امروزه با گسترش تکنولوژی و بهرهگیری از خدمات آنلاین، صنعت پرداخت نیز متحول شده و صدور قبضهای کاغذی نیز دیگر ضروری بهنظر نمیرسد. اخیرا وزارت نیرو با هدف صرفهجویی در مصرف کاغذ و حفاظت از محیط زیست اقدام به حذف قبوض کاغذی و صدور آنها بهصورت الکترونیکی نموده است. بدینترتیب در هر دوره، رقم بدهی، شناسه قبض و شناسه پرداخت به شماره تلفن همراه اعلام شده توسط مشترک برق ارسال میشود. در اینحالت کاربران جهت پرداخت قبض برق خود لازم نیست ساعتها در صفهای طولانی بانکها منتظر بمانند و به آسانی و طی مدت تنها چند ثانیه قادر به پرداخت بدهی خود خواهند بود. بدین منظور افراد میتوانند از روشهای مختلفی استفاده کنند. در ادامه به بررسی چند مورد از این روشها میپردازیم:
- پرداخت از طریق دستگاههای خودپرداز بانکی (ATM)
در گذشته مردم برای پرداخت قبوض خود بایستی بهصورت حضوری به شعب بانکها مراجعه میکردند؛ اما امروزه در راستای تسهیل امور برای مشتریان، این فرآیند از طریق خودپردازهای بانکی انجام میشود. در اینحالت کاربر با وارد نمودن کارت بانکی در ATM و انتخاب گزینه پرداخت قبوض، شناسه قبض و شناسه پرداخت قبض برق خود را وارد نموده و نسبت به پرداخت بدهی اقدام خواهد کرد.
- پرداخت حضوری با مراجعه به دفاتر پیشخوان
در این روش مشترک با همراه داشتن شناسه قبض و شناسه پرداخت میتواند به یکی از شعب دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و نسبت به پرداخت هزینه دورهای برق اقدام نماید. اگرچه دفاتر پیشخوان در ازای انجام اینکار مبلغی بین 500 تا 1000 تومان را بهعنوان کارمزد دریافت خواهند کرد.
- استفاده از پایانه POS فروشگاهی
کاربران در صورت دسترسی به پایانههای POS فروشگاهها با استفاده از کارت بانکی و اطلاعات قبض برق قادر به تسویه بدهی خود خواهند بود. بدین منظور پس از کشیدن کارت بانکی در دستگاه، گزینه پرداخت قبوض را انتخاب کرده و سپس شناسه قبض و شناسه پرداخت را وارد میکنیم. نهایتا با فشردن دکمه تائید، پرداخت قبض انجام خواهد شد.
- استفاده از اپلیکیشنهای پرداخت همراه
با گسترش طیف کاربران گوشیهای هوشمند، هر روزه ابعاد جدیدی از کاربردهای مفید این گجتها آشکار میشود. امروزه با توسعه اپلیکیشنهای مختلف پرداخت موبایلی نظیر آپ، سکه، همراه کارت و تاپ، پرداخت قبوض به فرآیندی بیدردسر مبدل شده است. این اپلیکیشنها به منظور پرداخت قبوض از از کدهای دستوری USSD یا درگاه پرداخت اینترنتی استفاده میکنند. در این روش کاربران با در اختیار داشتن اطلاعات کارت بانکی (شامل شماره کارت، رمز دوم، CVV2 و تاریخ انقضاء) و شناسه قبض و شناسه پرداخت میتوانند قبوض برق خود را پرداخت نمایند. این اپلیکیشنها معمولا در ازای پرداخت هر قبض، مبلغ ناچیزی را بهعنوان پاداش کاربران در نظر میگیرند.
- پرداخت از طریق تلفن
استفاده از تلفن گویا یکی از قدیمیترین روشهای پرداخت غیر حضوری قبوض بهشمار میرود. این روش نسبتا زمانبر و طاقتفرسا بوده و ریسک بروز خطا در آن نیز بالا است؛ چرا که کاربر شخصا بایستی اطلاعات مربوط به کارت بانکی، شناسه قبض و شناسه پرداخت را یکبهیک و بهطور دقیق وارد نماید. لذا به مرور زمان و با معرفی متدهای جدیدتر، از محبوبیت این روش بهتدریج کاسته شد. مشترکین در صورت تمایل میتوانند با شماره تلفن 1521 تماس گرفته و ضمن اطلاع از مبلغ آخرین بدهی خود نسبت به پرداخت آن اقدام کنند.
- استفاده از درگاههای پرداخت اینترنتی بانکها
تقریبا کلیه بانکها دارای یک درگاه پرداخت اختصاصی برای قبوض مختلف هستند و کاربران با ورود به وبسایت بانک و بخش پرداخت قبوض میتوانند نسبت به پرداخت آنها اقدام نمایند. در صورت ثبت آدرس ایمیل، رسید دیجیتالی پرداخت نیز به پست الکترونیکی مشترک ارسال خواهد شد.
- مراجعه به وبسایت شرکت توزیع برق استان
کلیه مشترکین با مراجعه به تارنمای اینترنتی شرکت توزیع برق استان محل سکونت خود میتوانند آخرین صورتحساب برق خود را مشاهده نموده و آنرا پرداخت نمایند. بهعنوان مثال مشترکین تهرانی بایستی به وبسایت www.billing.tbtb.ir مراجعه کنند.