این روزها بازار بازیهای کامپیوتری به شدت داغ شده و رقابت سختی بین کنسولهای بازی و رایانهها در این زمینه به وجود آمده است. این موضوع باعث شده کمپانیهای سازنده لپتاپ و رایانه اقدام به تولید محصولاتی کنند که تمرکز اصلیشان روی بازیهای کامپیوتری یا به عبارت دیگر “گیمینگ” باشد.
MSI این شرکت تایوانی با اصل و نسب که نامش را حتما از زمانهای گذشته شنیدهایم، یکی از این کمپانیهایی است که ساخت لپتاپهای گیمینگ را توسعه بخشیده است. امروز در آزمایشگاه آیتیرسان فرصت آن را پیدا کردیم که به بررسی یکی از قدرتمندترین لپتاپها در زمینه گیمینگ که توسط MSI ساخته و طراحی شده است، بپردازیم.
در ابتدا نگاهی به مشخصات کلیدی دستگاه میاندازیم:
- ششمین نسل از پردازنده اینتل، چهار هستهای Core i7 مدل ۶۷۰۰HQ، حداقل فرکانس پردازشگر ۲.۶ گیگاهرتز و حداکثر ۳.۵ گیگاهرتز، فناوری Turbo Boost
- پردازنده گرافیکی Nvidia مدل Geforce GTX 970M، همراه با ۳ گیگابایت حافظه گرافیکی رم از نوع GDDR5
- حافظه رم ۱۶ گیگابایت از نوع DDR4-2133
- صفحه نمایش ۱۵.۶ اینچی ۴K، ساخت شرکت سامسونگ، پنل IPS از نوع براق
- هارددیسک ۱ ترابایتی هیتاچی با سرعت ۷۲۰۰RPM، درایو جامد ۲۵۶ گیگابایتی ساخت سامسونگ
- بدنه دستگاه از آلومینیوم برسخورده، باتری ۶ سلولی با ظرفیت ۴۱۵۰ میلیآمپر، وزن دستگاه حدود ۱.۹ کیلوگرم
همان طور که مشاهده کردید اژدها بودن این دستگاه فقط یک ادعا نیست پس همراه ما با این بررسی باشید.
طراحی و ساخت
بدون شک این لپتاپ از طراحی خاص و زیبایی برخودار است. از همان نگاه اول به طور کامل متوجه این موضوع خواهید شد. بدنه آلومینیومی براش خورده در کنار ضخامت کم آن به شدت دلنواز خواهد بود. لوگوی اژدهای پشتی دستگاه که خبر از قدرتمند بودن آن میدهد، با نور سفیدی با روشن شدن دستگاه خودنمایی میکند. همچنین بیرون آمدگیهایی در قاب پشتی قرار گرفتهاند که با لوگوی طرح اژدها ما را کمی به یاد ماشینهای کمپانی فراری میاندازد! MSI تمام خلاقیت خود را برای زیبا جلوه دادن این دستگاه خرج کرده و کاملا موفق هم بوده زیرا طراحی برای یک لپتاپ گیمینگ به بهترین شکل ممکن صورت گرفته است.
پشت دستگاه شاهد لوگوی اژدها و نام MSI هستیم و چیز دیگری جز کمی بیرون زدگی که به منظور زیباتر شدن طراحی و القا کردن حس گیمینگ بودن استفاده شده است، مشاهده نمیشود. بدنه پشتی از آلومینیوم نازک ساخته شده و به راحتی اثر انگشت بر روی آن باقی میماند.
در قسمت جلویی دستگاه صفحه نمایش ۱۵.۶ اینچی خودنمایی میکند و تنها چیزی که بر روی قاب صفحه نمایش قرار گرفته است، دوربین در بالا و لوگوی MSI در پایین است. در قسمت درونی شاهد صفحه کلید نورانی، تِرَکپد و دکمه پاور که آنهم دارای نورهای رنگی است، هستیم. متاسفانه بخش درونی نیز مانند پشت دستگاه اثر انگشت را به خود جذب میکند و این موضوع کمی در محیط پرنور خود را بیشتر نشان میدهد.
قاب استفاده شده در اطراف صفحه نمایش پلاستیکی بوده و کیفیت آن مناسب است. در قسمت پایین سمت راست دستگاه، شاهد نوار وضعیتی از قسمتهای مختلف هستیم که با نور آبی خودشان را نشان میدهند اما از زاویه بالایی قابل مشاهده نیستند. قسمت زیرین دستگاه نیز از پلاستیک مستحکمی ساخته شده که محفظه فنها و بلندگوها در آنجا جاسازی شدهاند. طراحی زیرین به صورتی است که با گذاشتن لپتاپ روی سطح، جلوی خروجی صدا و محفظه فن گرفته نشود.
نظر شخصی: به طور کلی طراحی و ساخت این لپتاپ بسیار زیبا بوده و کار کردن با آن لذت بخش است. ضخامت کم و وزن بسیار خوب آن به نسبت گیمینگ بودن بسیار ستودنی است. به جا ماندن اثر انگشت بر روی قاب جلویی و پیشین آنچنان اذیت کننده نیست اما هرچه نور محیط زیاد شود، بیشتر متوجه آن خواهید شد. موضوع دیگر حاشیه نسبتا زیاد اطراف صفحه نمایش است که با وجود ضخامت کم قسمت صفحه نمایش، نمیتوان ایرادی به آن وارد کرد. فلز استفاده شده، آلومینیوم براش خورده است که حدس میزنم برای کم کردن ضخامت، این شرکت مجبور به نازک کردن آلومینیوم شده و این احساس را القا میکند که قاب دستگاه آنقدر که باید، استحکام ندارد.
کیبورد و تاچپد
صفحه کلید استفاده شده در این دستگاه توسط کمپانی Steelseries تعبیه شده است. صفحه کلیدی با نور پس زمینه که توانایی تغییر دادن نور هر دکمه را به رنگ دلخواه دارید. همچنین میزان روشنایی موجود را میتوانید تغییر دهید. صفحه کلید استفاده شده از نوع استناندارد QWERTY بوده و NUM PAD جداگانه نیز در سمت راست قرار گرفته است. متاسفانه در این سری شاهد صفحه کیبورد فارسی نبودیم.
نحوه چینش کلیدها و عمقشان مناسب است اما دکمهها تخت بوده و از طرح لبخند استفاده نشده است. جنس به کار رفته بسیار نرم است و عملکرد آن روان و بدون صداست و از کار با آن لذت خواهید برد.
درست پایین صفحه کلید، تاچپد قرار گرفته است. در این قسمت شاهد هیچ دکمهای نیستیم و کلیدهای دستوری در واقع زیر صفحه صیقلی تاچپد پنهان شدهاند. دور تا دور فضای تاچپد نوار فلزی روشنی قرار دارد که جلوه خاصی را به آن بخشیده است. حرکت انگشتان بر روی سطح آن کمی مشکل است. به طوریکه اصطکاک مانع حرکت انگشتان شما میشود.
نظر شخصی: به طور کلی صفحه کلید عملکرد مناسبی داشت. نور پس زمینه جلوه بسیار زیبایی را به ویژه در محیط کمنور به لپتاپ میبخشد. اما چند موضوع است که در این زمینه ما را کمی دلسرد کرد.
لبههایی که جلو و عقب صفحه کلید را پوشاندهاند، میتوانستند کمتر باشند چرا که بعد از گذشت مدتی، کمی احساس خستگی به دستان شما منتقل میشود و بهتر بود اندازه کلیدها کمی بزرگتر شوند و با فاصله بیشتر از هم قرار بگیرند.
مورد دیگری که کمی عادت کردن به آن برایم سخت بود، عدم وجود دکمه استارت در قسمت چپ صفحه کلید است که به جای آن دو کلید برای علامت / داریم!
عملکرد تاچ پد هم مناسب بود و موضوع خاصی راجع به آن وجود نداشت. فقط جنس خاص تاچپد گاهی باعث میشود که با سرعت مناسب نتوانید انگشت خود را روی آن به حرکت در آورید.
ناگفته نماند که هرچه تلاش کردم، نتوانستم نور پسزمینه کیبورد را شخصیسازی کنم و تنها شاهد رنگ قرمز بودیم! شاید این مشکل تنها مربوط به این محصول بوده و عمومیت نداشته باشد.
صفحه نمایش
صفحه نمایش استفاده شده در این دستگاه اندازهای معادل ۱۵.۶ اینچ دارد که با رزولوشن ۴K خود بیش از ۸ میلیون پیکسل را در بطنش جای داده است. پنل استفاده شده از نوع IPS بوده و توسط شرکت سامسونگ ساخته شده است. همچنین توانایی اشتراکگذاری خروجی تصویر تا ۳ نمایشگر ۴K را دارید که این ویژگی با وجود گیمینگ بودن دستگاه، بینهایت فوقالعاده خواهد بود.
همانطور که میدانید رزولوشن ۴K مشکلاتی را برای رابط کاربری ویندوز به وجود آورده بود که این موضوع در ویندوز ۱۰ تا حدی حل شد اما باز شما نیاز دارید که نسبت تصویری را تنظیم کنید چون بدون آن، موضوعات به شدت ریز خواهند شد. روشنایی نور حداکثر میتواند به ۳۰۰ نیت و حداقل به ۵ نیت برسد. همچنین سرعت پاسخ گویی به رنگ سفید در ۲۶ میلی ثانیه و رنگ خاکستری از ۵۰ درصد تا ۸۰ درصد ۴۰ میلی ثانیه محاسبه شده است که برای گیمینگ مناسب است.
روشنایی، کنتراست و شارپنس نیز بسیار خوب ارزیابی میشود و همچنین با برنامه MSI True Color شما توانایی شخصی سازیهای زیادی در زمینه روشنایی، رنگ و تنظیمات از این قبیل را دارید.
زاویه دید صفحه نمایش نیز از چهار جهت مناسب است اما خیلی کم با تیره شدن رنگها در جهت بالا و پایین مواجه میشوید.
نظر شخصی: تجربه کاری با صفحه نمایش این دستگاه بسیار لذت بخش خواهد بود. همه چیز در این نمایشگر به اندازه است و کیفیت خوبی را ارایه میدهد. بدون شک اجرای بازی با صفحه نمایش Ultra HD آن بی نهایت لذت بخش است. ویژگی اشتراک تصویر با ۳ نمایشگر دیگر هم بسیار هیجانی خواهد بود! تنها نکته، خوانایی صفحه نمایش زیر نور آفتاب است که تقریبا عملکرد خوبی را در این قسمت شاهد نبودم.
پورتها و اتصالات
پورتهای موجود را به ترتیب از سمت چپ دستگاه نام میبریم. اولین پورت موجود قفل kensington است که جنبه امنیتی دارد و باعث قفل شدن دستگاه توسط قطعه سخت افزاری میگردد. پورت بعدی، ورودی پاور است. بعد از پاور شاهد ۲ پورت USB3.0 هستیم که در کنار هم قرار گرفتهاند و سپس ورودی هدفون و میکروفون دستگاه در کنار هم جای خوش کردهاند.
در قسمت راست لپتاپ ۵ پورت دیگر USB3.1 ،SD card reader ،HDMI ،mini-DisplayPort و Ethernet به چشم میخورند.
نظر شخصی: پورتهای موجود کاملا حرفهای و کافی هستند و نیازهایتان را برطرف میکنند. اما امیدوار بودم که حداقل یک پورت USB3.0 در طرف دیگر دستگاه داشتم چرا که ۲ عدد پورت USB3.0 بهصورت چسبیده به هم گاهی اوقات مشکل ساز میشوند. یک موضوعی که کمی مارا متعجب کرد، عدم وجود درایو نوری در این دستگاه است. با توجه به گیمینگ بودن لپتاپ به شدت این موضوع مشکل ساز خواهد بود، البته توجیه MSI از این کار میتواند حفظ ضخامت محصولش در کمترین حالت خود باشد که به نظر من منطقی نیست!
پردازنده و عملکرد
یکی از اصلیترین مشخصههای یک لپتاپ گیمینگ، قدرت پردازش آن است. شرکت MSI جدیدترین نسل پردازنده شرکت اینتل را برای این اژدهای قدرتمند انتخاب کرده است. این پردازنده از چهار هسته مختلف تشکیل شده که هر یک از این هستهها قادر به پردازش تا حداکثر سرعت ۳.۲ تا ۳.۳ گیگاهرتز هستند که با روشن کردن ویژگی Turbo Boost سرعت پردازش تا ۳.۵ گیگاهرتز هم میرسد.
پردازش گرافیکی این دستگاه را Nvidia با سری جیفورس خودش بر عهده دارد. حافظه رم این پردازنده ۳ گیگابایت بوده و با سرعت ۹۲۴ مگاهرتز پردازش گرافیکی را انجام میدهد. این عدد با روشن کردن Boost به ۱۰۳۸ مگاهرتز هم میرسد.
حافظه رم داخلی دستگاه ۱۶ گیگابایت بوده که از ۲ تراشه ۸ گیگابایتی از نوع DDR4 تشکیل شده است. همچنین توانایی ارتقا تا ۳۲ گیگابایت را دارید. با توجه به این مشخصات بدون شک نباید هیچ کندی و لگی حتی در سنگینترین بازیها توسط این لپتاپ مشاهده شود.
نظر شما را به بنچمارکهایی که در زمینه سخت افزار انجام دادهایم جلب میکنیم.
نظر شخصی: با دیدن مشخصات سخت افزاری این لپتاپ به راحتی میشود به قدرت این دستگاه پی برد و این موضوع در عملکرد برای ما ثابت شده است. توضیحات بیشتر را در قسمت گیم اعلام میکنم.
عملکرد بازی
به اندازه کافی راجع به قدرت GS60 شرکت MSI در سخت افزار توضیح دادیم. پس بدون درنگ سراغ عملکرد این دستگاه در بازیهای ویدویی میرویم.
در ابتدا سراغ بازی GTA V رفتیم که یکی از گرافیکیترینها در این زمینه است. بازی خیلی راحت و با سرعت اجرا شد و بعد از گذشت مدتی، لپتاپ کمی گرم شد. اما گرما اصلا به هیچ وجه آزار دهنده نبود. در همین زمان بود که فنهای دستگاه با دور بالاتری کار خود را ادامه میدادند. صدای فنها در تندترین حالت ممکن خیلی کم شنیده میشد. گرما به طور کلی مختص به میانه دستگاه، دقیقا بالای صفحه کلید است و بیشتر در این قسمت حس میگردد.
بازی دیگری که بر روی محصول اماسآی اجرا کردیم، wolfenstein the old blood بود. همه چیز خیلی نرمال و روان بود و به هیچ مشکلی در طی بازی بر نخوردیم. دمای دستگاه هم تحت کنترل کامل فنها قرار داشت.
نظر شخصی: همان طور که از لقب این لپتاپ بهنظر میرسد، انتظار چیز دیگری جز توانایی بالا را هم نداشتم. همه چیز روان و بدون لگ بود. بدون شک MSI GS60 QE شایسته Gaming بودن است و بازی با آن لذت فراوانی خواهد داشت.
باتری
باتری استفاده شده در این دستگاه از نوع لیتیوم-پلیمیری بوده و با ظرفیت ۴۱۵۰ میلی آمپر عرضه میشود. با یک بار شارژ کامل شما قادر به استفاده از آن به مدت ۴ ساعت هستید. این مقدار زمان برای این دستگاه متوسط ارزیابی میشود. اما شرایط هنگام اجرای بازی فرق دارد. با یک بار شارژ کامل و اجرای بازی با نور ۵۰ درصد، فقط مدت ۳۰ دقیقه این لپتاپ توانست دوام بیاورد که کمی ما را دلسرد کرد. البته هیچگاه چشمتان به جمال این باتری روشن نخواهد شد چرا که غیر قابل دسترس است!
نظر شخصی: خب لپتاپهای گیمینگ معمولا آنچنان با باتری خوب جفت نمیشوند و این عمل طبیعی است. شاید انتظار باتری کمی بهتر را از این لپتاپ داشتم، اما باز همین عملکرد هم برای یک محصول گیمینگ مناسب بود.
صدا و بلندگو
MSI GS60 به طور کلی دارای ۴ اسپیکر است که ۲ عدد جلوی آن و ۲ عدد قسمت پشتی دستگاه قرار گرفته است. ۲ اسپیکر موجود در قسمت جلویی سابووفر هستند و مسئولیت تولید صدای بم را دارند. شرکت MSI از کمپانی Dynaudio برای ساخت این اسپیکرها کمک گرفته است. برنامه اختصاصی به نام Nahimic برای شخصی سازی تنظیمات صدا نیز در دسترس شماست.
نظر شخصی: به طور کل صدای تولید شده کیفیت و بلندی قابل قبولی دارد. با برنامه مخصوص Nahimic شما به راحتی میتوانید به حجم و کیفیت دلخواه خودتان دست یابید. شاید انتظار حجم صدای بیشتری را از این دستگاه داشتم، اما با ویرایش اکولایزر به حجم صدای دلخواه خود میرسید.
جمع بندی
برای جمع بندی بهتر است همان قسمتهای نظر شخصی را از ابتدا، پشت سر هم بخوانید! بدون شک به یک نتیجه گیری خواهید رسید.
این لپتاپ با استایل بینهایت زیبا و قدرت پردازش عالی واقعا من را به وجد آورد. اجرای بازیها بر روی آن به شدت لذت بخش خواهد بود و شما را ناامید نخواهد کرد. قیمت این لپتاپ در بازار اروپا حدود ۲۳۰۰ یورو است که معادل آن در بازار ایران حدود ۸ میلیون تومان میشود. هرچند که اگر بازار را زیر و رو هم بکنید باز هم نمیتوانید آنرا بیابید!
لپ تاپه باحالیه من خودم msi دارم ولی ازش استفاده نمی کنم با pc راحت ترم .
ممنون از سایتتون
خیلی عالی به نظر می رسه به نظرم تا پولشو داشتی باید بخریش!
بنظرم گرونه
سری گیمینگ MSI همیشه عالی بوده…
قیمت چقدر است
در متن ذکر شده
msi ارزش خرید ندارد .
در برابر ایسوس که هیچی امکانات نداره و همیشه امتیاز کم میگیره ؟
گرون گرون و باز هم گرون! با ۸ میلیون یه کنسول بازی میشه خرید و یه لپ تاپ خوب کلی هم اضافه میاد!
ممنون عالی بود.
من خودم لپ تاپ های ایسر رو ترجیح میدم . چون نسبت به قیمت ارزش خرید بالایی داره.
نوت بوک هایی مثل ایسوس و ایسر که کیفیت سخت افزارشون به این نمیرسه، تازه ویژگی های گیمینگ مثل کیلر و ناهیمیک و این جور چیزا نداره
لطفا برای تست لپتاپهای گیمینگ بازیدهای بیشتری رو امتحان کنید. از جمله ac syndicate و cod black ops 3. و در صورت امکان بازده فریم در ثانیه هم رو اعلام کنید.