30 سال از اولین باری که چاک هال اولین پرینتر 3 بعدی دنیا را اختراع کرد میگذرد. از آنزمان تا به امروز ایده پرینت اجسام از تخیل به واقعیت تبدیل شده و دریچههای نوینی را از زمینههای علمی گرفته تا هنر به روی بشریت باز کرده است.
شاید هنوز هم پرینت سه بعدی به جایی که باید نرسیده ، اما در طول این سه دهه، تکنولوژی در زمینه چاپ سه بعدی جهشهایی داشته است.
باور نکردن قطعی این فنآوری هنوز هم آسانتر از باور کردنش به نظر میرسد، زیرا هنوز در مقدار کم، با قیمت گران و با کارایی کمتری نسبت به دیگر سازههای معمولی ساخته میشود. در مقاله زیر با ما باشید تا با 5 شی که بزودی توانایی چاپ سه بعدی آنها را بدست میآوریم آشنا شوید.
خانه
یک محقق در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی ادعا کرده است که یک خانه بزرگ را با چاپگر سه بعدی که میتواند در 24 ساعت 2500 متر مربع را بسازد ایجاد کرده است.
این چاپگر مفهمومی از بتون به عنوان ماده ساخت استفاده کرده و با فن آوری ساخت لایه ای به نام “Contour Crafting”، خانه را با اطمینان از اینکه مجهز به تمام کانالهای لازم برای برق، تهویه هوا و لوله کشی است میسازد.
محققان لابراتوار رسانه دانشگاه ام آی تی مدتهای مدیدی است که به ساخت خانه از طریق چاپ سه بعدی اندیشیدهاند. پرینتر مدل میتواند یک تانکر با بازوهای مکانیکی باشد که در عرض چند ساعت به ساخت فنداسیون خانه بپردازد.
درخت
دو محقق ناسا در حال کار بر روی ایجاد روشی هستند که از طریق آن(فن آوری زیست چاپ سه بعدی ) بتوانند درخت بسازند.
طبق ادعای این گروه محقق، میتوان سلولها را برای دفع مواد غیر زنده مثل چوب کاشت. بجای استفاده از پلاستیک، چاپگر سه بعدی به چاپ سلولهای زنده با الگویی معین روی ژلاتینی پرداخته که به سلولها سیگنالی برای آغاز دفع چوب میفرستند. ناسا برای این تیم بودجهای 100000 دلاری در نظر گرفته تا به آنها در عملی شدنش کمک کند.
با اینکار فضانوردان بدون نیاز به حمل درختان به فضا، میتوانند در سیارههای دیگر هم درخت بسازند. ناسا امیدوار است که اولین درخت چاپ شده در سال 2014 کامل شود.
گوشت و چرم
روزی را تصور کنید که به راحتی و بدون فکر کردن به لحظه درد آور کشته شدن یک حیوان استیک بخورید یا یک دست لباس چرم شیک بپوشید.
Modern Meadow پیشرو در تولید محصولات سه بعدی وابسته به گاو است. بر طبق اطلاعات کمپانی، بدست آوردن چرم و گوشت از گاو، هم گران است و هم برای بسیاری غیر قابل تحمل.
این فرایند با استفاده از مواد سلولی جوهر زیستی انجام میشود. سال گذشته این کمپانی هزینه هنگفت 350000 دلاری را صرف چاپ یک نوار استیک کرد. هدفی که شاید به طور کامل به آن نرسید و موفق نبود.
ارگانهای پیچیده
چاپ سه بعدی اعضا میتواند آنهایی را که در فهرست انتظار دریافت عضو هستند خوشحال کند.
اما بحث الان درباره چاپ عضوی مثل قلب است. مهندسان زیستی موسسه نوآوری قلب و عروق در دانشگاه لوئیزویل باور دارند که قادرند در ده سال آینده قلب جایگزین بسازند. این تیم در حال حاضر موفق به ساخت عروق کرونر و برخی از کوچکترین رگهای خونی قلب شده است.
مشخص است که اگر این مهندسین نتوانند به این عضوها زندگی ببخشند، ساخت آنها هیچ فایدهای نخواهد داشت. در سال 2013، دانشمندان یک کبد کوچک ساختند که تنها 5 روز زنده ماند، اما این موفقیت باعث شد که یک کمپانی فعال در زیست چاپ قول ساخت یک کبد تمام اندازه را در امسال بدهد.
دانشمندان پیش از این موفق به چاپ سلولهای بنیادی جنینی شده بودند، پس احتمالا گام بعدی باید تنها وادار کردن این سلولها به رشد باشد.
پایگاه فضایی در ماه
شاید این سازه تخیلیترین سازه در این فهرست باشد. یک آژانس فضایی اروپایی در حال بررسی این فرضیه است که فضانوردان بتوانند پایگاه مستقر در ماه خود را داشته باشند. با نبود پلاستیک، احتمالا پرینتر های سه بعدی از خاک ماه برای ساخت استفاده خواهند کرد.
محققین ESA در حال حاضر یک ساختمان 1.5 تونی و ساخته شده از خاک ماه را چپ سه بعدی کردهاند. نتیجه محکم و مقاوم است اما به دلیل سبک وزنی توخالی درست شده است. البته این سازه روی زمین ساخته شده و فعلا در ماه چنین اتفاقی نیفتاده است.