متخصصان پزشکی میگویند که گرچه ویروس کرونای جدید و آنفلوآنزا علایم مشابهی مثل بدن درد، گلودرد و تب دارند، اما آنها تفاوتهای عمدهای با هم دارند.
بیماری کووید۱۹ که توسط ویروس کرونا ایجاد میشود باعث مرگ حدود ۳.۵ درصد از موارد مبتلا به آن میشود. البته این درصد، با توجه به اینکه هنوز بسیاری از افراد آلوده متوجه بیماری خود نشدهاند، نرخ دقیق تلفات این ویروس نیست؛ اما درهرحال بسیار بالاتر از نرخ ۰.۱ درصدی مرگومیر ناشی از آنفلوانزای فصلی است.
فرانکوس بالوکس (Francois Balloux)، بیولوژیست از یونیورسیتی کالج لندن میگوید: هنوز عدم قطعیت قابلملاحضهای درباره نرخ تلفات کووید۱۹ وجود دارد و میزان آن احتمالا بسته به کیفیت تجهیزات و امکانات پزشکی کشورهای مختلف متغیر است. اما بهطور میانیگین میتوان نرخ ۲ درصد را برای آن ذکر کرد که تقریبا ۲۰ برابر نرخ تلفات آنفلوآنزاست که در حالحاضر مردم را مبتلا میکند.
موارد حاد
اما خطر واقعی ویروس کرونا نرخ مرگومیر بالای آن نیست. متخصصان میگویند که سیستمهای درمانی کشورها ممکن است بهخاطر افزایش تعداد مواردی که نیاز به بستری شدن دارند از کار بیفتد. بررسی ۴۵ هزار مورد تاییدشده در چین که مرکز شیوع ویروس کرونا بوده است نشان میدهد که اکثر مرگها در بین افراد مسن اتفاق افتاده است (۱۴.۸ درصد مرگ در بین افراد بالای ۸۰ سال).
اما مطالعه دیگری در چین نشان میدهد که ۴۱ درصد از موارد حاد، در افراد زیر ۵۰ سال و ۲۷ درصد در بین افراد بالای ۶۵ سال اتفاق افتاده است.
جروم سالمون (Jerome Salomon) وزیر بهداشت فرانسه می گوید: درست است که افراد مسن ریسک بالاتری دارند، اما موارد حاد میتواند در افراد نسبتا جوان بدون هیچ بیماری زمینهای نیز رخ بدهد.
واگیری
متخصصان بیماری ارزیابی میکنند که هر بیمار کووید۱۹ میتواند ۲ الی ۳ نفر را آلوده کند. این عدد تقریبا دو برابر نرخ انتقال در آنفلوآنزای فصلی است که بهطور معمول هر شخص بیمار، ۱.۳ فرد جدید را آلوده میکند.
واکسن/درمان
سالمون میگوید: انسانها بیش از ۱۰۰ سال است که با آنفلوآنزا زندگی میکنند. ما آن را بهطور دقیق مطالعه کردهایم. اما ویروس جدید علیرغم شباهتهایی که در علایم جسمانی با آنفلوآنز دارد، اما تفاوتهای بزرگی نیز با آن دارد.
تفاوت اول این است که هیچ واکسن یا درمان مشخصی برای درمان کووید۱۹ وجود ندارد. گرچه برخی از آزمایشها، از تاثیر داروهای ضدویروس در درمان موارد حاد خبر دادهاند، اما به خاطر کوچک بودن اندازه این نمونهها نمیتوان آن درمانها را برای جمعیتهای بزرگ تجویز کرد.
صدها محقق در سراسر دنیا در تلاش برای پیدا کردن واکسن کووید۱۹ هستند، اما پروسه توسعه آن چندین ماه به طول خواهد کشید و این مدتزمان ممکن است برای جلوگیری از شیوع گسترده ویروس بسیار دیر باشد.
حتی اگر واکسنی پیدا بشود، دسترسی همه مردم دنیا به آن مساله دیگری خواهد بود. این در حالی است که مقامات سلامت برخی کشورها مرتبا شکایت میکنند که واکسن آنفلوآنزا به اندازه کافی در دسترس مردم آنها نیست.
شباهتها
با اینحال، ویروس جدید شباهتهایی نیز با آنفلوآنزا دارد؛ به ویژه در مورد اقدامات پیشگیرانهای که هر کدام از ما میتواند برای کند کردن نرخ شیوع آن انجام دهد؛ یعنی اجتناب از دست دادن، شستن مرتب دستها با آب و صابون، لمس نکردن صورت و زدن ماسک درصورت بیمار بودن. چنین کارهایی میتواند میزان آلودگیهای جدید را محدود کند.
وزیر بهداشت فرانسه میگوید که فقط دو نفر از هر ۱۰ نفر بهطور منظم دستهایشان را میشویند و فقط ۴۲ درصد از مردم هنگام عطسه یا سرفه کردن جلوی دهان خود را با آرنج یا پارچه میگیرند.