حضور در دنیای سراسر دغدغه امروزی تنها به لطف وجود همراههای هوشمندمان کمی قابل تحمل شده است. این روزها برای انجام دادن اکثر کارهایمان سراغ تلفن هوشمند خود را میگیریم و برای بسیاری افراد زندگی بدون این وسیله حتی یک لحظه هم امکانپذیر نیست. در گذشتهای نه چندان دور حضور عابربانکها و فراگیری آن موجب شد کمی از صفوف طویل بانکها برای دریافت خدمات بانکی کاسته شود اما برای استفاده از این سیستم نیز کاربر میبایست به صورت حضوری خود را به یک بانک میرساند و تنها بخش کوچکی از خدمات بانکی خود را به وسیله عابر بانک به انجام میرساندند.
با گسترش استفاده از اسمارتفونها و پتانسیل بالقوه این بخش در ارایه خدمات بانکی، شرکتهای زیادی اقدام به تولید اپلیکیشن و ایجاد خدمات مبتنی بر تلفنهمراه همانند USSD کردند به این ترتیب انجام عملیاتهای بانکی با سهولت و سرعت بیشتری جریان پیدا کردند. اگرچه جنبههای مثبت انجام عملیاتهای بانکی به وسیله تلفنهمراه بسیار بودند اما دانش کم کاربران زمینهساز سو استفادههای زیادی را فراهم آورد، این موضوع سبب شد بانک مرکزی سختگیریهای بیشتری را در این زمینه انجام دهد و با یکپارچه کردن درگاههای پرداخت آنلاین و حذف خدماتی همچون انتقال وجه و دریافت موجودی از سیستمهای USSD امنیت کاربران را افزایش دهد. اگرچه هم اکنون راههای سو استفاده سودجویان سختتر شده است اما بازهم رعایت نکاتی که در ادامه به آن اشاره میکنیم میتواند ضامن پرداخت همراهی امن برای شما باشد.
هنگام استفاده از اپلیکیشنهای موبایل بانک بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
استفاده از برنامههای رسمی ارایه شده توسط بانکها و موسسات مالی میتواند امنترین نوع پرداخت همراه را به ارمغان آورد. همانطور که میدانید برای استفاده از این سرویس میبایست رمز عبور و نام کاربری جداگانهای را از بانک دریافت و به وسیله آن فعالیتهای بانکیتان را انجام دهید.
- اولین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که اپلیکیشنهای بانکی را تنها از خود بانک و یا فروشگاههای نرمافزاری معتبر دریافت کنید و به هیچ عنوان به اپلیکیشنهای ارایه شده توسط وبسایتها و یا موجود در شبکههای اجتماعی اطمینان نکنید.
- دیگر نکتهای که هنگام استفاده از موبایل بانک بهتر است رعایت کنید قرارندادن تلفن همراه در اختیار افراد ناآشناست. همچنین نصب یک آنتی ویروس مناسب و گذاشتن یک رمز عبور قدرتمند بر روی تلفنهمراه و یا به صورت جداگانه بر روی اپلیکیشن موبایل بانک میتواند دسترسی افراد سودجو به اطلاعات شما را سختتر کند.
- رعایت نکاتی همچون نگه نداشتن نام کاربری و رمز عبور موبایل بانک در تلفن همراه میتواند امنیت شما و حساب بانکیتان را افزایش دهد. همچنین برخی از بانکها در اپلیکیشن خود امکان استفاده از سنسورهای تشخیص هویت همچون اسکنر اثرانگشت را قرار دادهاند که بهتر است از آن استفاده کنید.
هنگام استفاده از درگاههای پرداخت اینترنتی با موبایل بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- اولین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که خرید کردن از درگاههای پرداخت اینترنتی بهتر است توسط رایانههای شخصی انجام پذیرد، حال اگر مجبور به استفاده از تلفن همراه برای پرداخت اینترنتی شدهاید بهتر است نکات زیر را مد نظر داشته باشید.
- مطلقا از نرمافزارهای تغییر آیپی استفاده نکنید، این اپلیکیشنها ابتدا دادهها را به سمت سرورهای متعدد خود هدایت و سپس به مقصد ارسال میکنند بنابراین ممکن است در این بین افراد سودجو به اطلاعات شما دسترسی پیدا کنند. البته این موضوع برای پرداختهای انجام شده به وسیله کامپیوتر نیز بهتر است رعایت شود.
- از مرورگرهای معروف استفاده کنید، در سیستمعاملهای هوشمند تعداد بسیار زیادی مرورگر وجود دارند که توسط توسعهدهندگان منتشر شدهاند. هنگام استفاده از درگاههای پرداخت آنلاین بهتر است از مرورگرهایی همچون گوگل کروم و یا فایرفاکس استفاده کنید. همچنین برای درج اطلاعات علاوه بر استفاده از صفحه کلید مجازی موجود در درگاه میتوانید از صفحه کلید اصلی تلفنهمراهتان استفاده کنید تا امکان سو استفاده را به حداقل برسانید.
- برای ذخیره کد پیگیری علاوه بر امکان پرینت به صورت مستقیم میتوانید صفحه را به صورت PDF ذخیره کنید، این قابلیت به طور پیش فرض در مرورگر کروم وجود دارد.
هنگام استفاده از سرویس USSD بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
کدهای USSD یا همان Unstructured Supplementary Service Data یک روش ارسال پیام در شبکه تلفن همراه یا همان شبکه GSM است، این سرویس در ابتدا برای دریافت اطلاعاتی همچون باقی مانده اعتبار و یا دریافت خدمات ارزش افزوده کارایی داشت. با گذشت زمان امکان استفاده از این سرویس برای شرکتهای شخص سوم نیز میسر شد و از جمله اولین خدماتی که در این سرویس ارایه شد خدمات بانکی بود. اگرچه این سرویس ذاتا امن است اما اگر در استفاده از آن بیدقتی صورت گیرد میتواند موجبات سواستفاده را فراهم کند.
- سعی کنید تنها از یک سرویس استفاده کنید که البته بهتر است مربوط به بانک خودتان باشد.
- شمارههای کارت را ذخیره نکنید، این موضوع اگرچه چندان مهم به نظر نمیرسد اما در صورتی که فرد دیگری رمز دوم شما را به دست آورد نیازی به یافتن شماره کارت ندارد.
- سعی کنید برای استفاده از این سرویس کارتی مخصوص و جداگانه را تهیه کنید که موجودی محدودی داشته باشد.
- هنگام ورود رمز دوم مراقب باشید کسی متوجه آن نشود، این موضوع بینهایت مهم است زیرا رمز دوم به صورت کامل قابل رویت است و همچون دیگر سرویسها به صورت * در نمیآید.
- شماره کدبانک را در دفترچه مخاطبین ذخیره نکنید، بهتر است آن را در ذهن خود داشته باشید!
- پس از انجام عملیات پرداخت از کد پیگیری اسکرین شات بگیرید تا در مواقع لزوم به آن دسترسی داشته باشد.
سلام.اقای بکتاش عالی بود. خسته نباشید.