راهنمای خرید تلویزیون اچ‌دی (هر آنچه که باید بدانید!)

hdtv-buying

فرقی نمی‌کند که به دنبال یک مدل ساده با قیمت ارزانتر، یک ست پیشرفته یا یک مدل سه بعدی به باریکی لبه چاقو باشید، انتخاب تلویزیون اچ دی مناسب، کار دشواری است. پرسش‌های زیادی وجود دارد که باید پاسخ داده شوند: مثلا اینکه چه نوع تلویزیونی باید انتخاب کنید؟ پلاسما، ال‌سی‌دی یا ال‌ای‌دی؟ اندازه مناسب چقدر است؟ رزولوشن، نرخ پاسخگویی (refresh rate) و دیگر ویژگی‌ها چطور؟ چقدر ویژگی‌های اضافی نیاز دارید؟

زمانی که از اطلاعات پایه بدانید، در انتخابتان موفق‌تر خواهید بود. پس در مقاله زیر با ما همراه باشید تا کمی از تلویزیون‌های اچ دی صحبت کنیم.

پلاسما، ال‌سی‌دی یا ال‌ای‌دی؟

یک دهه پیش که پلاسماها معرفی شدند، تنها مدل‌های موجود با پنل تخت بودند. با ظهور ال‌سی‌دی‌ها نقش پلاسما هر روز کمتر و کمتر می‌شد. ولی برندهای بزرگی چون ال‌جی، پاناسونیک و سامسونگ عقب نشینی نکردند و اندیشه‌ای دیگر کرده و اقدام به تولید تلویزیون‌های سه بعدی و بزرگ بر پایه تکنولوژی پلاسما کردند.

قطعا پیشرفت ال‌سی‌دی به دلیل مزیت‌های قابل توجه‌اش نسبت به پلاسما بود. صفحه نمایش‌های بزرگ‌تر، تصاویر روشن‌تر و مصرف انرژی کمتر، از ال‌سی‌دی‌ها انتخاب‌های بهتری می‌ساخت. این برتری با وجود ال‌سی‌دی‌هایی با نور پس زمینه ال‌ای‌دی که مصرف انرژی به مراتب کمتری داشتند و از نظر قطر نسبت به CCFL‌ها باریک‌تر بودند (مخصوصا ال‌ای‌دی‌های edge-lit) نیز بیشتر می‌شد. البته ال‌سی‌دی‌ها با نور پس زمینه ال‌ای‌دی از یک کاستی رنج می‌برند که در واقع جز نقاط ضعفشان به حساب می‌آید.

مشکل Blooming که مرتبط به یک‌پارچگی تصویر در این نوع تلویزیون‌ها می‌شود، زمانی رخ می‌دهد که قسمت‌های روشن‌تر تصویر با بخش‌های تیره‌تر ادغام می‌شوند و در نتیجه سطح سیاهی افزایش می‌یابد.

پلاسما از نقطه نظراتی بر دو نوع دیگر برتری دارد. مثلا قدرت نمایش رنگ واقعی مشکی، ثبات کلی تصویرکه مانع از تغییر رنگ‌ها می‌شود (بر خلاف LEDها و CCFLها)، اشباع نشدن بیش از حد و یا کم نشدن کنتراست در زمانی که از زاویه بازتر به صفحه نگاه می‌کنیم. با وجود پلاسما نیازی نیست که حتما روبه‌روی تلویزیون بنشینید تا تصاویر را به درستی ببینید. ویژگی ادغام سریع پیکسل‌ها در پلاسما، از این تکنولوژی نوعی مناسب برای تماشای فیلم‌های اکشن یا برنامه‌های ورزشی زنده می‌سازد. زیرا با کمک آن از بین رفتن جزئیات در حرکات سریع به حداقل میزان ممکن می‌رسد. به طور کلی پلاسما ارزش هزینه‌ای را که برایش می‌کنید دارد.

رزولوشن مناسب خود را انتخاب کنید

در حال حاضر رزولوشن فول اچ‌دی مناسب‌ترین گزینه برای تلویزیون‌های خانگی است و باعث می‌شود جزییات تا حداکثر ممکن نمایش داده شوند.

البته در درک جزئیات یک تصویر عوامل گوناگونی دخیل است. عواملی چون فاصله، قدرت بینایی شما و کیفیت ویدیویی که در حال پخش است. مثلا با قدرت بینایی 20/20 و در فاصله 12 پایی (3 متر و 66 سانتی متر)، قدرت تشخیص بین دو صفحه نمایش اچ دی و فول اچ دی که هر دو مشغول پخش ویدیویی فول اچ‌دی هستند، دشوار است. قطعا نقش فول اچ‌دی با صفحه نمایش‌های بزرگ‌تر بیشتر نمایان می‌شود. این قضیه در تلوزیون‌های کوچکتر از 40 اینچ زیاد اهمیتی ندارد، چرا که برای تشخیص جزئیات باید نزدیک‌تر بنشینید. در هر صورت و در حال حاضر سری 1080p از مقبولیت کافی برخوردار بوده و مناسب خرید است.

از بحث فول اچ‌دی که بگذریم به مقوله دیگری به نام 4K یا اولترا اچ دی می‌رسیم که این روزها حرف‌هایی از آن زده می‌شود. یک تلویزیون اولترا اچ دی حداقل 8 میلیون پیکسل فعال را با رزولوشن 3840 در 2160 نشان می‌دهد. تا به حال برندهایی چون ال‌جی، سونی و توشیبا تلویزیون‌هایی از این نوع را معرفی کرده‌اند. از نظر قیمتی متاسفانه این نمایشگرها جز کالاهای فوق لوکس حساب می‌شود به گونه‌ای که برای خرید تلوزیون ال جی مدل 84LM9600 بایدچیزی حدود 20000 دلار پرداخت کنید که قیمت آن در کشور ما ۴۸ میلیون تومان است.

سرعت پاسخگویی و نسبت کنتراست

دو ویژگی مهمی که در خرید تلوزیون‌ اچ‌دی مورد نظر خود بایستی در نظر بگیرید، سرعت پاسخگویی و نسبت کنتراست است.

سرعت پاسخگویی به توانایی تلویزیون شما در رفرش تصاویر باز می‌گردد که با مقیاس هرتز اندازه‌گیری می‌شود. این طور گفته می‌شود که هر چه این سرعت بیشتر باشد، نمایش تصاویر نرم‌ترو روان‌تر است، اما ظاهرا در دنیای واقعی این گفته 100 درصد صحت ندارد. در بسیاری از موارد 60 هرتز کافی است.

نرخ کنتراست هم به توانایی تلویزیون در نمایش تفاوت بین سیاه‌ترین قسمت‌ها و روشن‌ترین آن‌ها گفته می‌شود. بر روی کاغذ بالاترین نرخ کنتراست که ناشی از تیره‌ترین سیاه و روشن‌ترین سفید است، منجر به افزایش کیفیت تصاویر می‌شود، اما روش استانداردی برای اندازه گیری این ویژگی  وجود ندارد. مثلا نمی‌توان این اندازه‌ها را در دو تلویزیون متفاوت با یکدیگر مقایسه کرد. سازندگان از همین ویژگی استفاده می‌کنند تا قیمت دستگاه‌های خود را افزایش دهند. توصیه ما این است که به جای توجه به میزان نرخ کنتراستی که سازندگان برای محصول خود اعلام می‌کنند، به مطالعه بررسی‌ها رجوع کنید.

موارد موثر دیگر

انتخاب بهترین تلوزیون اچ دی بستگی زیادی به اتاقی که قرار است در آن به تماشای آن بنشینید دارد. پیدا کردن اندازه مناسب کار زیاد دشواری نیست. اگر جیبتان اجازه می‌دهد، تا حدی که فضای کافی دارید تلویزیون خود را بزرگ انتخاب کنید. مکان و فاصله نشستن شما در میزان کیفیتی که تصاویر را مشاهده می‌کنید دخیل است. گاهی اوقات با نزدیک نشستن بیش از حد متوجه ساختار پیکسلی صفحه نمایش خواهید شد. نور اتاق هم مهم است. قطعا همه ما به دنبال تلویزیونی هستیم که در شرایط معمولی بهترین تصاویر را ارایه دهد. اگر اکثرا در اتاقی تاریک به تماشای تلوزیون می‌نشینید، پلاسما برای شما مناسب‌تر است. چراکه  این تلویزیون‌ها قادرند چگالی کلی تصویر را زمانی که در حال نمایش صحنه‌های روشن است کاهش دهند. بنابراین شما می‌توانید جزئیات را بهتر ببینید. ال‌سی‌دی‌ها هم که تصاویر روشن‌تر ایجاد می‌کنند، در محیط‌های پر نور عملکرد بهتری دارند.

در محیط‌هایی که از نور مناسبی برخوردارند، رنگ صفحه نمایش نیز می‌تواند تاثیر زیادی بر روی درکی که بیننده ازکیفیت تصویر دارد داشته باشد. در صفحه نمایش‌های تاریک‌تر (ال‌سی‌دی یا پلاسما) این طور به نظر می‌رسد که میزان کنتراست و اشباع شدن تصاویر بیشتر است. بیشتر ال‌سی‌دی‌های موجود دارای صفحه نمایش‌های خیلی تیره هستند، اما در برخی از مدل‌ها که صفحه نمایش درآن‌ها از نوع براق است، رنگ سیاه موجود در تصاویر تیره‌تر نشان داده می‌شود. همین امر باعث بالا رفتن کنتراست تصویر خواهد شد. اما به خاطر داشته باشید که میزان انعکاس در این نوع صفحات به مراتب بالاتر است. اگر می‌خواهید یک ال‌سی‌دی برای محیط‌های کم نور انتخاب کنید، توجه داشته باشید که مدلی را برگزینید که به طور خودکار نور تصاویرش را نسبت به نور محیط کم کند یا حداقل قابلیت تنظیم دستی این گزینه را داشته باشد.

اتصالات

مدلی از تلویزیون اچ‌دی مناسب است که نه تنها فکر اتصالات مورد استفاده در حال را کرده باشد، بلکه به فکر اتصالاتی که در آینده‌ای نزدیک می آیند هم باشد. مهم‌ترین درگاه ورودی در تلویزیون‌ها در گاه HDMI است که از بیشتر اشکال ویدیویی و صدایی پشتیبانی می‌کند. تلویزیون‌های کوچک‌تر باید حداقل مجهز به دو درگاه و انواع بزرگ‌تر باید مجهز به چهار درگاه باشند. ترجیحا به دنبال تلویزیونی باشید که برای اتصال دستگاه‌های آنالوگ هم درگاهی در نظر گرفته باشد. این روزها سازندگان اقدام به کاهش این درگاه‌ها کرده‌اند.

3D، برنامه‌های وب و دیگر ویژگی‌های اضافی

سازندگان هر روزه به دنبال اضافه کردن ویژگی‌هایی هستند که از طریق آن بتوانند فروش خود را بیشتر و بیشتر کنند. 3D یکی از آن ویژگی‌هایی‌ست که داشتنش برای مصرف کننده گران تمام خواهد شد. برای تهیه یک ست سه‌بعدی که شامل پلیر بلو ری و عینک‌های اکتیو شاتر باشد، مبلغ هنگفتی باید پرداخت کرد. البته برندهای ال جی، توشیبا و ویزیو، پنل‌های سه بعدی که از عینک‌ها پسیو ارزان‌تری استفاده می‌کنند، ارایه می‌دهند.

ویژگی دیگری که این روزها از آن زیاد می‌شنویم قابلیت اتصال به اینترنت در این تلویزیون‌هاست. تقریبا تمام تلویزیون‌های اچ‌دی به درگاه اترنت برای اتصال به شبکه خانگی و پس از آن اینترنت مجهز شده‌اند. به غیر از استفاده‌های معمول از وب، سازندگان تلویزیونی هم از این طریق فعالیت گسترده‌ای دارند. مثلا امروزه تعداد تلویزیون‌هایی که با برنامه‌های پخش ویدیوی نتفلیکس، Vudu، Amazon On Demand، Blockbuster یا هولو پلاس، پخش موزیک پندورا، اسلکر یا رپسودی و شبکه‌های اجتماعی مثل فیس بوک و توییتر همراه هستند، افزایش یافته است. اگرچه به خاطر شرایط ویژه کشور ما، اکثر این قابلیت‌ها غیر قابل استفاده است!

ال‌جی، پاناسونیک، سامسونگ، سونی، ویزیو و دیگر برندها قابلیت ویدیو کنفرانس از طریق اسکایپ را نیز فراهم می‌کنند. ال‌جی با گوگل تی‌وی دسترسی کامل به مرورگر کروم و فروشگاه گوگل پلی را میسر کرده است و بیشتر تلویزیون‌ها با تعبیه درگاه USB امکان پخش ویدیوها، عکس‌ها یا موزیک‌های درون فلش مموری یا هارد را برای کاربران فراهم کرده‌اند.

بالاخره کدام را انتخاب کنم؟

با این همه ویژگی انتخاب واقعا کار دشواری‌ست. پیش از خرید به اولین چیزی که باید توجه کنید قیمت ستی است که می‌خرید. قیمت‌ها را مقایسه کنید. بررسی‌ها را بخوانید و به دنبال نظرات کاربران در نت باشید. پرفروش‌ترین محصولات را بیابید و تا آنجا که ممکن است اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید.

5 در مورد “راهنمای خرید تلویزیون اچ‌دی (هر آنچه که باید بدانید!)”

  1. با سلاو تشکر از سایت خوب شما
    با ورود فناوریهای جدید به تلویزیون مثل OLED و کوانتوم دات لطفا مطالب را به روز نمایید

  2. محمد اسماعیلی

    من هم تلویزیون lcd داشتم هم پلاسما. باید بگم کیفیت پلاسما واقعا یه سرو گردن از ال سی دی بالاتره. در مقام مقایسه با ال ای دی هم می شه گفت از سری متوسط اونها هم بهتره و فقط ال ای دی های گرون قیمت هستند که قابل رقابت با پلاسمای معمولی!!! هستند. تلویزیونهای پلاسمای پاناسونیک در این زمینه یک انتخاب خیلی خوب هستند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH