ظاهرا جدایی سونی از شریک سابقش یعنی اریکسون، که اتفاقا مهریه خیلی سنگینی را هم بر روی دست این ژاپنی خوش سابقه گذاشت، چندان به مذاقش تلخ نیامده و با آنکه در فکر تجدد فراش هم نیست اما فرزندان بسیاری را پس از این جدایی به بازار عرضه کرده (از کجا؟!) که قصد داریم در این مجال یکی از این تازه متولدین را برای شما معرفی کنیم. سونی Xperia SP نام این مدل جدید است که اگر نام پدر بر پیشانی فرزند هم حک نشده بود، اما میشد رگهای از ظاهر پدر را بر چهره وی دید و حدس زد که دست پخت کیست! اینکه چرا نام SP برای این دختر جدید سونی (از کجا فهمیدیم دختره؟!) انتخاب شده خودش جای بسی تامل دارد! شاید ترکیبی از فرزندان بزرگتر یعنی S و P باشد که اتفاقا تا حدودی هم منطقی است! وجود یک نوار شیشهای (همچون اکسپریا اس) و مقداری فلز (عاریه گرفته از بدنه اکسپریا پی) میتواند فلسفه نام گذاری این مدل را تا حدی توجیه کند (البته از خودمون در آوردیمها!). در ادامه با آیتیرسان همراه باشید تا ببینیم که تا چه حد میتوان به این فرزند جدید سونی علاقهمند شد.
شیشه را دوست دارم!
نگران تیتر نشوید زیرا این شیشه با آن شیشه (نوعی مواد مخدر) خیلی متفاوت است! سونی در ابتدای سال ۲۰۱۲، سه محصول اکسپریا اس، یو و پی را با نوارهای شیشهای به بازار عرضه کرد تا بسیاری این نوع خاص از طراحی را یک امضای تابت پای فرزندان جدید این کمپانی بدانند. اما پس از آنها، دیگر خبری از نوارهای شیشهای نشد تا تصور کنیم که سونی دیگر علاقهای به این نوع از محصولات ندارد. ورود SP به شکلی خط بطلان بر این باور بود که البته ظاهر هم در اینجا کمی دستخوش تغییر شده است. نوار شیشهای در پایینیترین قسمت اسپی قرار دارد و حتی ممکن است در وهله نخست به آن چندان هم دقیق نشوید! این بار هیچ کدام از کلیدهای اندروید بر روی آن (مانند اکسپریا پی) و یا زیر آن (همچون اکسپریا اس) قرار داده نشده و پهنای نوار کمی هم بیشتر است. حالا چرا ما همه زندگی خودمان را ول کردیم و چسبیدیم به توضیح این نوار شیشهای؟ زیرا چندین الایدی رنگارنگ (سه تا) در بالای آن قرار دارد که با تماشای هر تصویر، رنگ آن را به خود میگیرد، با پخش موسیقی برای شما به رقص در میآید و با زنگ و پیامک اطلاع میدهد که خبری در راه است!
سطح جلویی گوشی با شیشه یکپارچه گوریلا پوشیده شده، کنار بدنه از فلز پرداخت شده است و پشت آن از پلاستیکی مات که به راحتی لک و چربی را جذب نمیکند. در سمت راست کلید شاتر دوربین، دکمه یکپارچه صدا و قفل نمایشگر (پاور) دیده میشود که خوشبختانه سونی همچون اکسپریا زد کلید پاور را با طراحی مشابه در وسط کار گذاشته که عملکرد بسیار مطلوبی دارد.
جک استاندارد 3.5 میلیمتری در بالا و پورت اتصال به کامپیوتر (که شارژر و MHL هم است) در سمت چپ، بدون هیچگونه محافظی به حال خود رها شدهاند و احتمال حمله هر دزد و راهزنی (منظور گرد و غبار) به آنها وجود دارد! ساختار لنز در پشت گوشی به شکلی است که آن را خیلی بزرگ نشان میدهد، اما توصیه میکنیم فریب نخورید (ما که نخوردیم) زیرا قاب دور آن سبب چنین تصوری میشود. کمی پایینتر از لنز، تک فلاش LED و در سمت چپ اسپیکر مونو دیده میشود و طبق معمول همیشه، سونی با صدا قهر بوده و به داشتن همین تک بلندگو راضی شده است.
برای دسترسی به محل سیم کارت و کارت حافظه جانبی بایستی درب پشتی گوپشی را بردارید، در اینجا شاید بهتر بود سونی یک تابلوی خطر را نصب میکرد زیرا باز کردن این درب و به خصوص بستن آن، هم کمی دشوار است و هم اگر اعصاب آرامی نداشته باشید، احتمال آنکه بزنید و سر گوشی را بشکانید بسیار زیاد است! جالب اینجاست که با برداشتن این درب باز هم به باتری دسترسی ندارید و ایکاش سونی اسلات سیم کارت و حافظه جانبی را هم در کنارهها جایگذاری میکرد تا کاربران را از انجام این عملیات غیر ممکن نجات دهد!
حال میخواهیم یک سوال بپرسیم که اگر جواب درست به آن بدهید، یک میلیون تومان به شما جایزه خواهیم داد (البته جایزه را ده سال بعد میدهیم که بتوانید با این پول یک دونه آدامس خرسی بخرید!!). اگر گفتید اکسپریا اسپی، در بین محصولات سونی صاحب چه رکوردی است؟! فکر کنید… بزرگترین نمایشگر؟ خیر! قویترین سختافزار؟ خیر! برترین دوربین؟ خیر! زیاد به ذهن خودتان فشار نیاورید و اجازه دهید که آدامس خرسی را ما صاحب شویم! پاسخ این است: اکسپریا اسپی سنگین وزنترین گوشی تولیدی سونی در رده محصولات جدیدش است! تعجب کردید؟! واقعا هم جای تعجب دارد زیرا اندازه آن (حداقل در ظاهر) از مدلهایی چون اکسپریا Z و ZL کوچکتر بوده و همگان انتظار دارند که محصولات جدید به سمت سبک شدن پیش بروند، ولی به نظر میرسد اسپی با وزنی معادل ۱۵۵ گرم این قانون را نا دیده گرفته و با ضخامتی ۱۰ میلیمتری، دستان بزرگ و قوی را برای داشتنش طلب میکند (دیدید گفتیم دختره!).
اینچ بیشتر!
اکسپریا اسپی بعد از دو گوشی Z و ZL دارای بزرگترین صفحه نمایش با ابعاد 4.6 اینچ است تا مدال برنز محصولات سونی موبایل را در این بخش از آن خود کند. البته وضوح تصویر اچدی سبب میشود تا چگالی پیکسل در حد عدد ۳۱۹ پایین بیاید اما نگران نباشید زیرا چشمان شما از این بابت ناراحت نخواهند شد. سونی از نسخه دوم موتور براویا برای نمایش تصاویر استفاده کرده و همچون مدلی چون لومیا ۹۲۰، قابلیت کار کردن با دستکش (Glove Mode) را نیز در دل آن کار گذاشته تا در روزهای سرد زمستانی، مجبور به در آوردن دستکش از دستان خود نشوید. البته واقیت این است که قابلیت معروف به دستکش، تنها بدین خاطر ساخته نشده (کشورهای گرمسیر که دستکش لازم ندارند!) و شما میتوانید در مواردی دیگر که دوست ندارید به صورت مستقیم نمایشگر را لمس کنید (مانند کثیف بودن دستها) نیز از این خاصیت استفاده نمایید و حتی با اجسامی چون خودکار و قلم بر روی نمایشگر ضربه بزنید!
برای آنکه کیفیت نمایشگر گوشی را بتوانید بهتر بسنجید، آن را در کنار اکسپریا اس گذاشته و چند عکس گرفتیم تا خود قضاوت کنید که چگونه عمل میکند (گوشی سمت راست اسپی هست). البته به این نکته توجه داشته باشید که اکسپریا اس، در مقایسه با گوشیهای این رده، زاویه دید ضعیفی دارد (مقاله مقایسه نمایشگرهای اچدی را از اینجا بخوانید).
فرکانس را بالا ببر!
بالا بردن فرکانس هسته در چیپستهای موبایل، مانند تیونینگ کردن موتور ماشین است! شما از همان موتور دارید استفاده میکنید اما به علت برخی تغییرات، قدرت بیشتری را دریافت خواهید کرد. حال سونی که در بعضی از محصولات پیشین خود (نظیر اکسپریا SL) ثابت کرده که تیونر قهاری است، به سراغ اسپی آمده و از چیپست Qualcomm MSM8960Pro با هستههای Krait قدرتمند که هر کدام فرکانس 1.7 گیگاهرتزی دارند استفاده کرده است. این هسته ها به قدری قوی هستند که با کمی افزایش فرکانس، انتظار روزهای بهتری را از آن داشته باشیم. پس بیایید با هم سری به آزمایشگاه آیتیرسان بزنیم و از نزدیک قدرت موتور اکسپریا اسپی را بسنجیم.
در آزمون نخست به سراغ برنامه بنچمارک پی رفتم که عملکرد گوشی رسما من را در جای خودم میخکوب کرد! زمان محاسبه تنها 187 میلیثانیه، رقمی است که حتی اکسپریا زد نیز بدان دست نیافته بود و این به خاطر فرکانس بالاتر تک هسته در مقایسه با آن دارد.
پس از این مرحله از quadrant professional استفاده کردم که در چهار مرحله مختلف عملکرد گوشی را میسنجد. تصاویر زیر نشان میدهد که امتیاز Xperia SP در مواجهه با رقبا به چه نحو است (البته دقت داشته باشید که اکثر مدلهای دیگر چهار هستهای هستند).
واحد گرافیکی Adreno 320 در مرحله قبلی نشان داد که عملکرد خوبی دارد و به همین خاطر از NenaMark 2 کمک گرفتم که نتیجه عالی بود و عدد 59.9 فریم بر ثانیه را به ثبت رساند!
در آخرین گام نیز اسمارت بنچ که به طور هم زمان عملکرد واحد گرافیکی و پردازنده را مورد امتحان قرار میدهد، به خوبی نشان داد که اکسپریا اسپی، در بخش سختافزاری نه تنها لیاقت گرفتن عنوان یک گوشی قدرتمند را داراست، بلکه توانایی ایستادن بالای سر بسیاری از غولهای این روزها در دنیای تلفن همراه را نیز دارد.
عکاسی دوست دارید؟
از آنجایی که در این اواخر سونی علاقه بسیاری به لنزهای ۱۲ و ۱۳ مگاپیکسلی از خودش نشان داده بود، انتظار داشتیم تا با یکی از همین اعداد برای اسپی نیز برخورد کنیم. اما سونی غافلگیرمان کرد و عدد ۸ را رو به روی ما گذاشت! از آنجایی هم که برای ما کیفیت مهمتر از عدد مگاپیکسل دوربین است، پس خرده چندانی به سازنده نمیگیریم و میرویم تا در عمل ببینیم که این دوربین چه میکند.
در بخش عکاسی، حالتی به نام Superio Auto وجود دارد که سونی آن را برای گرفتن بهترین عکسها پیشنهاد میکند. ظاهرا برای آنکه حق الزحمهاش نیز محفوظ بماند، یک مگاپیکسل از کیفیت دوربین را برای خودش برداشته و وضوح عکس شما به ۷ مگاپیکسل کاهش مییابد. عملکرد فوکوس در هنگام عکاسی قابل قبول است و خوشبختانه به دلیل حضور کلید اختصاصی شاتر، عکاسی راحتتر است. البته وای به حال روزی که بخواهید در تاریکی عکس بگیرید. به قدری نویز به سمت عکس شما هجوم می آورد که ممکن است از ترس جانتان، گوشی را رها کرده و به کنجی پناه ببرید! برای آنکه سخن را بیشتر از این به درازا نکشیم، چندین عکس در شرایط مختلف نوری و محیطی با آن گرفتیم که میتوانید در ادامه مشاهده نمایید.
در بخش فیلمبرداری، همان گونه که میشود انتظار داشت، با کیفیت فول اچدی و سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه ضبط خاطرات فراهم است. در نمونه کلیپ یک دقیقهای که ما گرفتیم، حجم کلیپ بالغ بر ۱۲۵ مگابایت شد. جزئیات به خوبی گرفته میشود، عکس العمل فوکوس و سرعت زوم نیز بالاست و فقط در محیطهای کم نور، نویزهای زیادی به سمت شما حمله میآورند که همچون بخش عکاسی، به راحتی نمیتوانید از شر آنها خلاص شوید!
چه نسخهای بهتر است؟!
منظور ما از این تیتر نسخه دکتر نبود، بلکه اشاره به ورژن اندروید گوشی داریم که در اینجا 4.1.2 است و البته وقتی اکسپریا زد هم با این نسخه عرضه شده، پس چه انتظار دیگری از اسپی دارید؟! پوسته هم تقریبا همان چیزی است که در سوپر فون محبوب سونی دیدهاید و حتی قابلیت دوست داشتنی STAMINA mode نیز برای آن در نظر گرفته شده تا عمر باتری 2370 میلیآمپری شما هر چه بیشتر افزوده شود (در حالت استفاده نسبتا زیاد، باتری یک روز را حداقل دوام میآورد که میتوان آن را قابل قبول دانست).
درباره ظاهر اینترفیس، من به این نتیجه رسیدم که سونی از عمد نمیخواهد یک چیز متفاوت داشته باشد! حال چرا؟! بسیاری از سازندگان اعتقاد دارند که رابط کاربری اصلی اندروید، خود دارای عملکرد بسیار خوب و منوهای گویایی است و دلیلی بر تغییرات گسترده بر روی آن نمیبینند (بالاخره گوگل کلی پول خرجش کرده!). البته این تئوری مورد قبول همگان نیست، وگرنه سامسونگ انقدر با تاچ ویز و اچتیسی با سنس خود فخر فروشی نمیکردند و از سویی با اقبال کاربران رو به رو نمیشدند. اما بایستی به این نکته توجه داشت، کمپانی بزرگی چون سونی، به طور یقین از پس طراحی یک اینترفیس جذاب و متفاوت بر میآید اما چرا به سمتش نمیرود؟ جدا از بحث همان اعتقاد بر کارا بودن پوسته اصلی اندروید، به مواردی نظیر آپدیتها نیز بایستی اشاره کرد که هرچه شما پوستهای نزدیکتر به نسخه اصلی داشته باشید، ارتقای گوشیها برایتان امری سادهتر و سریعتر خواهد بود. پس دیگر همه بهانهها جور شد و سونی همان UI خودش را استفاده خواهد کرد که با تعبیه چند تا میانبر و برنامه، به عنوان پوسته اختصاصی به کاربران غالب میکند!
چیزی کم دارم؟!
کم داشتن کلا واژه مناسبی نیست و از آنجایی که ما اسپی را دوست داریم، میگوییم که اصلا هم کم ندارد! امکانات ارتباطی در بهترین شرایط خودش قرار دارد، قابلیتهایی چون NFC نیز در گوشی بوده و از سویی شبکه نسل چهارم هم به صورت پیش فرض در آن پشتیبانی میشود (چقدر هم برای ما مهمه!). همچنین اگر در خانه پلی استیشن ۳ داشته باشید، میتوانید آن را به طور مستقیم به گوشی متصل کرده و از بازی کردن با آن لذت ببرید.
البته اگر کمی در باطن گوشی دقیق شویم، شاید بتوان به مواردی چون حافظه داخلی ۸ گیگابایت (که تنها 5.8 گیگابایت آن برای کاربر در دسترس است) ایراد گرفت و یا دوربین دوم با وضوح VGA را هم با کیفیت ندانست، اما در کل امکانات اسپی را بایستی در حد معقولی قلمداد کرد.
کجای قیمتم؟!
بسیاری اصرار دارند تا اسپی را در رده میان قیمتها بدانند و حتی خود سازنده نیز در ردهبندیها، این مدل را یک میان قیمتی میداند. اما آیا این مورد صحیح است؟ اصلا چه تعریفی از یک گوشی میان قیمتی بایستی داشت؟
چیزی که در این بین مشهود است، استفاده از واژه قیمت به عنوان رکن اصلی است. حال باید چه رنجی را برای میانیها در نظر گرفت؟! با توجه به مبلغ حدودی ۴۰۰ یورو برای این گوشی، میتوان حدس زد که قیمتش بالاتر از 1.600.000 تومان خواهد بود. به نظر شما، این یک گوشی میان قیمت است؟! پس آن موقع حتما مدلی چون اکسپریا تی سونی (با حدود قیمتی 1.200.000 تومان) در رده ارزان قیمتها جای میگیرد و گوشیهای رده پایینتری چون اکسپریا سولا (با حدود قیمتی 750.000 تومان) در سری مجانیها قرار خواهند گرفت! (گوشیهای ارزانتری چون اکسپریا تیپو را هم حتما یک پولی به کاربر برای داشتنش اعطا میکنند!).
با توجه به این شرایط، بایستی اسپی را نزدیکتر به گوشیهای اعیانی این سازنده (نظیر اکسپریا زد) دانست که البته کسب مدال برنز در قدرت و اندازه نمایشگر (پس از Z و ZL)، باعث میشود تا چندان هم از این مورد تعجب نکنیم!
اسپی با اینکه گوشی سنگین وزنی است و در برابر سوپر فونهایی چون اچتیسی وان، اس ۴ یا اکسپریا زد نمیتواند عرض اندام چندانی بکند، اما بایستی اذعان کرد که مدل با وقاری است، پس میتوانید با خیال راحت خواستگار آن باشید!
خوبها
سختافزار قدرتمند
طراحی خلاقانه (به خصوص نوار شیشهای)
باتری مناسب (حداقل در مقایسه با سایر اکسپریاها!)
محل مناسب کلید پاور
بدها
وزن زیاد
زاویه دید نامناسب نمایشگر
کیفیت بد عکسها در نور کم
[box type=”info”]مشخصات
ابعاد: 130.6×67.1×10 میلیمتر
وزن: 155 گرم
نمایشگر: 4.6 اینچ لمسی با وضوح تصویر 1280×720 پیکسل
سیستم عامل: اندروید نسخه 4.1
پردازنده: Dual-core 1.7 GHz Krait
دوربین: 8 مگاپیکسل با فلاش LED، فیلمبرداری Full HD با سرعت 30 فریم بر ثانیه
شبکه بیسیم: Wi-Fi 802.11 b/g/n
باتری: 2370 میلیآمپر[/box]
سلام اقای گا کار ببخشید گوشی اس پی من خیلی هنگ میکنه داغ میکنه مخصوصا موقع مکالمه بازی حتی هنسوری، جدیدن هم خود به خود خواموش روشن میشه که فلش کردم بعد از طریق خود شرکت بطور دستی ابدیت کردم در چند مرحله والان اندرویدشم ۴،۳ شده دوباره ولی از قبلی بهتر اما از وقتی ابدیت جدید کردم باتریش خیلی زود خالی میشه تمامه برنامه هام حذف کردم برنامه هایه اصلی خود گوشی مثله اب هوا فیسبوک هم حذف کردم اما باز هم فرقی نکرده تو شارژ میزارم شارژ بشه بجایه اینکه شارژ بشتر بشه صابت میمونه یا کمتر میشه سپاسگذار میشم اگه راهنمایم کنید
میشه بگید بازی هایی مثل آسفالت یا fullhdروخوب میخونه .اگه نمیخونه نمیخوام بخرمش.
هفته دوم که خریدم تاچش خراب شد.اصلا ازش راضی نیستم