اخیرا یکی از کارشناسان وبسایت Techradar، چند ثانیه پس از عکسبرداری با اسمارتفون جدید و پیشرفته سامسونگ گلکسی نوت 10، آن را به شکلی ایمن بر روی یک گوشی دیگر قرار داد. اما هندست سامسونگی ناگهان سر خورد و از ارتفاع کمی بیشتر از 2 فوتی سقوط کرد و به پایه صندلی برخورد نمود. هنگامیکه وی گوشی نوت 10 را برداشت؛ متوجه آسیبدیدگی آن شد. پنل شیشهای پشتی دستگاه بهطور کامل دچار شکستگی شد و این رویداد، لحظات ناگواری را برای کاربر مذکور رقم زد.
این کاربر بهخاطر حادثه روی داده، خود را چندان مسئول نمیداند. با اینحال کلیه کاربران اطلاع دارند که ساختار شیشهای پشتی گوشیهای پرچمدار در برابر کوچکترین ضربات مستعد خردشدگی هستند. کارشناس وبسایت Techradar معتقد است که نامبرده در صورت مسئولیتپذیری بایستی پس از تحویل گرفتن دستگاه گرانقیمت خود از تیم عکاسی، آنرا درون یک کیس محافظ قرار میداد.
اما ساختار شیشهای برخی دستگاههای پرچمدار به اندازهای صیقلی است که عملا بر روی کلیه سطوح هموار سر خواهند خورد. با قرار دادن چنین دستگاههایی بر روی سطوح هموار دارای کمترین میزان شیب، لغزش آنها آغاز خواهد شد. با اطمینان از اینکه میزان لغزندگی اشیا محیط پیرامون کاملا قابل درک نیست؛ لذا بهتر است از این عوامل خطرناک و نابودگر فاصله بگیریم.
بر اساس اظهارات کاربر متضرر، هنگامیکه وی در وضعیت پشت به میز قرار گرفت؛ گوشی نوت 10 او همانند یک نوزاد از روی میز کار سر خورد. وی گوشی خود را از روی فرش برداشت؛ در حالیکه انتظار داشت پنل پشتی دستگاه دچار خراشیدگی جزئی شده باشد. سایر گوشیهای شیشهای موجود در دفتر Techradar نیز سناریوی مشابه سقوط از روی میز بر روی زمین را تجربه کرده و دچار برخی آسیبدیدگیهای جزئی شدند. اما برخورد گوشی با پایههای صندلی موجب تخریب روکش پشتی رنگارنگ و چشمنواز نوت 10 شد. این ساختار برای دنیای امروز بیشازاندازه صیقلی بهنظر میرسد.
چنانچه سامسونگ همراه با هندست فوقالعاده گرانقیمت خود یک کیس محافظ را در اختیار مشتریان قرار میداد؛ در اینصورت پنل پشتی گوشی احتمالا از سقوط جان سالم به در میبرد. هرگونه کیس تولید شده با استفاده از مواداولیه غیر شیشهای مانع از لغزش گوشی و آغاز فرآیند سر خوردن آن خواهد شد. حتی روکش مات برشخورده با لیزر یا تولید شده با مواد شیمیایی در اسمارتفونهایی نظیر گوگل پیکسل 3 یا وانپلاس 7 پرو نیز احتمالا برای پیشگیری از سرخوردن و سقوط آزاد این گوشیها کفایت خواهد کرد.
اما این همان دنیایی نیست که ما در آن زندگی میکنیم. ما در زمان و موقعیتی قرار داریم که در آن، برخی گوشیهای تولیدی کمپانیهای سامسونگ و اپل همانند سنگهای قیمتی میدرخشند. در دنیای خارج، این گجتهای زیبا از زمان خارج شدن از بستهبندیهای خود تا زمانیکه مالکان بر اساس سلیقه شخصی از ابزارهای حفاظتی برای آنها استفاده کنند؛ همواره در معرض خطر خواهند بود.
شواهد حادثه در پیشزمینه؛ کاربر پشیمان در پسزمینه
استفاده از کیس محافظ، امنیت بیشتری را به ارمغان خواهد آورد؛ اما کاربران را از مشاهده زیباییهای ساختار شیشهای گوشی محروم میکند. حتی در کیسهای گوشی با طراحی ظریف و شفاف نیز بعضا حبابهای مربوط به مواداولیه مات به چشم میخورند. با اینحال بهنظر میرسد که گزینه دیگری پیش روی کاربران قرار ندارد: این افراد بایستی سرمایه خود را ایمن نموده و یا منتظر مشاهده رفتار ناملایم جهان پیرامون باشند.
نهایتا فاصله گرفتن الگوی طراحی گوشیها از رویکردهای آغازین عملی و صنعتی در حوزه اسمارتفون کاملا منطقی است. ابعاد بزرگ و قیمتگذاری بالا به مولفههای ساختاری اسمارتفونها مبدل شدهاند و تقریبا کلیه کاربران بهدنبال امکانات و ظاهر ویژه هندستها و نه صرفا عملکرد آنها هستند. دستگاههای اعجابانگیز موجود در جیب کاربران اکنون از ارزش فوقالعادهای برخوردار هستند.
گوشی نوت 10 خریداری شده در روز 23 آگوست 2019 که در روز 29 آگوست نابود شده است
یقینا نگرش مصرفکنندگان فناوری حول این موضوع نیز با گذر زمان متحول شده و چنین وضعیتی حتی در خصوص نظریات طرفداران متعصب اپل نیز کاملا مشهود است. پیشتر در سال 2011 یک روزنامهنگار با نام استیون لوی با انتشار یادداشتی در وبسایت Wired به عکسالعمل استیو جابز در خصوص قرار دادن مدل اولیه آیفون در کیس اشاره کرد:
“جابز آرام و قرار نداشت؛ به گونهای که انگار یک ماده زهرآگین را در اتاق وی رها کرده باشند. ظاهرا او مایل بود اعلام کند که چرا چنین شی زیبا و پر زرقوبرقی را پنهان میکنید؟ روکش لاستیکی نیمهشفاف من، کلیه نوآوریها و تلاشهای جابز و همکارانش در زمینه طراحی بصری را به سخره گرفته بود. بعلاوه وی به من گفت که استیل ضدزنگ نیز با قرار گرفتن درون یک پوشش، زیبا بهنظر میرسد.”
اما در جهانی که طراحی ظاهری گوشی تنها برای مدت محدودی از طول عمر آن مورد ستایش قرار میگیرد؛ اظهارات استیو جابز به چه ترتیب قابل تفسیر خواهند بود؟