نبرد قدیمی مایکروسافت و اپل از زمان MS-DOS تاکنون پابرجاست و در حالیکه ویندوز و مک هیچگاه با هم به توافق نرسیدهاند، مقایسه این دو پلتفرم و بررسی پیشرفتهای آنها نسبت به یکدیگر همیشه یکی از مباحث جذاب دنیای فناوری بوده است.
مطمئنا این که مایکروسافت و اپل هر دو در یک زمان سیستم عاملهای دسکتاپ خود را بهروزرسانی میکنند اتفاقی نبوده؛ در حالی که ویندوز ۱۰ به طور منظم به وسیله برنامه ویندوز اینسایدر مایکروسافت ویژگیهای جدید را تجربه میکند، رقیب جدید که جایگزین OS X El Capitan شده هم نسخه بتا را در دسترس عموم قرار داده است.
هر دو سیستم عامل ویندوز و macOS (که به تازگی به این اسم تغییر نام یافته)، در حال تجربه تغییرات جدیدی هستند و هر کدام به نوعی متفاوت: ویندوز با آپدیت سالانه ویندوز ۱۰ و سیستم عامل دسکتاپ اپل هم با macOS Sierra. گرچه هر دو شرکت به سیستم عامل خود میبالند و از آن با افتخار یاد میکنند اما در کنار تفاوتهای عمده، تشابهاتی هم بین این دو سیستم عامل وجود دارد.
دستیار شخصی: سیری در مقابل کورتانا
ورود سیری به macOS پس از چندین سال از زمان معرفی این دستیار صوتی در سال ۲۰۱۱ به همراه آیفون ۴S، اتفاق دور از انتظاری نبود. اما نکته جالب توجه این است که چرا این دستیار شخصی زودتر به دنیای مک وارد نشده بود!
گرچه این دستیار بیشتر از یک نسخه پورت شده از iOS که برای رابط دسکتاپ تنظیم شده نیست، اما در کاملترین شکل خود در مک حضور دارد. برای اولین بار کاربران مک میتوانند با استفاده از فرمانهای صوتی دستگاه خود را کنترل کرده و به کارهایی مانند ارسال ایمیل، مکان یابی، علامتگذاری در تقویم و … بپردازند.
در مقابل شاهد حضور کورتانا هستیم که پاسخی شایسته از سوی مایکروسافت به اپل و گوگل درباره حضور دستیار شخصی بهرهمند از هوش مصنوعی در سیستم عامل موبایلی این دو شرکت بود. این دستیار یک نمونه کامل در حال حاضر است. کورتانا از پلتفرم یونیورسال ویندوز پشتیبانی میکند که نه تنها در برخی نسخههای ویندوز ۱۰ اجرا میشود، بلکه میتوان از آن در اندروید و iOS هم استفاده نمود.
البته کورتانا در آپدیت سالانه ویندوز ۱۰ دستخوش تغییراتی میشود اما با تعهد و توجه مداوم مایکروسافت به ویندوز به عنوان یک سرویس، این بهبودها به طرز غیرقابل توجیهی سیر تکاملی کورتانا را در طول زمان کند کرده، در واقع این بهبودها باید قبلتر ارایه میشد. اما بهبودهای کورتانا:
پیش از همه باید بگوییم که شما دیگر برای پرسیدن سوال نیاز به Sign in کردن ندارید و کورتانا در صفحه قفل حضور خواهد داشت. به علاوه این دستیار با سایر دستگاههای شما (مانند گوشیهای ویندوزی و اندرویدی مجهز به این دستیار) در تعامل خواهد بود، به عنوان مثال میتوانید از او بپرسید: “وضعیت باتری (دستگاه) من چطور است؟” یا “گوشی من کجاست؟” که در این صورت با چک کردن مکان گوشی توسط GPS محل آن را به شما اطلاع میدهد و حتی زنگ هشدار گوشی را فعال میکند.
همانطور که شاید شما هم تجربه کرده باشید ویندوز ۱۰ عملکرد بسیار خوبی از دستیار شخصی خود ارایه داده است، بنابراین همین موضوع به همراه بهبودهای جدید کورتانا سبب میشود تا در صدر قرار گیرد. البته سیری در دنیای دسکتاپها تازه وارد است و هنوز به طور رسمی کار خود را شروع نکرده، اما نباید سابقه عملکرد عالی این دستیار در iOS را در طول ۵ سال گذشته فراموش کرد. با این وجود، باز هم کورتانا با سابقه خوب خود ثابت کرده در این بخش پیشتاز است. پاسخهای طبیعیتر و شبیهتر به طرز بیان انسان، حضور در پلتفرمهای گوناگون و یکپارچگی تنها بخشی از خصوصیات دستیار هوشمند مایکروسافت هستند.
یکپارچگی پلتفرم: iCloud در مقابل پلتفرم یونیورسال ویندوز
در بخش دیگر اما مایکروسافت از به دست آوردن برخی موفقیتها در یک پارچه کردن اکوسیستم خود ناتوان مانده، اما اپل طعم این موفقیت را چشیده است. iCloud ابزاری در همه دستگاههای اپل است که کاربران قدیم و جدید را جذب خود کرده، اما پلتفرم موبایل مایکروسافت هیچوقت جندان موفق نبوده که بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد.
با این حال، مایکروسافت از چند ترفند برای بهبود اوضاع استفاده کرده؛ برجستهترین آنها پروژه Centennial است که به توسعه دهندگان Win32 و NET. امکان پورت کردن یکپارچه نرم افزار خود در فروشگاه ویندوز ۱۰ را میدهد و در نهایت میتوان از این نرم افزار در تمامی دستگاههای پشتیبانی کننده از پلتفرم یونیورسال ویندوز (UWP) استفاده کرد.
گفته میشود Windows Ink به همراه آپدیت تابستانی ویندوز ۱۰ معرفی خواهد شد که با خود بهبودهایی را در نوت برداری دستی و نقاشی به همراه دارد. به نظر میرسد این قابلیت به نوعی پاسخ به آیپد پرو اپل است که در نوامبر سال ۲۰۱۵ به همراه یک قلم استایلوس گران قیمت (اما کاربردی) با نام اپل Pencil معرفی شده بود.
ویندوز Ink شامل Sketchpad خواهد بود که احتمالا جان تازهای به برنامه Paint مایکروسافت خواهد بخشید و آن را بیش از هر زمان دیگری برای استفاده در سرفیس بوک و سری سرفیس پرو کاربردی خواهد کرد. در کنار آن ممکن است این قابلیت طرح زدن، نوت برداریها و قابلیت Sticky Notes ویندوز و حتی کلیدهای قرار گرفته روی قلم سرفیس را هم دچار تحول کند.
در آپدیت سالانه ویندوز ۱۰ برنامه مهم و برجسته مایکروسافت یا همان Play Anywhere را شاهد هستیم که یک قابلیت پولی است و به شما امکان اجرا بازیهای Xbox One (که به صورت دیجیتالی خریداری شدهاند) را در رایانه شخصی و یا اجرای بازیهای ویندوز ۱۰ که از فروشگاه ویندوز خریدهاید را در کنسول Xbox One میدهد.
به علاوه در این بهروزرسانی سالیانه تعداد زیادی Emoji که بر اساس استانداردهای یونیکد هستند، به ویندوز ۱۰ خواهد آمد. عاشقان چت و گفتگوهای مجازی تمایل زیادی به استفاده از اموجیها برای بیان احساس خود در حین گفتگو دارند.
در حال حاضر macOS Sierra با صفحات لمسی همخوانی ندارد، بنابراین اپل در این نسخه تمرکز کمتری روی اپلیکیشنهای مربوط به نقاشی و نوشتن (دست نوشته) داشته است. در مقابل اپل در Sierra تلاش دارد تا هر چه بیشتر تعامل بین دستگاههای مختلف خود را ساده نماید و چه ابزاری بهتر از iCloud برای رسیدن به این هدف وجود دارد.
macOS Sierra با خود Clipboard های یونیورسال را به همراه آورده که به کاربر امکان کپی یا کات کردن یک آیتم در دستگاههای اپل (مانند آیفون یا آیپد) و Paste کردن آن در مکبوک را میدهد. ممکن است بگویید که این قابلیت از AirDrop کپی شده ولی باید گفت که این ویژگی Sierra با امکان دربر گرفتن فایلهای گرافیکی علاوه بر فایلهای متنی، یک قدم فراتر رفته است.
صاحبان مک در بخش حافظه هم شاهد تغییراتی خواهند بود، زیرا +HFS قدیمی که از سال ۱۹۹۸ در مک وجود داشته جای خود را به APFS یا فایلهای سیستمی کدگذاری شده اپل میدهد. به نظر میرسد اپل به طور عمده از ویژگیهای چندین ساله NTFS در ویندوز برای زیر کنترل حافظه و پیشرفتهای عملکرد دستگاههایش استفاده کرده باشد. پس این یک نوآوری محسوب نمیشود، با این وجود یک قابلیت خوشایند برای مک است.
در Sierra امکانات جدید و کاملی به اپلیکیشن پیشفرض Photos افزوده شده. در iOS 10 شما میتوانید از تشخیص صورت برای جستجو و پیدا کردن افراد موجود در تصاویر گالری خود استفاده کنید. حافظه نیز از الگوریتمی برای دسته بندی تصاویر بر اساس سال و مکان استفاده میکند.
همان سیستم عامل برای روزگاری متفاوت
البته که ویژگیها و بهبودهای ذکر شده همه آن چیزی نیستند که از macOS Sierra و آپدیت سالانه ویندوز ۱۰ انتظار داریم. در واقع macOS Sierra با ویژگی جدید Picture-in-picture خود به کاربر امکان میدهد تا علاوه بر انجام کارهای دیگر پنجرهای کوچک هم برای ویدیو داشته باشد. قابلیت دیگر این سیستم عامل قرار دادن تبها در همه اپهای پشتیبانی شده توسط مک است.
در آپدیت سالیانه ویندوز ۱۰ هم شامل قابلیت Dark Mode برای اپهای یونیورسال، زمانبندی بهتر گزینههای بخش Windows Update، قابلیت Pin کردن برنامهها در بیش از یک دسکتاپ مجازی به طور همزمان و (برای کاربران لینوکس و جذب آنها به ویندوز) دسترسی به Bash shell اوبونتو است. مورد دیگر هم در مورد مرورگر نوپای Edge است که در این آپدیت امکان پشتیبانی از افزونهها به آن اضافه خواهد شد.
کلام آخر
مایکروسافت و اپل در تلاش برای رسیدن به یک هدف ولی از دو راه متفاوت هستند. در حالی که اپل به توسعه اکوسیستم خود برای برقراری توازن بین دستگاههای مختلف خود با پلتفرمهای مختلف که پسوند OS را یدک میکشند، مشغول است، مایکروسافت توان خود را تنها به بسط دادن ویندوز ۱۰ به پلتفرمهای جدید معطوف کرده است.