داستان را از کلان شهرهای ایران آغاز میکنیم. چقدر آلودگی هوا از نظر ما جدی است؟ چقدر تحت تاثیر افزایش نجومی هزینههای مندرج در قبوض آب، برق و… قرار گرفته و با استرس به دنبال راه چاره ای گشتهایم؟ به عنوان یک شهروند، حق ما تنفس هوایی پاکیزه است که به واسطه داشتن آن هزینه سربار روی قبوض آب و برقمان نیاید؛ و این موردی است که شرکتهای عرضه کننده تهویه مطبوع اینورتر (کولر گازی) داعیه آن را دارند؟ آیا به راستی چنین است؟ به طور واضح می توان گفت، سیستمهای جدید تهویه مطبوع با داشتن تکنولوژیهایی نظیر فیلتر محافظ چندگانه و پلاسمستر آیونایزر که به تایید سازمانهای استاندارد بینالمللی رسیده میتوانند تا ۹۹.۹ درصد باکتریها، مواد حساسیتزا و ویروسهای معلق در هوا را حذف کرده و تازگی و طراوت هوای خانه را تضمین کنند؛ اما پرسش اصلی ما بر سر هزینه انرژی مصرفی این کولرهاست. آیا با خرید یک دستگاه تهویه مطبوع اینورتر متحمل پرداخت هزینههای اضافی و گزاف نمیشویم؟
برای رسیدن به پاسخ این سوال باید ببینیم اساسا اینورتر چیست؟ به گفته علی طباطبایی، از کارشناسان سیستمهای تهویه مطبوع، اینورتر به زبان ساده یک کیت الکترونیکی است که سر راه کمپرسور قرار میگیرد و باعث میشود کمپرسور به صورت دور متغییر کار کند. وی میگوید: در کمپرسورهای قدیمی وقتی دما را مثلا روی ۲۲ درجه تنظیم میکردیم، موتور با تمام توان کار کرده و هنگامی که دمای محیط به ۲۲ درجه میرسید، خاموش میشد و اجازه میداد دما افزایش یابد. به این ترتیب، حجم بالایی از انرژی هدر میرفت. در تکنولوژی اینورتر، هنگامی که دما به درجه تنظیم شده رسید، بجای خاموش شدن، دور موتور کاهش مییابد و دما را ثابت نگه می دارد. در نتیجه، صرفه جویی بزرگی در مصرف انرژی صورت میگیرد.
البته همه داستان این نیست. در سیستمهای جدید تهویه مطبوع، تکنولوژی اینورتر موجب شده شروع کار کمپرسور در دور پایین صورت بگیرد و به تدریج دور افزایش یابد. به این ترتیب، با فشار ضربهای استارت و اتلاف انرژی روبرو نیستیم. به علاوه، شیرهای انبساطی در مسیر کمپرسور تعبیه شده که در مصرف برق اولیه صرفه جویی میکنند. اما، ویژگی ضد اتلاف انرژی اینورتر زمانی که دمای محیط به درجه تنظیم شده رسید، خود را نشان میدهد. کاهش دور موتور باعث میشود تا به عنوان مثال یک دستگاه ۲۴ هزار که بین ۹ تا ۱۰ آمپر مصرف برق دارد، به سطح مصرف خیره کننده ۳ الی ۴ آمپر برسد. جالب است بدانید، میزان مصرف کولر آبی ۷ هزار در حالت دور بالا (که خنک کنندگی بسیار کمتری از سیستم های تهویه مطبوع دارد) حدود ۷ آمپر است.
نتیجه گیری با خود شماست. تهویه بهداشتی و مصرف مدیریت شده و تا ۶۰ درصد صرفه جویی، امتیازاتی است که تکنولوژی اینورتر به همراه دارد. البته توجه داشته باشید هر دستگاه برای فضای مشخصی ساخته شده است. هنگامی که ظرفیت دستگاه پایینتر از محیط نصب شده باشد، طبیعی است که میزان اتلاف انرژی افزایش یافته و مشتری قادر به تجربه هوایی دلپذیر نخواهد بود. پس، به هنگام خرید نظر کارشناسان فروش را بپرسید و به همخوانی ظرفیت دستگاه با محیط توجه داشته باشید.
من یه کولر گازی بدون اینورتور24000 نصب کردم برای مغازه
هزینه برق دوره ای از 320 تومن رسید به 900 تومن
اگه همینطور پیش میرفت باید سر سال پول 6 تا کولرو پیاده میشدم???
من یک کولر گازی دارم که اینورتر نیست اما امپر مصرفی اون حدود ۵/۵ هست منظورم اینه که اگه کولر گازی رو جای درست و به شکل درست نصب کرده باشید و اینکه هر سال قبل فصل گرما سرویس بشه ، تفاوت چندانی با اینورتر نداره
من خودم تصمیم گرفتم هزینه بیشتر برق رو پرداخت کنم اما آب رو هدر ندم انصافا با این وضعیت ایران هدر دادن این مقدار آب کار صحیحی نیست گذشته از این موضوع سرما و هوای مطبوعی که کولر گازی ایجاد می کنه ۱۰۰ تا کولر آبی نداره
شما ۵ ساعت کولر آبی رو روشن بذار مجبوری بعده ۵ ساعت خاموشش کنی رطوبت منزل مخصوصا هنگام عصر بسیار زیاد می شه اما کولر گازی اینجوری نیست .
در ضمن با یه کولر گازی ۲۴ هزار اینورتر در صورت مصرف بهینه و به موقع قبض برق از ۶۰ الی ۷۰ هزار تومان در هر دوره عبور نمی کنه و در طول کل فصل گرما ۳ قبض بیشتر پرداخت نمی شه که مجموعش می ۲۱۰ هزار تومن تقریبا که این مقدار اصلا زیاد نیست و در ازای پرداخت اون هم آب رو هدر ندادیم و هم راحتی و لذت بیشتری داریم
البته باید یاداور شد که،برای یک واحد ۳ خواب ۱۵۰ متری یک کولر آبی ۷۰۰۰ پاسخگو است و این در حالیست که جهت همین واحد ۳ عدد اسپیلت ۹ یا ۱۲ هزار (برای هر اتاق یک عدد) و برای سایر نقاط اعم از هال،پذیرایی و آشپزخانه نیز یک اسپیلت بین ۲۴ تا ۳۶ هزار لازم است . به نظر می رسد این اطلاع رسانی کمک بهتری در تصمیم گیری متقاضیان خواهد نمود.
البته مصرف اب رو هم در نظر بگیرید که کولر ابی در ساعت حدود ۳۰ تا ۴۰ لیتر اب مصرف میکنه
کولر آبی قدرت خنک کنندگی پایینی داره و مجبوری که در ۲۴ ساعت روشن بمونه و در اوج گرمای تیر و مرداد به هیچ وجه توان خنک کردن رو نداره
البته این موضوع را نباید فراموش کرد که یک کولر آبی با ظرفیت ۷۰۰۰ براحتی مساحتی حدود ۱۵۰ متر یعنی یک واحد ۳ خوابه را پوشش می دهد ولی برای همین واحد باید ۳ عدد اسپیلت بین ۹ تا ۱۲ هزار (برای هر اتاق یک عدد) و یک اسپیلت بین ۲۴ تا ۳۶ هزار برای پوشش فضای پذیرایی، هال و آشپزخانه تهیه نمود. اینک تصمیم گیری با شماست.