بسیاری سوال دارند که چگونه مصرف اینترنت را کاهش دهیم؟ در این مطلب روشهای مختلف کاهش مصرف اینترنت گوشی را آموزش خواهید دید.
این روزها حساب و کتاب مصرف و خرج اینترنت همراه در طول ماه به یکی از چالشهای ثابت مردم تبدیل شده است. با وجود استفاده روزانه از شبکههای اجتماعی، پیامرسانها، بازیهای آنلاین و هزاران اپلیکیشن آنلاین دیگر، میزان خرج ماهانه اینترنت همراه برای افراد یک خانواده گاهی به 10 تا 20 درصد خرج کل خانواده در طول ماه هم میرسد.
گاهی به خود میاییم و میبینیم که در طول ماه بیش از یک سوم درآمد خود را صرف خرید بستههای اینترنت میکنیم و از طرفی نمیتوانیم از اینستاگرام، تلگرام، وبگردی و بازیهای پابجی و کالاودیوتی و امثالهم دست بکشیم، بنابراین در یک دور باطل گیر خواهیم کرد و راهی جز تسلیم بخش قابل توجهی از درآمد به اپراتورهای تلفن همراه نخواهیم یافت.
اما زمان آن رسیده تا هم مصرف اینترنت گوشی و هم دخل و خرج خود را کمی بهتر مدیریت کنیم و به جواب یک سوال مهم برسیم، سوال: چگونه مصرف اینترنت را کاهش دهیم؟
جواب: راههایی وجود دارد که با توسل به آنها میتوان مقدار زیادی از حجم مصرفی اینترنت را کاهش داد. البته قبل از شروع مقاله بهتر است بگوییم که هیچ چیزی مانند مدیریت مصرف زمان استفاده از شبکههای اجتماعی و بازیهای آنلاین نمیتواند به کاهش حجم مصرفی اینترنت و در نهایت خرج کمتر خرید بستههای اینترنت کمک کند. اگر کمی کمتر سرمان در فضای مجازی باشد و بیشتر در دنیای واقعی زندگی کنیم، خود به خود تا حد زیادی مصرف اینترنتمان کاهش پیدا میکند.
اما جدا از این مورد، راههای دیگری وجود دارد که با رعایت آنها میتوان به کاهش مصرف اینترنت گوشی کمک کرد. با آیتیرسان همراه باشید:
چگونه مصرف اینترنت را کاهش دهیم؟
راه حل اول: از وایفای استفاده کنید
هزینه بستههای وایفای خانگی نسبت به اینترنت همراه بسیار کمتر است، همه ما روزانه ساعت زیادی را در منزل از اینترنت استفاده میکنیم، میتوانیم یک بسته حجم کم برای اینترنت همراه داشته باشیم اما برای مصرف بالا، بازی آنلاین، کلاسهای آنلاین، گشت و گذار در شبکههای اجتماعی و… از اینترنت وایفای منزل استفاده کنیم.
در حال حاضر به طور میانگین برای هر یک گیگابایت حجم اینترنت دیتا ماهانه باید حدود 11 هزار تومان هزینه بپردازید، بستههای 10 گیگابایت ماهیانه اینترنت دیتا نیز حدود 30 هزار تومان قیمت دارند، این هزینه به معنای پرداخت 3 هزار تومان به ازای هر گیگابایت است.
اما در بستههای وایفای برای سرعت 16 مگابیت در ثانیه، بسته به شرکتی که از آن خدمات دریافت میکنید، حدودا برای 200 گیگابایت حجم اینترنت بینالملل باید 80 هزار تومان پول پرداخت کنید، یعنی برای هر گیگابایت، 400 تومان پول میپردازید.
تازه این در شرایطی است که به طور کلی از سایتها و اپلیکیشنهای خارجی استفاده کنید، برای استفاده از سایتها و اپلیکیشنهای داخلی مقدار مصرف شما یک چهارم حساب میشود، یعنی اگر دیدن یک فیلم در سایت نماوا یا فیلیمو 500 مگابایت از حجم بسته اینترنت موبایل شما را مصرف کند، دیدن همان فیلم با وایفای خانگی حدود 125 مگابایت از حجم شما را کم خواهد کرد.
اگر دانلودها و استفاده از اپهای پر مصرف مانند یوتیوب، اینستاگرام، تلگرام، اسپاتیفای و… را به زمان اتصال به وایفای موکول کنید، مقدار زیادی از حجم مصرفی اینترنت دیتا و در مجموع هزینههای خرید بسته اینترنت کاهش پیدا میکند.
راه حل دوم: اپلیکیشنهای پر مصرف را شناسایی کنید
شناسایی اپلیکیشنهای پر مصرف یکی از بهترین روشها برای مدیریت بهتر مصرف اینترنت و در نتیجه کاهش مصرف حجم اینترنت است. به این منظور در گوشیهای اندروید باید به منوی Setting رفته و از قسمت Mobile network گزینه Data usage را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید تنظیمات مربوط به مصرف اینترنت توسط اپلیکیشنهای مختلف را تغییر دهید.
در همین منو با لمس گزینه Data Usage This Month میتوانید میزان مصرف حجم اینترنت توسط اپلیکیشنهای مختلف را در طول 24 ساعت گذشته، یک هفته گذشته و یک ماه گذشته ببینید.
به این ترتیب متوجه خواهید شد که اپلیکیشنهای مختلف چقدر مصرف دارند، بسیاری از برنامهها هستند که به نظر نمیآید پر مصرف باشند وما حجم زیادی را مصرف میکنند، همچنین میتوانید مقدار مصرف برنامههای پرکاربرد مانند اینستاگرام و تلگرام در طول یک ماه را متوجه شوید و از این طریق کنترل بهتری بر روی زمان استفاده و مصرف اینترنت این اپها داشته باشید. با انتخاب هر برنامه به صفحه دیگری وارد میشوید که در آنجا میتوانید دسترسی هر برنامه به اینترنت دیتا، وایفای، رومینگ یا استفاده از اینترنت در پسزمینه گوشی را قطع کنید.
پیدا کردن اپهای پر مصرف در گوشیهای iOS از طریق منوی Settings و گزینه Cellular در دسترس است.
قطع دسترسی برنامهها به اینترنت
در منوی Data usage گزینه دیگری به نام Network access وجود دارد که با آن نیز میتوان دسترسی اپلیکیشنهای مختلف به اینترنت را قطع کرد. ما عادت داریم بسیاری از برنامهها را به صورت باز رها کرده و به سراغ یک اپ دیگر برویم، یا آنکه تعداد زیادی از برنامهها در پسزمینه گوشی اجرا میشوند و بدون اطلاع ما حجم اینترنت را مصرف میکنند.
با این گزینه میتوان به طور کلی دسترسی یک برنامه به اینترنت از هر دو طریق دیتا و وایفای را قطع کرد، یعنی میتوانید تعیین کنید که یک برنامه تنها در هنگام اتصال وایفای به اینترنت وصل شود و حجمی از اینترنت دیتا را مصرف نکند.
گزینه Smart Data Saver
در بخش Data usage گزینه دیگری به نام Smart Data Saver که در صورت فعال بودن، میزان مصرف اپلیکیشنهای مد نظر شما را کاهش میدهد. گزینه Smart Data Saver با استفاده از روشهای مختلف مقدار حجم اینترنت مصرفی در اپلیکیشنهای فعال و برنامههایی را که در پسزمینه گوشی اجرا میشوند، کاهش میدهد. در این قسمت باید اپلیکیشنهای مورد نظر خود را انتخاب کنید تا در صورت فعال کردن Smart Data Saver، مصرف اینترنت آنها کاهش یابد.
غیرفعال کردن گزینه Smart Network یا Wi-Fi Assist
گزینهای به نام Smart Network (در برخی گوشیها با نام Switch to Mobile Date) وجود دارد که حین اتصال به وایفای اگر سیگنال کمی ضعیف یا ناپایدار شد، اتصال اینترنت را به دیتای موبایل تغییر میدهد، این کار بدون اطلاع به شما انجام میشود و زمانی که حواستان نباشد حجم زیادی از اینترنت دیتای شما را مصرف خواهد کرد. با غیرفعال کردن این بخش میتوانید از مصرف ناخواسته اینترنت دیتا جلوگیری کنید.
این گزینه در iOS با نام Wi-Fi Assist شناخته میشود که از طریق منوی Cellular میتوانید آن را غیرفعال کنید.
راه سوم: کاهش حجم مصرفی اینترنت در اپلیکیشنها مطرح
بسیاری سوال میپرسند که چگونه مصرف اینترنت را در خود برنامهها کاهش دهیم؟ شما میتوانید به جز تنظیمات خود گوشی از طریق اپلیکیشنها نیز حجم مصرفی اینترنت را پایین بیاورید. در ادامه این روش توضیح داده میشود.
کاهش مصرف اینترنت گوگل کروم
گوگل کروم یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین مرورگرهای اینترنت در جهان است، نسخه موبایلی این مرورگر به صورت پیشفرض بر روی گوشیهای اندروید نصب بوده و روزانه میلیونها نفر از این برنامه استفاده میکنند، کروم قابلیتی به نام Lite mode دارد که با فعال کردن آن، صفحات وب سریعتر لود شده و تا 60 درصد دیتای کمتری مصرف میشود.
با فعال کردن این حالت، تا حد زیادی از مصرف بیرویه اینترنت در هنگام وبگردی به خصوص در سایتهای اشتراک ویدیو مانند یوتیوب یا آپارات جلوگیری میشود. این قابلیت در منوی Setting بخش Advance در دسترس است.
این مطلب را نیز مطالعه کنید: روشهای کاهش مصرف اینترنت اینستاگرام
کاهش مصرف اینترنت در اینستاگرام
در اینستاگرام با گزینه Data Saver، حجم مصرفی برنامه کاهش مییابد. با فعال شدن این گزینه به جهت کاهش مصرف اینترنت در اینستاگرام، از لود شدن خودکار ویدیوها و تصاویر پیشگیری میشود.
در اینستاگرام زمانی که وارد یک صفحه یا پیچ میشوید، همه تصاویر و ویدیوهای آن صفحه بارگذاری میشوند تا هنگامی که عکسها و فیلمها بلافاصله قابل تماشا باشند، اما با فعال کردن گزینه Data Saver، از لود شدن زودهنگام تصاویر و ویدیوها جلوگیری میشود به این ترتیب بر روی هر فیلم یا عکسی که رفتید، در همان زمان لود خواهد شد و پستهایی که قصد دیدن آنها را ندارید به صورت زودهنگام بارگذاری نمیشوند. برای فعال کردن این بخش باید از قسمت Account، گزینه Cellular Data Use را انتخاب و Data Sever را فعال کنید.
کاهش مصرف اینترنت در تلگرام
یکی از بهترین راهها برای کاهش مصرف حجم اینترنت در تلگرام، غیرفعال کردن دانلود خودکار تصاویر، فیلمها، موزیک و تصاویر Gif محسوب میشود. به این ترتیب هنگامی که در چت خصوصی، گروه یا کانالهای تلگرام بالا و پایین میروید، فایلها و مدیا به طور خودکار دانلود نمیشوند و تنها مواردی که خود شما انتخاب میکنید، بارگذاری خواهند شد.
برای اینکار باید از منوی Setting وارد بخش Data and Storage بشوید، در قسمت Automatic media download میتوانید حالت دانلود خودکار تصاویر، ویدیو و فایلهای مختلف را در سه حالت اینترنت دیتا، وایفای و رومینگ غیرفعال کنید.
راه چهارم: عادتهای خود را تغییر دهید
به عنوان قدم نهایی باید سعی کنید تا برخی از عادتهای خود را تغییر دهید، به عنوان مثال به جای گوش دادن به موسیقی آنلاین و استفاده از برنامههای استریم موسیقی، میتوانید آهنگها، موسیقی و فایلهای صوتی مورد نظر خود را دانلود کنید و بارها آن را گوش دهید. همچنین باید میزان استفاده از سایتهای اشتراک ویدیو مانند آپارات و یوتیوب را کاهش دهید، دانلود فیلم به جای تماشای استریم آن نیز گزینه بسیار مناسبی است. جدول زیر کمک میکند تا میانگین مصرف حجم اینترنت در حالت تماشا یا گوش داده به فایلهای ویدیویی و صوتی مختلف را بدانید.
میانگین حدودی مقدار مصرف |
فعالیت آنلاین |
5 گیگابایت در ساعت | تماشای ویدیو با کیفیت 4K |
2 گیگابایت در ساعت | تماشای ویدیو با کیفیت HD |
800 مگابایت در ساعت | تماشای ویدیو با کیفیت 480p |
60 مگابایت در ساعت | گوش دادن به موسیقی |
5 مگابایت در ساعت | آپلود عکس در شبکههای اجتماعی |
30 مگابایت در ساعت | بازی |
300 مگابایت در ساعت | وبگردی |
به این ترتیب همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، هیچ چیزی مانند کاهش زمان حضورمان در اینترنت و مدیریت بیشتر فعالیتمان در فضای مجازی، به پایین آمدن حجم مصرفی اینترنت کمک نمیکند، بنابراین در کنار تمام موارد ذکر شده، سعی کنید تا عادتهای خود را نیز تغییر دهید.
من ماهی ۲۰ گیگ نت مصرف می کنم شماچقد مصرف می کنید؟
من وقتی که میرم روبیکاسریالهای خانگی مثل مانکن وکرگدن وغیره روببینم اینترنتم به طرزعجیبی کم میشه طوری که به ازای هرده دقیقه فیلم دیدن ۲۵۰ مگابایت مصرف میشه فقط وفقط درروبیکااینجوری میشه.لطفااگه ممکنه بفرماییدچکارکنم تامصرف عادی بشه
هرکاری کنیم باز بسته نتمون هیچوقت به ته ماه نمیرسه
جریان اینترنت ماهواره ای رایگان چی شد؟؟؟
یه جوری اینترنت رو گرون کردن که فک کنم نصف کسری بودجه دولت از همین جبران میشه
مرسی آقا این گزینه تنظیمات کروم عالی بود
ولی واقعا همینقدر مصرفو کم میکنه؟؟؟؟