نرخ نوسازی

نرخ نوسازی صفحه چیست و اعداد 60، 90 و 120 هرتز به چه معنا هستند؟

اکثر گوشی‌های پرچم‌دار امروزی از نمایشگرهای سریع 90 و یا 120 هرتزی استفاده می‌کنند. این قضیه بر روی کاغذ جالب به نظر می‌رسد. نرخ نوسازی (refresh rate) نیز یکی دیگر از راه‌هایی است که گوشی‌های هوشمند سعی دارند تا با آن خود را از یکدیگر متمایز کنند. آیا شما به دلیل نرخ نوسازی بالاتر حاضر هستید تا یک گوشی جدید خریداری کنید؟ با آی‌تی‌رسان جهت پیدا کردن جواب این پرسش همراه باشید.

مزیت‌ها و همچنین شیوه کار نرخ‌های نوسازی بالا توسط کاربران به‌ خوبی درک شده‌اند. درحالی‌که بازی‌ها و سایر محتوا در این گوشی‌ها بسیار روان‌تر اجرا می‌شوند، مصرف باتری نرخ نوسازی بالاتر به کاربر و خود دستگاه نیز بستگی دارد. در این مقاله قصد داریم تا به تمامی نکات لازم پیرامون نرخ نوسازی نمایشگرها اشاره کنیم.

نرخ نوسازی چیست؟

صفحه‌نمایش‌ها حالتی ایستا ندارند. به این دلیل که نمایشگر گوشی‌ها شما به‌صورت مرتب محتوا را از پردازنده گوشی دریافت کرده و آن را در قالب پیکسل‌ها به شما نمایش می‌دهد، پس محتوا و حرکات نمایشگر گوشی‌ها حالتی روان دارند. اما این رویه به‌صورت اتفاقی صورت نمی‌گیرد. پنل‌ها محتوای خود را در فواصل زمانی معینی که نرخ نوسازی نامیده می‌شود، به‌روزرسانی می‌کنند.

نرخ نوسازی به معنای سرعت به‌روزرسانی یک نمایشگر است. به‌ عبارتی دیگر، هر چند وقت یک‌بار و با چه سرعتی یک صفحه‌نمایش نوسازی می‌شود. نرخ نوسازی به‌ این معنا است که در هنگام روشن بودن یک نمایشگر، پنل آن در هر ثانیه چند بار نوسازی می‌شود. یک صفحه‌نمایش 60 هرتزی در هر ثانیه 60 بار، یک نمایشگر 90 هرتزی 90 بار و صفحه‌نمایشی 120 هرتزی، 120 بار در هر ثانیه نوسازی می‌شود. بنابراین یک نمایشگر 120 هرتزی دو برابر یک پنل 60 هرتزی و 4 برابر یک تلویزیون 30 هرتزی قدیمی سریع‌تر نوسازی می‌شود. 

نرخ نوسازی

سرعت به‌روزرسانی بالاتر همچنین به‌ معنای تأخیر پایین‌تر نیز هست، زیرا پیکسل‌ها سریع‌تر نوسازی می‌شوند. به‌عنوان‌مثال: در یک نمایشگر 60 هرتزی، 16.6 میلی‌ثانیه، در یک نمایشگر 90 هرتزی، 11.1 میلی‌ثانیه و همچنین در یک صفحه‌نمایش 120 هرتزی، 8.3 میلی‌ثانیه طول می‌کشد تا به‌صورت کامل پنل آن‌ها نوسازی شود. نرخ نوسازی تنها عامل موثر در تأخیر یک نمایشگر نیست، اما بیشترین اثرگذاری را دارد. 

نمایشگر گوشی شما در هر چرخه نوسازی به‌صورت یکجا به‌روزرسانی نمی‌‎شود. در عوض، هرکدام از ردیف‌ پیکسل‌های افقی به نوبه خود به‌روزرسانی شده تا اینکه تمامی نمایشگر به‌صورت کامل در نرخ موردنظر نوسازی شود. اگر در حالت اسلوموشن از یک نمایشگر فیلم‌برداری کنید، نرخ نوسازی را در عمل مشاهده خواهید کرد. این همان دلیل سوسو زدن نمایشگرهای دیگر در هنگام فیلم‌برداری از آن‌ها است. به عبارتی دیگر، نمایشگر دستگاه‌های شما به‌صورت دائم در حال نوسازی و به‌روزرسانی است، اما انجام یک نوسازی کامل به مدت زمان یک چرخه نوسازی بستگی دارد. 

در اینجا لازم است تا به اصطلاح نرخ نمونه لمس (touch sample rate) نیز اشاره‌ای بکنیم. این اصطلاح واژه‌ای مرتبط اما متفاوت است. نرخ نمونه لمس نیز در واحد هرتز (Hz) اندازه‌گیری شده و به این موضوع اشاره می‌کند که یک نمایشگر در هر ثانیه چند بار به دنبال تماس اثرانگشت کاربر می‌گردد. هرچه نرخ نمونه لمس بالاتر باشد، کاربر تأخیر کمتری را در بین ورودی (لمس و یا کشیدن) و واکنش نمایشگر احساس می‌کند. نرخ نمونه لمس برای انجام بازی‌های سریع، بسیار حائز اهمیت است.

اعداد 60، 90 و 120 هرتز در گوشی‌های هوشمند به چه معنا هستند؟

نرخ نوسازی

نمایشگرهایی که دارای نرخ نوسازی بالاتری هستند، محتوا را روان‌تر و سریع‌تر پخش می‌کنند، هر چند که کارهایی مانند مشاهده ایمیل‌ها و فعالیت در فیسبوک نمی‌توانند از استانداردهای بالاتر از 60 هرتز بهره جویند. به یاد داشته باشید که اکثر ویدیوها بر روی نرخ فریم 24 و یا همان 24 هرتزی اجرا می‌شوند. در هنگام استفاده از نمایشگرهایی که نرخ نوسازی بالایی دارند، اپلیکیشن‌ها و محتواهایی که تحرکات گرافیکی زیادی در آن‌ها وجود دارد، روان‌تر به‌ نظر می‌رسند. 

نمایشگرهای سریع‌تر در زمینه اجرای بازی‌ها، خود را بهتر نشان می‌دهند. نرخ فریم بالاتر و زمان پاسخگویی سریع‌تر می‌توانند تأثیر قابل‌توجهی داشته باشند، زیرا تأخیر بصری کمتر بوده و گیم‌پلی نیز روان‌تر به نظر می‌رسد. بازی‌بازان پلتفرم رایانه‌های شخصی اغلب بر نمایشگرهای 120 یا 144 هرتزی تکیه دارند. حال بازی‌بازان موبایلی نیز می‌توانند از این مزیت بهره‌مند شوند، البته بر روی صفحه‌نمایش‌هایی کوچک‌تر. به‌هرحال، بازی در نرخ فریم بالاتر نیازمند پردازنده‌ای قوی‌تر نیز هست. یک پردازنده قوی باعث می‌شود تا نرخ فریم یک بازی بتواند با نرخ نوسازی نمایشگر موردنظر همگام شود.

متأسفانه استفاده از نمایشگرهای 90 هرتزی و یا بالاتر باعث کاهش عمر قابل‌توجه باتری گوشی‌های هوشمند می‌شود. مثلا در گوشی وان‌پلاس 7 پرو در هنگام استفاده از نرخ نوسازی 90 هرتزی در مقایسه با نرخ نوسازی 60 هرتزی، مدت زمان وب‌گردی 200 دقیقه کاهش می‌یابد. در برخی دیگر از گوشی‌ها نیز مانند گوگل پیکسل 4 که هنوز از عمر باتری ضعیف رنج می‌برند، استفاده از نرخ نوسازی 90 هرتزی ارزشش را نداشته و باتری این گوشی‌ها در این حالت یک روز هم دوام نمی‌آورد.

آیا باید یک گوشی مجهز به نرخ نوسازی بالاتر تهیه کرد؟

نمایشگرهای 90 و 120 هرتزی به‌ طرز فزاینده‌ای در میان دارندگان گوشی‌های هوشمند محبوب هستند، مخصوصا در میان صاحبان گوشی‌های پرچم‌دار. البته این فناوری‌ها را می‌توان در دستگاه‌های میان‌رده نیز پیدا کرد.

در هر صورت، نرخ نوسازی بخش کوچکی از قابلیت‌های یک نمایشگر است. طبیعتا نرخ نوسازی آن‌قدر مهم نیست که به دلیل آن یک گوشی جدید خریداری کنید. در نهایت اینکه عواملی مانند: طیف رنگی، کنتراست، دمای رنگ سفید و وضوح، همگی به یک اندازه تأثیر شگرفی بر روی صفحه‌نمایش گوشی‌های هوشمند خواهند داشت. 

در پایان، اگر همچنان قصد خرید یک گوشی با نرخ نوسازی 90 یا 120 هرتزی را دارید، می‌توانید از میان دستگاه‌های زیر به انتخاب بپردازید:

47 در مورد “نرخ نوسازی صفحه چیست و اعداد 60، 90 و 120 هرتز به چه معنا هستند؟”

  1. سلام
    من بین پوکو m5s با نرخ نوسازی ۶۰ هرتز
    و ردمی نوت ۱۲ با ۱۲۰ هرتز موندم

    این مورد می ارزه که بیخیال دوربین بهتر پوکو بشم و ردمی بخرم؟

  2. سلام گوشی من 120 هرتز پشتیبانی می‌کنه ولی وقتی تو کالاف میرم 60 هرتز بیشتر نمیره گوشیم Poco X4 pro هست

  3. سلام گوشی من Poco x4 pro هست ۱۲۰ هرتز هست وقتی روی ۱۲۰ میزارم همه چی رونه ولی وقتی تو کالاف میرم از ۶۰ هرتز بیشتر نمیره میشه کمکم کنید؟

    1. سعید صانعی

      سلام، توی کالاف برای این که بتونید رفرش‌ریت بیشتر داشته باشید باید گرافیک رو پایین بیارید

  4. سلام . گوشی من نوت ۱۰ پرو هستش و از فرم ۶۰ و ۱۲۰ پشتیبانی میکنه وقتی میذارمش رو ۱۲۰ گوشی داخل بازی کالاف خیلی داغ میشه رو ۶۰ هم که می‌زارم زیاد جالب نیست .
    میشه بذارمش روی حالت خودکار؟؟

    1. سعید صانعی

      سلام، حالت خودکار نداره، حالت 120 خب مصرف باتری بالایی داره ولی شما میتونید گزینه فریم‌ریت تو تنظیمات گرافیک بازی کالاف رو پایین‌تر بیارید

    1. سعید صانعی

      سلام، روی 60 و 90 هرتز تنظیم میشه، در حالت عادی میتونید روی 90 بگزارید اما اگر میخواید مصرف باتریتون کمتر بشه روی 60 بگذارید
      در تنظیمات، بخش Display گزینه Refresh rate میتونید نرخ نوسان‌سازی رو تعیین کنید

      1
      3
  5. سلام من بین دو گوشی ردمی نوت 10اس و دوکو ایکس تری شک دارم. گوشی پوک 120هرتزی و گوشی ردمی 60 هرتزیه. به نظرتون نرخ نوسازی برای گوشی خیلی مهمه اگر میشه بگید که کدوم از این دو گوشی بهترین ممنون

    1
    1
    1. اشکان ادیبی

      با سلام، گوشی پوکو X3، در تمام مشخصات کمی بهتر از ردمی نوت 10اس است اما نوت 10اس برخلاف پوکو که صفحه نمایش LCD دارد، از AMOLED استفاده می‌کند که تفاوت زیادی دارد.
      طبق سوالی که پرسیدید، به نظر می‌رسه صفحه نمایش براتون بیشتر اهمیت داره و در این صورت AMOLED بودن تجربه بهتری نسبت به 120 هرتز بودن برای شما خواهد بود.

  6. سلام
    هرتز در گوشی همچون هسته نه که کارایی نداشته باشه ولی صرفا جنبه تبلیغاتی دارد
    همانطور که نویسنده به درستی اشاره کرد بیشتر ویدیو ها با نرخ 24هرتز هم بدون مشکل اجرا میشن پس هرگز گول غول های فن آوری را نخورید و بخواین حساس شین روی هرتز

    1
    11
      1. آیا باعث میشه ب مرور زمان عمر باتری کاهش پیدا کنه؟از اون جهت میگم چون نمیشه باتری این مدل گوشیارو عوض کرد

        1. مجتبی مسکینی

          باتری گوشی‌ها یه عمر مفید داره که با هربار تخلیه شدن ازش کم می‌شه یعنی شما هرچقدر هم که رعایت کنید بازم باتری مثلا بعد از یک سال استفاده مثل روز اولش باقی نمی‌مونه و از ظرفیتش کاسته میشه
          شما چه روی ۱۲۰ بذارید چه نذارید به مرور زمان عمر باتری کم میشه این مورد خیلی تاثیر خاصی تو پروسه کاهش ظرفیت باتری نداره! شاید مثلا یه ماه زودتر خراب بشه همین

          3
          8
    1. لازم نیست همیشه نرخ نوسازی روی 120 باشه درمواقع لازم بزارید روی 120 مگرنه در کارهای روزمره روی 60 هم باشه کفایت میکنه

  7. سلام ببخشید پس نرخ نوسازی صفحه نمایش گوشی های کمی قدیمی تر مثل S9 یا S8 چند هرتز هست میشه لطفا جواب بدین؟

  8. سلام ببخشید گوشی من پوکو ایکس تری پرو هست
    وقتی گوشیرو میزارم حالت ۱۲۰هرتز میرم داخل سایت ها کند عمل میکنه
    دلیلش رو میشه بگید

  9. سلام دوست عزیز امیدوارم سوالم رو قبل اینکه گوشی بخرم جواب بدی، بین گوشی A32 سامسونگ و Redmi note 10 شیائومی دودل هستم نمایشگر برام خیلی مهمه که مال A32 نود هرتزی و شیائومی ۶۰ هرتزی هست و هردو سوپر امولد، از طرفی سخت افزار و پردازنده شیائومی یه سروگردن بهتره که احتمالا در نمایشگر تأثیرگذار باشه. در پایان میخواستم بدونم نرخ نوسازی بالاتر سامسونگ ارزش این رو داره که قید طراحی و سخت افزار بهتر شیائومی رو بزنم؟؟ با این تفاسیری که عرض کردم نمایشگر سامسونگ خیلی بهتر خواهد بود؟ ممنون میشم کامل جواب بدی

    2
    4
    1. سعید صانعی

      سلام، ببینید نرخ نوسازی صفحه باعث میشه نمایشگر همه‌چیز رو روان‌تر نشان بده اما به شدت برروی باتری تاثیر می‌گذاره، مثلا اگر قرار باشه یک باتری با نرخ 60 هرتز دو روز شارژ نگه داره با نرخ 90 هرتز یک روز و نیم شارژ نگه میداره، من خودم گوشی 120 هرتز هست ولی همیشه رو 60 هرتز استفاده میکنم و فقط برای بازی میارم رو 120 هرتز. دلیلش هم باتریه
      صفحه 90 هرتز شاید در ابتدا خیلی جذاب باشه اما فکرمیکنم در طولانی مدت شارژ بیشتر باتری اهمیت بیشتری پیدا کنه و حاضر باشید همیشه روی 60 هرتز از گوشی استفاده کنید. قبل خرید به این نکته توجه داشته باشید. حالا دیگه تصمیم شماست که صفحه نمایش بهتر رو ترجیح میدید یا شارژ باتری بیشتر رو؟؟

      1
      18
    1. سعید صانعی

      خیر، برای فیلم گرفتن فریم بر ثانیه fps تاثیر داره، مثلا یک گوشی که فیلم 1080 با 60 فریم در ثانیه میگیره کیفیتش فیلم برداریش از گوشی که فیلم 1080 با 30 فریم در ثانیه میگیره بهتره

      1
      5
    1. مجتبی مسکینی

      سرعت به نمایش در اومدن تصاویر بیشتره
      یعنی گشتن بین منو ها، اسکرول کردن، موقع بازی و… تصویر خیلی روون‌تری دارین

      1
      11
    1. سعید صانعی

      بله، در پوکو x3 باید برید تو منو بعد display رو انتخاب کنید، سپس در بخش refresh rate میتونید نرخ تازه سازی رو بر روی 60 یا 120 تنظیم کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
TCH