مشکلات ناشی از کمبود جهانی تراشه احتمالا بهزودی موجب شکلگیری اتحادی غیرمنتظره در کشور ژاپن خواهد شد. نشریه رویترز گزارش میدهد که وبسایت Nikkei بر اساس منابع اطلاعاتی خود ادعا کرده که کمپانیهای سونی و TSMC سرگرم بررسی احداث مشترک یک کارخانه تولید تجهیزات نیمههادی در غرب استان کوماموتو ژاپن هستند. به گفته افراد دست اندرکار، کمپانی تایوانی TSMC کنترل بخش عمدهای از این پروژه را در دست خواهد گرفت. اما این کارخانه در اراضی تحت مالکیت سونی و نزدیکی کارخانه ساخت سنسورهای تصویربرداری این شرکت فعالیت خواهد کرد. به گفته کارشناسان، دولت ژاپن تا حداکثر 50 درصد سرمایهگذاری 7 میلیارد دلاری این پروژه را تامین خواهد کرد.
این کارخانه تراشههای مورد نیاز برای دوربینها، خودروها و سایر اهداف کاربردی را تولید خواهد کرد. ظاهرا کمپانی بزرگ تولیدکننده قطعات خودرو موسوم به Denso نیز تمایل خود برای مشارکت در این پروژه را اعلام نموده است. در صورت پیشرفت پروژه، کارخانه جدید تا سال 2024 افتتاح خواهد شد. شرکتهای سونی و TSMC از هرگونه اظهارنظر در این زمینه خودداری کردهاند؛ اگرچه TSMC پیشتر اعلام کرد که سرگرم بررسی جدی برنامهها برای اجرای فعالیتهایی از این دست است.
احداث یک کارخانه مشترک چندان مایه تعجب نخواهد بود. برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که مشکل کمبود تراشه در جهان تا سال 2023 ادامه خواهد یافت. چنین سناریویی با این فرضیه مطرح شده که نرخ رشد تقاضا از میزان پیشبینی شده سریعتر نباشد.
احداث این کارخانه به TSMC، سونی و صنعت فناوری بزرگ ژاپن کمک میکند تا از معضل کمبود تراشه رهایی یافته و با ثبات بیشتری به فعالیت خود ادامه دهند. همچنین شکلگیری این همکاری میتواند به منزله یک سد حفاظتی عمل نماید. بنابراین نگرانی مقامات ژاپنی و کمپانیهای سونی و TSMC در رابطه با تشدید تنشها میان چین و ایالاتمتحده و تهدید فرآیند تولید در تایوان نیز برطرف خواهد شد.
این کارخانه احتمالا در موعد مقرر به بهرهبرداری خواهد رسید. خودروها با قابلیتهای ارتباطی پیشرفته و نیمهخودکار احتمالا تا سال 2024 به محبوبیت بیشتری دست خواهند یافت و بر هیچکس پوشیده نیست که دوربینها حتی در اسمارتفونهای مقرونبهصرفه نیز نقش مهمی را ایفا میکنند. راهاندازی یک کارخانه جدید میتواند سیر پیشرفت این فناوریها را در مسیری مناسب قرار دهد.