یک مطالعه جدید در چین ادعا کرده است که احتمال ابتلای افراد با گروه خونی A به ویروس کرونا (کووید۱۹) بیشتر از بقیه افراد است. معنای این یافته برای بیمارن، پزشکان و پژوهشگران چیست و آیا کسانی که دارای گروه خونی A هستند باید نگران باشند؟
مطالعه مذکور، توسط گروهی از محققان چینی بر روی ۲۱۷۳ بیمار مبتلا به کووید۱۹ که در سه بیمارستان شهرهای ووهان و شنژن بستری بودند انجام شده و گروه خونی این افراد با گروه خونی جمعیت آن مناطق مقایسه گردیده است. بررسیهای آنها نشان میدهد که افراد با گروه خونی A در مقایسه با گروههای خونی غیر A، ریسک بالاتری برای ابتلا به بیماری کووید۱۹ دارند.
طبق این مطالعه، توزیع گروه خونی جمعیت عادی ووهان به صورت زیر است:
- نوع A؛ ۳۱ درصد
- نوع B؛ ۲۴ درصد
- نوع AB؛ ۹ درصد
- نوع O؛ ۳۴ درصد
اما توزیع گروه خونی کسانی که در این شهر به کووید۱۹ مبتلا شدند به صورت زیر بود:
- نوع A؛ ۳۸ درصد
- نوع B؛ ۲۶ درصد
- نوع AB؛ ۱۰ درصد
- نوع O؛ ۲۵ درصد
تفاوت درصدها در جمعیت شنژن نیز تقریبا مشابه ووهان بود.
دکتر ویلیام پتری (William Petri) از دانشگاه ویرجینیا، بعد از بررسی این مطالعه میگوید: تحقیق جدید بسیار مقدماتی است، اما این ایده که تفاوت در گروههای خونی ممکن است در احتمال ابتلا به کووید۱۹ تاثیر داشته باشد، از نظر بیولوژیکی قابل قبول است.
اما سوال اینجاست که چرا گروه خونی یک نفر، او را مستعد پذیرش کووید۱۹ میکند. دکتر پتری توضیح میدهد که پاسخ آن را احتمالا باید در چگونگی اتصال پروتئینهای سطح ویروسهای کرونا به قندهای مختلف سطح سلولهای بدن (که ارتباط مستقیمی با نوع گروه خونی دارند) جستجو کرد. او میگوید: ما میدانیم تعدادی از ویروسهای کرونا که گاوها را آلوده میکنند دارای پروتئینهایی در سطح خود هستند که به مولکولهای قندی سلولهای بدن میچسبند و این مولکولها همان چیزهایی هستند که آنتیژنهای گروه خونی را تعیین میکنند. برای مثال اگر گروه خون شما A باشد، یک قند اضافه به نام anacitosal glucosamine بر روی سطوح سلولهای بدنتان وجود دارد که افراد با گروه خونی O آن را ندارند.
دکتر کریستن هوکنس (Kirsten Hokeness) از دانشگاه Bryant که این مطالعه را بررسی کرده میگوید: گروه خونی ABO بخشی از سیستم ایمنی بدن ماست. بنابراین چگونگی مبارزه سیستم ایمنی ما با ویروسها و علت متفاوت بودن تاثیر این ویروسها در افراد مختلف، به نوع گروه خونی ما برمیگردد
رابطه بین گروه خونی و سیستم ایمنی بدن چیزی است که دانشمندان بیش از صد سال بر روی آن تحقیق کردهاند. هوکنس میگوید: این ایده که افراد با گروههای خونی متفاوت، پاسخ ایمنی متفاوتی در برابر آلودگیهای ویروسی و باکتریایی مختلف دارند، از اوایل دهه ۱۹۰۰ مورد پژوهش قرار گرفته است. بسیاری از این مطالعات، در رابطه با بیماری مالاریا بوده و برخی از آنها هم در مورد سایر ویروسها و باکتریها مانند هپاتیت و Norovirus انجام شده است. این واقعیت که فعلوانفعال با پاتوژنها باعث تکامل گروههای خونی ABO در طول هزاران سال شده است، نشان میدهد که بین این دو سیستم ارتباط معناداری وجود دارد.
اما سوالی که پیش میآید این است که آیا افراد با گروه خونی A باید بیشتر از بقیه افراد نگران باشند؟ هم دکتر پتری و هم دکتر هوکنس چنین اعتقادی ندارند.
دکتر پتری میگوید: اگر گروه خونی فردی A است نباید بترسد، برای اینکه مطالعه حاضر، تفاوتهای کوچکی را در احتمال ابتلای این افراد به ویروس کرونا گزارش کرده است. ضمن اینکه این مطالعه هنوز در مرحله بررسی است و نتایج آن فعلا تایید نشدهاند. بنابراین، یافتههای این تحقیق گرچه از نظر بیولوژیکی معنادار است، اما امکان دارد که درست نباشند. اگر هم تایید شود که درست هستند، تاثیر زیادی بر روی احتمال ابتلای کلی افراد به بیماری کووید۱۹ نخواهد داشت.
دکتر هوکنس نیز میگوید: افراد با گروه خونی A لازم نیست نگران باشند، چرا که نتایج این مطالعه قطعی نیست. ما نباید اجازه دهیم که موضوع گروه خونی باعث ترس مردم شود. همه ما صرفنظر از گروه خونیمان، در مقابل ویروس کرونای جدید آسیبپذیر هستیم.
بنابراین از آنجاییکه مطالعه حاضر هنوز توسط متخصصان تایید نشده است و از طرفی نیز گروه آماری کوچکی دارد و تفاوتهای اندکی را برای احتمال ابتلا گزارش کرده است، دلیلی وجود ندارد که افراد با گروه خونی A بیشتر از بقیه افراد نگران باشند. البته باید خاطرنشان کنیم که تحقیق جدید به چند فاکتور مهم در رابطه با نحوه توسعه درمانهای مناسب برای مبارزه با کووید۱۹ اشاره کرده که در نوع خود جالب هستند.
دکتر پتری میگوید: میکروارگانیسمهای زیادی وجود دارند که با چسبیدن به قندهای سطح سلولهای بدن باعث آلودگی میشوند. بهترین مثال در این زمینه، ویروس آنفلوآنزاست که به قندهای موجود در سطح سلولهایی به نام sialic acid میچسبد. Tamiflu، دارویی است که توانایی چسبیدن ویروس آنفلوآنزا به قندهای این سلولها را از بین میبرد و این نشان میدهد که شناسایی اندرکنش سلول با ویروس چگونه میتواند ما را در پیدا کردن داروی ضدویروس مناسب یاری کند.
مطالعه حاضر و مطالعات شبیه آن در آینده، ممکن است در نهایت منجر به تشخیص راههایی برای درمان کووید۱۹ گردند. دکتر هوکنس میگوید: اگر چنین تحقیقات علمی اولیهای بتوانند اطلاعاتی را درباره اینکه ویروس کرونای جدید چگونه بر روی گیرندههای میزبان عمل میکند و چگونه آنتیبادیهای خون میتوانند جلوی این اندرکنش را بگیرند در اختیار ما قرار دهند، ما از این اطلاعات میتوانیم برای توسعه درمانهای مناسب استفاده کنیم. با اینحال، هنوز به دادههای زیادی در اینباره نیاز داریم.
بنابراین هدف مطالعه حاضر نه ایجاد نگرانی بیشتر در بین مردم بلکه کمک به کشف داروهای موثر برای درمان بیماری کووید۱۹ است و از این بابت بسیار امیدوارکننده است تا نگرانکننده.