کمبود مداوم تراشههای نیمههادی در جهان تقریبا هر روزه در سرخط اخبار نشریات قرار دارد؛ زیرا این معضل تقریبا بر کلیه برندهای رایج تولیدکننده اسمارتفون تاثیر گذاشته است. در حال حاضر محدودیتهای زنجیره تامین موجب بروز تاخیرات طولانیمدت در زمان تحویل سفارشات سری آیفون 13 شده است. این در حالیست که اپل یکی از آخرین شرکتهایی است که با تبعات ناشی از کمبود تراشه در جهان مواجه شده است.
گزارشی که روز گذشته توسط وبسایت 9to5Mac و بر اساس اطلاعات موجود منتشر شده است؛ دربردارنده شواهد بیشتری است که نشان میدهند تراشه A16 Bionic مورد استفاده در سری آیفون 14 طی سال آینده به احتمال فراوان با همان فرآیند 5 نانومتری بهکارگیری شده در سری آیفون 13 تولید خواهد شد.
TSMC؛ بزرگترین کمپانی تولیدکننده نیمههادی در جهان و بزرگترین سازنده تراشههای قراردادی برای شرکت اپل با تاخیرات چشمگیر در تحویل سفارشات خود مواجه شده و از پایان سال گذشته میلادی با چالشهایی جدی دستبهگریبان است. این وضعیت موجب شده تا TSMC در روند انتقال به فرآیندهای تولید با مقیاس کوچکتر دچار مشکل شود.
اگرچه برنامهریزی اولیه از بهکارگیری تراشه 3 نانومتری در آیفونهای سال آینده اپل حکایت داشت؛ اما اکنون مشخص شده که TSMC احتمال قادر به تامین این تراشهها تا پیش از سال 2023 نخواهد بود. بنابراین انتظار میرفت که سری آیفون 14 از تراشه 4 نانومتری استفاده کند. اما اکنون بهنظر میرسد که کاهش مقیاس فرآیند تولید نه در امسال و نه طی سال آینده عملی نخواهد شد. این موضوع مشخصا برای سری آیفون 14 به چه معنا خواهد بود؟
بر اساس این گزارش، آیفونهای سال آینده اپل از نظر توان پردازشی و بهرهوری انرژی، پیشرفت بسیار کمتری را نسبت به سری آیفون 13 تجربه خواهند کرد. بنابراین به منظور مشاهده پیشرفتهای ملموستر ناچارا بایستی تا سال 2023 یا حتی پس از آن منتظر بمانیم.
بر اساس تحلیل عملکرد تراشههای پیشین اپل توسط موسسه تحقیقاتی The Information، نتیجه تلاشهای کمپانی TSMC این است که آیفونهای اپل برای نخستین بار در تاریخ خود و طی مدت 3 سال متوالی (از جمله سال 2022) از فرآیند تولید یکسان برای تراشههای خود استفاده خواهند کرد. این پدیده احتمالا به نوبه خود موجب خواهد شد تا مشتریان ارتقاء هندستهای خود را برای 1 سال دیگر به تعویق انداخته و این موضوع فرصت بیشتری را برای پیشروی رقبای اپل فراهم خواهد کرد.
واقعیت این است که کمبود تراشه در بلندمدت میتواند بر فعالیت اپل تاثیرات بسیار مخربی داشته باشد. در واقع شکلگیری یک واکنش زنجیرهای احتمالی طی سال آینده موجب ایجاد مزایای رقابتی برای سایر شرکتهای تولیدکننده اسمارتفون خواهد شد. همچنین در 3 ماهه چهارم سال مالی جاری و برای نخستین بار پس از سال 2016، درآمد اپل در تمامی حوزهها نسبت به پیشبینیها کمتر بود.
علیرغم تمامی این موارد در حال حاضر شرکت اپل نسبت به رقبایی نظیر سامسونگ با مشکلات کمتری مواجه است. این دستاورد مدیون روابط طولانیمدت و نزدیک غول کوپرتینویی با کمپانی TSMC است. اپل با آیندهنگری مناسب 80 درصد از ظرفیت تولید تراشه کمپانی TSMC را برای خود رزرو کرد. موفقیت مداوم اپل طی مدت 1 سال گذشته بدان معناست که 20 درصد از کل درآمد TSMC از محل ساخت پردازنده برای شرکت اپل تامین میشود. درآمد TSMC از محل ساخت تراشههای اپل طی سال 2020 برابر با 48.08 میلیارد دلار بود. با توجه به روند رشد اپل نسبت به سال گذشته، TSMC به رابطه همزیستی خود با کمپانی آمریکایی تولیدکننده اسمارتفون ادامه خواهد داد.
همچنین TSMCدر رابطه با دستمزد تولید تراشه نیز رفتار ویژهای با اپل داشته و هزینه کمتری را از این شرکت مطالبه میکند. کمپانی تایوانی پیشتر اعلام کرد که از ژانویه سال 2022 دستمزد خود بابت تولید تراشه را 20 درصد افزایش خواهد داد؛ اما اپل صرفا مشمول افزایش 3 درصدی هزینه پرداختی خواهد بود. بر اساس گزارش موسسه The Information در حال حاضر هر 2 شرکت اپل و TSMC تحت فشار قرار دارند.
اپل همانند اکثر مشتریان VIP قادر به ارائه درخواستهایی ویژه است. یکی از مهندسان سابق TSMC اعلام کرد که پس از اینکه TSMC در زمینه تولید پردازنده سری آیفون 12 طی سال 2020 دچار مشکل شد؛ اپل برای دریافت تراشههای بیشتر بدون افزایش قیمت در قرارداد، TSMC را تحت فشار قرار داد.
یکی از مدیران سابق واحد تولید تراشه اپل اعلام کرد که غول کوپرتینویی در نخستین سالهای همکاری خود با TSMC از این شرکت درخواست کرد تا حداقل یک کارخانه دیگر تولید تراشه را در شهر کائوسیونگ در جنوب تایوان احداث نماید. دلیل این درخواست، نگرانی اپل بابت خطر وقوع زلزله در تایوان بود. TSMC در اوایل سال جاری اعلام کرد که آماده احداث کارخانهای در این شهر است. روابط پیچیده میان اپل و TSMC طی سالیان اخیر برای هر 2 طرف دستاوردهای مثبتی داشته است.
کل اخبار دنیا در مورد کمبود جهانی چیپسته، واقعا کمبود دوربین یا رم ندارن؟فقط مشکل کمپانی ها نبود تراشه هست؟!
همین تراشه فعلی اپل تا چندین سال بهتر از بقیه تراشه هاس