چرا خوردن سبزیجات برای برخی افراد دشوار است؟

محققان دانشگاه کنتاکی معتقدند که وجود یک ژن خاص باعث می‌شود تا از نظر بعضی افراد، طعم برخی سبزیجات کمی تلخ به‌نظر برسد. لذا این افراد از مصرف سبزیجات مغذی و مفید برای سلامتی قلب نظیر بروکلی، جوانه کلم بروکسل و کلم خودداری می‌کنند. به گفته Jennifer L. Smith؛ پرستار معتبر و دانشجوی دوره پسادکتری در دانشکده پزشکی دانشگاه کنتاکی و یکی از نویسندگان پژوهش مقدماتی، این افراد احتمالا به برخی خوراکی‌های دیگر نظیر شکلات تلخ، قهوه و آب‌جو نیز احساس مشابهی دارند.

تحقیقی که در جریان جلسات علمی انجمن قلب آمریکا در فیلادلفیا طی روزهای 16 تا 18 نوامبر ارایه شد؛ بر پایه برخی اقدامات پیشین شکل گرفت. مطالعات گذشته نشان دادند که این ژنوتیپ با نوع سبزیجات خورده شده توسط دانشجویان کالج ارتباط دارد.

ژن مزه

به گفته خانم اسمیت، انسان‌ها با 2 نسخه کپی شده از یک ژن مزه موسوم به TAS2R38 متولد می‌شوند. افرادی که هر 2 گونه این ژن موسوم به AVI را به ارث می‌برند؛ نسبت به طعم تلخ این مواد شیمیایی حساس نیستند. اما اشخاصی که یک کپی AVI و یک کپی PAV را به ارث می‌برند؛ از حساسیت ویژه‌ای برخوردار بوده و خوراکی‌های مذکور به باور آن‌ها تلخ‌مزه به‌نظر می‌ر‌‌سند.

محققان به منظور انجام این مطالعه، وجود ارتباط احتمالی میان ژن مزه و افراد دارای 2 یا چند عامل خطرآفرین بیماری‌های قلبی و عروقی را مورد بررسی قرار دادند. آن‌ها طی یک دوره زمانی 3 ساله و با استفاده از نمونه استخراج شده از پژوهش گذشته، مجددا به تجزیه و تحلیل آن‌ها پرداختند. پژوهش پیشین، تعاملات ژنی در افراد مستعد بیماری‌های قلبی و عروقی را مورد بررسی قرار داده بود. محققان پرسش‌نامه مربوط به فراوانی مصرف موادغذایی برای 175 نفر از افراد را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. میانگین سنی پاسخ‌دهندگان معادل 52 سال بود. همچنین بیش از 70 درصد آن‌ها زن بودند. محققان دریافتند که احتمال قرارگیری افراد دارای ژن نوع PAV در میان جامعه 50 درصدی کم‌تر مصرف‌کننده سبزیجات بیش از 2.5 برابر است.

این مطالعه می‌تواند رویکرد پزشکان در راستای ارایه مشاوره به مردم جهت تغییر رژیم غذایی و بهره‌مندی از سیستم قلبی و عروقی سالم‌تر را متحول کند. خانم اسمیت گفت: “چنین تعاملی می‌تواند بر توانایی افراد جهت تغییر رژیم غذایی و دستیابی به یک الگوی غذایی مناسب برای سلامت قلب تاثیرگذار باشد.” به عقیده خانم اسمیت، یافتن بهترین روش جهت تشویق مردم به مصرف سبزیجات کماکان مستلزم انجام کارهای تحقیقاتی بیش‌تر است. وی در بخش دیگری از اظهارات خود خاطرنشان کرد: “ما امیدوار به کشف روش‌هایی هستیم تا ذائقه افراد دارای این ژن را به برخی موادغذایی نزدیک‌تر کنیم. در نهایت امیدواریم که با استفاده از اطلاعات ژنتیکی بتوانیم سبزیجات سازگارتر با ذائقه افراد و ادویه‌های مطلوب برای اشخاص حساس‌تر به مزه‌ها را شناسایی نماییم. بدین‌ترتیب می‌توان مصرف هرچه بیش‌تر سبزیجات را برای آن‌ها تسهیل کرد.”

همواره تابع تمایلات خوراکی خود نباشید

Tonia Reinhard؛ مدرس ارشد دانشگاه Wayne State در شهر دیترویت و مدیر دوره تغذیه بالینی در دانشکده پزشکی این دانشگاه گفت: محققان دانشگاه کنتاکی در اقدامی جالب‌توجه، مناطق ژنتیکی مرتبط با حس چشایی که احتمالا بر گزینه‌های غذایی افراد و به‌صورت بالقوه پیشرفت برخی بیماری‌های مزمن تاثیر می‌گذارند را شناسایی کردند.

به گفته خانم Reinhard؛ عضو آکادمی ملی تغذیه و رژیم غذایی و ریاست پیشین آکادمی تغذیه و رژیم غذایی میشیگان، “میوه‌ها و سبزیجات دارای تعداد زیادی مواد مغذی گیاهی و مواد معدنی ضروری هستند که می‌توانند التهابات و صدمات ناشی از اکسیداسیون را کاهش دهند. این 2 فرآیند کلیدی مخرب با بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان، دیابت و سایر بیماری‌های مزمن ارتباط دارند. هر عامل موثر بر رژیم غذایی این خوراکی‌ها می‌تواند در پیشرفت بیماری تاثیرگذار باشد.”

وی افزود: “مردم بایستی به‌خاطر داشته باشند که درک ذائقه انسان، فرآیند پیچیده‌ای است که تحت تاثیر متغیرهای بی‌شماری قرار دارد. تلاش افراد جهت فهم اولویت‌های غذایی خود اقدامی مفید است. در صورت ناسالم بودن غذاها، افراد با استفاده از عملکرد شناختی خود می‌توانند بر برخی تمایلات غذایی نادرست خود غلبه نمایند.”

Annie Mahon؛ متخصص تغذیه و مدرس مهمان در بخش حرکت‌شناسی دانشگاه Indiana University-Purdue در شهر ایندیاناپولیس معتقد است که مطالعه ژن‌های تاثیرگذار بر ذائقه افراد یک فرآیند تحقیقاتی پویا به‌شمار می‌رود. وی در خصوص پیامدهای عدم مصرف سبزیجات مفید برای سلامتی قلب نظیر کلم بروکلی و گل کلم ابراز نگرانی کرد.

به گفته خانم Mahon، این سبزیجات منبع مناسبی از فیبر، فولات و ویتامین‌های C و K هستند. این موادغذایی جهت حفظ سلامتی سیستم گوارش، قلب و ایمنی بدن ضروری خواهند بود. وی به افراد دارای این ژنوتیپ، راهکارهایی نظیر پختن سبزیجات را پیشنهاد داده است.

خانم Mahon معتقد است که پختن سبزیجات احتمالا به کاهش طعم تلخ آن‌ها کمک می‌کند و با انجام این‌کار، طعم سبزیجات احتمالا قابل‌قبول به‌نظر می‌رسد. البته افراد برای دریافت این مواد مغذی می‌توانند به منابع دیگری مراجعه نمایند. با توجه به فراوانی گزینه‌های پیش رو، انجام این‌کار بسیار آسان خواهد بود.

وی همچنین خاطرنشان کرد که با افزایش سن انسان از میزان حساسیت جوانه‌های چشایی کاسته خواهد شد. لذا عدم علاقه به طعم یک میوه یا سبزی در دوران جوانی الزاما به‌معنای احساس ناخوشایند نسبت به آن‌ها در سنین بالاتر نخواهد بود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH