این هفته در آسمان، نورهای درخشانی مشاهد شد که در امتداد یک خط مستقیم بهآرامیحرکت میکردند. این نورها متعلق به یک ستاره دنبالهدار یا شهابسنگ نبودند، بلکه مربوط به ماهوارهای پهنباند استارلینک شرکت SpaceX میشدند که به فضا پرتاب شده بودند.
کمپانی SpaceX، چند روز پیش، تعداد ۶۰ عدد روتر اینترنتی کوچک را با استفاده از یک راکت فالکون 9 به آسمان پرتاب کرد. این ماهوارهها، در همان ساعتهای اولیه پرتاب، بهصورت لکههای نورانی در اقصی نقاط دنیا مشاهده شدند. صحنه ایجادشده، شبیه قطاری از ستارههای درخشان بود که در امتداد یک خط راست در فضا حرکت میکردند.
افرادی که در نقاط مختلف دنیا آنها را مشاهده کرده بودند، ویدیوهایی را تحتِ عنوان منظره عجیب در آسمان در شبکههای اجتماعی آپلود کردند که همین موضوع بار دیگر باعث نگرانی ستارهشناسان شد.
شرکت SpaceX، اولین گروه از ۶۰ ماهواره استارلینک را در ماه مه امسال به فضا پرتاب کرد و همان موقع، تعدادی از دانشمندان هشدار دادند که برنامههای این شرکت برای فرستادن هزاران شی انعکاسی میتواند اثرات بدی بر روی مشاهدات نجومی ستارهشناسان بگذارد.
البته بلافاصله بعد از پرتاب معلوم شد که ماهوارهها پس از افزایش ارتفاع و تغییر جهت بهسختی قابل رویت هستند. SpaceX قول داده بود که برای کاستن از اثرات نامطلوب آنها، مطابق راهنماییهای ستارهشناسان عمل کند و ضمنا برای جلوگیری از انعکاس نورشان، آنها را رنگآمیزی نماید. با وجود این، این گروه ۶۰تایی اخیر نیز که چند روز پیش به فضا پرتاب شدند مثل گروه اول رنگنشده بودند.
شرکت SpaceX از زمان پرتاب ماه مه امسال، برنامههای خود را برای ارسال ۴۲۰۰۰ ماهواره در سال آینده اعلام کرده است. موضوع جالب اینجاست که این کمپانی، تنها یکی از شرکتهای فراوانی است که بهدنبال پرتاب چنین ماهوارههایی به فضا هستند.
حالا ستارهشناسان، با شنیدن این اخبار و ظاهر شدن دوباره رژه ماهوارههای استارلینک در آسمان شب، بار دیگر نگرانی خود را از این بابت اظهار کردهاند.
Jonathan McDowell، ستارهشناس از مرکز اخترفیزیک دانشگاه هاروارد، عقیده دارد که استارلینک و ماهوارههای آن در حالحاضر مشکلی ایجاد نمیکنند، اما افزایش تعداد آنها او را نگران کرده است. او در حساب توییتری خود نوشته است: اینکه بگوییم آنها باعث اختلال در کار ستارهشناسی میشوند اغراق است؛ اما آنها بهاندازه کافی درخشان هستند که اگر قرار باشد تعداد آنها به هزاران عدد برسد، مسلما باعث بروز مشکلاتی در رصد ستارگان خواهند شد.
SpaceX میگوید که با ستارهشناسان همکاری خواهد کرد و میتواند مدار ماهوارهها را طوری تنظیم کند که خللی در کار رصد ستارگان ایجاد نکنند.
شرکت همچنان قصد دارد که به پرتاب ماهوارههای استارلینک خود ادامه دهد و قرار است در ماههای آینده نیز یک گروه ۶۰تایی دیگر از آنها به فضا پرتاب کند.