ذهن انسان توانایی ایستادگی در برابر اطلاعاتی که ما متداوما در قرن 21ام دریافت میکنیم را ندارد. بنابراین تعجبی ندارد که ما نمیتوانیم تمام آنچه را که میخوانیم، افرادی را که ملاقات میکنیم و صداهایی را که میشنویم، بهخاطر بسپاریم. ابزارهای یادآوری و حقههای ذهنی میتواند به افزایش حافظه شما کمک کند. در ادامه این مقاله با معرفی 5 روش برای تقویت حافظه با ما همراه باشید.
بیشتر افراد نمیدانند که حافظه به تکنیک متکی است. دانشی پشت نحوه مدیریت اطلاعات جدید توسط مغز ما وجود دارد که اگر شما تکنیکهای آن را یاد بگیرید، میتوانید اطلاعات بیشتری را بهخاطر بسپارید. لازم به ذکر است که بگویم این روشها جادویی نیستند و شما تنها با یک روز استفاده از آنها بهبودی را در حافظه خود احساس نخواهید کرد. با بررسی این 5 روش برای تقویت حافظه و تمرینکردن این تکنیکها شما میتوانید دیگران را با حافظه خارقالعاده خود حیرتزده کنید و انگشتبهدهان نگه دارید.
1. FlipToMind (وب)
یکی از 5 روش برای تقویت حافظه استفاده از اپ FlipToMind است. این اپ فلشکارتها را با تکنیک حافظه “تکرار با فاصله” ترکیب میکند تا شما آنچه که باید بهخاطر بسپارید را مطالعه و تکرار نمایید. FlipToMind تعدادی از ورودیها شامل متن، تصویر و نشانهگذاری را پشتیبانی میکند. همچنین در تمام مرورگرها، دسکتاپ و موبایل کار میکند.
برای ایجاد یک کارت شما میبایست در یک طرف کارت علامت و سرنخی از موضوع و در طرف دیگر جواب را بنویسید. برای افزودن تصویر به یک کارت باید لینک URL آن را کپیوپیست نمایید. پس از ایجاد یک استک یا کارت، میتوانید خود را محک بزنید.
این اپ در بین کارتهای ایجادشده میچرخد. شما باید پس از حدسزدن جواب یک کارت برای دیدن پاسخ صحیح، آن را بچرخانید. اگر جوابی که داده بودید، صحیح بود کارت را با “knew it” و اگر پاسختان اشتباه بود آن را با “failed” نشانهگذاری نمایید تا اپ بتواند کارتهایی را که با آنها مشکل دارید، شناسایی نمایید. سپس FlipToMind بر اساس الگوریتم، کارتهایی را که ممکن است سریعتر فراموش نمایید را شناسایی میکند و درنهایت براساس آن برای شما یک تست طراحی میکند.
این اپ یکی از سادهترین اپهایی است که از تکنیک تکرار با فاصله استفاده میکند. در نسخه ابتدایی شما میتوانید تا 25 کارت ایجاد نمایید ولی با پرداخت 1 دلار در ماه میتوانید این تعداد را به بینهایت برسانید.
2. Mochi (ویندوز، لینوکس، macOS)
اپ Mochi نیز از تکنیک تکرار با فاصله استفاده میکند اما از آنجا که یک اپ وب نیست شما میتوانید تنها از آن بر روی دسکتاپی که نصب شده است، استفاده نمایید.
شما میتوانید کارتهایی را با متن، نشانهگذاری و اموجی ایجاد نمایید اما امکان درج تصویر را ندارید. این اپ، سه ویژگی خاص دارد که آن را از فلشکارتهای دیگر متمایز کرده است.
اول اینکه شما مجبور به داشتن یک پاسخ نیستید. در یک فلشکارت فیزیکی شما در یک طرف سوال و در طرف دیگر جواب را دارید.
ویژگی “Cloze” در این اپ تکههایی از یک متن بزرگ را محو میکند و سپس از شما میخواهد تا آن را تکمیل نمایید.
در نهایت Mochi به شما اجاره میدهد برای مطالعه، نوتهایی با جزئیات بیشتر اضافه نمایید. سپس شما میتوانید در کارتها به این نوتها لینک بدهید و یا حتی از این نوتها کارت بسازید. این سیستم موثری برای یادآوری مطالب مورد نیاز است.
برنامه این دو روش را با الگوریتمی که کارتها را ردیابی کرده جفت و با تکرار با فاصله تقویت میکند. شما میتوانید دکها و کارتهای فراوانی در اپ Mochi بسازید اما متأسفانه نمیتوانید به آنها از طریق گوشی یا سیستم دیگر دسترسی داشته باشید.
دانلود Mochi: ویندوز | macOS | لینوکس
3. Art of Memory (وب)
اگر دوست دارید باد بگیرید که یکی از آن “کاخهای حافظه” را که شرلوک هولمز در یکی از اپیزودهای BBC ساخته بود، بسازید باید به اپ Art of Memory سر بزنید. این وبسایت مخزنی از ابزارهای مختلف حافظه شامل سادهترین راهنمای رایگان مبتدیها برای شناخت نحوه عملکرد کاخ حافظه است.
این راهنمای قدمبهقدم شما را با اصول متد لوکی یا همان کاخ حافظه آشنا میکند و از نمای یک دهکده روش یادگیری 12 عنصر اول جدول تناوبی را بهتصویر میکشد. کاخ حافظه معمولا به عنوان یک ابزار مفید به دانشآموزان توصیه میشود.
وبسایت مطالب بیشتری از این متد را در بر دارد و تقریبا تمامی تکنیکهای حافظه موجود را پوشش میدهد
پس از ثبتنام در وبسایت شما میتوانید 28 صفحه آغازین ایبوکهای مبتدیان به هر تکنیک اصلی را مطالعه نمایید و به پاسخ پرسشهای متداول برسید. شما همچنین با دسترسی به فروم میتوانید از کمک جامعه فعال متخصصین و آماتورها استفاده کنید.
4.Your Awesome Memory (وب)
وبسایت Bill Powell، متخصص حافظه، مملو از مقالات و منابع مرتبط با حافظه است. پاول بهجای تمرکز بر روی یک تکنیک، به استفاده از متدهای مختلف برای بهخاطر سپردن مطالب مختلف تاکید دارد و به آموزش این مهم میپردازد.
بهترین روش برای شروع، استفاده از دوره رایگان ویدیویی است. شما برای دسترسی به این دوره باید عضو خبرنامه شوید. مدتزمان هر چهار ویدیو موجود بیش از نیم ساعت است. پاول در مورد ۴ ابزار ضروری حافظه، اهداف هر کدام و نحوه استفاده از این ابزارها برای بهخاطر سپردن نامها، آموزش میدهد.
پیشنهاد میکنیم یک آخر هفته را به تماشای این ویدیوها اختصاص دهید و سپس شروع به تمرین نمایید. اگر زمان کافی دارید به مقالههای ارزشمند پاول از جمله “علت شکست فلشکارتها” و “چگونه بیشتر آنچه را که خواندهایم بهیاد بیاوریم؟” نیز سر بزنید.
5. Memory Health Check (وب)
حال که میدانید چگونه حافظه خود را افزایش دهید، بد نیست سلامت آن را نیز بررسی نمایید. اپ Memory Health Check با ارایه چند تست رایگان میزان سلامتی حافظه شما را بررسی میکند.
وبسایت به شما دو نوع تست میدهد:
تست حافظه کوتاهمدت و تست حافظه درحال کار. در تست حافظه کوتاهمدت برای شما تعدادی تصویر از طبیعت و حیوانات نمایش داده میشود. هربار که یک تصویر تکرار میشود، شما باید دکمه اسپیس را بزنید.
تست حافظه درحال کار نیز دو نوع است. تست اعداد به شما یک دنباله از اعداد تا عدد 10 را نشان میدهد و سپس شما باید عدد کامل را وارد کنید.
تست حافظه فضایی به شما یک شی را در مربعهای متفاوت 4 در 4 نشان میدهد. شما باید مربعها را بهخاطر بسپارید و آنها را جابجا کنید.
توجه: این تستهای ساده برای بررسی یک ذهن کارآمد و منظم هستند. اگر به دنبال تستهای بالینی هستید و یا فکر میکنید مشکل ذهنی دارید، لطفا با یک پزشک حرفهای مشورت نمایید.
روشهای دیگر
حافظه و بهیاد آوردن معمولا یک عملکرد از شرایط فیزیولوژیکی هستند. تحقیقات نشان داده است که حافظه شما بهطور خودکار با تغذیه سالم، ورزش مداوم و خواب کافی تقویت میشود. با این وجود شما همچنان میتوانید از این اپها کمک بگیرید.
در این عصر اطلاعات ما با دادههای فراوانی بمباران شدهایم، پس چرا در یادآوری آنها کمک نگیریم؟
سلام
ممنون دوست عزیز… یه روش شناختهشده برای تقویت حافظه و به خاطرسپاری استفاده از “کاخ حافظه ” یا mind palace هست.
پیشنهاد میکنم کتاب “قدم زدن روی ماه با انیشتن” رو بخونید خالی از لطف نیست!
یه مقاله در مورد تقویت حافظه کوتاه مدت خوندم که به نظرم اینجا هم میتونست گفته بشه:
داستان ساختن و ریتم داشتن برای مطالبی که قرار است حفظ کنیم، کمک میکنند که مطالب را راحتتر به حافظه بسپاریم. از کتابهایی که میخوانیم، داستان بسازیم و آن ها را به زندگی شخصی خودمان ربط دهیم. همچنین میتوانیم از تفکر انتقادی خودمان استفاده کنیم. یعنی نظرات مخالف و یا موافق خودمان را راجع به آن محتوا بنویسیم. همین کار ساده، باعث میشود که مطالب برای مدت طولانیتر و بهتر در ذهنمان بماند.
ریتم داشتن هم باعث به خاطر سپردن راحت تر مطالب میشود. برای همه ما ثابت شده که میتوانیم یک شعر را خیلی راحتتر حفظ کنیم تا متن ساده و یا وقتی قرآن را با ترتیل میخوانیم راحت تر حفظ میشویم. به طور کلی ریتمها باعث میشوند سریعتر و راحتتر مطالب را بازخوانی کنیم و به یاد بیاوریم. مهم برقراری این اتصال و قلاب به مغز است که با هر سبکی میتوانیم این کار را انجام دهیم.
سلام، ممنون دوست عزیز.
یه روش شناختهشده برای تقویت حافظه و به خاطرسپاری استفاده از “کاخ حافظه ” یا mind palace هست.
پیشنهاد میکنم کتاب “قدم زدن روی ماه با انیشتن” رو بخونید خالی از لطف نیست!