اپلیکیشن پیام رسان گپ از جمله پیام رسانهای داخلی است که با دارا بودن حدود 3 میلیون کاربر توانسته رقیب قابل قبولی برای تلگرام باشد. به سراغ مدیر روابط عمومی این پیام رسان رفتیم و از ماجرای شکل گیری گپ تا تسهیلات 5 میلیارد تومانی معروف صحبت کردیم که خواندن این مصاحبه برای شما خالی از لطف نخواهد بود.
آیتیرسان: جناب آقای کیانی ممنون از اینکه برای مصاحبه با ما و صحبت با مخاطبین ما وقت گذاشتید، لطفا کمی درباه پیام رسان گپ، از سابقه تشکیل و راه اندازی تا روند امروز توضیح بدهید.
ما در سال 90 کارهای اولیه مربوط به پیام رسان گپ را شروع کردیم و سال 95 توانستیم به صورت عمومی این اپلیکیشن را رونمایی کنیم و در اختیار کاربران ایرانی قرار بدهیم. در حال حاضر با کاربرانی در حدود 3 میلیون نفر و امکانات مختلفی که قطعا با آن آشنایی دارید، در خدمت کاربران و شما هستیم.
آیتیرسان: معمولا پیام رسانها همانطور که میدانید به یک ارگان و نهاد خاص وابسته هستند که به طور مثال میتوان به پیام رسان سروش اشاره کرد که وابسته به صدا و سیماست، شما به کدام ارگان وابستهاید؟
ما یک شرکت کاملا خصوصی هستیم که توانستیم با استفاده از نیروی متخصص خودمان و همچنین برنامه ریزی و سرمایه گذاری شخصی به این مرحله برسیم. برخلاف دیگر رقبا به هیچ ارگان حاکمیتی متصل نیستیم و هیچ حمایتی از سوی این نهادها برای راه اندازی گپ صورت نگرفته است. شرکت فناوری اطلاعات توسعه سامان تولید کننده این پیام رسان است و در مشهد فعالیت خودمان را آغاز کردیم و توانستیم از شهری غیر از تهران آغاز به کار کنیم.
آیتیرسان: اصولا بنده و بسیاری از مخاطبین با امکانات این پیام رسان آشنا هستند و بررسی کاملی روی آن داشتیم. لطفا شما به عنوان روابط عمومی این پیام رسان بفرمایید که گپ با چه مزیتی نسبت به رقبای داخلی و حتی خارجی باید شناخته شود؟
اپلیکیشن پیام رسان گپ علاوه بر امکانات بدیهی هر پیام رسان دیگری دارای API است که این ایپیآی به هر شرکت دیگری ارایه میشود تا بتواند خدمات خود را بر بستر پیام رسان گپ ارایه نماید. توسعه دهندگان میتوانند با استفاده از پیام رسان ما به ارایه محصولات بپردازند و همانطور که میدانید این امکان با این سطح و گستردگی در پیام رسانهای داخلی وجود ندارد.
از دیگر مزیتهای قابل ذکر پیام رسان گپ میتوان به پرتال کسب و کار اشاره کرد که به فروشگاههای اینترنتی امکان فعالیت میدهد. سرمایه گذاران و کسب و کارهای اینترنتی میتوانند از خدمات و بستر آماده شده این پیام رسان برای کسب درآمد استفاده کرده و قطعا این مزیت با توجه به عدم وجود آن در دیگر پیام رسانهای داخلی یک مزیت فوقالعاده محسوب میگردد.
آیتیرسان: مزیتهایی که اشاره کردید بیشتر سمت خدمات دهندهها بود، عمده فعالیت شما با کاربران عادی است، اساسا چرا باید کاربران ایرانی از پیام رسان شما استفاده کنند؟
تقریبا میتوان گفت که تمامی پیام رسانها در دنیا یک سری امکانات مشخص و بدیهی دارند که قاعدتا گپ نیز از این قاعده مستثنا نیست و میتوان گفت که پیام رسانها بسیار به هم شباهت پیدا کردهاند. نسبت به پیام رسانهای داخلی میتوان گفت امکاناتی همچون فضای ابری جزو مزیتهای بسیار قابل توجه گپ نسبت به دیگر رقباست. رابط کاربری گپ از جمله مزیتهایی است که باعث شده بسیاری از کاربران به همین دلیل و جذابیت بصری اپلیکیشن به سراغ ما بیایند. حتی کاربر قادر خواهد بود تمهای مختلفی را برای محیط پیام رسان خود انتخاب کند و از جلوه بصری مورد علاقهاش بهره مند شود.
آیتیرسان: تیک سوم! طبیعتا تبلیغات مربوط به این موضوع را در بنرهای محیطی مشاهده کردید و از جنجالی که این تبلیغات در فضای مجازی ایجاد کرده آگاه هستید، نظر شما در مورد تیک سوم و حواشی آن چیست؟
این تبلیغ، تبلیغ خوبی نیست. اصلا چیزی به عنوان تیک سوم وجود ندارد و عملا رقیب ما خودزنی کرده است، چرا که با این تبلیغ وجود این تیک سوم را قبل از تغییرات جدیدش تایید میکند ولی در عمل این واقعیت ندارد! ما در پیام رسان گپ تیک سومی نداریم که فرد سومی پیامهای کاربران را بخواند و به نوعی به حریم خصوصی افراد تجاوز کند که حالا بخواهیم امکانی برای جلوگیری از این موضوع ارایه کنیم!
همچنین تابه حال از هیچ ارگان و نهادی نیز درخواستی مبنی بر این کار به دست ما نرسیده است که اطلاعات کاربری را به آنها بدهیم. طبیعتا ما صرفا به درخواستهای مکتوب و قانونی قوه قضاییه پاسخ میدهیم که تابه الان هم در عمل رخ نداده است!
آیتیرسان: یعنی شما اگر درخواستی به جز قوه قضاییه از نهادهای دیگر که موازی با قوه قضاییه عمل میکنند دریافت کنید، ترتیب اثر میدهید یا خیر؟
بازهم تکرار میکنم اگر درخواست صرفا از قوه قضاییه به ما ابلاغ شده باشد که اتفاقا حفظ حریم شخصی در آن لحاظ میشود و صرفا محدود به بازه خاصی است، پاسخ میدهیم و هر ارگان دیگری که نسبت به این اطلاعات درخواستی داده باشد، قطعا با پاسخ منفی روبرو خواهد شد.
به هیچ وجه اطلاعات چت و عکس و… از کاربران را به کسی نمیدهیم و حتی قوه قضاییه نیز صرفا اطلاعات ارتباطی افراد را طبق چارچوبی که به ما ابلاغ کرده (اصل 25 قانون اساسی) درخواست خواهد کرد و شایعات موجود در این مورد همگی غیرواقعی هستند.
حتی جالب است بدانید که حکم قوه قضاییه نیز صرفا وقتی عملیاتی میشود که توسط یک کارگروه ویژه صادر شده باشد و هر قاضی راسا نمیتواند حکمی برای دریافت اطلاعات صادر نماید.
آیتیرسان: نوبتی هم که باشد نوبت وام 5 میلیارد تومانی شیرین پیام رسانهاست! البته مدیر یکی از پیام رسانها از نیازشان به وامهای چندبرابری گفته، نظر شما در مورد حمایتهای این چنینی چیست؟ شما هم دریافت کردید؟
ما بیشتر از اینکه نیازمند حمایتهای مالی باشیم، نیازمند حمایتهای معنوی هستیم؛ به طور مثال سازمانها و ارگانها از پیام رسانهای ایرانی استفاده کنند و یا خدماتشان را روی بستر پیام رسانهای داخلی عرضه کنند.
خیلی از این مواردی که در حمایت از پیام رسانهای داخلی که در شورای عالی فضای مجازی تصویب شده اتفاق نیفتاده و عملا تنها تسهیلات 5 میلیاردی به دست ما رسیده است. به طور مثال سرورها و پهنای باندی که قرار بود به ما بدهند، عملی نشده و به همان وام 5 میلیاردی اکتفا کردند.
آیتیرسان: وزیر ارتباطات بر خلاف گفتههای شما مدعی است که چندین برابر پهنای باند تلگرام در اختیار شماست، ترافیک مصرفی کاربران به صورت یک سوم محاسبه میشود و موارد دیگر؛ چه پاسخی دارید؟
به طور کلی میتوان گفت که شورای عالی مجازی یک سری دستورات را به وزارت ارتباطات ابلاغ کرده که برخی از آنها عملی شده و برخی دیگر خیر! عملا امکان توضیح بیشتر ندارم و امیدوارم مدیران بالا دستی تصمیمات بهتری بگیرند.
آیتیرسان: طبق گفتههای وزیر شما الان قدرت کاملی برای رقابت با تلگرام دارید، پس چرا پیام رسانهای داخلی از این کار عاجزند؟
متاسفانه بحث رقابت با تلگرام یک بحث فنی نیست که مقایسه بر سر امکانات و خدمات پیام رسانها باشد. این بحث صرفا سیاسی شده یعنی یک عده منافعی از تلگرام دارند که در اثر نبود تلگرام متضرر میشوند! این منافع در بعضی از موارد سیاسی است و در بعضی دیگر نیز مالی!
ما موافق فیلترینگ تلگرام به نحوی که در حال حاضر رخ داده است، نیستیم و اصولا دلیل فیلترینگ حمایت از ما نیست! ما علنا میگوییم که اگر به خاطر حمایت از ما و پیام رسانهای داخلی اقدام به فیلترینگ تلگرام کردید، لطفا همین حالا از فیلتر خارج کنید!
آیتیرسان: خب عملا با هاتگرام و تلگرام طلایی دسترسی کاربران به تلگرام برقرار است، شما با این مساله مشکلی ندارید؟
هاتگرام و تلگرام طلایی یک نسخه غیر رسمی از تلگرام هستند که به سرور اصلی متصل میشوند و با مجوز رسمی هم فعالیت میکنند! خیلی خنده دار است که نسخه اصلی اپلیکیشن فیلتر شود و نسخههای غیررسمی بدون مشکل فعالیت کنند! اگر بودن تلگرام به هر نحوی مشکل ساز نیست، خب چرا نسخه اصلی آن را در دسترس نمیگذارید تا امنیت کاربران نیز تامین شود؟
شما هر چقدر هم ایمن باشید وقتی یه ارگانی بگه من اطلاعات فلان شخص رو میخام دو دستی تقدیمش میکنین این یعنی کشک