با ظهور اینترنت و گسترش آن، پدیدههای جدیدی به سبک زندگی ما وارد شدهاند. به کمک اینترنت ارتباطات سادهتر شده و بدون رفتوآمد میتوان بسیاری از امور را انجام داد. یکی از اموری که با فراگیری اینترنت سبک تازهای به خود گرفته، خرید است. شاید در گذشته برای خرید وسایل مختلف مجبور بودیم فروشگاههای مختلف در سطح شهر را جستوجو کنیم و حتی به شهرهای دیگری برویم اما اکنون به کمک اینترنت و فروشگاههای اینترنتی بهراحتی میتوان تمام وسایل موردنیاز خود را حتی باقیمت مناسبتر تنها با یک کلیک و در خانه و یا محل کار خریداری کرد.
خرید اینترنتی در ابتدا در آمریکا، چین و برخی از کشورهای اروپایی آغاز به کار کرد اما اکنون در بسیار از کشورها فروشگاههای اینترنتی مختلفی راهاندازی شده است که در این میان فروشگاههای اینترنتی همچون آمازون، ایبی و علیبابا و…به شهرت جهانی دستیافتهاند. در کشورمان نیز همانند سایر کشورها با گسترش اینترنت و افزایش سرعت و سهولت دستیابی به آن، وبسایتهای اینترنتی بسیاری راهاندازی شده که در میان آنها فروشگاههای اینترنتی فراوانی وجود دارند. فروشگاه اینترنتی دیجیکالا مشهورترین وبسایتی است که کاربران ایرانی از آن بیشتر از سایرین خرید میکنند و وبسایتهای مشهور خارجی نیز در حال حاضر اجازه و امکان فعالیت در ایران را ندارند.
خرید اینترنتی امروزه در کشورهای پیشرفته به بخشی از سبک زندگی و فرهنگ عمومی مردم تبدیل شده است؛ اما در کشورمان چطور؟!
آمارها چه میگویند؟
آمارهای رسمی منتشرشده خبر از رشد ۶۰ درصدی خرید اینترنتی در ایران طی چند سال گذشته دارد، اکثر خریداران فروشگاههای اینترنتی در ایران جوانان هستند و آمارهای غیررسمی نشان میدهد که مردان بیش از زنان از فروشگاههای اینترنتی خرید میکنند!
نکته جالب توجه آن است که طبق آمار منتشرشده از جانب انجمن صنفی کسبوکار اینترنتی ایران، فروشگاههای اینترنتی دارای نماد اعتماد الکترونیک از مرز ۹ هزار فروشگاه فراتر رفته است! هرچند گرایش کاربران ایرانی به خرید از فروشگاههای اینترنتی کمکم در حال افزایش است اما طبق آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، از هر ۵ فروشگاه اینترنتی ۳ مورد از آنها شکست میخورد (!) که این مسئله نشاندهنده این موضوع است که عموم مردم به خرید اینترنتی گرایش نداشته و هم چنان خرید از فروشگاههای سطح شهر بهصورت سنتی را به خرید از فروشگاههای اینترنتی ترجیح میدهند.
چرا عموم مردم به خرید اینترنتی گرایش ندارند؟
نیازی به آمار و ارقام نیست، نگاهی به اطراف خود بیاندازید چند درصد از اطرافیان دور و نزدیک شما اکثر اقلام موردنیاز خود را بهصورت اینترنتی خریداری میکنند؟ مسلما افراد کمی در ذهنتان هستند که آنها نیز معدود خریدهایی از فروشگاههای اینترنتی دارند؛ اما چرا باوجود فروشگاههای پرقدرت ایرانی همچنان عموم افراد خرید سنتی را به خرید اینترنتی ترجیح میدهند؟
سیستم توزیع نامناسب
هرچند برخی از فروشگاههای اینترنتی مشهور همچون دیجیکالا توانستهاند تا حدودی مشکلات مربوط به توزیع کالاها در سراسر ایران را حل کنند اما این حکایت برای اکثر فروشگاههای اینترنتی همچنان باقی است. بسیاری از فروشگاههای اینترنتی از پست یا مؤسسات خصوصی برای ارسال کالاهای خود بهره میبرند، سیستمهای توزیعی که به دلیل هزینههای گران خود، خرید بهصرفهای را به ارمغان نمیآورند. فرض کنید کالایی با تخفیف مناسب برای خرید انتخاب کردهاید، اما باید مبلغی بیشتر از تخفیف را صرف هزینه ارسال کنید که چندان خوشایند نیست. درحالیکه در بسیاری از فروشگاههای مشهور اینترنتی در جهان هزینه ارسال رایگان بوده و خرید اینترنتی صرفه اقتصادی بالایی دارد.
قیمت محصولات
یکی از عوامل بسیار مهمی که میتواند کاربران را به خریدهای اینترنتی ترغیب کند قیمت کالاهاست. درحالیکه فروشگاههای اینترنتی مشهور دنیا در زمینه قیمت و خدمات متنوع با یکدیگر به رقابت میپردازند، فروشگاههای اینترنتی ایرانی نتوانستهاند آنطور که بایدوشاید محصولات را با قیمت مناسب و بهصرفه به مشتریان خود عرضه کنند و معدود فروشگاههای اینترنتی ایرانی وجود دارند که قیمت کالاهای موجود در آنها نسبت به بازار و فروشگاههای سطح شهر مناسبتر است.
خرید اینترنتی در ایران در حال آزمونوخطاست و تا تبدیلشدن به فرهنگ راه درازی را در پیش دارد. راهی که عموم مردم را به خرید از طریق فروشگاههای اینترنتی ترغیب کند.
نظر شما درباره خرید اینترنتی در ایران چیست؟ چگونه میتوان خرید اینترنتی را به یک فرهنگ میان عموم مردم تبدیل کرد؟
چنانچه فروشگاههای معتبر سطح شهر، در فضای مجازی فعال شوند، خریدها با اطمینان انجام خواهد شد و به این ترتیب مردم علاقه مند به خرید اینترنتی شده و هزینه ها کاهش میباید و این اتفاق تاثیر در جنبه های مختلفی از جمله فرهنگ سازی خریداینترنتی، صرفه جویی در وقت و هزینه، خدمات بهتر، کم شدن ترافیک و … خواهد داشت.
همینطوری که شاهد پیشرفت تکنولوژی و تغییر سبک زندگی در دنیا هستیم باید قبول کرد که ایران نیز از این پیشرفت مستثنی نیست…
با توجه به این موضوع باید گفت همانطور که سوپرمارکت ها جای خود را به فروشگاههای هایپر میدهند بدون شک خرید اینترنتی در ایران نیز بسرعت جا میافته…
بهترین راه برای جا افتادن این موضوع زیاد شدن فروشگاه های اینترنتی معتبر با محصولات باکیفیت و قیمت مناسب میباشد… ازجمله شرکت های بازاریابی شبکه ای
خرید ایننرنتی جایگاه خودش رو داره تو زندگی امروزی
ولی هیچ وقت نمیتونه جای خرید حضوری رو بگیره
معمولا به خاطر امنیت کمتر کسی خرید اینترنتی انجام میده
دیجی کالا بعضی کالاهاش صد هزار تومن گرون میده! حتی موقع شگفت انگیز…
با سلام
به نظر من روند رشد خرید اینترنتی بصورت تساعدی درحال افزایش هست. مواردی که موجب بدبینی مردم جهت این نوع خرید هست متنوعه مثل خبر های گاه و بی گاه درباره کلاه برداری و یا قیمت های بالاتر از بازار و همچنین عدم اطمینان از اصل بودن کالا.
از این موارد که بگذریم هزینه ارسال کالا و همچنین مدت زمان تحویل خرید ها موجب بی میلی اون دسته از افرادی میشه که قصد خرید اینترنتی رو دارن.
من به شخصه از سایت های زیادی خرید کردم مثل دیجی کالا، بامیلو، چاره، آدینه بوک و … ولی فقط موقعی که اجناس مورد نظرم تخفیف ویژه داشتن چرا که در غیر اینصورت اصلا مقرون به صرفه نمیشدن.
البته آینده ی روشنی برای این نوع خرید میشه ترسیم کرد و تبدیل شدن اون به فرهنگ با این سرعت پیشرفت تکنولوژی( از جمله اسمارت فون و اپ های مرتبط) از نظر زمانی خیلی دور از دسترس نیست
ضعف در ارائه خدمات در این حوزه وجود دارد، و این نیاز به زمان برای رفع آن و فرهنگ سازی شدن آن دارد.
من خیلی وقته دارم از خرید اینترنتی استفاده می کنم. نمیشه گفت که هنوز به فرهنگ تبدیل شده. چون خیلی از مردم هنوز میترسن از خرید های اینترنتی. حالا به دلیل کلاه برداری هست یا ترس از لو رفتن اطلاعات کارت های بانکی نمی دونم. ولی خب باید تو رسانه ها فرهنگ سازی بشه. اینجوری تو خیلی از موارد از جمله زمان و خیلی چیزای دیگه صرفه جویی میشه. امیدوارم این اتفاق به مرور بیوفته. البته باید کیفیت اجناس اینترنتی هم بالا بره
Albate khili az sita namishe etemad kard albate digi kala sait khobi hast vali agar hazine ersal rayegan bod khili behtar bod. basarfe tar az ravesh sonati
به نظرم هنوز بین مردم جا نیوفتاده
و بخاطر کلاهبردای هایی که اتفاق میوفته
اکثر مردم به فروشگاه های اینترنتی اعتماد ندارن و قیمت های فروشگاه ها هم عمدتا گرون تر از بازار هستن و اگ قرار باشه گرون تر باشه خب خرید حضوری قطعا بهتر از اینترنتی هست و اینها ایراداتی هستند که باید رفع بشن
منم موافقم بخاطر سایت های زیاد نا معتبر ، بغیر از دو سه تا سایت بیشتر نمیشه ریسک کرد