کاهش 6 میلیارد دلاری درآمد اپل به دلیل کمبود تراشه

امروزه بر هیچ‌کس پوشیده نیست که مشکل کمبود تراشه‌های نیمه‌هادی در سراسر جهان بر عملکرد شرکت اپل و سایر کمپانی‌های تولیدکننده اسمارت‌فون تاثیر گذاشته است. اکنون می‌دانیم که این پدیده بر تولید مک‌بوک‌ها، آی‌پدها و گوشی‌های سری آی‌فون 13 نیز تا حدی تاثیرگذار بوده است. شبکه CNBC گزارش می‌دهد که شرکت اپل برای نخستین بار پس از سال 2016 اقدام به انتشار گزارش درآمد تقریبی خود در حوزه‌های مختلف کسب‌وکار نموده است. این ارقام نشان می‌دهند که ارزش سهام اپل در معاملات پایانی 3 ماهه چهارم سال مالی بین سال‌‌های 2020 تا 2021 نسبت به پیش‌بینی کارشناسان وال استریت 3 درصد کمتر بوده است.

تیم کوک ضمن گفتگو با شبکه CNBC اعلام کرد: “با وجود محدودیت‌های عرضه بیش از حد انتظار، ما عملکردی بسیار قدرتمند از خود نشان دادیم. محدودیت‌های عرضه ناشی از کمبود تراشه بر کل صنعت تاثیرگذار بوده و در این‌باره و همچنین اختلالات تولید مرتبط با شیوع بیماری کووید 19 در منطقه جنوب‌ شرق آسیا صحبت‌های زیادی انجام شده است.”

بر اساس برآورد تیم کوک، تاخیرات ایجاد شده در زمینه تولید تراشه مجموعا 6 میلیارد دلار از درآمد پیش‌بینی شده اولیه برای غول کوپرتینویی را کاهش داده است. همچنین قطعی بیش از 6 ساعته فیس‌بوک طی ماه گذشته نیز موجب زیان حدودا 6 میلیارد دلاری مارک زاکربرگ شد. با این‌حال اخبار ناخوشایند هنوز به پایان نرسیده است.

بر اساس گزارش نشریه بلومبرگ، تیم کوک اعلام کرده که اپل در فصل تعطیلات پیش رو یا اولین دوره 3 ماهه سال مالی جدید، سخت‌ترین تبعات ناشی از کمبود تراشه را تجربه خواهد کرد. اگرچه تیم کوک ادعا می‌کند که فروش کلی اپل به بالاترین رکورد تاریخی خود رسیده و از پیش‌بینی اولیه 111 میلیارد دلاری کمپانی نیز فراتر خواهد رفت؛ اما در حال حاضر تحلیل‌گران پیش‌بینی خود را از 120 به 118.5 میلیارد دلار کاهش داده‌اند.

میزان فروش اپل کماکان نسبت به سال گذشته افزایش یافته است

علیرغم وجود این مشکل، اپل در سایر حوزه‌ها شاهد رشد قابل‌توجه درآمد نسبت به سال گذشته بوده است. درآمد سالیانه اپل نسبت به سال 2020 رشد 33 درصدی را تجربه نموده و این شرکت در 3 ماهه چهارم سال مالی 2021 به درآمد 366 میلیارد دلاری دست یافته است. کسب‌وکار خدمات اپل (کل درآمد مبتنی بر نرم‌افزار شرکت) پس از گوشی‌های آی‌فون، رشد 26 درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرد و مطابق روال همیشگی، عملکردی فراتر از حد انتظار از خود نشان داد.

فروش آی‌پدهای اپل نسبت به دوره مشابه سال قبل 21 درصد افزایش یافته و با درآمد بیش از 1 میلیارد دلاری، فراتر از پیش‌بینی موسسه Refinitiv ظاهر شده است. این در حالیست که معضل کمبود تراشه بر روند تولید تبلت‌های اپل تاثیر منفی گذاشته است.

فروش کامپیوترهای مک اپل رشد بسیار کندتری را تجربه کرده و نسبت به دوره مشابه پارسال تنها 1.6 درصد افزایش یافته است (این رقم بدون احتساب مک‌بوک‌ پروهای معرفی شده طی ماه اکتبر محاسبه شده است).

فروش ابزارهای جانبی و گجت‌های پوشیدنی اپل مجموعا 11 درصد افزایش یافته و این رقم بدون احتساب محصولات معرفی شده طی ماه اکتبر اعلام شده است. جدول ارزیابی درآمدهای اپل در کنار برآوردهای موسسه مالی Refinitiv طی سال مالی 2021-2020 در ادامه قابل رویت است:

تیم کوک اعلام کرده که درآمد اپل در دوره 3 ماهه منتهی به ماه دسامبر امسال احتمالا در مقایسه با سال گذشته بدون تغییر باقی خواهد ماند. با این‌حال تیم کوک ادعا کرد که علیرغم کاهش پیش‌بینی‌ها، اپل کماکان شاهد رشد چشمگیر درآمد سالیانه خود خواهد بود. امسال کمپانی یکی از قوی‌ترین سری محصولات را در اختیار دارد که نویدبخش رشد پایدار فروش برای اپل است.

اکنون این پرسش مطرح میشود که با وجود مشکل کمبود تراشه، شرکت اپل چگونه می‌تواند تا این اندازه تزلزل‌ناپذیر ظاهر شده و در مقایسه با رقبای خود بسیار کمتر تحت تاثیر مشکل قرار گیرد؟ پاسخ این پرسش ساده است: آینده‌نگری و اجرای راهکارهای درمانی ویژه.

شرکت اپل با وجود مشکل کمبود تراشه با رفتاری ویژه از سوی تولیدکنندگان نیمه‌هادی مواجه شده و این موضوع به سرپا ماندن کمپانی آمریکایی کمک می‌کند

آینده‌نگری بسیار زودهنگام اپل موجب شد تا کمپانی 80 درصد از ظرفیت تولید تراشه‌های 5 نانومتری کمپانی TSMC طی سال جاری را از قبل رزرو نماید. TSMC بزرگترین کمپانی تولیدکننده نیمه‌هادی در جهان به‌شمار می‌رود. این پدیده موجب شده تا رقبای اپل در تقسیم ظرفیت تولید باقی‌مانده تراشه دچار مشکل شوند.

این پدیده بدان معناست که اگرچه غول کوپرتینویی نیز تبعات ناشی از کمبود تراشه را احساس می‌کند؛ اما مشکلات پیش روی اپل در مقایسه با سایر شرکت‌های تولیدکننده اسمارت‌فون به میزان قابل ملاحظه‌ای کمتر خواهد بود.

این موضوع نه‌تنها اپل را سرپا نگه می‌دارد؛ بلکه رفتار TSMC با شرکت آمریکایی از جنبه‌های دیگری نیز ویژه به‌نظر می‌رسد. TSMC اعلام کرده که از ژانویه سال 2022 تعرفه تولید تراشه‌های خود را 20 درصد افزایش خواهد داد؛ اما اپل از چنین قاعده‌ای مستثنی بوده و مشمول افزایش 3 درصدی هزینه پرداختی خواهد بود. بیش از 20 درصد درآمد TSMC توسط شرکت اپل تامین می‌شود. این پدیده دلیل رفتار ویژه TSMC با اپل را به خوبی توضیح می‌دهد؛ اگرچه این رفتار از نظر سایر شرکت‌ها احتمالا ناعادلانه به‌نظر می‌رسد.

معضل کمبود تراشه به‌معنای کاهش توان پردازشی نیمه‌هادی مورد استفاده در سری آی‌فون 14 اپل است

مشکل کمبود تراشه بر برنامه‌های اپل برای تولید تراشه سری آی‌فون 14 نیز به‌صورت غیرمستقیم تاثیر منفی گذاشته است. شرکت اپل در ماه گذشته اعلام کرد که برنامه‌های کمپانی برای استفاده از فرآیند 3 نانومتری در تولید تراشه A16 آی‌فون‌های آینده به احتمال فراوان تا زمان عرضه سری آی‌فون 15 در سال 2023 عملیاتی نخواهند شد. دلیل چنین پدیده‌ای این است که با توجه به مشکل کمبود نیمه‌هادی، تولید سریع تراشه با استفاده معماری 3 نانومتری بسیار پیچیده بوده و در نتیجه برای عرضه تجاری این تراشه‌ها کماکان بایستی منتظر بمانیم.

این موضوع بدان معناست که در سال آینده، کاربران احتمالا بایستی خود را برای مشاهده پیشرفت نسبتا محدود یا حتی ناچیز کارآیی و بهره‌وری انرژی در سری آی‌فون 14 آماده کنند. بنابراین با استفاده از فرآیند 4 نانومتری، تعداد ترانزیستورهای موجود در تراشه آینده اپل احتمالا نسبت به رقم پیش‌بینی شده در برنامه اولیه کمپانی چند میلیارد عدد کمتر خواهد بود.

در صورت به‌کارگیری فرآیند 3 نانومتری در تراشه A16 Bionic طی سال 2023، سری آی‌فون 15 کماکان می‌تواند به نخستین اسمارت‌فون مجهز به تراشه 3 نانومتری در جهان تبدیل شود.

3 دیدگاه دربارهٔ «کاهش 6 میلیارد دلاری درآمد اپل به دلیل کمبود تراشه»

  1. جناب کوک شما هرچقد سود کنی از سر شما هم زیادیه. اینقدر پول اضافه میگیرید که این ارقام در مقابلش هیچی نیست

  2. خشایار محسنی

    بین برند های معروف شیائومی و اپل کمترین ضرر رو از کمبود چیپست متحمل شدن، علتش چیه؟

    1. امیرکیوان گوهری

      سلام دوست عزیز. شیائومی به‌دلیل روابط نزدیکش با کوالکام و زنجیره تامین قدرتمند خودش نسبت به برخی برندها موفق‌تر ظاهر شده است. از سوی دیگر استفاده اپل از تراشه‌های بومی و رابطه بسیار نزدیک آن با کمپانی TSMC در موفقیت غول کوپرتینویی نقش پررنگی داشته است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
TCH