچ علاقه ای بهش ندارم. چون اون چیزی که میخاستم جزو اولویت های دروسم نبود. حالا باید تا اخر عمرم چیزیو بخونم و جایی کار کنم که مجبورم!

    3
    29
  13. بدبختانه سیستم آموزشی ایران افتضاحه. هیچ کس سواد رشته ای که توش تحصیل کرده رو نداره؛ اکثر پزشکهامون بیسواد هستن، اکثر مهندسهامون سواد فنی درست و حسابی ندارن، اکثر فارغ التحصلان رشته های زبانهای مختلف در دانشگاهای کشور نمیتونن به اون زبان صحبت کنن… و این داستان در مورد اکثر فارغ التحصیلان همه رشته های دانشگاهی صدق میکنه. اکثر مردم ایران تحصیلکرده های بیسواد هستن. و یکی از دلایل بیسوادی مردم کشورمون این هست که ما ایرانیها علاوه بر اینکه سیستم آموزشی ضعیفی داریم خودمون هم اهل مطالعه نیستیم تا سوادمون رو بالا ببریم

    8
    58
  14. رژیم سهیونستی تو این لیست هست و لی ایران نه.
    ایران بیغه کلا تو اینجور چیزی از اخر اوله!!!!!!!!!!!!!!

    19
    25
  15. ایران بدون شک رتبه منحصر بفرد 150 را دارد الان به دانش اموزان سر امتحان میگن کتابارو باز کنید وبنویسید تا امار قبولی مدرسه بره بالا و اینا ترفیع بگیرن

    11
    50
    1. از لحاظ تولید علم به طور رسمی رتبه ۱۷ هستیم و در یه تحقیق دیگه که البته رسمی نبود، بین ۸۰ کشور بود مقام ۵۳ رو گرفتیم.

      15
      14

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
TCH