اخیرا دو رییس اجرایی مهم آمریکا مذاکراتی با هم داشتهاند. دونالد ترامپ و تیم کوک، مدیرعامل شرکت اپل جلسات متعددی را برای مطرح کردن مشکلات و صحبت با رییسجمهور کشورش آغاز کرده است. هردو طرف نیز درحال تلاش هستند تا امتیازاتی را به نفع خود بگیرند؛ ترامپ قصد دارد تا با متعهد کردن اپل به تولید آیفونهایش در خاک آمریکا، رونق اقتصادی (یا بهتر است بگوییم شعار تبلیغاتی) برای کشور تحت سلطه خود ایجاد کند و تیم کوک نیز به دنبال کسب اطمینان از عدم آسیبدیدگی این شرکت در جنگ تجاری میان آمریکا و چین است.
به گزارش رویترز، در طول یکسال گذشته جلسات مختلفی توسط ترامپ تشکیل شدند و رییسجمهور این کشور موضوع اعمال تعرفههای 25 درصدی برروی سایر کالاها و خدمات چین را مورد بحث قرار داد. این خدمات و کالاها شامل گوشیهای آیفون نیز میشود. درحالی که ترامپ در توییتر میگوید چین هزینههای تعرفهای را پرداخت میکند، اما این موضوع حقیقت ندارد و درست نیست. به عبارت دیگر، تعرفهها همان مالیاتهایی هستند که شرکتهای آمریکایی پرداخت میکنند و درنتیجه محصول خود را با قیمت بالاتری در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهند.
برای مثال، اپل تعرفه 25 درصدی مربوط به آیفونها و آیپدها را پرداخت میکند، اما برای جلوگیری از افزایش قیمت محصولات خود، مجبور به صرفهجویی در سایر هزینههای اضافی کمپانی است. کتی هابرتی، تحلیلگر موسسه مورگان استنلی درباره این موضوع گفت: “اگر آیفون XR نیز شامل قانون پرداخت مالیات واردات شود، انتظار میرود که قیمت این اسمارتفون در خردهفروشیها 160 دلار افزایش یابد.”
به گفته سخنگوی کاخ سفید، علاوهبر مطرحشدن موضوعات اقتصادی و تعرفهها در جلسات مختلف دولت ایالات متحده، سایر موضوعات نیز مانند تجارت، سرمایهگذاری، قوانین مهاجرتی و قوانین حفظ حریم خصوصی مورد بحث قرار گرفتند.
مهمترین و اصلیترین بحث دولت آمریکا، حفظ حریم خصوصی بوده که هماکنون نیز شرکتهایی مثل اپل، گوگل، فیسبوک و آمازون از طرف قانونگذاران این کشور تحتفشار هستند. اعضای هردو حزب دموکرات و جمهوریخواه در مجلس سنای آمریکا اعتقاد دارند که شرکتهای بزرگ فناوری باید به شرکتهای کوچکتری تقسیم شده و کاملا مستقل شوند. اپراتور مخابراتی AT&T در سال 1982 میلادی مجبور به انجام اینکار شد. برخی از این سیاستمداران از قدرت زیاد شرکتهای فناوری هراس دارند. درهمین حال، تیم کوک میگوید که هدف صحبتهای نمایندگان مجلس سنا ما نیستیم، زیرا ما سهم بسیار محدودی از بازار اسمارتفونها را در اختیار داریم.
علاوهبر تلاشهای مدیرعامل اپل برای اجتناب از افزایش قیمت آیفونها، کوک دلایل دیگری را برای متقاعد کردن ترامپ به کاهش تنشها در جنگ تجاری با چین ارایه کرده است.
تحلیلگر خبرگزاری بلومبرگ میگوید زمانی که جنگ تجاری آمریکا و چین پایان یابد، سرمایه سهامداران این شرکت افزایش خواهد یافت. بسیاری از مدیران اپل از افزایش قیمت سهام شرکت خود سود میبرند. افزایش قیمت سهام نیز به منزله افزایش پاداشهای مدیران ارشد این شرکت بوده و افرادی مثل فیل شیلر (مدیر بازاریابی)، ادی کیو (رییس بخش نرمافزار و خدمات)، کریگ فدریگی (مهندس بخش نرمافزار) و آنجلا آرنتدس (معاون ارشد بخش خردهفروشی) از این مزایا بهرهمند خواهند شد.
انتظار میرود که روند صعودی سهام کوپرتینونشینها تا سال 2022 ادامه یافته و مدیران این کمپانی از پاداشهای خوبی برخوردار شوند.
روند تولید آیفونها در خارج از چین ممکن است کمی طول بکشد
دنیل ایوس، تحلیلگر موسسه خصوصی Wedbush میگوید که جنگ تجاری و اعمال تعرفه برروی محصولات اپل، سهام این شرکت را تا 25 دلار افزایش داد. سهام این شرکت در هفته گذشته با قیمت 192.74 دلار در بورس نزدک بسته شد، اما در طی هفته جاری با افزایش سهام اپل به 217.74 دلار، ارزش این برند آمریکایی به بیش از 1 تریلیون دلار رسید. درحال حاضر، ارزش اپل 887 میلیارد دلار است. این کمپانی اولین شرکتی بود که ارزش سهام آن از آگوست سال گذشته تاکنون به 207.05 رسیده است. پس از آن نیز به دلیل برخی تغییرات، سهام اپل به شدت کاهش یافت.
همچنین، این تحلیلگر در یادداشتی گفت که پایان دادن به جنگ تجاری، خطر مهمی مثل چین را به دلیل سایهانداختن برروی بازار بورس از بین میبرد. سرمایهگذاران زیادی درحال افزایش سرمایه خود در سهام اپل هستند. او خاطرنشان کرد که اگر دولت آمریکا جنگ تجاری را به سطوح بعدی خود برساند، میتواند “اصلیترین تغییردهنده بازی” باشد، زیرا اپل تنها بخش کوچکی از کارخانه خود را به خارج از چین منتقل کرده است و همین موضوع برگ برنده دولت آمریکا و شاید اپل باشد.
لازم به ذکر است که آیفونها و آیپدهای طراحی شده در آمریکا به وسیله شرکتهای فاکسکان، پگاترون و وریستون در چین تولید میشوند. فاکسکان هندوستان نیز بخش کوچکی از تولیدات اپل را در اختیار دارد و زمان زیادی برای انتقال خط تولید و مونتاژ محصولات اپل به هند را لازم دارد.