کشف یک الگوی جدید از انفجارهای رادیویی کیهان؛ آیا پای فرازمینی‌ها در میان است؟

یکی از رازهای کیهان، حالا مرموزتر از قبل شده است. ستاره‌شناسان سرنخی را پیدا کرده‌اند که می‌تواند توضیح دهد چرا انفجارهای امواج رادیویی سریع (FRBs)، هر چند وقت یک‌بار، از اعماق فضا به زمین می‌رسند. اما این سرنخ، یک الگوی ۱۶روزه در یکی از انفجارهاست که می‌تواند تئوری‌های موجود درباره علت به وجود آمدن انفجارهای رادیویی سریع را به چالش بکشد.

انفجارهای رادیویی سریع، احتمالا میلیاردها سال وجود داشته‌اند. اما ما آن‌ها را در سال 2007 کشف کردیم و تا به‌ امروز هم فقط تعداد کمی از آن‌ها را شناسایی کرده‌ایم. ستاره‌شناسان در ژوئن ۲۰۱۹ توانستند یک FRB را تا کهکشان خانگی‌اش ردیابی کنند. آن‌ها این FRB را FRB 180916.J0158+65 نام‌گذاری کردند.

هیچ‌کس نمی‌داند که چه چیزی باعث به وجود آمدن این انفجارهای سریع امواج رادیویی می‌شود. از آنجاییکه این انفجارها، بسیار نادر، غیرعادی و درخشان هستند، فیزیک‌دانان فکر می‌کنند که آن‌ها احتمالا از رخدادهای عظیمی مانند برخورد ستاره‌ها به وجود می‌آیند.

محققان، FRB 180916.J0158+65 را برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ هنگام بررسی داده‌های آشکارساز CHIME/FRB شناسایی کردند. آن‌ها در ژانویه امسال، با تجزیه و تحلیل مجدد داده‌های قدیمی توانستند بیش از یک انفجار را از طرف این FRB ردیابی کنند. اما چیز جدیدی که ستاره‌شناسان موفق به کشف آن در FRB 180916.J0158+65 شده بودند، الگوی منظمی از انفجارها بود. این الگو، شامل یک چرخه فعالیت ۴روزه است که در طول آن، امواج رادیویی به طور منظم به داخل فضا پخش می‌شوند. اما بعد از آن، یک دوره ۱۲ روزه خاموشی وجود دارد. البته آشکارساز CHIME/FRB تنها گاهی‌اوقات توانسته بود انفجارهای FRB 180916.J0158+65 را ردیابی کند، بنابراین این احتمال وجود دارد که بسیاری از انفجارهای FRB در طول دوره فعالیت‌اش، توسط این آشکارساز ردیابی نشده‌اند.

الگوی انفجارهای FRB 180916.J0158+65، تقریبا با هیچ‌یک از توضیحات موجود درباره FRBها همخوانی ندارد. الگوهایی مثل این، در علم ستاره‌شناسی، اغلب به یک شی چرخشی سریع، نسبت داده می‌شود. برای مثال، ستاره‌های نوترونی گاهی‌اوقات به نظر می‌رسد که به‌طور منظم، از دید آشکارسازهای اشعه X ناپدید می‌شوند. علت آن هم این است که نقاط داغ روی سطح آن‌ها، طوری می‌چرخند که مانند نور یک چراغ دریایی، مرتبا ظاهر و ناپدید می‌شوند. البته احتمالات دیگری هم می‌تواند در توضیح این الگو وجود داشته باشند.

حالا سوالی که ذهن ستاره‌شناسان را به خود مشغول کرده این است که آیا این الگوی انفجاری، در مورد همه FRBها صادق است یا فقط در مورد برخی از آن‌ها.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH