منظور از بازی‌های کراس پلتفرم یا کراس پلی چیست؟

به احتمال زیاد تاکنون اصطلاح بازی های کراس پلتفرم و یا کراس پلی را شنیده‌اید. در واقع بازی‌بازان می‌توانند چنین بازی‌هایی را بر روی پلتفرم‌های گوناگون اجرا کرده و همچنین از این طریق نیز با یکدیگر بازی کنند.

قابل اجرا بر روی بیش از یک سیستم

کراس پلتفرم در واقع به نرم‌افزارهایی اشاره می‌کند که در بیش از یک سیستم یا همان پلتفرم، قابل دسترسی هستند. به‌عنوان مثال، پخش کننده VLC در هر 3 سیستم‌عامل بزرگ دسکتاپی یعنی مایکروسافت ویندوز، لینوکس و MacOS در دسترس قرار دارد. این اصطلاح در دستگاه‌های موبایلی نیز رایج است و بسیاری از اپلیکیشن‌ها هم در فروشگاه گوگل پلی و هم در اپ استور اپل در دسترس هستند.

بسته به نوع و ساختار کدهای یک برنامه، شاید نیاز باشد که تمامی کدها برای یک پلتفرم بازنویسی شوند تا بتوان یک اپلیکیشن را بر روی یک چندین پلتفرم، عرضه کرد. برخی از فریم‌ورک‌ها نیز در این باره راه‌کارهای ساده‌تری را در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌دهند.

اگر بخواهید که بدانید آیا نرم‌افزار مورد استفاده شما کراس پلتفرم است یا خیر، آنگاه راه‌کارهای مختلفی را در پیش‌رو دارید. به‌عنوان مثال، یکی از موارد بسیار مهم در هنگام کار با یک نرم‌افزار، به سازگاری فایل مربوط می‌شود. اگر از یک فرمتی استفاده کنید که فقط بر روی یک سیستم‌عامل در دسترس باشد، آنگاه جهت استفاده از آن فرمت بر روی سیستم‌عامل‌های دیگر باید آن را تبدیل کنید.

ظهور بازی های کراس پلتفرم

هنگامی که بحث بر سر بازی کردن باشد، آنگاه کراس پلتفرم، موضوعی مهم خواهد بود. از دهه 1980 گرفته تا اوایل دهه 2010، سازگاری بازی‌ها با چندین پلتفرم همواره مسئله‌ای مهم بوده است. شرکت‌های بزرگ همانند سونی، مایکروسافت و نینتندو، همگی بودجه ساخت عناوین بزرگی را فراهم کرده و همچنین وظیفه ساخت آن‌ها را نیز برعهده گرفته‎‌اند. این بازی‌ها یا توسط استودیوهای داخلی این شرکت‌ها ساخته می‌شدند و یا اینکه جهت انجام این کار، همکاری‌های موقتی با استودیوهای بازی‌سازی مستقل، صورت می‌گرفت.

بازی های کراس پلتفرم

البته از گذشته تا به امروز نیز بازی‌های انحصاری مختلفی وجود داشته‌اند که تنها در یک پلتفرم به‌خصوص، قابل خریداری و اجرا هستند. به همین دلیل هنگامی که بازی‌بازان بخواهند کنسولی را خریداری کنند، آنگاه باید ببینند که چه بازی‌هایی بر روی آن کنسول‌ها در دسترس قرار دارند. مثلا Halo همیشه در ایکس‌باکس، Uncharted در پلی‌استیشن و Mario نیز بر روی نینتندو در دسترس است.

این مطلب را نیز بخوانید: هزینه ساخت بازی‌های موبایلی مشهور چقدر است؟

نینتندو همچنان بر روی عرضه عناوین انحصاری تکیه دارد و این در حالی است که مایکروسافت و سونی، روزبه‌روز بازی‌های خود را بر روی پلتفرم‌های بیشتری در دسترس قرار می‌دهند. با افزایش محبوبیت پی‌سی گیمینگ در دهه‌ اخیر، بازی‌های انحصاری بیشتری بر روی این پلتفرم در حال عرضه شدن هستند. کامپیوترها در قیاس با کنسول‌ها، قدرت پردازشی بالایی دارند، به همین دلیل این روزها توسعه‌دهندگان بازی‌های خود را با توجه به پی‌سی توسعه داده و سپس آن‌ها را برای کنسول‌ها، دانگرید می‌کنند.

دلیل اهمیت بازی های کراس پلتفرم

در چند سال گذشته، گرایش از سمت بازی‌های انحصاری، به سمت بازی‌های کراس پلتفرم تغییر یافته است. در این بین نیز توسعه‌دهندگان بسیاری به استثنای شرکت‌هایی همانند نینتندو، به سمت تولید بازی‌های کراس پلتفرم روی آورده‌اند. یکی از مزیت‌های بزرگ چنین رویه‌ای این است که کسانی که پلتفرم‌های مختلفی داشته، اما می‌خواهند که با یکدیگر بازی کنند، می‌توانند به هدف خود دست یابند.

کراس پلتفرم همچنین باعث می‌شود که تعداد کاربران پایه یک بازی نیز قوی‌تر شود که این قضیه هم برای توسعه دهنده و هم برای بازی‌باز، مفید است. هر چه جامعه پیرامون یک بازی بزرگ‌تر باشد، آنگاه زمان‌های صبر کردن جهت پیدا شدن رقیب، کاهش یافته، کاربران حرفه‌ای‌تر جهت رقابت پیدا می‌شوند و همچنین گیمرهای جدید بیشتری نیز به سمت بازی جذب خواهند شد. موارد زیر چند نمونه از بازی‌های محبوبی بوده که از قابلیت کراس پلی برخوردار هستند:

  • Among Us
  • Apex Legends
  • Call of Duty
  • Dead by Daylight
  • Destiny 2
  • Fortnite
  • Minecraft
  • Rocket League

کراس پلی چیست؟

معمولا کنسول‌های بازی بسیار سفارشی طراحی می‌شوند و هر کدام از روش و الگوریتم‌های مختلفی پشتیبانی می‌کنند. به همین دلیل در کنار مزیت‌های بزرگ آن، چند معایب ریز نیز به وجود می‌آید. یکی از آن‌ها این است که صرفا کراس پلتفرم بودن یک بازی به معنی قابلیت آنلاین بازی کردن کاربران مختلف با دستگاه‌های مختلف فراهم نباشد.

یعنی در حالت عادی کاربران ایکس‌باکس یا پلی‌استیشن فقط با دیگر کاربران پلتفرم خودشان می‌توانند آنلاین بازی کنند. اینجا هست که مفهوم کراس پلی به میدان می‌آید، برخی بازی‌ها به طروق مختلف به بازیکنان اجازه می‌دهند که با هر کاربری با داشتن هر پلتفرمی بازی کنند، به این ویژگی در بازی‌ها کراس پلی می‌گویند.

آینده بازی‌های کراس پلی و کراس پلتفرم

قطعا در آینده نیز بازی‌های بیشتری از ویژگی کراس پلتفرم و کراس پلی پشتیبانی می‌کنند. استودیوهای بازی‌سازی مخصوصا آن‌هایی که بازی‌های چند نفره آنلاین می‌سازند، این مهم را به‌خوبی درک کرده‌اند. بنابراین گسترش این ویژگی نباید جای تعجب داشته باشد.

3 در مورد “منظور از بازی‌های کراس پلتفرم یا کراس پلی چیست؟”

  1. خالد بلهرروز

    به عنوان یه شخصی که اولین گوشیم آیفون بوده و تا الاان هم جز آیفون چیزی دستم نگرفتم میگم که تنوع نرم‌افزاری اندروید خیلی بیشتره

  2. خیلی خوشحال شدم چون من کال آف بازی میکنم همیشه خیلی برام مهمه.
    من الان شیائومی نوت 8 پرو دارم میخوام ایفون 12 بخرم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH